PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ,,ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ


ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ...ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΜΑΤ.....

ΤΑ ΜΑΧΗΜΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΝΙΟΥ...

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΙΓΙΝΙΟΥ ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ – ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


Αιγίνιο 30-1-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χθες Τρίτη 29 Ιανουαρίου οι Πολίτες της Πιερίας μην αντέχοντας την αδικία που συντελείται εις βάρος της ελεύθερης διακίνησης τους από τα διόδια Αιγινίου γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος, συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια Κατερίνης για να υπερασπιστούν τους συλληφθέντες συμπολίτες τους.

Στη συνέχεια διαδήλωσαν ενάντια της αδικίας αυτής στον χώρο των διοδίων. Εκεί τους απώθησαν πάλι τα Ματ συλλαμβάνοντας ακόμη δύο (2) συμπολίτες μας. Σήμερα ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του Δημάρχου κ. Ευάγγελου Πολύζου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ευάγγελου Λαγδάρη με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αναζητώντας τους να τους συλλάβουν προκειμένου να διαλύσουν και να καταστείλουν τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του σταθμού διοδίων Αιγινίου.
Καλούμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για τη λήψη μέτρων προκειμένου να μη συντελούνται τέτοιες έκνομες πράξεις από τα σώματα ασφαλείας και για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες πράξεις από τους κατοίκους της Πιερία, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά τρόπο ειρηνικό για την άρση της αδικίας για τη λειτουργία των διοδίων Αιγινίου, τα οποία συντελούν στην υποανάπτυξη της Πιερίας και στην οικονομική εξαθλίωση των κατοίκων της.
Ο αγώνας συνεχίζεται.

Γραφείο τύπου
συντονιστικής επιτροπής
Για πληροφορίες τηλ : 2353350100

Κοινή Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Αμανατίδη και Δέσποινας Χαραλαμπίδου, για την καταστολή και τις διώξεις στα διόδια Αιγινίου

 Εκφράζουμε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους κατοίκους της Πιερίας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις στο Αιγίνιο για να μην ανοίξει ακόμη ένας σταθμός διοδίων, που θα αυξάνει το κόστος για τους εργαζόμενους και θα διασφαλίζει υπερκέρδη για τους μεγαλοεργολάβους της Αιγαίον Α.Ε.. 


Καταγγέλλουμε την προσπάθεια της μνημονιακής κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους και να ποινικοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων, ξυλοκοπώντας και συλλαμβάνοντας. Αποκορύφωμα της προσπάθειας τρομοκράτησης αποτελεί το ένταλμα σύλληψης με την κατηγορία της υποκίνησης που εκδόθηκε σήμερα εναντίον του ίδιου του δημάρχου και άλλων εκλεγμένων αντιπροσώπων. Ζητάμε την άμεση παύση της λειτουργίας των διοδίων Αιγινίου και δηλώνουμε ότι θα είμαστε σε κάθε αγώνα των κατοίκων«υποκινητές και ηθικοί αυτουργοί», παρόντες σε κάθε κινητοποίηση των κατοίκων της Πιερίας ενάντια στα συμφέροντα των εργολάβων.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ : Εορτασμός Τριών Ιεαραρχώ


   Απονομή Βραβείων στην Εκάβη σε διακριθέντες Μαθητές του νομού σε Μαθηματικά - Λογοτεχνία- Φυσική- Δημοσιογραφία Φωτογραφίες απο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης και 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

Ψήφισμα ΠΕΔ Κεντρ.Μακεδονίας για το ένταλμα σύλληψης εναντίον του δημάρχου Πύδνας-Κολινδρού



Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας


ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ




  
    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με έκπληξη πληροφορήθηκε την έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Δημάρχου Πύδνας - Κολινδρού κου Ευάγγελου Πολύζου και του επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κου Ευάγγελου Λαγδάρη, που, εφαρμόζοντας ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εκδήλωσαν την πάνδημη διαμαρτυρία του τοπικού πληθυσμού για την επιχειρούμενη εγκατάσταση σταθμού διοδίων επί της Εθνικής Οδού στα διόδια του Αιγινίου (εγκατάσταση, που περιθωριοποιεί τον τοπικό Δήμο,ακινητοποιεί τους κατοίκους, παραλύει τις δραστηριότητές τους,αποδεκατίζει το ήδη πενιχρό έως ανύπαρκτο εισόδημά τους, μετατρέπει την ευλογία της οδικής σύνδεσης σε κατάρα απομόνωσης, κατακερματισμού και μαρασμού). 
 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πύδνας - Κολινδρού, ως γνήσιος εκφραστής της βούλησης, αλλά και της αγωνίας και της αγανάκτησης του συνόλου των κατοίκων του Δήμου, με τις αποφάσεις, τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις του, εκπληρώνει τη συνταγματική αποστολή και συνεχίζει την ιστορική παράδοση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υλοποιώντας τη λαϊκή εντολή. Ωςαρμόδια, κατά το νόμο, όργανα για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος βρέθηκαν, όπως επιτάσσει το καθήκον τους, στην πρώτη γραμμή της μάχης για την προάσπιση του αυτονόητου: για την αποτροπή της επιβολής αναίτιων και αδικαιολόγητων περιορισμών στα στοιχειώδη δικαιώματα των συμπολιτών τους, στην ελευθερία της μετακίνησής τους ακόμη και μέσα στα όρια του Δήμου τους, στην ελευθερία της επικοινωνίας τους με την ευρύτερη περιοχή, στην ελευθερία της ανάπτυξης της προσωπικότητας και των δραστηριοτήτων τους.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας εκφράζει την συμπαράστασή του στους αιρετούς, που διώκονται επειδή επιτελούν το καθήκον τους, και καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να μεριμνήσουν για την άμεση άρση των αιτίων που προκαλούν δικαιολογημένες εκδηλώσεις εύλογης διαμαρτυρίας και πυροδοτούν τοπικές εντάσεις με ευρύτερες συνέπειες.

Οι πολίτες της Πιερίας περιμένουν μια απάντηση!


Image 




    Οι πολίτες της Πιερίας είναι εκεί και περιμένουν μια απάντηση. Ρωτούν: Γιατί μας  καθηλώνετε μέσα σε πέντε σταθμούς διοδίων;Δύο προς Θεσ/νίκη και τρεις προς Λάρισα; Οι πολίτες της Πιερίας ρωτουν: Γιατι πρέπει να πληρώνουμε το ένα τρίτο ή το μισό του μισθού μας σε διόδια για να πάμε  στη δουλειά μας; Οι πολίτες της Πιερίας παραμένουν στα διόδια του Αιγινίου και περιμένουν απαντήσεις.

Αντί για απαντήσεις όμως η Πολιτεία, η Δημοκρατία, απαντά με συλλήψεις, με δακρυγόνα, με καταστολή. Αντί για απαντήσεις ο λαός της Πιερίας, δέχεται τον απόλυτο εξευτελισμό. Να συλλαμβάνονται ανήλικοι και άτομα με προβλήματα υγείας. Να ρίχνονται δακρυγόνα μπροστά σε μικρά παιδιά.
Σήμερα δύο ακόμα άτομα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα, ένας εκ των οποίων είναι ανήλικος με προβλήματα μάλιστα υγείας.  Εκείνο όμως που δεν καταλαβαίνετε, εσείς οι υπεύθυνοι της καταστολής, είναι ότι τέτοιες ενέργειες, αποδεικνύουν το δίκιο του αγώνα μας.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνετε εσείς που μας κυβερνάτε και δίνετε τις εντολές στα ΜΑΤ να χτυπήσουν και να συλλάβουν, είναι ότι τέτοιες ενέργειες, αποδεικνύουν απλά και μόνο την ανικανότητά σας να αντιληφθείτε τα προβλήματα  του λαού. Ενός λαού στο όνομα του οποίου κυβερνάτε.
Η Πιερία δεν είναι Σπιναλόγκα, δεν είναι η χώρα των λεπρών. Είναι ο Όλυμπος, η Πύδνα, το κάστρο του Πλαταμώνα, είναι η  Μακεδονία, η ίδια η ΙΣΤΟΡΙΑ. Είναι ο τόπος μας, ενας περιζήτητος τόπος. Είναι κάτι πολύ μεγάλο, το οποίο δεν μπορείτε  ούτε να συρρικνώσετε ούτε να μαγαρίσετε όσο και αν προσπαθείτε.
Διώξτε λοιπόν τώρα  τα ΜΑΤ και τους κρυφούς ασφαλίτες από τα διόδια του Αιγινίου.
Σταμαστείστε άμεσα τη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο.
Σταμαστείστε άμεσα τη λειτουργία του πλευρικού σταθμού διοδίων της Λεπτοκαρυάς.
Φερθείτε επιτέλους μια φορά σαν πολιτικοί άντρες και όχι σαν ανδρείκελα....
Ηλίας Τσολακίδης
Μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας

Ομόφωνο Ψήφισμα του Δ.Σ.Δίου-Ολύμπου: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν φυλακίζεται


 





