PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

ΑΝ ΓΥΡΙΖΑΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟ 1940.

ΤΟ 1940 ΕΙΠΑΜΕ ΟΧΙ ΤΟ 2011 ΛΕΜΕ ΝΑΙ.

κάθε χρόνο και κοντότερη λόγο ...κρίσης φυσικά,


ΔΕΝ ΕΓΓΥΗΤΑΙ.......

ΤΕΛΟΣ Ο ΚΑΝΑΠΕΣ

ΜΕΤΡΑΝΕ ΜΕΡΕΣΣΣ.

ΤΑ ΛΑΣΠΟΛΟΥΤΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΥΚΕΣ ΚΙΤΡΟΥΣ

ΓΕΙΑ ΣΟΥ PIERIA -GR...

ΤΗΝ 31η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΥΔΝΑΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ


Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 καλείστε να παραστείτε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Αιγινίου την 31η του μηνός Οκτωβρίου έτους 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 07:30 μ. μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:
 1.      Ψήφιση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού. (Εισήγηση κ. Δήμαρχος - κ. Σ. Σταμάτη ).
2.      Έγκριση της με αριθμό 6/2011 απόφασης του Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα : Επανασύσταση Επιτροπής Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).
3.      Έγκριση της με

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 12ΜΗΝΟ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ 183.000 ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ 12ΜΗΝΟ: ΕΡΧΟΝΤΑΙ 183.000 ΝΕΑ ΛΟΥΚΕΤΑ

ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΖΕ; ΒΟΥΡ ΣΤΟ ROCK MEZE...



ΚΑΤΕΡΙΝΗ, ROCK MEZE, ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΚΙΤΡΟΥΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΕΚΙ....
ΓΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ...ΜΕΖΕ!
ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΖΑΚΛΑΡΗ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΜΙΧΩΛΟΥ!

Πως διακόπηκε η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη από ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν.


Πως διακόπηκε η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη από ομάδα διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν. Στη συνέχεια σχεδόν όλος ο κόσμος μαζεύτηκε γύρω από τους επισήμους, οι οποίοι...
φυγαδεύτηκαν ταχύτατα...

ΑΠΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ..

Ενεργειακή φτώχεια (και ΑΠΕ)

ΡΑΙΧΕΝΠΑΧ..ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΕΔΩ ΕΛΛΗΝΕΣ..

ΕΤΣΙ ΓΛΕΝΤΟΥΝ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΟΡΟΙΑ. ΠΑΜΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ;;;

ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΑ ΑΝΩ ΠΟΡΟΪΑ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ.
Πάρτε γεύση από τα βίντεο παρακάτω και τα λέμε.....

ΓΥΡΙΣΑΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ..

Οι μαθητές γύρισαν τα κεφάλια τους προς τα αριστερά την ώρα που περνούσαν...
από τους επισήμους και ο κόσμος τους χειροκρότησε. Δείτε το βίντεο του thestival.

ΕΙΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΤΡΟΜΕΡΗ ...ΑΒΓΟΣΑΛΑΤΑ;;;


Μια μοναδική αβγοσαλάτα

Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως… σως

Μην σας τρομάζει η λέξη αβγό συνδυαστικά με τη σαλάτα. 
Δοκιμάστε τη και δεν χάσετε.
Υλικά

ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ;

Συνεδρίασε η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης

ΜΕ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΚΥΛΙΚΕΙΩΝ


Με αρκετά θέματα συνεδρίασε χθες το μεσημέρι η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κατερίνης. Κυριότερα ήταν αυτά της προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, καθώς και μια σειρά εκρεμμοτήτων που αφορούν μισθώματα κυλικείων σχολικών μονάδων. Πρόκειται για περιπτώσεις που κληρονόμησε η καινούρια ενιαία σχολική επιτροπή και προσπαθεί να ευθυγραμμίσει με βάση την παρούσα οικονομική κατάσταση και σε όφελος της λειτουργίας των σχολείων.

Μεγάλο ενδιαφέρον, όπως ήταν αναμενόμενο συγκέντρωσε το θέμα της προμήθειας πετρελαίου. Εκεί μια πρώτη, ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη ήταν η άρση, όσων αφορά τα σχολεία, της υπουργικής απόφασης που υποχρεώνει τους πρατηριούχους να προμηθεύουν δημοτικές, δημόσιες επιχειρήσεις και γενικά νομικά πρόσωπα με πετρέλαιο κίνησης, που σημαίνει τιμές λίγο κάτω από 1,40 ευρώ ανά λίτρο.

Ούτε κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε βουλευτής βρέθηκε σήμερα στην εξέδρα των επισήμων στη μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.



Μετά το χθεσινό γιούχα στον Άγιο Δημήτριο, οι "επίσημοι" πήραν το μήνυμα και σήμερα δεν εμφανίστηκαν στην οδό Τσιμισκή. Ο Πάνος Μπεγλίτης, μάλιστα, υποστήριξε ότι δεν πρόλαβε την παρέλαση επειδή...
"κόλλησε" στην κίνηση!

