PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Ο πτωχεύσας..





Εν μέσω διάφορων διαρροών και πληροφοριών, οι εργαζόμενοι του "Αδέσμευτου Τύπου" εντάχθηκαν σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας. Διαπίστωσαν επίσης χριστουγεννιάτικα πως τα κομπιούτερ από τα γραφεία τους έκαναν φτερά! Και...

λίγες μέρες μετά, ενώ διάβαζαν πως ο "Αδέσμευτος Τύπος" θα επανακυκλοφορήσει ως "παραπολιτική εφημερίδα" και ο εκδότης του θα είναι σχολιαστής στον Ελεύθερο Τύπο, ήρθε η πραγματική είδηση. Η οποία και έβαλε τα πράγματα στη θέση της.
Στις 28 Δεκεμβρίου κατατέθηκε αίτημα πτώχευσης της εκδοτικής εταιρείας του "Αδέσμευτου Τύπου" Μακεδονικές Εκδόσεις με τις υπογραφές των Δημήτρη Ρίζου και Σπύρου Κλαδά. Η αίτηση πτώχευσης συζητήθηκε στις 2 Ιανουαρίου και η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου ορίζει να μην υπάρξει καμία παρέμβαση στην επιχείρηση υπέρ όσων έχει οφειλές, με εξαίρεση τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Ο Δ. Ρίζος ζητά τη λύση της επιχείρησης εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης,
της αδυναμίας καταβολής δεδουλευμένων, την επίσχεση εργασίας, τις απεργίες, κ.λ.π. Υποστήριξαν πως η επιχείρηση έχει οφειλές ύψους 7 εκατ. ευρώ ενώ της οφείλουν 1,3 εκατ. ευρώ. Ζήτησε μάλιστα μέχρι την οριστική απόφαση του δικαστηρίου να συνεχιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας, προφανώς για να συνεχίζει τις εισπράξεις επί των οφειλόμενων σε αυτήν. Ζήτησε ακόμη να επιδικαστεί στους νομίμους εκπροσώπους κ των οικογενειών τους έξοδα διατροφής!

(Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ομάδα face book των εργαζομένων του Αδέσμευτου).
Η γενική συνέλευση τους πραγματοποιείται στις 7 Ιανουαρίου στην ΕΣΗΕΑ και στη δίκη που έγινε οι δημοσιογράφοι ΔΕΝ εκπροσωπήθηκαν.
Θυμίζουμε ότι ο εκδότης τους χρωστάει μισθούς 5 μηνών και δεν εφαρμοζόταν η Συλλογική σύμβαση εργασίας από το 2008.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

Δειγματισμός προϊόντων "Χωρίς Μεσάζοντες" στην Κατερίνη




Image 

  
   Τα μέλη, οι φίλες και οι φίλοι της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας προτίθενται άμεσα να προμηθευτούν για τις οικογένειές τους, μέσω του κινήματος "Χωρίς Μεσάζοντες", μεγάλες ποσότητες των παρακάτω προϊόντων:


  • Αλεύρι όλων των χρήσεων (50 – 70 τόνους) σε συσκευασία των 10 κιλών
  • Απορρυπαντικά (40 - 60 τόνους) σκόνη ή υγρό πλυντηρίου, μαλακτικό ρούχων και υγρό πιάτων)
  • Εξαιρετικά  παρθένο ελαιόλάδο (100-120 τόνους) εσοδείας 2012-2013,  σε συσκευασία μεταλλικού δοχείου χωρητικότητας 5 λίτρων
  • Ζυμαρικά (20 – 30 τόνους) τόνους μακαρόνια, κριθαράκι σε συσκευασία των 5 κιλών
  • Κρεμμύδια (20 – 30 τόνους) σε συσκευασία των 20 κιλών
  • Λεμόνια (5 – 7 τόνους) σε συσκευασία των 5 κιλών
  • Μανταρίνια (8 – 10 τόνους) σε συσκευασία των 8 κιλών
  • Μέλι (2 – 4 τόνους) σε συσκευασία των 2 κιλών
  • Πατάτες (200 – 250 τόνους) σε συσκευασία των 20 κιλών
  • Πορτοκάλια (20 – 30 τόνους) σε συσκευασία των 8 κιλών
  • Ρύζι καρολίνα και νυχάκι (50 – 70 τόνους) σε συσκευασία των 5 κιλών
  • Τυρί ΦΕΤΑ (8 – 10 τόνους) σε συσκευασία των 5 κιλών
  • Φακές (5 – 7 τόνους) σε συσκευασία των 5 κιλών
  • Φασόλια μέτρια (10 – 15 τόνους) σε συσκευασία των 5 κιλών
  • Χαρτικά (Χαρτί υγείας, κουζίνας και χαρτοπετσέτες)
Ο ομάδα μας, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα προβεί σε ομαδικές παραγγελίες, ξεχωριστά για κάθε ένα από τα παραπάνω προϊόντα. Για το σκοπό αυτό καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους προμηθευτές να προσέλθουν στην πόλη της Κατερίνης, έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας να ελέγξουν την ποιότητα, να συζητήσουνε με τους προμηθευτές, να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους  και να συναποφασίσουν μέσω δημόσιας ψηφοφορίας την επιλογή του καταλληλότερου προμηθευτή/παραγωγού.
Image
  • Για να δηλώσετε συμμετοχή κάντε κλικ εδώ ή στην εικόνα
  • Για να δείτε ποιοι συμμετέχουν κάντε κλικ εδώ
Η πρόσκληση απευθύνεται προς όλους τους παραγωγούς, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της χώρας, αλλά και προς τις επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα επεξεργασίας, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας των παραπάνω προϊόντων.
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να βρίσκονται την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, από 10:00 έως 14:00 στην Κατερίνη για λάβουν μέρος στο δειγματισμό που θα οργανωθεί στο παρκινγκ των δικαστηρίων, στο διαμορφωμένο από τους εθελοντές χώρο.
Όσοι αποδέχονται την παρούσα πρόσκληση και επιθυμούν να συμμετάσχουν στον δειγματισμό της 13.01.2013, καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013, ώρα 18:00. Τα ονόματα των συμμετεχόντων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, στον ιστοχώρο της ομάδας http://www.otoposmou.gr
Πληροφορίες: info@otoposmou.com και 6981 665 158
Σας παρακαλούμε θερμά να το προωθήσετε!
--

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι απαιτείται για το επίδομα ανεργίας...




Aνοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο στα καταστήματά τους και πλήττονται σφοδρά από την κρίση .
Σε σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Εργασίας συζητήθηκαν το ύψος του...
επιδόματος και η διάρκεια χορήγησης του που θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη που έχει καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ο ελεύθερος επαγγελματίας .

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει νέα σύσκεψη, όπου αναμένεται να κατατεθεί αναλυτική πρόταση από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έχει ζητήσει το θέμα να ρυθμιστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική πρόταση θα προβλέπει τα εξής:

- Θα απαιτείται ελάχιστος χρόνος πληρωμής εισφορών στον ΟΑΕΕ (πιθανότατα τα τρία έτη).
- Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς το ταμείο.

- Το χορηγούμενο ποσό θα εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης. Με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί θα κυμαίνεται από 180 έως 360 ευρώ.

- Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος θα εξαρτάται επίσης από τα έτη ασφάλισης και θα φτάνει μέχρι και τους 12 μήνες.

- Θα υπάρχει όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος.

- Σε πρώτη φάση θα καλυφθούν μόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Αναζητείται φόρμουλα για να καλυφθούν σε επόμενη φάση και οι ανεξάρτητα απασχολούμενοι, οι οποίοι ωστόσο ασφαλίζονται με βάση την επαγγελματική ιδιότητα.

- Ο δικαιούχος θα πρέπει να μην εργάζεται και να μην λαμβάνει σύνταξη. Επιπλέον θα πρέπει να μένει μόνιμα στην Ελλάδα.

- Η διακοπή του επαγγέλματος θα πρέπει να έχει γίνει δύο ή τρεις μήνες (μένει να καθοριστεί) πριν τη λήψη του βοηθήματος.

Σημειώνεται πως από το 2011 οι ελεύθεροι επαγγελματίες δίνουν 10 ευρώ μηνιαία εισφορά. Τα χρήματα αυτά πηγαίνουν σε ένα «κουμπαρά», ωστόσο ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο χορήγησης επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες...


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

Αυτό είναι το πρώην γραφείο του Κώστα Καραμανλή..






Δείτε φωτογραφίες από το ιστορικό ακίνητο στο Κολωνάκι...
Στις πολυθρόνες του έχουν καθήσει πλήθος πολιτικών, και όχι μόνο, προσωπικοτήτων.

Το χειμώνα του 1997 μετατράπηκε σε ... αρχηγείο από όπου έγιναν όλες οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.

Ο Κώστας Καραμανλής κατάφερε να βρει αγοραστή για το γραφείο του στο Κολωνάκι, δύο μήνες αφότου έβαλε το πωλητήριο στο ακίνητο που συνδέθηκε με την εκλογή του στην προεδρία της κόμματος.

Το ρετιρέ του 6ου ορόφου πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Πατριάρχου Ιωακείμ και Πλουτάρχου, το αγόρασε γυναίκα, δαπανώντας 700.000 ευρώ, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσε αρχικά 950.000 ευρώ.

Στην υπογραφή των συμβολαίων παρέστη ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός και δύσκολα έκρυβε τη συγκίνησή του.
Δείτε τις φωτογραφίες: 








Το καλύτερο σόου του Άδωνι!...





Θραύση κάνει στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα tweet που αντάλλαξαν ο Θάνος Πλεύρης και ο Άδωνις Γεωργιάδης!
Η μετριοφροσύνη του βουλευτή της ΝΔ σπάει...ρεκόρ!

Τα περισσότερα λόγια είναι περιττά…

Απολαύστε το διάλογό τους μέσω twitter.

Υποθερμία έπαθε 9χρονος που βούτηξε για τον Σταυρό...



Μπορεί ο μικρός Χαράλαμπος να μην δίστασε να πέσει στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού, ωστόσο το κρύο τον...λύγισε.

Είναι μόλις 9,5 ετών και ...συμμετείχε στην τελετή των Θεοφανίων που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα κολύμπησε αρκετά, ωστόσο το σώμα του δεν άντεξε το τσουχτερό κρύο.

Ο μικρός κολυμβητής έπαθε υποθερμία και ζήτησε να τον βγάλουν έξω, πράγμα που έκαναν οι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Αμέσως μετά ο Χαράλαμπος οδηγήθηκε στο ασθενοφόρο των Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού οι οποίοι μέτρησαν τη θερμοκρασία του σώματος του στους 34 βαθμούς .

«Ήθελα να πιάσω τον Σταυρό, για να παρακαλέσω τον θεό να κάνει καλά όλον τον κόσμο» είπε ο Χαράλαμπος.

Χρειάστηκε μισή ώρα προκειμένου η θερμοκρασία στο σώμα του Χαράλαμπου να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα και ο ίδιος αμέσως μετά, πήγε μέχρι την εκκλησία και φίλησε τον Σταυρό.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



ΘΕΜΑ:   Πρόσκληση   προς  τα   τακτικά μέλη Δημοτικού Συμβουλίου για την εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού  Συμβουλίου  και  των μελών της Οικονομικής  Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στο Δημοτικό κατάστημα Αιγινίου (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) στις 06 Ιανουαρίου 2013, ημέρα Κυριακή και ώρα 07:00 μ.μ. ώστε να διεξαχθεί η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/ 2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
                                             

                                                    Ο πλειοψηφών Δημοτικός Σύμβουλος

Τα Ραγκουτσάρια στην Ερμού..




Ενδιαφέρουσες φωτό μας έστειλε αναγνώστης από την αναβίωση του εθίμου με Rogatores (ζητιάνοι) στην Ερμού , τους ρόλους των οποίων έπαιξαν οι Πόντιοι της Νίκαιας και του Κορυδαλλού.
Για την ιστορία διαβάστε:..


.
Τα Ραγκουτσάρια έχουν την καταγωγή τους από τα αρχαία Χειμερινά Διονύσια, όπου, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, υπήρχε ο θίασος των μεταμφιεσμένων που γύριζε από σπίτι σε σπίτι, μπαίνοντας και περιπαίζοντας τους νοικοκυραίους ζητώντας κεραστικά και φιλοδωρήματα. Κρυμμένοι πίσω από προβιές και αυτοσχέδιες μάσκες, συνέτειναν στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων που ταλαιπωρούσαν στο μεσοχείμωνο τον κόσμο των καιρών εκείνων.

Στην μακραίωνη διάρκεια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας, οι μεταμφιέσεις συνεχίστηκαν και προστέθηκαν νέες γιορτές παραδόθηκε από την προφορική και γραπτή παράδοση. Οι Rogatores (ζητιάνοι), που επισκέπτονταν τα σπίτια της περιοχής έπαιρναν κεραστικά και φιλοδωρήματα, αποτρέποντας έτσι τα κακά πνεύματα που δυσκόλευαν τη ζωή των ανθρώπων. Rogatio στα Λατινικά σημαίνει ζητώ. Πιθανότητατα λοιπόν οι "ραγκουτσάρηδες" να είναι οι rogatores του χθεσινού κόσμου.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, οι λατρευτικές γιορτές της Αρχαίας Ελλάδας ήλθαν σε αντίθεση με την επίσημη Χριστιανική Θρησκεία και πολλά στοιχεία λησμονήθηκαν εντελώς. Όμως, αρακετά από αυτά κατόρθωσαν και αντέξανε τα εμπόδα, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

{mospagebreak title=Από Το 1912 Έως Το 1940}

Μαζί με τα προσφιλή θέματα που εξακολουθούσαν να αναβιώνουν στη διάρκεια του δωδεκαημέρου επί Τουρκοκρατίας και κατάφεραν να περάσουν το κατώφλι του 20ου αιώνα ήταν και οι "τσαρανιασμένοι ραγκουτσάρηδες" (οι βαμμένοι με μαύρο χρώμα στο πρόσωπο και το σώμα).

Οι κάτοικοι που έβγαιναν στους δρόμους, φορούσαν ό,τι έβρισκαν στα σεντούκια τους, επειδή το "φτιάξιμο" ήταν τις περισσότερες φορέ έμπνευση της στιγμής. Οι επισκέψεις σε σπίτια όπου γιορτάζανε οι Γιάννηδες και στην πλατεία Ντουλτσό ήταν απαραίτητες. Τα πειράγματα, τα κεραστικά, τα φιλοδωρήματα, εξακολουθούσαν να είναι βασικά γνωρίσματα των μεταμφιεσμένων.
Αναπαράσταση παραδοσιακού καστοριανού γάμου

Ομάδα Ραγκουτσάρηδων στην πλατεία Ντουλτσό, όπου γίνονται οι τελευταίες εκδηλώσεις του τριημέρου των Ραγκουτσαρίων

Ένα σηματνικό στοιχείο της περιόδου αυτής, που διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία 1920-1930, ήταν η παρουσία του Βάκχου, που έσερνε ένα γάιδαρο στολισμένο με κληματόφυλλα, που είχε στηριγμένο στο σαμάρι του το ξόανο του Θεού Διονύσου, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα μικρό βαρελάκι με κρασί.

Με την επιστροφή των Καστοριανών που έμεναν για καιρό στα ξένα, έκαναν την εμφάνισή τους δειλά-δειλά και οι πρώτες αλλαγές στον τρόπο μεταμφίεσης.
Αναμνηστική φωτογραφία παρμένη στην πλατεία Ντουλτσό μετά το καθιερωμένο γλέντι

Κατά τη δεκαετία του 20 οι μεταμφιέσεις ήταν ακόμα ανεπιτήδευτες

{mospagebreak title=Από Το 1950 Έως Το 1970}

Μετά τη χαμένη δεκαετία του 1940-1950, ο κόσμος ξανάρχισε να ζει, να γλεντά, να μεταμφιέζεται.

Τα μεγάλα καφενεία "ΑΙΓΛΗ" και "ΒΥΖΑΝΤΙΟΝ" διοργάνωναν ολονύχτια γλέντια. Πολλές παρέες άρχιαν να υιοθετούν νέα πρότυπα μεταμφίεσης, φερμένα από αλλού, ενώ άλλες συνέχισαν να επιμένουν στις πατροπαράδοτες συνήθειες.

Η πρώτη παρέλαση στα μέσα της δεκαετίας του 50 και η βράβευση των μεταμφιεσμένων από τον Δήμο Καστοριάς, σηματοδότησε την μετέπειτα εξέλιξή τους. Σήμερα, η παρέλαση των αρμάτων, των μπουλουκιών των σχολικών ομάδων, πραγματοποιείται στις 8 Ιανουαρίου και ξεκινά από το Δημαρχείο φτάνοντας μέχρι την πλατεία Ομονοίας - μέσω της οδού Μητροπόλεως, όπου παλαιότερα βρίσκονταν τα εβραϊκά μικρομάγαζα (ΤΣΑΡΣΙ) - και καταλήγοντας στην παραδοσιακή πλατεία Ντουλτσό.
Οι Ραγκουτσάρηδες σε ξέφρενο γλέντι στην πλατεία Ντουλτσό

Το παραδοσιακό γλέντι έχει πια μεταφερθεί στις ταβέρνες και τα καφενεία

Το τριήμερο 6, 7 & 8 Ιανουαρίου τα νυχτερινά κέντρα είναι γεμάτα από κόσμο. Τα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς περνούν τον 20ο αιώνα μεταφέροντας το Διονυσιακό κέφι στον παρόντα χρόνο, μ' όλους τους συμμετέχοντες σ' αυτά να τηρούν τις συνήθειες χορεύοντας στα ακούσματα και τ' αχνάρια της παράδοσης.
Η καθιερωμένη παρέλαση αρχές της δεκαετίας του 60

Η πρώτη παρέλαση το 1955

Μέσ' την καρδιά του χειμώνα και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ωρών του δωδεκαημέρου, η πόλη της Καστοριάς παραδίνεται σ' ένα μοναδικό τριήμερο γλέντι χαράς και ξεφαντώματος, που γεννιέται αυθόρμητα μέσα στις αμέτρητες παρέες των μικρών και μεγάλων που παίρνουν μέρος.

Στις 6, 7 & 8 Ιανουαρίου, οι δρόμοι και τα σοκάκια της πόλης σφύζουν από τις συντροφιές των ραγκουτσάρηδων, που χαίρονται, γλεντούν και χορεύουν στο ρυθμό της ξεγνοιασιάς, σκορπώντας ολόγυρα χαρά και κέφι.
Παρέλαση 1989

Παρέλαση των σχολείων της πόλης

Όλοι οι κάτοικοι της πόλης παραδίνονται σ' ένα ξεχωριστό Διονυσιακό ξεφάντωμα, με τη συνοδεία των λαϊκών οργάνων που παιανίζουν όλα τα παραδοσιακά μουσικά ακούσματα της περιοχής. Πρόκειται για πανάρχαιες συνήθειες, η προέλευση των οποίων χάνεται μέσα στον χρόνο.

Παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν σε μια μακροχρόνια διαδρομή, πολλά από τα στοιχεία αυτών των λατρευτικών εκδηλώσεων, που είναι γνωστές από τα Ελληνορωμαϊκά χρόνια, κατάφεραν να διατηρηθούν και να φτάσουν μέσω του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας έως τις μέρες μας.

Ήθη και έθιμα των Θεοφανείων ...





Κρύο, βροχές ή χιόνια, κάθε χρόνο σε πολλές περιοχές της χώρας μας, τηρούνται τα πατροπαράδωτα έθιμα των Θεοφανείων.
Έθιμα και παραδόσεις, που έχουν τις ρίζες στο βάθος των αιώνων, αναβιώνουν και φέτος, κατά τον...
εορτασμό των Φώτων σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Η θρησκευτική κατάνυξη "ανταμώνει" με το ξεφάντωμα την ημέρα των Θεοφανείων, γιορτή κατά την οποία, όπως πιστεύει ο λαός, φεύγουν οι καλικάντζαροι!

Σε πόλεις αλλά και χωριά το πρωί πραγματοποιείται ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον 'Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή. Αρκετοί τολμηροί κολυμβητές αψηφούν τις χαμηλές θερμοκρασίες και βουτούν σε θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές προκειμένου να πιάσουν το σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

Εκτός όμως από τον αγιασμό των υδάτων αναβιώνουν πολλά ακόμη έθιμα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα βλέμματα συγκεντρώνει η πόλη της Καστοριάς και τα "Ραγκουτσάρια", το πρώτο "καρναβάλι" του νέου έτους. Οι κάτοικοι "ξορκίζουν" το κακό και διώχνουν τα κακά πνεύματα των καλικαντζάρων, βάφοντας τα πρόσωπα τους, φορώντας προβιές ζώων και χάλκινα κουδούνια.

Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής αναβιώνει το έθιμο των "Φωταράδων", όπου ομάδα καλαντιστών εκλέγει τον "βασιλιά" και όλοι μαζί πηγαίνουν στην εκκλησία του χωριού, όπου η νέα κεφαλή κάνει τρεις μετάνοιες μπροστά στην εικόνα του Αγίου Αθανασίου, ζητώντας την ευχή του. Οι "Φωταράδες" καταλήγουν να χορεύουν στην πλατεία γύρω από έναν πάσαλο, όπου είναι δεμένο ένα λουκάνικο, ενώ είναι ντυμένοι με την τοπική ενδυμασία και κρατούν μεγάλα ξύλινα σπαθιά.

Επίσης στη Χαλκιδική, στη Γαλάτιστα, στολίζεται η "Καμήλα". Κάτω από το ομοίωμα της καμήλας κρύβονται έξι άνδρες, οι οποίοι τραγουδούν υπό τους ήχους κουδουνιών. Μπροστά από το ομοίωμα προηγούνται οι λεγόμενοι "Τζαμαλαροί". Το έθιμο της "Καμήλας" ολοκληρώνεται στις 7 Ιανουαρίου με την τέλεση ενός εικονικού γάμου, όπου όλους τους ρόλους αναλαμβάνουν άνδρες.

Εξάλλου, ξεχωριστό χρώμα δίνει στον εορτασμό των Θεοφανείων, το έθιμο «γιάλα-γιάλα» που αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας.



Αποδοκίμασαν τον Σαμαρά και τον Δήμαρχο Πειραιά (ΒΙΝΤΕΟ)







Δεκάδες άνεργοι καθώς και άλλοι πολίτες αποδοκίμασαν έντονα τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Βασίλη Μιχαλολιάκο κυρίως κατά την
αποχώρησή τους, μετά την... τελετή Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι του Πειραιά.

«Μας κάνατε να μην μπορούμε να έρθουμε στο Σταυρό» φώναζαν, ενώ εντονότερες ήταν οι διαμαρτυρίες προς τον Δήμαρχο Πειραιά με φωνές όπως «ξεφτίλες».

Την είδηση της αποδοκιμασίας του Πρωθυπουργού και του Δημάρχου μετέδωσαν τα ιδιωτικά κανάλια όχι όμως και η Κρατική τηλεόραση προς δόξαν
της αντικειμενικής ενημέρωσης...





Χάθηκε ο σταυρός στην Κόρινθο (ΒΙΝΤΕΟ)...






Έπεσαν στα παγωμένα νερά του Κορινθιακού για να "πιάσουν" το Σταυρό, και από τον πολύ αέρα ο σταυρός έπεσε στο ... δίπλα λιμάνι στην Κόρινθο.... 




Με MVP τον πασαδόρο της Ντάμποβιτς η Νίκη Αιγινίου αν και έχασε το πρώτο σετ από τον Άρη έφθασε στην πέμπτη της νίκη στο πρωτάθλημα με 3-1 σετ (18-25, 25-21, 25-20, 25-18), σκαρφάλωσε στους 15 βαθμούς και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την παραμονή της στα μεγάλα σαλόνια.


 
 
  Με MVP τον πασαδόρο της Ντάμποβιτς η Νίκη Αιγινίου αν και έχασε το πρώτο σετ από τον Άρη έφθασε στην πέμπτη της νίκη στο πρωτάθλημα με 3-1 σετ (18-25, 25-21, 25-20, 25-18), 
σκαρφάλωσε στους 15 βαθμούς και ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την παραμονή της στα μεγάλα σαλόνια.

Η Νίκη είχε πολύ καλό σέρβις (9-3) και μπλοκ (13-7) εν αντιθέση με τον Άρη που έκανε συνεχόμενα λάθη. Το ματς έγινε σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα λόγω της απώλειας του Νίκου Σαμαρά με τους παίκτες των δύο ομάδων να αφήνουν λουλούδια σε ένα πανό με την φωτογραφία του εκπλιπόντος που είχαν ετοιμάσει οι διοικούντες τη Νίκη. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ο πρόεδρος της Νίκης κ. Αυλίδης επέκρινε την απόφαση της ΕΣΑΠ να γίνει η αγωνιστική λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι Ιταλοί όταν έφυγε ο ΜΠοβολέντα είχαν κυρήξει πένθος για 10 μέρες".

Οι συνθέσεις: 
Νίκη Αιγινίου (Στράντζαλης): Παπαδημητρίου 13 (11/28 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ, 59% υπ. - 32% άριστες), Μακλάχλιν 14 (8/14 επ., 4 άσοι, 2 μπλοκ, 54% υπ. - 31% άριστες), Γάτσης 8 (5/10 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Ντάμποβις 12 (5/5 επ., 1 άσο, 5 μπλοκ), Γκεοργκίεφ 14 (13/27 επ. 1 άσο), Γκορίδης 1, Εφραιμίδης -λ (61% υπ. - 43% άριστες)/Γεωργόπουλος Β., Αναστασιάδης, Παράσογλου 1, Ποτολίδης 4.
Άρης (Γιάτσης): Κυριακίδης 6 (6/13 επ., 28% υπ. - 21% άριστες), Γκιρτζίκης 8 (6/10 επ., 1 άσο, 1 μπλοκ), Μποζίδης 3 (3 μπλοκ), Κιόσης 10 (7/9 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ), Τζελάτης 23 (22/47 επ., 1 μπλοκ), Ριζόπουλος 3 (3/15 επ., 55% υπ. - 27% άριστες), Μπαμπαλιούτας -λ (61% υπ. - 39% άριστες) / Χαριτωνίδης 1, Ντίνας 1.

Επιμέλεια: Παντελής Λώλης

Φωτορεπορτάζ από τον αγώνα Νίκη Αιγινίου - Άρης



Το μήνυμα για το θάνατο του Νίκου Σαμαρά...

























Πρόεδρος και  προπονητής αγκαλιάζονται μετά τη μεγάλη νίκη....

Φίλιππος Βεροίας - Πιερικός Αρχέλαος 74 - 59


 Με 74-59 έχασε ο Πιερικός Αρχέλαος στη Βέροια από το Φίλιππο. Ήταν το πρώτο παιχνίδι του 2013 και η νίκη των γηπεδούχων θεωρείται δίκαιη.  
Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Πιτσίλκας Μ. και Πιτσίλκας Β.
Τα δεκάλεπτα: 16-13, 37-24, 57-35, 74-59.
Οι συνθέσεις:

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ (Γκίμας - Μπλατσιώτης): Κοθράς 13 (2), Τριχόπουλος 15(3), Κασαμπαλής 4, Μπρόζος 7(1), Ράπτης 6, Χρυσόπουλος 7(1), Πάλλης 17, Τσεσμετζής, Τσιόγκας 3(1), Ορφανός 2, Σιδηρόπουλος, Φύκατας.


ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ (Χαζηκυριακίδης): Καραΐσκος 8(2), Κοντσές, Σακελλαρίου 8, Φακοπουλίδης 6, Μάρουσιτς 8, Δεληγεώργης 3(1), Ασημάκης 8(1), Γραβάνης, Ψωμάς - Λυμπάρης 18(1).
 
Τα αποτελέσματα: Μεταμόρφωση Βόλου - ΜΕΝΤ 84-75, Ανατόλια - Μαρούσι 77-73, Αιγάλεω - Ιωνικός Ιωνίας 72-62, Ηρακλής - Στρατώνι 73-56, Αίας Ευόσμου - Μαχητές Δόξας Πεύκων 63-53. Ρεπό: Ιωνικός Ν.Φ.
Η επόμενη αγωνιστική (12η, 13/1/13): Μαρούσι - Μεταμόρφωση Βόλου, ΜΕΝΤ - Φίλιππος Βέροιας, Πιερικός Αρχέλαος - Αιγάλεω, Ιωνικός Ιωνίας - Ηρακλής, Στρατώνι - Αίας Ευόσμου, Μαχητές Δόξας Πεύκων - Ιωνικός Ν.Φ..
Η βαθμολογία (σε 11 αγώνες): Ηρακλής 18*, Στρατώνι 17*, Φίλιππος Βέροιας 17*, Ανατόλια 17, Μαρούσι 16*, Μαχητές Δόξας Πεύκων 16, Αίας Ευόσμου 16*,  Ιωνικός Ν.Φ. 14*, Αιγάλεω 15*, Μεταμόρφωση Βόλου 14*, ΜΕΝΤ 13*, Πιερικός Αρχέλαος 13*, Ιωνικός Ιωνίας 12*. *Έχουν κάνει το ρεπό τους.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ : Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΝΕΑΡΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ, ΒΟΥΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ


ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2013 ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ : ΤΑ "ΣΙΧΝΑ"

ΙΩΣΗΦΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟ.





ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΥΓΙΑΛΟ.




Στην παραλία του Μακρυγιάλου, όπως κάθε χρόνο, έγινε η κεντρική εκδήλωση των Θεοφανείων, με την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη Θάλασσα, στην Βόρεια Πιερία.
Τις εκδηλώσεις διοργανώσε ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού, με την ενορία του Αγίου Γεωργίου Μακρυγιάλου και συλλόγους της περιοχής.

Στις 11 το πρωί της Πέμπτης 6 Ιανουαρίου, από τον Άγιο Γεώργιο ξεκινήσε η πομπή, με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του δήμου, προς τη παραλία, όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων.

Λίγο μετά τις 11:30 οι Ιερείς μπήκαν σε βάρκα και απομακρυνθήκαν περίπου 200 μέτρα για να γίνει η ρήψη του Σταυρού στη Θάλασσα, νεαροί έπεσαν στα παγωμένα νερού του Θερμαϊκού για να τον πιάσουν.
Πολύς κόσμος παρακολούθησε τα θεοφάνεια στον Μακρύγιαλο, γεύτηκαν το υπέροχο μύδι με άφθονο τσίπουρο.
Στην εκδήλωση παρεβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ.Πολύζος Βαγγέλης, η αντιπεριφερειάρχης κ.Μαυρίδου Σοφία ο πρώην Δήμαρχος Μεθώνης κ. Αβραμίδης Κώστας και άλλοι τοπικοί φορείς.






Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