  
    Οι τελευταίες διώξεις αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού είναι ένα κομμάτι στο παζλ αποδόμησης και υποβάθμισης της Τ.Α. Η στοχοποίηση Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που υλοποιούν ομόφωνες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση με την τοπική κοινωνία το μόνο που επιφέρουν είναι εντάσεις και αρνητικές συνέπειες για τον τόπο. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού  με τα αρμόδια όργανά του που είναι ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος εκφράζοντας την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση των κατοίκων όχι μόνο του Δήμου του αλλά και της Πιερίας γενικότερα έπραξε το αυτονόητο. Υπερασπίστηκε του δικαιώματος επιβίωσης της περιοχής και των κατοίκων της.
Καλούμε την κυβέρνηση να πάψει τις διώξεις και να προχωρήσει σε ένα γόνιμο διάλογο με τους ανθρώπους της Πιερίας. Να σκύψει πάνω από τα προβλήματα του Νομού και να τερματίσει την υφιστάμενη πολιτική στο θέμα των διοδίων, που οδηγούν το Νομό Πιερίας σε έναν αποκλεισμένο Νομό, τερματίζοντας έτσι και καταστάσεις που προκαλούν οριακές εντάσεις και γεγονότα.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο του Δ.Δίου-Ολύμπου εκφράζουμε ομόφωνα την συμπαράστασή μας σε όσους διώκονται επιτελώντας το χρέος τους και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε δίκαιο αγώνα τους.
Λιτόχωρο 30 Ιανουαρίου 2013
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ : ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΑΙΓΙΝΙΟΥ!


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

ΑΡΙΘΜ. ΑΠΟΦ: 18/2013

Απόσπασμα από το πρακτικό της 7/2013 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

Θέμα: Κινητοποιήσεις κατά της λειτουργίας των διοδίων Αιγινίου.


Στο χώρο των διοδίων Αιγινίου, σήμερα την 30η του μηνός Ιανουαρίου, του έτους 2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 16:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού συνήλθε σε έκτακτηδημόσια συνεδρίαση, ύστερα από την προφορική πρόσκληση της Προέδρου προς όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που βρισκόταν στο χώρο 
Απόντος του Δημάρχου κ. Ευαγγέλου Πολύζου, διαπιστώθηκε από την Πρόεδρο πως υπήρχε νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι σε σύνολο 27 μελών παραβρέθηκαν παρόντα -26- μέλη και ονομαστικά οι:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1. Βουλκίδου Μαρία Πρόεδρος Δ.Σ. 1.Λαγδάρης Ευάγγελος Δημοτ. Σύμβ.
2. Μιάουρας Γεώργιος Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
3.Τουλούπας Νικόλαος Γραμματέας Δ.Σ.
4. Βασιλειάδου Ξανθίππη Αντιδήμαρχος
5. Μπιτσιάνης Ιωάννης >>
6. Γαβριηλίδου-Ζησιού Παρασκευή >>
7. Σιανίδης Δημήτριος >>
8. Χλεμές Δημ ήτριος Δημοτ. Σύμβουλος
9. Καλύβας Γεώργιος >>
10.Λένος Γεώργιος >>
11.Κακάνης Κωνσταντίνος >>
12.Μελιδώνης Ιωάννης >>
13.Μεταλλίδης Παύλος >>
14.Πολυχρονίδης Γεώργιος >>
15.Μαστοροτάσιος Χαράλαμπος >>
16. Κάνος Ευάγγελος >>
17. Αγγέλου Αριστείδης >>
18. Δημόπουλος Δημήτριος >>
19.Ανδρικόπουλος Αυγουστίνος >>
20.Σουλτανίδης Νικόλαος >>
21.Χαϊκάλη Δήμητρα >>
22.Ντιούδης Μηνάς >>
23.Λιόλιος Βασίλειος >>
24.Μπουρσούκης Πασχάλης >>
25. Μεταλλίδης Νικόλαος >>
26.Δανιηλίδης Κωνσταντίνος >>
Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού και μέλη της συντονιστικής επιτροπής του αγώνα κατά των διοδίων.
Η Πρόεδρος, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και ύστερα από τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων σχετικά με τις νέες εξελίξεις και τις επιδιωκόμενες συλλήψεις του Δημάρχου και του επικεφαλή της μείζονος μειοψηφίας και ύστερα από διαλογική συζήτηση.

Αποφασίζει ομόφωνα

1.- Εκφράζει την ικανοποίησή του για την αθωωτική απόφαση του αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Κατερίνης στις 30-1-2013, που αφορούσε τη συλληφθείσα συνδημότισσά μας Βαβύλα Αναστασία για κατηγορίες που αφορούσαν τη συμμετοχή της στην ειρηνική διαμαρτυρία κατά της λειτουργίας των διοδίων Αιγινίου.
2.- Εκφράζει την αγανάκτησή του και τη σφοδρή αντίθεσή του στο σύνολο της συμπεριφοράς που επέδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους συνδημότες μας και ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πολίτες καθ’ όλο το διάστημα των κινητοποιήσεων και θεωρεί τις ενέργειες αυτές της αστυνομίας και της Διεύθυνσης Ασφαλείας Πιερίας τουλάχιστο υπερβολικές και άσκοπες που δε συμβάλλουν στη διατήρηση του ήπιου κλίματος, αλλά προκαλούν δυσφορία στους πολίτες.
3.- Καταδικάζει απερίφραστα την επιδιωκόμενη σύλληψη του Δημάρχου μας Ευάγγελου Πολύζου και του επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης Δημοτικού Συμβούλου Ευάγγελου Λαγδάρη και θεωρεί την ενέργεια αυτή ως αθέμιτο τρόπο κάμψης του αγώνα μας.
4.-Αποφασίζει τη συνέχιση του αγώνα μας για την κατάργηση των διοδίων Αιγινίου με ειρηνικά μέσα και με κάθε πρόσφορο νόμιμο τρόπο.
5.-Αποφασίζει την αναστολή της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.
Η απόφαση αυτή που αποτελεί και ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου να δημοσιευθεί στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Η απόφαση αυτή πήρε αριθμό 18/2013.
Αφού συντάχθηκε και διαβάστηκε υπογράφεται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Τα Μέλη
Μαρία Βουλκίδου

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του δικαστηρίου Κατερίνης για να συμπαρασταθεί στην νεαρή Αναστασία Βαβύλα που είχε συλληφθεί στα διόδια Αιγινίου

ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ : ΑΘΩΑ Η ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΗ!




  

  
   Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αίθουσα του δικαστηρίου Κατερίνης για να συμπαρασταθεί στην νεαρήΑναστασία Βαβύλα που είχε συλληφθεί στα διόδια Αιγινίου χθες το βράδυ με τις κατηγορίες της αντίστασης κατά της αρχής και της παρακώλυσης συγκοινωνιών και παραπέμφθηκε με τη διαδικασία του αυτοφώρου. 

Η δίκη διεξήχθη στο τριμελές πλημμελειοδικείο Κατερίνης. Οι κατηγορίες κατέπεσαν και ήρθε η αθώωση της κοπέλας που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στα δικαστήρια για συμπαράσταση.
Μαζί με την νεαρή είχε συλληφθεί με τις ίδιες κατηγορίες και ένας μαθητής, ο οποίος θα παραπεμφθεί να δικαστεί μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΛΑΓΔΑΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ...Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση.

Φίλες και φίλοι
  
    
   Ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι την τελική δικαίωση. 
Ο αγώνας είναι δίκαιος και αφορά όλους τους πολίτες της Πιερίας γι αυτό και δεν τρομοκρατείται ούτε πονοικοποιείται.
Η απόφαση της κυβέρνησης για να λειτουργήσει ο σταθμός διοδίων Αιγινίου πλήττει τους εργαζόμενους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μεταφορείς, τους επιχειρηματίες και οδηγούν το Νομό μας σε αργό θάνατο.

Στον αγώνα αυτό συμμετέχουν η νεολαία μας, οι εργαζόμενοι, άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, αγρότες και όλοι οι κάτοικοι της Πιερίας.
Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των δημοσίων κοινωνικών αγαθών, για αξιοπρέπεια και πραγματική δημοκρατία.
Η ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σταθεί στο πλευρό του αγωνιζόμενου Λαού και να προασπίσει το δημόσιο συμφέρον.
Η απρόκλητη, η αναίτια επίθεση των ΜΑΤ, οι ξυλοδαρμοί και οι συλλήψεις δεν λύνουν το πρόβλημα.
Η χρησιμοποίηση της βίας αντί του διαλόγου οξύνει περισσότερο τα πράγματα και τα οδηγεί σε αδιέξοδο.
Η κυβέρνηση αντί να προσπαθεί να μας διαλύσει με αυταρχισμό και τρομοκρατία, την καλούμε να προχωρήσει σε διάλογο για να λύσουμε το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.
Θα είμαστε πάντα εκεί μέχρι να δικαιωθούμε.
Σας ευχαριστώ για την συμπαράσταση σας.
Καλό αγώνα.

ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΔΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΔΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ : ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ



Συμπολίτες - Συμπολίτισσες
Την ώρα που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης διαμορφώνονται, με ιλιγγιώδη ταχύτητα, συνθήκες ανέχειας, φτώχειας και εξαθλίωσης για όλο και μεγαλύτερα τμήματα του ελληνικού πληθυσμού, η μνημονιακή αντιμετώπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της προστασίας της υγείας, έχουν ήδη φέρει σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους, οι οποίοι, πλέον, σχεδόν στερούνται, του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους, αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας από το Κράτος.
Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταρρέει οικονομικά, εξαιτίας της υποχρηματοδότησής του από το Κράτος, αλλά και της δραματικής μείωσης των εισφορών που είναι αποτέλεσμα της εκτίναξης της ανεργίας στα σημερινά δραματικά επίπεδα. Οι εργαζόμενοι και οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν ακριβά για να έχουν πρόσβαση σε γιατρούς, ενώ ταυτόχρονα, με την πολιτική των γενοσήμων και τη «θετική λίστα», αυξάνεται η συμμετοχή και στα φάρμακα. Ταυτόχρονα οι εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται ακόμα πιο ακριβές για την τσέπη των ασφαλισμένων, αφού τα εργαστήρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. υπολειτουργούν και οι ασφαλισμένοι πρέπει να πληρώσουν, επιπλέον, για να εξυπηρετηθούν από τα ιδιωτικά εργαστήρια. Ακόμα και οι ευπαθείς ομάδες καλούνται να πληρώσουν αυξημένη συμμετοχή, για να προμηθευτούν τα αναγκαία φάρμακα για τη θεραπεία τους.
Τα Δημόσια Νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της διάλυσης. Η τραγική έλλειψη νοσηλευτικού κυρίως (υγειονομικού, ιατρικού και διοικητικού) προσωπικού, αλλά και οι τεράστιες ελλείψεις σε φάρμακα και υλικά, έχουν μετατρέψει τις συνθήκες λειτουργίας τους σε οριακές. Η σκληρή εργασιακή και μισθολογική δοκιμασία του προσωπικού των Νοσοκομείων γίνεται καθεστώς και ο κίνδυνος της απόλυσης δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αναστάτωση, δεδομένου ότι η μνημονιακή δέσμευση, για μείωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, αφορά και στο χώρο της Υγείας. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η «εισπρακτική» λογική στα νοσοκομεία και η οικονομική «αφαίμαξη» των ασθενών διαρκώς εντείνεται καθώς οι προϋπολογισμοί τους συνεχώς περικόπτονται. Την ίδια ώρα, το Κράτος, μέσω της διαδικασίας των συγχωνεύσεων και των καταργήσεων Νοσοκομείων, επιχειρεί απλώς να «ξεφορτωθεί» Υπηρεσίες και να τις δώσει σαν «προίκα» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της Υγείας.
Την τραγική αυτή πραγματικότητα βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι και οι πολίτες γιατί δεν έχουμε πλέον ούτε στοιχειωδώς ικανοποιητικές υπηρεσίες Υγείας και υγειονομικής περίθαλψης.
Είναι, πια, σαφές ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας, αντί να οδηγούν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, οδηγούν στην πλήρη αποδιοργάνωση, στη διάλυση, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίησή τους.
Είναι, πλέον, δεδομένο ότι πίσω από τις καθημερινές εικόνες χάους και ταλαιπωρίας που διαδραματίζονται στα δημόσια Νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ, «κρύβεται» η πιο άθλια, κοινωνικά, πολιτική, θύματα της οποίας είμαστε όλοι εμείς: Πολίτες - χρήστες υπηρεσιών Υγείας και εργαζόμενοι στη Δημόσια Υγεία.
Η συρρίκνωση, αποδιάρθρωση, διάλυση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, που είχε δρομολογηθεί εδώ και δεκαετίες με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, την ανυπαρξία ελέγχου και τη διαπλοκή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σήμερα ολοκληρώνεται «πανηγυρικά», προσθέτοντας στα δεινά των πολιτών αυτής της χώρας και την ανασφάλεια μπροστά στην αρρώστια (!)
Το Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ. σε συντονισμό με τα Σωματεία του χώρου της Υγείας, προχωράει σε ένα νέο πρόγραμμα παρεμβάσεων και δράσεων όχι μόνο για τη διεκδίκηση και προστασία βασικών δικαιωμάτων στην υγεία, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την υγειονομική φροντίδα, αλλά και την αναβάθμισή τους.

  • Διεκδικούμε ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας, προσβάσιμο από το σύνολο των πολιτών, χωρίς χαράτσια, περιορισμούς και αποκλεισμούς.
  • Απαιτούμε την ουσιαστική χρηματοδότηση των Νοσοκομείων και του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και αγωνιζόμαστε ενάντια στο αδικαιολόγητο κλείσιμο και την ατελέσφορη συγχώνευση Μονάδων Υγείας.
  • Λέμε ανυποχώρητα όχι στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας
  • Αγωνιζόμαστε ενάντια στις κοινωνικά βλαπτικές περικοπές κλινικών, μονάδων, υπηρεσιών και την κατάργηση θέσεων προσωπικού, μέσα από τους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων, αλλά και στην κινητικότητα και στις διαθεσιμότητες- απολύσεις.
  • Παλεύουμε για την αναβάθμιση των υπηρεσιών στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, χωρίς επιβαρύνσεις, ιδιαιτέρως των κοινωνικά ασθενέστερων, για φάρμακα, γιατρούς και εξετάσεις.
  • Αγωνιζόμαστε για στελέχωση των Μονάδων Υγείας με τις απαιτούμενες προσλήψεις στα νοσοκομεία και τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Ταυτόχρονα καλούμε τους εργαζόμενους στο Δημόσιο
και όλη την κοινωνία να διαδηλώσουν την αντίθεση τους στα αντιδημοκρατικά αυταρχικά μέτρα, ενάντια στους εργατικούς αγώνες με τις επιτάξεις των απεργών στα μέσα μεταφοράς καταδικάζουμε την επέμβαση των ΜΑΤ και της αναίτιες συλλήψεις των πολιτών και τον νέων που έχουν τη δύναμη να διαμαρτυρηθούν στα σημεία διαμαρτυρίας διόδια και χώρους δουλειάς διεκδικώντας καλύτερο αύριο




Για την Ε.Γ του Ν.Τ Α.Δ.Ε.Δ.Υ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ
Ο πρόεδρος ΛΑΖΑΡΟΣ ΦΥΡΙΝΙΔΗΣ

2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Καλό είναι να θυμόμαστε και να τιμάμε!

   Επ’ ευκαιρία της εορτής των Τριών Ιεραρχών η Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας σε συνεργασία με το Γραφείο Καινοτόμων Δράσεων, το Δήμο Κατερίνης και τον Ο.Π.Π.Α.Π. Κατερίνης πραγματοποίησε εκδήλωση βράβευσης μαθητών και σχολείων της Δ/θμιας που εκδίδουν Μαθητικά Έντυπα και Περιοδικά. Επίσης βράβευσε μαθήτριες και μαθητές που διακρίθηκαν σε μαθητικούς διαγωνισμούς.

Το σχολείο μας, το 2ο ΓΕΛ Κατερίνης είναι πρωτοπόρο στην έκδοση μαθητικής εφημερίδας, μιας και τύπωσε και κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της σχολικής εφημερίδας την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 1995. Έως σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 26 τεύχη και έχουμε βραβευτεί 2 φορές. Για την εφετινή χρονιά η μαθητική ομάδα και ο υπεύθυνος καθηγητής είναι οι παρακάτω: Συντακτική ομάδαΑθλητικά: Λιόλιος Σπύρος, Λιακόπουλος Γιώργος, Παπαθανασίου Τάσος, Βήμα Μαθητή: Καλλέργη Όλγα, Κοζανίτη Πέννυ, Μπήτου Ναυσικά,Κοινωνία - Κατερίνη - ΠολιτισμόςΠαρθενίδου Ειρήνη, Οικολογία - Περιβάλλον: Πογιαρίδης Παναγώτης, Σμπρίνη Κατερίνα, Δημόσιες σχέσεις - Οικονομική διαχείριση: Καρατζιούλα Φρόσω, Κωνσταντινίδης Απόστολος, Ηλεκτρονική σελιδοποίηση: Φανιάδης Ευστάθιος, Υπεύθυνος καθηγητής: Φανιάδης Ευστάθιος.
Επίσης βραβεύθηκαν οι μαθήτριες Καρατζιούλα Φρόσω, Μπήτου Ναυσικά, Παπαγεωργίου Αρχοντία και ο μαθητής Μαρώσης Αστέριος για διάκρισή τους σε μαθητικό διαγωνισμό μαθηματικών.
Τιμώντας τους μαθητές παρελθόντων ετών παραθέτω τα στοιχεία όσων έχουν βραβευθεί.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 5ου ΤΕΥΧΟΥΣ,
ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΤΑ ΝΕΑ» ΣΤΙΣ 20-5-1996

Περιοδική μαθητική εφημερίδα εκδιδόμενη από μαθητές του Ε.Π.Λ.Κ.
ΑρχισυντάκτριαΜπέττυ Κωνσταντίνου
Υπεύθυνοι ΕπικοινωνίαςΚική Ιωακειμίδου - Σταματία Κούρτη
Υπεύθυνοι ΧορηγώνΜάνια Βράνου - Χρήστος Ξηρομερίτης
Υπεύθυνοι ΟικονομικώνΕλένη Αργυροπούλου
Υπεύθυνοι ΔιόρθωσηςΣτέλλα Αγιαννίτη - Μαρίζα Καζακλάρη
Υπεύθυνος ΦωτογραφικούΛευτέρης Μωϋσιάδης
Υπεύθυνοι ΚαθηγητέςΧαράλαμπος Αργυρόπουλος, Ευαγγελία Παναγιωτίδου, Ευστάθιος Φανιάδης

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 14ου ΤΕΥΧΟΥΣ,
ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΤΣΗ ΣΤΙΣ 27-2-2007

Περιοδική έκδοση των μαθητών του 2ου Ενιαίου Λυκείου Κατερίνης
Βήμα ΜαθητήΛογοθετίδης Θάνος, Τζάγκα Αθηνά, Τσαουσίδου Στέλα
Κοινωνία – ΚατερίνηΤσαουσίδου Ιωάννα
ΠολιτισμόςΦανιάδης Γεώργιος
Οικολογία – ΠεριβάλλονΤσαμουρίδου Σόνια
ΑθλητισμόςΦανιάδης Γεώργιος
Δημόσιες σχέσεις - Οικονομική διαχείρισηΤσιαμπέρα Κατερίνα, Τσαμουρίδου Σόνια
Υπεύθυνος καθηγητήςΦανιάδης Ευστάθιος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο υπεύθυνος δελτίων τύπου του σχολείου
Ευστάθιος Φανιάδης


31 Ιανουάριου η κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου δημοτικών υπαλλήλων Ν. Πιερίας



    Ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας, θα πραγματοποιήσει αύριο 31 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.00μ.μ. στην αίθουσα της ΕΚΑΒΗΣ στην Κατερίνη, εκδήλωση για την κοπή της πίτας.
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί μουσικά από τα Χάλκινα της Γουμένισσας.
                                         Για το Διοικητικό Συμβούλιο  
        Ο Προεδρος                               Η Γεν. Γραμματέας
Χρήστος Κομπατσιάρης                      Δήμητρα Καζακλάρη

Η ΕΠΙΘΕΣΗ των ΜΑΤ στα ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ των ΜΑΤ στα ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ


Η ΕΠΙΘΕΣΗ των ΜΑΤ στα ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ των ΜΑΤ στα ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Η ΕΠΙΘΕΣΗ των ΜΑΤ στα ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ


Η ΕΠΙΘΕΣΗ των ΜΑΤ στα ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Η μεγαλύτερη λέξη έχει 172 γράμματα και είναι ελληνική!



Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες έχει καταγραφεί η μεγαλύτερη ....
λέξη στον κόσμο η οποία είναι ελληνική.
Μοναδικό ρεκόρ κατέχει η ελληνική γλώσσα καθώς η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο υπάρχει στο έργο "Εκκλησιάζουσες" του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές!

Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών!

Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.

Αναγκαστικοί δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες από τον Ιούνιο; ...



Νέο θεσμικό πλαίσιο θα διέπει τη δωρεά οργάνων στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2013, καθώς ενεργοποιείται για πρώτη φορά η περίφημη εικαζόμενη συναίνεση του δότη αλλά και η συναίνεση των οικείων του ως προϋποθέσεις για τη διαδικασία, κατ? εφαρμογή των δύο... 
τελευταίων σχετικών νόμων (Ν.3984/2011 και 4075/2012).
Ωστόσο, πέντε μήνες πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου το τοπίο παραμένει εξαιρετικά ομιχλώδες, προκαλώντας «ατυχήματα» και «καραμπόλες» και αναγκάζοντας τους αρμόδιους φορείς να εκδίδουν συνεχώς διευκρινιστικές ανακοινώσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διαλύσουν τη θολή εικόνα και κυρίως να μην καταγράψουν απώλειες στην μικρή αυξητική τάση των τελευταίων χρόνων σε ό,τι αφορά τις δωρεές οργάνων και συνεπώς τις μεταμοσχεύσεις. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται στη χώρα μας στη λίστα αναμονής για ένα συμβατό μόσχευμα, προσμένοντας κυριολεκτικά για ένα «δώρο» ζωής.
«Δολοφονία» ή ύψιστη πράξη αλληλεγγύης;

Τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Γλυφάδας στο ζήτημα της δωρεάς οργάνων και ο χαρακτηρισμός «δολοφονία» που της επεφύλαξε ο Μητροπολίτης Παύλος, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «Είμαστε όλοι υποψήφιοι για να μας σκοτώσουν πριν να πεθάνουμε».



Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) απάντησε επαναλαμβάνοντας την «καρδιά» της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία «η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του». Επιπλέον, ο φορέας υπενθύμισε την επίσημη θέση της Εκκλησίας στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα, όπως αυτή αποτυπώνεται άλλωστε και με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαου στο ΔΣ του ΕΟΜ, ότι η δωρεά οργάνων αποτελεί ύψιστη πράξη αυτοθυσίας και αλληλεγγύης.



Σημειωτέον ότι η «εικαζόμενη συναίνεση», η συναίνεση δηλαδή που θεωρείται ότι δόθηκε εφόσον δεν διατυπώθηκε ρητά η αντίθεση, ισχύει στην Ισπανία από το 1979, αλλά δεν έχει χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί ποτέ. Η ιδέα της μεταμόσχευσης στην Ιβηρική χώρα είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε δεν υπάρχει περίπτωση οι συγγενείς να αρνηθούν να μεταμοσχευθούν τα όργανα του νεκρού τους. Ο αριθμός των δοτών, 32 ανά 1 εκατ. πληθυσμού, την ώρα που στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους 7 ανά 1 εκατ. πληθυσμού, επιβεβαιώνει το έρεισμα του θεσμού στην κοινωνία.



Ελάχιστες οι «αρνητικές» δηλώσεις

Σε ανάλογη διευκρίνιση είχε αναγκαστεί να προβεί ο ΕΟΜ και στην εκπνοή του περασμένου έτους, με αφορμή αναρτήσεις στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες φερόταν ως «καταληκτική ημερομηνία υποβολής έγγραφής δήλωσης άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον η 12η Δεκεμβρίου 2012».



Ο φορέας αποσαφήνισε και πάλι ότι η γραπτή δήλωση άρνησης δωρεάς οργάνων μετά θάνατον, η λεγόμενη «αρνητική» δήλωση, δεν έχει συγκεκριμένη προθεσμία υποβολής και λήξης.
«Είναι αυτονόητο ότι, οποιαδήποτε στιγμή κάποιος πολίτης το επιθυμεί, από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος, θα μπορεί να δηλώνει εγγράφως την άρνησή του στην μετά θάνατον δωρεά οργάνων» λέει στο protothema.gr o πρόεδρος του ΕΟΜ, κ. Αναστάσιος Χατζής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις «αρνητών» της δωρεάς που έφτασαν στον ΕΟΜ στο ειδικό Τμήμα Αρνήσεων δεν ξεπερνούν τις μερικές δεκάδες.

«Εθιμικά και νομικά, η όλη διαδικασία λήψης οργάνων γινόταν, γίνεται και θα γίνεται πάντοτε συναινετικά. Καλύπτεται έτσι απόλυτα και διασφαλίζεται ότι η ελάχιστη διαφωνία ή άρνηση λαμβάνεται υπ? όψη και καμία πράξη δεν λαμβάνει χώρα υποχρεωτικά. Τέτοιες ατεκμηρίωτες θέσεις το μόνο που πετυχαίνουν είναι να οδηγούν στο θάνατο συνανθρώπους μας, που μόνο η μεταμόσχευση τους χαρίζει τη ζωή» λέει ο κ. Χατζής.

Μόνον από γιατρούς των Κέντρων Μεταμόσχευσης η αφαίρεση οργάνων

Σύμφωνα με τον ΕΟΜ, η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων πραγματοποιείται στις Εντατικές δημόσιων ή ιδιωτικών νοσοκομείων μόνον από γιατρούς πιστοποιημένους από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΜ ως γιατρούς Ομάδας Μεταμόσχευσης. Ομάδες Μεταμόσχευσης διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στα οποία λειτουργούν Κέντρα Μεταμόσχευσης (Λαϊκό, Ευαγγελισμός, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Πάτρας και Ιωαννίνων, Ωνάσσειο).

Το 2012 αναφέρθηκαν στον ΕΟΜ από τις ΜΕΘ της χώρας 204 εγκεφαλικοί θάνατοι, πιστοποιημένοι από ομάδα γιατρών όπως ορίζει ο νόμος, δηλαδή από εντατικολόγο, νευρολόγο και αναισθησιολόγο, μετά την ολοκλήρωση των ειδικών δοκιμασιών του ασθενή. Από αυτά τα περιστατικά το εξειδικευμένο προσωπικό των Κέντρων Μεταμόσχευσης αξιοποίησε τα 77, λαμβάνοντας τη συναίνεση των συγγενών στις περισσότερες περιπτώσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έλαβαν το σωτήριο μόσχευμα ήταν σχεδόν τριπλάσιος: 195 ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση, κερδίζοντας μια σπάνια, στην Ελλάδα τουλάχιστον, ευκαιρία στη ζωή τους, την ευκαιρία για ζωή.


Αναγκαστικοί δότες και όχι δωρητές οργάνων θα θεωρούνται σε πέντε μήνες από τώρα... όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σύμφωνα με νόμο που πέρασε και ψηφίστηκε το 2011, επί Παπανδρέου στο 1ο Μνημόνιο, η αφαίρεση των οργάνων θα μπορεί να γίνεται από Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές ή εταιρείες και όχι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, που γινόταν μέχρι σήμερα, και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του ασθενούς ή την προηγούμενη γραπτή αίτηση του ιδίου προσώπου.

Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του προεδρείου του ΕΟΜ και την έντονη δυσαρέσκεια των Γιατρών των ΜΕΘ, καθώς θεωρούν πως η χώρα μας θα αποτελέσει τροφοδότη οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ενώ το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί πια κυριότητα σε αυτό...