Θα κλείσει και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών τον Νοέμβριο.



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στα Τέμπη


Εναλλακτικές διαδρομές θα ακολουθήσουν οι οδηγοί που θα κινούνται επί του αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ (οδικός άξονας Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων), μέσα στο Νοέμβριο, καθώς θα κλείσει και πάλι η κοιλάδα των Τεμπών, λόγω εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού-συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.
Έτσι, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν, αφορούν τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:
-Στις 1, 3, 7, 9 και 11 Νοεμβρίου 2011, μόνο για δύο ώρες ανά ημέρα (μεταξύ 06:00 - 08:00 πμ).
-Από 14 έως και 25 Νοεμβρίου 2011 πλήρης αποκλεισμός κυκλοφορίας (όλο το 24ώρο).
Μέχρι την αποπεράτωση των παραπάνω εργασιών, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές, ως ακολούθως:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ...

ΠΟΙΟΣ ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ Ο ...ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ;;;


Ο Θεμιστοκλής, πνεύμα ανήσυχο και φιλόδοξο, διάβαζε περιοδικά και εφημερίδες με σκοπό να ξεφύγει από την αγροτιά και τα στενά όρια του χωριού και να αναπτύξει μια επιχειρηματική δραστηριότητα στην οποία, με τη βοήθεια της οικογένειας του, μπορούσε να πετύχει.   Σε ηλικία 25 ετών διάβασε σε ένα περιοδικό για τα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής και τον τρόπο που μπορεί να μεγαλώσει ένα κοτόπουλο.  Ψάχνοντας τρόπο για να μάθει περισσότερα πράγματα γράφηκε στην Αμερικάνικη Σχολή στη Θεσσαλονίκη όπου ένα χρόνο το αντικείμενο εκμάθησης του ήταν το κοτόπουλο και τα παρελκυόμενα.
Το 1964 εκπαιδεύτηκε δύο μήνες στο Ισραήλ και γυρνώντας στην Ελλάδα ιδρύει το πρώτο πτηνοτροφείο στην Εξοχή. Πουλώντας ζωντανά κοτόπουλα είδε ότι το κέρδος μπορεί να μεγαλώσει δίνοντας μεγαλύτερη ποσότητα και ταΐζοντας τα κοτόπουλα με δική του τροφή.  Έτσι, ιδρύει και δεύτερο πτηνοτροφείο και επεκτάθηκε η δραστηριότητά του και στα φυράματα, κατασκευάζοντας το μύλο παραγωγής ζωοτροφών.   Το 1971 ανοίγει στο κέντρο  της Κατερίνης κατάστημα λιανικής πώλησης κοτόπουλου και κομμάτια αυτού.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΧΙ.







ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ 31-10-2011

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010 καλείστε να παραστείτε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Αιγινίου την 31η του μηνός Οκτωβρίου έτους 2011 ημέρα Δευτέρα και ώρα 07:30 μ. μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

1. Ψήφιση σχεδίου στρατηγικού σχεδιασμού του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού. (Εισήγηση κ. Δήμαρχος - κ. Σ. Σταμάτη ).

2. Έγκριση της με αριθμό 6/2011 απόφασης του Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα : Επανασύσταση Επιτροπής Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

3. Έγκριση της με αριθμό 7/2011 απόφασης του Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα : Έγκριση δαπανών. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

4. Έγκριση της με αριθμό 8/2011 απόφασης του Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα : Ημερήσια αποζημίωση συμπραττόντων στις πλειοδοτικές δημοπρασίες εκμίσθωσης του διαμερίσματος. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

5. Έγκριση της με αριθμό 9/2011 απόφασης του Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα : Καθορισμός ημερομηνίας απονομής υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2010 - 2011. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

6. Έγκριση της με αριθμό 10/2011 απόφασης του Κυπαρισσοπουλείου Κληροδοτήματος Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα : Προκήρυξη χορήγησης υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2011 - 2012. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

7. Καταβολή ποσού 8.236,37 € προς τρίτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 43 του Ν. 3979/2011 που αφορά οφειλή της Δημοτικής Επιχείρησης Δ. Α. Ε. Κ. Ε. Κ., η οποία έχει λυθεί και είναι υπό εκκαθάριση. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

8. Έγκριση του Διετούς προγράμματος δράσης της ΔΗ. ΚΟΙΝ. Ε.. (Εισήγηση κ. Δ. Χλεμές).

9. Εκμίσθωση για καλλιέργεια δημοτικών αγροτεμαχίων στη Δημοτική Ενότητα Αιγινίου. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

10. Εκμίσθωση για καλλιέργεια δημοτικών αγροτεμαχίων στη Δημοτική Ενότητα Μεθώνης. (Εισήγηση κ. Α.Πάππου).

11. Εκμίσθωση του δημοτικού αναψυκτηρίου που βρίσκεται στην Αλυκή Πύδνας.(Εισήγηση κ. