PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Ολόκληρο το Πήλιο σε μικρογραφία...



Αν θέλετε να επισκεφτείτε το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, αλλά δεν ξέρετε ποιο από τα δεκάδες χωριά του είναι το καλύτερο, οι Μηλιές είναι μια ιδανική επιλογή που τα έχει όλα: και παραδοσιακή αρχιτεκτονική και φυσικές ομορφιές και αξιοθέατα και δυνατότητα για δραστηριότητες και εκδρομές.

Στο κεντρικό τμήμα του Πηλίου και σε απόσταση 28 περίπου χλμ. ΝΑ του Βόλου, βρίσκονται οι...
Μηλιές ( http://bit.ly/Milies_Pilio ), ένα ιστορικό χωριό με πολλές ομορφιές, χτισμένο σε μια κατάφυτη πλευρά του Πηλίου και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 250 μ. στο χαμηλότερο σημείο του (περιοχή σιδηροδρομικού σταθμού) μέχρι 450 μ. περίπου στο υψηλότερο.

Πρόκειται για το κεφαλοχώρι της περιοχής, γεμάτο μηλιές, καστανιές και λιόδεντρα, με υπέροχη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο και το νότιο Πήλιο.

Η περιοχή διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μαγνησίας και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα, καθώς η ονομαστή «Σχολή των Μηλεών» που ίδρυσαν οι Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, αποτέλεσε σημαντική πνευματική εστία της εποχής και κέντρο του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Η πλατεία του χωριού αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής, εμπορικής και διοικητικής δραστηριότητάς του και η εικόνα της τις διάφορες εποχές του χρόνου - είτε πνιγμένη στις πράσινες φυλλωσιές των πλατάνων το καλοκαίρι, είτε καλυμμένη από πυκνό στρώμα των φύλλων που πέφτουν το φθινόπωρο, είτε ακόμα και γεμάτη με χιόνια τον χειμώνα - αντικατοπτρίζει την ποικιλομορφία και τη γοητεία του.

Η πλατεία περιστοιχίζεται από μια σειρά χαρακτηριστικών κτιρίων, όπως η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών με το καμπαναριό της και η βιβλιοθήκη, ενώ πολύ κοντά της βρίσκονται το κτίριο του Δήμου, το οποίο στεγάζει και το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς επίσης και το κτίριο του Ευδόξειου Πνευματικού Κέντρου, όπου γίνονται διάφορες πολιτιστικές κυρίως εκδηλώσεις.

Η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, με τέτοιο τρόπο ώστε το εξωτερικό της, χωρίς καμπαναριό και άλλα σύμβολα ή δείγματα εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, να μην προδίδει –εν μέσω της Τουρκοκρατία- τον πραγματικό σκοπό του κτιρίου. Η κατασκευή και η αποπεράτωση του εσωτερικού διήρκεσαν 30 χρόνια και το αποτέλεσμα ήταν μια κατασκευή με περιορισμούς στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά τέλεια ακουστική.

Τέλος, στην πλατεία λειτουργούν τα 2 πλέον παραδοσιακά εστιατόρια - καφενεία του χωριού, ενώ γύρω της, σε τμήμα 200 μέτρων περίπου, βρίσκεται συγκεντρωμένο σχεδόν το σύνολο των μαγαζιών του χωριού.

Από την κεντρική πλατεία περνούν ή ξεκινούν ακτινωτά δρόμοι και παραδοσιακά πηλιορείτικα καλντερίμια που την συνδέουν με όλες τις γειτονιές του χωριού: από την πάνω μεριά της, ξεκινά ένα καλντερίμι, το οποίο αφού διασχίσει μεγάλο μέρος του χωριού, μετατρέπεται σε μονοπάτι το οποίο φτάνει ως την Τσαγγαράδα, ενώ από το κάτω μέρος της ξεκινά ένα καλντερίμι που καταλήγει στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού και στην συνέχεια οδηγεί στα Καλά Νερά.

Για αυτούς που αγαπούν τη δράση και τη φύση, οι Μηλιές προσφέρονται για πεζοπορία με αρκετές κοντινές και μακρινές διαδρομές.

Ο «Μουτζούρης» του Πηλίου

Στις Μηλιές καταλήγει ένας σιδηρόδρομος που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η περιοχή του σταθμού θεωρείται ως ένα από τα αξιοθέατα του Πηλίου και εκεί υπάρχει παραδοσιακός ξενώνας, τα ερείπια του μεγάλου παλιού μύλο ,αλλά και το μνημείο των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς το 1943.

Την ευθύνη κατασκευής της γραμμής και της περίφημης γέφυρας που ενώνει τις δυο πλαγιές του βουνού, έχει ο φημισμένος Ιταλός μηχανικός Εβαρίστο ντε Κίρικο, πατέρας του διάσημου υπερρεαλιστή ζωγράφου Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, που μάλιστα αποτύπωσε την φιγούρα του μικρού τρένου σε μερικούς από τους διάσημους πλέον πίνακές του.

Ο θρυλικός πλέον «Μουτζούρης» συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του Δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μετά την κατάργηση του το 1971, έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Ακολούθησαν σημαντικά έργα ανακατασκευής του και μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996, ενώ από το 1985 κηρύχτηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σήμερα το τρένο είναι σε λειτουργία μόνο για τουριστικούς σκοπούς και προσφέρει μια από τις πιο δημοφιλείς εκδρομές, συνδέοντας τις Μηλιές με το Βόλο. Λειτουργεί από το Πάσχα μέχρι τον Οκτώβριο, ξεκινώντας από τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών και φτάνοντας μέχρι τα Λεχώνια.

Κοντινές εκδρομές

Μόλις τρία χιλιόμετρα δυτικά των Μηλιών, βρίσκεται η Βυζίτσα που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο χωριό και εντυπωσιάζει για τα αρχοντικά και τις φυσικές ομορφιές της, αποτελώντας ένα «ζωντανό» μουσείο.

Οι Πινακάτες είναι ένα ακόμη χωριό που αξίζει να επισκεφτείτε. Απέχουν από τις Μηλιές, μόλις 5 χιλιόμετρα και ξεχωρίζουν για την υπέροχη φύση, τα άφθονα νερά, την οργιώδη βλάστηση και τη γενικότερη γαλήνη του τοπίου και το έντονο παραδοσιακό «χρώμα».

Πώς θα πάτε:

Οι Μηλιές Πηλίου απέχουν 350 χιλιόμετρα από την Αθηνά και 230 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ακολουθήστε την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια τη διαδρομή για Πήλιο βγαίνοντας από την έξοδο για Βόλο. 28 χιλιόμετρα μετά το Βόλο, περνώντας κατά σειρά την Αγριά, τα Λεχώνια, τη Γατζέα και τα Καλά Νερά, στρίβετε αριστερά και θα συναντήσετε τις Μηλιές.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα: http://milies.org.gr και www.e-pelion.gr .

Η πρότασή μας: Κατά την παραμονή σας στις Μηλιές, μην παραλείψετε να πιείτε τον καφέ, αφεψήματα ή το ποτό σας στο ιδιαίτερα «cozy», αυθεντικό παραδοσιακό καφενείο «Άννα να ένα μήλο» ( www.annanaenamilo.gr ) και να φάτε στην ταβέρνα «Το Σαλκίμι» ( www.salkimi.com ) με γεύσεις παραδοσιακές που έχουν το άρωμα της Μικρασιάτικης κουζίνας. Στη Βυζίτσα , δοκιμάστε τα πηλιορείτικα πιάτα που σερβίρονται στην ταβέρνα «η πλατεία».

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πάπας;...



Μετά τη ξαφνική ανακοίνωση του Βατικανού για επικείμενη παραίτηση του πάπα Βενέδικτου ίσως ήρθε η ώρα για την Καθολική Εκκλησία να εκλέξει τον πρώτο μη ευρωπαίο ηγέτη και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας Λατινοαμερικανός, σημειώνει το Reuters. Η Λατινική Αμερική...
ήδη αντιπροσωπεύει το 42% του παγκοσμίου πληθυσμού των Καθολικών πιστών, που υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισεκ. ανθρώπους, το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σώμα συγκριτικά με το 25% που έχει η Ευρώπη.

Μετά τον Πολωνό Ιωάννη Παύλο και τον γερμανικής καταγωγής Βενέδικτο, η θέση που κάποτε απευθυνόταν μόνο σε Ιταλούς είναι πλέον ανοικτή σε όλους.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Βατικανού πρόσφατα άφησαν υπονοούμενα για πιθανούς διαδόχους προκαλώντας έκπληξη καθώς υπαινίχθηκαν ότι ο νέος πάπας θα μπορούσε να είναι από τη Λατινική Αμερική.

“Γνωρίζω πολλούς επισκόπους και καρδινάλιους από τη Λατινική Αμερική που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της Καθολικής Εκκλησίας” είπε ο αρχιεπίσκοπος Γκέρχαρντ Μίλερ, που τώρα κρατά την παλιά θέση του πάπα ως επικεφαλής του Δόγματος της Πίστεως.

“Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι συγκεντρωμένος στην Ευρώπη”, δήλωσε ο γερμανικής καταγωγής αρχιεπίσκοπος στην εφημερίδα του Ντισέλντορφ “Rheinische Post”, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο ελβετός καρδινάλιος Κερτ Κοχ, επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού για την ενότητα των Χριστιανών, είπε στην εφημερίδα “Tagesanzeiger” στη Ζυρίχη την ώρα που το μέλλον της Εκκλησίας δεν ήταν στην Ευρώπη. “Θα ήταν καλό αν υπήρχαν υποψήφιοι από την Αφρική ή τη Νότια Αμερική στο επόμενο κονκλάβιο”, είπε αναφερόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία στο εκκλησάκι Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού.

Σε ερώτηση αν θα ψήφιζε υπέρ ενός μη ευρωπαίου έναντι ενός ευρωπαίου υποψηφίου, σε περίπτωση ισοπαλίας απάντησε: “Ναι”.

Αν το επόμενο κονκλάβιο είναι πράγματι η σειρά της Λατινικής Αμερικής, οι κυρίαρχοι υποψήφιοι θα ήταν, κατά πληροφορίες του Reuters, ο Οντίλο Σένερ αρχιεπίσκοπος μιας τεράστιας επισκοπής του Σάο Πάολο ή ο Ιταλό-Αργεντίνος Λεονάρντο Σάντρι που τώρα διευθύνει το τμήμα του Βατικανού για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Ο Πίτερ Τέρκσον από τη Γκάνα, νυν επικεφαλής του τμήματος Δικαιοσύνης και Ειρήνης του Βατικανού, συχνά αναφέρεται ως πρωτοπόρος της Αφρικής.

Περίπου οι μισοί καρδινάλιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου προέρχονται από την Ευρώπη, παρότι μόλις το ¼ των Καθολικών ζουν στην Ευρώπη.

Αν το κονκλάβιο γέρνει προς τη γηραιά ήπειρο, παρατηρητές του Βατικανού λένε πως ο Άντζελο Σκόλα από το Μιλάνο είνια πιθανός διάδοχος.

Φαβορί θεωρείται επίσης ο καρδινάλιος της Βιέννης Κρίστοφ Σοένμποργκ, πρώην μαθητής και στενός σύμμαχος του Βενέδικτου...

Εκλογικό αιφνιδιασμό ετοιμάζει ο Σαμαράς...



Τι δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ του Μεγάρου Μαξίμου...
Το τελευταίο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς, επιχειρεί διάφορες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανή πρωτίστως τη χώρα, και δευτερευόντως την τρικομματική κυβέρνηση. Κατά κοινή παραδοχή, η εξίσωση που καλείται να...
λύσει είναι αρκετά δύσκολη, αλλά όμως, δείχνει να το παλεύει, και μάλιστα με πολλές αξιώσεις. «Ο Σαμαράς, αποδεικνύεται μεγάλος παίκτης» παραδέχονται ακόμη και οι άσπονδοι φίλοι του. Οι μέχρι τώρα ενέργειες που έχει κάνει του έχουν βγει και με το παραπάνω.

Ωστόσο, η παρτίδα θα κριθεί το επόμενο δίμηνο, κάτι που το γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα. Γι’ αυτό κι έχει αποφασίσει να σηκώσει προσωπικά το βάρος των προσπαθειών που θα καταβληθούν μέχρι το Πάσχα. Ο Σαμαράς, γνωρίζει τις δυσκολίες, όμως, όπως λένε άνθρωποι που συνομιλούν μαζί του, είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει. Στο πλαίσιο αυτό έχει σχεδιάσει διάφορα. Σε πρώτη φάση, όπως αναφέρουμε σε αναλυτικό ρεπορτάζ, σκέφτεται σοβαρά να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Θα επιχειρήσει να συγκροτήσει μια πιο ευέλικτη ομάδα, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.

Η πρώτη κίνηση είναι ο ανασχηματισμός. Από κει και πέρα σκέφτεται και διάφορα άλλες ενέργειες, που έχουν να κάνουν με τις αποκρατικοποιήσεις και τα μεγάλα έργα. Ο Σαμαράς, πιστεύει ότι παρά την γενικευμένη απαισιοδοξία που υπάρχει στον κόσμο, θα μπορέσει να δημιουργήσει τις συνθήκες που θα του επιτρέψουν ακόμη και τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Άλλωστε, ήδη, σε μια από τις μεγάλες (μυστικές) δημοσκοπήσεις, που έχουν πραγματοποιηθεί για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου, η Ν.Δ., καταγράφει διαφορές από 3% έως και 6%, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν λοιπόν τον Μάιο, καταγράφονται οι ίδιες τάσεις στο εκλογικό σώμα, δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες κάλπες. Γι’ αυτό, έχει δώσει εντολή, προκειμένου να ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διενέργεια του τακτικού Συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Όσοι γνωρίζουν πως λειτουργεί ο Μεσσήνιος, θεωρούν ότι το σενάριο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αρχίζει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες.

Και, αυτό γιατί ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι μετά το καλοκαίρι, ίσως δυσκολέψουν τα πράγματα στον κυβερνητικό συνεταιρισμό. Όχι, ότι είναι σίγουρος ότι τώρα, όλα θα κυλήσουν ομαλά. Απεναντίας, δείχνει να φοβάται τις εσωτερικές έριδες στο ΠΑΣΟΚ, και την έλλειψη, πυγμής από την πλευρά του Βενιζέλου.

Υ.Γ. Η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι επιχείρησαν να συγκροτήσουν μία πιο ευέλικτη ομάδα, απέτυχαν

Αποσύρθηκαν από τα Καρφούρ δύο προϊόντα για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου...



ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ...
Σε προληπτική ανάκληση 2 σκευασμάτων για πιθανή παρουσία κρεάτος αλόγου προχώρησε η εταιρία Μαρινόπουλος. Πρόκειται για προϊόντα που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και ...
«ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Στην ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται:


Ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια ενημέρωσης με δελτίο τύπου της 17.01.13 καθώς και σχετικής
ανάρτησης στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ θα ήθελε να πληροφορήσει περαιτέρω το καταναλωτικό κοινό για τα κάτωθι:

Στις 07 και 08.02.2013 η Αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για την Ασφάλεια των Τροφίμων
(FSA) δημοσίευσε ότι οι εταιρείες Findus και Aldi απέσυραν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας επειδή ανιχνεύθηκε σε αυτά DNA αλόγου, τα
οποία είχαν προμηθευθεί από τη γαλλική εταιρεία Comigel.

Στις 11.02.13 δημοσιεύθηκε ηλεκτρονικά στο BBC News Europe άρθρο σύμφωνα με το οποίο επτά αλυσίδες γαλλικών super markets, μεταξύ των οποίων και η Carrefour, απέσυραν κατεψυγμένα γεύματα με μοσχαρίσιο κρέας. Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι τόσο οι Ιρλανδικές όσο και οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν προκύπτει θέμα ασφάλειας από την κατανάλωση των εν λόγω προϊόντων. Ενδεικτικό δε είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα για το θέμα δεν έχει ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Ειδοποίησης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (RASFF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αποσύρθηκαν δύο προϊόντα για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου

Ο ΕΦΕΤ άμεσα επικοινώνησε αφενός με τις αντίστοιχες αρχές της Γαλλίας ζητώντας
επίσημη ενημέρωση και αφετέρου με τις αλυσίδες super market που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Αποσύρθηκαν δύο προϊόντα για πιθανή παρουσία κρέατος αλόγου

Από τα σημερινά στοιχεία των ελέγχων προκύπτει ότι η εταιρεία Μαρινόπουλος ΑΕ προέβη σε προληπτική ανάκληση από την ελληνική αγορά των προϊόντων που έχουν παραχθεί για λογαριασμό της CARREFOUR από τον όμιλο Comigel με την εμπορική ονομασία «ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 1 ΚΙΛΟΥ» και «ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΠΟΛΟΝΕΖ CARREFOUR 600 ΓΡ».

Ο ΕΦΕΤ παρακολουθεί το θέμα και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τις
αντίστοιχες αρμόδιες Αρχές του εξωτερικού όσο και με σχετικούς επαγγελματικούς
συνδέσμους στη χώρα μας.

ΣΕΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΑΦΙΕΡΩΜΑ




Κοπή Βασιλόπιτας Φιλοπτώχου και κατηχητικού Παλιόστανης




.
Σε μια σεμνή τελετή στην εκκλησία της Παλιόστανης μετά τον εσπερινό 
και παρουσία των Αρχιμανδρίτη και Ιεροκήρυκα Διονυσίου Γκόλια, Πατήρ Γ.Κωνσταντινίδη ,(Διαβάστε την συνέχεια)


Α. Κωνσταντινίδου (Υποψήφια βουλευτής Ν.Δ.),
Δ.Παπά πρόεδρο της κοινότητας,Α.Αγγέλου,Γ.Πολυχρονίδη
και πλήθος κατοίκων,την Κυριακή 10/02/2013 Στο δημοτικό διαμέρισμα Παλιόστανης του δήμου Πύδνας/Κολινδρού το τμήμα κατηχητικού και το Φιλόπτωχο Ταμείο έκοψαν την ετήσια Βασιλόπιτα.






















ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΔΟΞΑΣ ΠΕΥΚΩΝ



Λευτέρης Χατζηκυριακίδης:
«Εμείς ουσιαστικά πληρώσαμε την ελλιπή προετοιμασία
της εβδομάδας που πέρασε»
 
Μετά τον αγώνα του Πιερικού Αρχελάου με τους Μαχητές Δόξας Πεύκων που έγινε στη Θεσσαλονίκη, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Λευτέρης Χατζηκυριακίδης στην ιστοσελίδα του συλλόγου  www.pierikos-archelaos.grέκανε την παρακάτω δήλωση:
Λευτέρης Χατζηκυριακίδης - προπονητής Πιερικού Αρχελάου: «Ήταν μια δίκαιη επικράτηση της αντίπαλης ομάδας. Εμείς ουσιαστικά πληρώσαμε την ελλιπή προετοιμασία της εβδομάδας που πέρασε και αυτό αποδεικνύεται από τα πολλά λάθη, ιδίως στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους. Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να μένουμε παραπάνω στο παιχνίδι. Ακλουθεί ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι με το Στρατώνι. Ελπίζω να έχουμε μια εβδομάδα χωρίς απουσίες για να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε όσο γίνεται καλύτερα».

5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης :






  
   Στα πλαίσια των καινοτόμων δράσεων του σχολείου και με αφορμή την 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (28/1/2013) και την 10η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (5/2/2013), το5ο Γενικό Λύκειο Κατερίνηςπραγματοποίησε ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου με θέμα "Προστατεύοντας τους εφήβους στον ψηφιακό κόσμο", την Παρασκευή 8/2/2013 και ώρα 11:30πμ στο Αμφιθέατρο του σχολείου, από τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής του σχολείου Μαργαριτίδη Ανέστη και Φιλιππίδη Σταύρο.

Η συμμετοχή των γονέων και κηδεμόνων ήταν μεγάλη, το ενδιαφέρον έντονο και οι προβληματισμοί που τέθηκαν αποτελούν μια παρακαταθήκη για την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το σχολείο μας είναι κοντά στους μαθητές και τους γονείς και κηδεμόνες τους για όποια προβλήματα αντιμετωπίσουν, ως ένας πρώτος κόμβος ενημέρωσης και προβληματισμού για ζητήματα που αφορούν τους μαθητές.

Ο MARKO SUOMALAINEN ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ

Συνάντηση Γ.Παπαθανασίου με τον Φιλανδό πρόξενο για προώθηση τουρισμού στον δήμο Δίου-Ολύμπου

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ. ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
* Ο MARKO SUOMALAINENΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥ
* Γ.ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: ΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΑΝΔΟΙ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΝ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ & ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
 
Θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό καθώς και ζητήματα ανταλλαγών επισκέψεων στη Μακεδονία και στη Φιλανδία συζήτησαν ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου και ο πρόξενος της Φινλανδίας στη Θεσσαλονίκη Marko Suomalainen σε επίσκεψή του στο γραφείο του δημάρχου. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Suomalainen, μιλώντας πολύ καλά τα ελληνικά, ζήτησε από τον κ. Παπαθανασίου να ενημερωθεί για όσες φυσικές ομορφιές της περιοχής δεν γνωρίζει και τον παρακάλεσε να τις επισκεφθούν μαζί. Επίσης, εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί το επόμενο διάστημα τον Όλυμπο, ιδιαίτερα δε να πάει σε κάποια σημεία του βουνού των θεών τα οποία έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. 
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ως προς τα τουριστικά θέματα, ο λόγος περιστράφηκε στις ελληνική περιοχές που επισκέπτονται οι Φιλανδοί και στις προτιμήσεις τους κυρίως σε νησιά της χώρας. Γι αυτό και ο κ. Παπαθανασίου είπε στον κ. Suomalainen ότι είναι μια ευκαιρία για Φιλανδούς επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα ή για Φιλανδούς που δεν έχουν γνωρίσει τη χώρα μας, να επισκεφθούν κυρίως τον Όλυμπο, γιατί όχι όμως και τις ακρογιαλιές, τους αρχαιολογικούς χώρους καθώς και άλλες περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Περί το τέλος της συζήτησης ο δήμαρχος δώρισε στον πρόξενο της Φινλανδίας έναν τόμο που έχει εκδώσει ο δήμος με φωτογραφίες και κείμενα του ΕλβετούFred Boissonnas το 1913, δηλαδή από την πρώτη κατάκτηση των κορυφών του Ολύμπου, επέτειο της οποίας θα γιορτάσει φέτος ο δήμος Δίου-Ολύμπου λόγω της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη εκείνη ανάβαση. Του δώρισε επίσης και διάφορα τουριστικά έντυπα που προβάλλουν το βουνό των θεών και τις παρολύμπιες ομορφιές.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Ακολούθως ο δήμαρχος συνόδευσε τον Marko Suomalainen στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου όπου η διοίκηση του μουσείου ξενάγησε τον Φιλανδό πρόξενο στα εκθέματα που φιλοξενούνται εκεί. Ο πρόεδρος του μουσείου, Ν. Βλαχόπουλος, αναφέρθηκε στα ναυτικά αντικείμενα, στις μακέτες και τις κατασκευές πλοίων, στο φωτογραφικό υλικό αλλά και στα ναυτικά έγγραφα που υπάρχουν εκεί.
Επίσης, έδειξε στον πρόξενο και τις προτομές των αγωνιστών ναυτικών που έχουν φιλοτεχνηθεί, τα αποκαλυπτήρια των οποίων θα γίνουν στις 3 Μαρτίου 2013, δηλαδή την ημέρα που το Λιτόχωρο θα γιορτάζει την επανάσταση του Ολύμπου του 1878. Τέλος, του έδειξε και τη μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των Λιτοχωριτών που έχασαν τη ζωή τους σε θάλασσες και ωκεανούς υπηρετώντας τη ναυτική παράδοση της πόλης των θεών.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ
Η επίσκεψη του Marko Suomalainen στον δήμο Δίου-Ολύμπου ολοκληρώθηκε με φιλοξενία σε κάποιο κατάστημα εστίασης και με προσφορά τοπικού τσίπουρου. Από αυτή την επίσκεψη και τη φιλοξενία φαίνεται ότι έμεινε ενθουσιασμένος ο Φιλανδός πρόξενος, γι αυτό και την επόμενη μέρα έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στον κ. Παπαθανασίου, σε πολύ φιλικό μάλιστα τόνο. Το μήνυμα αυτό έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Γιώργο,
Με άφησες άφωνο! Σε ευχαριστώ από την καρδιά μου για τη φιλοξενία σου! Με ανθρώπους σαν εσένα η Ελλάδα θα ήταν χίλια χρόνια μπροστά από όλη την Ευρώπη σε όλα!
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Marko Suomalainen».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ :

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΠΑΜΠΙΕΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

           ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Πιερίας  συμμετέχει στο Παμπιερικό συλλαλητήριο που θα γίνει  την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013  και ωρα 13.οο  το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας και καλεί  τα μέλη της να δώσουν δυναμικά το παρών τους.
   Ολοι μαζί να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναστολή της λειτουργίας των διοδίων του Αιγινίου  με στόχο την κατάργηση τους και την άμεση κατάργηση των πλευρικών διοδίων της λεπτοκαρυάς.
   Συνάδελφοι,    


                            ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

        ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
        ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΡΑΖΩΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ
        ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 13
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 13.00 ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ                                                                 


                                     Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος                                                                 Ο γεν. γραμματέας
Χ.ΕΞΙΖΟΓΛΟΥ                                                          Δ.ΚΕΛΠΕΤΖΙΔΗΣ

Εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργιάς του συνδέσμου. Σφενδάμη, Πιερίας

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ
‘’Η ΑΓΑΠΗ’’
Εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων λειτουργιάς του συνδέσμου.
Σφενδάμη, Πιερίας



   Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκαν εκατόν δέκα Μη Ενεργά πλέον μέλη.
Τιμητική πλακέτα παρέλαβε το Γ.Ν. Κατερίνης για την συνεργασία των 30 ετών σε προσφορά αίματος.
Η εκδήλωση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία άνω του αναμενόμενου.
Αναφέρθηκαν ιστορικά στοιχεία του Συνδέσμου, όπως ο αριθμός των 921 μελών.
Ο συγκεντρωτικός αριθμός φιαλών σε μονάδες αίματος είναι 3.941 , καθώς και ο αριθμός φιαλών που δόθηκαν για τις ανάγκες των μελών που αριθμεί τις 3.671.
Μεγάλο μέρος των εσόδων έχει διατεθεί για να καλύψει ανάγκες του Αγροτικού Ιατρείου Σφενδάμης, καθώς και σε ένα ενεργό μέλος του συνδέσμου μας που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας .
Ευχαριστούμε θερμά τους παρευρισκόμενους
Τον Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Πολύζο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου τη Βουλευτή Ν. Πιερίας κ. Μάνη Άννα τη Διευθύντρια του Τμήματος Αιμοδοσίας Γ.Ν Κατερίνης κ. Ρήτα Παπαδοπούλου, τον Ιατρό μας κ. Νατσιόπουλο Κωνσταντίνο και όλους τους φορείς της περιοχής μας που έδωσαν το παρών.
Όλους τους χορηγούς μας, τους χορηγούς επικοινωνίας ( ΕΓΝΑΤΙΑ τηλεόραση, ΛΕΥΤΕΡΙΑ, Κολινδρινά Μασλάτια, Ολύμπιο Βήμα και Ημερήσια).
Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την 55η Αιμοδοσία την Κυριακή 14 Απριλίου 2013
Για το Δ.Σ
Η ΔΗΜOΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ                Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
κ. Κορδονούλη Άννα                  κ. Γρηγοριάδης Πολυχρόνης

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ ‘’Η ΑΓΑΠΗ’’ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΗ ΜΑΣ



     Η κ. Ποσνακίδου Ελένη του Ανδρέα, κάτοικος Θεσσαλονίκης και συγχωριανή μας, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και νοσηλεύεται ακόμα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
Χρειάζεται άμεση οικονομική ενίσχυση για τη συνέχιση της ιατρικής της περίθαλψης όπως και την ακόλουθη αποκατάσταση της υγείας της. 
 
ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ 
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ : 40004699
Ι.Β.Α.Ν. GR1607300140000000040004699

Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
6947936437 ΠΟΣΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
6936768778 ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

ΟΝΟΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥ ΠΟΣΝΑΚΙΔΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ του Ανδρέα
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ κ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΜΠΙΕΡΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ



    Καλούμε όλους τους εργαζόμενους της Πιερίας να συμμετάσχουν μαζικά στοΠαμπιερικό Συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας της Κατερίνης την Τετάρτη 13/2/2013 και ώρα 13.00 για να διαμαρτυρηθούμε και να απαιτήσουμε την κατάργηση των διοδίων του Αιγινίου και των παράπλευρων διοδίων της Λεπτοκαρυάς.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 13.00 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΜΠΙΕΡΙΚΟ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Όσοι δεν είδαν την εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στην Ορχήστρα Νέων του δήμου Δίου, αξίζει –πάρα πολύ- τον κόπο και το χρόνο.

H Ορχήστρα Νέων του δήμου Δίου στην εκπομπή «ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ» της ΝΕΤ - 09/02/2013

  
Όσοι δεν είδαν την εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στην Ορχήστρα Νέων του δήμου Δίου, αξίζει πάρα πολύ- τον κόπο και το χρόνο.
  Την Ορχήστρα Νέων Δίου, που αποτελείται κατ' εξοχήν από μαθητές και φοιτητές τίμησαν με την παρουσία τους σε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα που αναδεικνύει μια άλλη Ελλάδα που μας κάνει περήφανους και αξίζει να την επαινούμε οι:

Δημήτρης Παντερμαλής (διευθυντής μουσείου Ακρόπολης), Κώστας Γεωργουσόπουλος (λογοτέχνης - κριτικός θεάτρου), πατέρας Φιλόθεος Φάρος, Γιάννης Πανούσης (καθηγητής πανεπιστημίου), Γιώργος Μιχαηλίδης (σκηνοθέτης), Αλέξης Κωστάλας (παρουσιαστής), Κάρμεν Ρουγγέρη (ηθοποιός – σκηνοθέτης), Ντέπυ Γκολεμά (τηλεκριτικός), Λάκης Τεάζης (ποιητής) και Γρηγόρης Παπαχρήστος (πρόεδρος Φεστιβάλ Ολύμπου).
                                                                                                                            Για την αντιγραφή Σ.Δ.

Δεν θα περικοπούν οι συντάξεις των πολιτικών ...





Τη στιγμή που σχεδόν δύο εκατομμύρια συνταξιούχοι παλεύουν με νύχια και με δόντια για να τα βγάλουν πέρα, οι βουλευτές και άρχοντες...

της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν να παίρνουν κανονικά τις συντάξεις τους χωρίς...
τη μείωση 20% ή 30% που περιλαμβάνεται στη σχετική διάταξη.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Τύπου της Κυριακής", οι περικοπές στις βουλευτικές συντάξεις θα υπολογιστούν σε διαφορετικό πλαίσιο από τις μειώσεις που έγιναν στους υπόλοιπους συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που αναφέρεται στην παράγραφο Θ του ενός και μόνο άρθρου του ν. 4093/12 και η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι οι καταβαλλόμενες κατά την 1η Ιανουαρίου 2013 κανονιζόμενες συντάξεις των βουλευτών και των τοπικών αρχόντων των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, που λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%.

Το ποσοστό μείωσης ορίζεται στο 30%, εάν τα ανωτέρω πρόσωπα λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη, συμπεριλαμβανομένης και της βουλευτικής ή της χορηγίας.

Η διάταξη ορίζει, ότι ένας πρώην δήμαρχος ή βουλευτής που παίρνει δύο συντάξεις, μία βουλευτική, έστω 3.000 ευρώ και μία εξ επαγγέλματος, έστω 1.800 ευρώ, η βουλευτική ή δημαρχιακή σύνταξη θα κοπεί κατά 20% και θα πέσει στις 2.400 ευρώ.

Αν υπάρχουν συνολικά τρεις κύριες συντάξεις, τότε η βουλευτική κόβεται κατά 30% και από 3.000 ευρώ θα έπρεπε να πέσει στα 2.100 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου του 2013.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η μείωση δεν έγινε στις 31 Ιανουαρίου και δεν αναμένεται να γίνει ούτε στη σύνταξη του Μαρτίου!

Ζούμε σε σπίτι... ψυγείο...




Δραματικά χαρακτηρίζονται τα στοιχεία που προέκυψαν από την εν εξελίξει μελέτη της ομάδας φυσικής κτιριακού περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Ματθαίο Σανταμούρη.

Η ... μέση θερμοκρασία που κατέγραψαν οι ερευνητές στους εσωτερικούς χώρους κατοικιών της Αττικής από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου ως σήμερα ήταν 15,5°C με την αντίστοιχη ελάχιστη να πέφτει στους 12,2°C τις νυχτερινές ώρες. Και αυτό σε έναν χειμώνα ο οποίος ακόμα δεν έχει δείξει για τα καλά άγριες διαθέσεις και η θερμοκρασία έπεσε ιδιαιτέρως χαμηλά μόνο για λίγες ημέρες.

Οι ερευνητές παρακολουθούν όλο τον χειμώνα, ανά 15 λεπτά, με ειδικούς αυτογραφικούς αισθητήρες 49 σπίτια στην Αττική. Μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των νοικοκυριών που συμμετέχουν στην έρευνα δεν χρησιμοποιεί κάποια μορφή ενέργειας για θέρμανση. Μόνο λίγα από αυτά χρησιμοποιούν κάποια στιγμή περιστασιακά, όταν ο υδράργυρος πέφτει πολύ χαμηλά. Αλλά και πάλι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, καθώς τα περισσότερα στεγάζονται σε παλιά κτίρια, χωρίς μόνωση και ενεργειακά κουφώματα.



Αυτό το γεγονός καταδεικνύουν τα στοιχεία της μελέτης, όπως και την τραγική αμέλεια της Πολιτείας τις τελευταίες δεκαετίες σχετικά με τη θερμική ποιότητα των κατασκευών. Δεν είναι λοιπόν παράδοξο το γεγονός ότι οι ερευνητές (Μ. Σανταμούρης, Κ. Γιαννοπούλου, Π. Μυλωνάς, Σ. Αλεβίζος, Λ. Ασλάνογλου, Ε. Καρέλλη, Ν. Μάντζιος) κατέγραψαν ελάχιστη θερμοκρασία κάτων των 6°C στο 8% των κτιρίων. Μάλιστα, δύο στα δέκα νοικοκυριά είχαν ελάχιστη θερμοκρασία κάτω από 11°C.

Κάτοικος του κέντρου της Αθήνας, ο 63χρονος οικονομολόγος είναι από τους «τυχερούς»: η θερμοκρασία στο σπίτι του κυμαίνεται από 13 ως 16°C. Είχε προνοήσει, προτού περάσει στην ανεργία, να αλλάξει τα κουφώματα του διαμερίσματός του, το οποίο βρίσκεται σε μια παλιά 40 ετών, πολυκατοικία, χωρίς θερμομόνωση. Τρία χρόνια χωρίς δουλειά, περιμένει προς το τέλος του έτους να βγει στη σύνταξη. Ως τότε δεν μπορεί να αντέξει το κόστος της θέρμανσης όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι ένοικοι. Για να αντεπεξέλθει έχει καθιερώσει «στολή» για να κυκλοφορεί στο σπίτι: φούτερ, χοντρή φόρμα, μάλλινες κάλτσες και μια ζακέτα.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν να διαπιστωθούν τα επίπεδα θερμοκρασίας που διαμορφώνονται μέσα σε κατοικίες πολιτών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μετά την αύξηση των τιμών στις πηγές ενέργειας, αλλά και τη μεγάλη οικονομική ένδεια που μαστίζει τη χώρα. «Τα αποτελέσματα μας έχουν εκπλήξει και στην πραγματικότητα μας έχουν τρομάξει, διότι διαπιστώθηκε ότι οι συμπολίτες μας διαβιούν σε συνθήκες πέρα από κάθε όριο άνεσης, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα, συνθήκες που στην πραγματικότητα βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πολιτών, οι οποίοι είτε δηλώνουν άνεργοι, είτε δεν διαθέτουν χρήματα για θέρμανση, διαβιούν σε κτίρια με θερμοκρασίες κάτω από 10°C, ενώ πολίτες που ανήκαν στη μεσαία τάξη και διαθέτουν σχετικά μεγάλο σπίτι με κακή υποδομή διαβιούν πια σε θερμοκρασίες από 13 ως 16 βαθμούς», λέει ο κ. Σανταμούρης.

Η πρώην μεσαία τάξη της Κυψέλης, των Πατησίων, του Χαλανδρίου κ.α. οι σημερινοί νεόπτωχοι, με ετήσιο εισόδημα πια 8.000 και 10.000 ευρώ, ανάβουν κάποιο θερμαντικό σώμα για μια ώρα, το πολύ δύο, την ημέρα, συνήθως το βράδυ όταν η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει κάτω από 5 ή 6°C ώστε να εξασφαλίσουν για κάποιες ώρες μια μέση εσωτερική θερμοκρασία 12-15 °C . Στην πλειονότητά τους ζουν σε διαμερίσματα των 100 και 120 τ.μ. με τζάκι και αυτόνομη θέρμανση που δεν χρησιμοποιούν πια.

Γενικότερα, οι ερευνητές μελέτησαν νοικοκυριά, με ετήσιο εισόδημα ως 14.000 ευρώ και βρήκαν ότι οκτώ στα δέκα είχαν ελάχιστη θερμοκρασία κάτω των 15°C, ενώ ένα στα τρία κάτω των 12°C.

Ο νέος φόρος για τα ακίνητα...



Σε συμφωνία για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα επιβληθεί από το 2014 για όλα τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένης της αγροτικής γης, έχουν καταλήξει οι... τρεις αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Απομένει να τραβήξουν την «κόκκινη γραμμή» για το αφορολόγητο όριο που σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα είναι 50.000 ευρώ για την ατομική περιουσία.

Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα ως αποτέλεσμα του διαλόγου που προηγήθηκε, ο φόρος θα επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων που εκτιμάται (με τις σημερινές αντικειμενικές τιμές) σε 1,3 δισ. ευρώ.

Ο φόρος θα επιβληθεί με προοδευτική κλίμακα και θα έχει συντελεστές από 0,1% ως 1,5% και η μέση επιβάρυνση θα διαμορφωθεί στο 0,15% επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων.

Με βάση ασφαλείς πληροφορίες, από τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητων δεν θα εξαιρεθεί κανένα ακίνητο, ούτε εκτός σχεδίου.

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Οικονομικών για τη συνολική αντικειμενική αξία όλων των ακινήτων που βρίσκονται στην επικράτεια.

Η αντικειμενική αξία της περιουσίας των φυσικών προσώπων ανέρχεται με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας του Μαρτίου του 2007 που ισχύουν ως σήμερα σε 520,5 δισ. ευρώ, ενώ η ακίνητη περιουσία των νομικών προσώπων εκτιμάται σε 250 δισ. ευρώ. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τη συνολική αντικειμενική αξία αγροτεμαχίων και εκτός σχεδίου ακινήτων που ως σήμερα παραμένουν αφορολόγητα να διαμορφώνεται σε περίπου 450-500 δισ. ευρώ.

Η ετήσια επιβάρυνση για το σύνολο των φορολογουμένων θα διαμορφώνεται πάνω από 2 δισ. ευρώ με την πλειονότητα των ιδιοκτητών που διαθέτουν μόνο αστικά ακίνητα να παραμένουν αφορολόγητοι. Όμως για πρώτη φορά θα επιβληθεί φόρος και στα αγροτεμάχια που ως σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών τα είχε αφήσει στο φορολογικό απυρόβλητο. Μάλιστα τα αγροτεμάχια θα φορολογούνται χωριστά από τα υπόλοιπα ακίνητα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης διαμερίσματος αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ και αγροτεμαχίου αξίας 120.000 ευρώ θα φορολογηθεί για κάθε περιουσιακό στοιχείο ξεχωριστά και όχι για ιδιοκτησία 270.000 ευρώ.

Πατήστε πάνω στην εικόνα και διαβάστε αναλυτικά τον πίνακα


Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δηλώνει ότι «είναι ο πιο δίκαιος φόρος που υπάρχει, και από την εφαρμογή του δεν θα προέλθουν περισσότερα έσοδα από αυτά που εισπράττει το Δημόσιο σήμερα με τους διάσπαρτους φόρους στα ακίνητα. Μάλιστα, για πολλές κατηγορίες φορολογουμένων θα υπάρξει ελάφρυνση σε σχέση με το Τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ».

«Το Βήμα» παρουσιάζει όλα τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή και σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός των ιδιοκτητών εντός σχεδίου ακινήτων ανέρχεται σε 5.569.336, εκ των οποίων αφορολόγητοι θα παραμείνουν 2.769.177 πολίτες που εμφανίζονται στην Εφορία να έχουν ατομική περιουσία (πλην αγροτεμαχίων) αντικειμενικής αξίας ως 50.000 ευρώ.

Με τον Ενιαίο Φόρο θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες εντός σχεδίου ακινήτων, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιβαρυνθούν με φόρο επί των αγροτεμαχίων και των εκτός σχεδίου ακινήτων που διαθέτουν.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι τα ακίνητα αντικειμενικής αξίας από 50.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ διαθέτουν 1.356.081 πολίτες, ενώ ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ 27.198 φορολογούμενοι.

Παραδείγματα

Από τον πίνακα με την τελική φορολογική κλίμακα βάσει της οποίας θα επιβαρυνθούν 2.800.159 ιδιοκτήτες προκύπτουν τα έξης:

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία από 50.000 ως 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν κατά μέσο με 50 ευρώ. Ίσως όμως το ποσό αυτό να αυξηθεί εφόσον κατά τον τελικό υπολογισμό των εσόδων προκύψει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα και άρα θα πρέπει να επιβληθεί υψηλότερος φορολογικός συντελεστής.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία ως 200.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο περίπου 225 ευρώ, ενώ σε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας από 200.000 ευρώ ως 300.000 ευρώ ο ετήσιος φόρος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 425 ευρώ.

-Στο υπουργείο Οικονομικών επιθυμούν ατομική περιουσία της τάξεως των 300.000-400.000 ευρώ να επιβαρύνεται με περίπου 900 ευρώ κάθε χρόνο.

Οι επιχειρήσεις

Για τα ακίνητα των νομικών προσώπων, αντικειμενική αξία των οποίων ανέρχεται σε 250 δισ. ευρώ, οι φορολογικοί συντελεστές θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη φύση των ακινήτων, αλλά και την έκτασή τους.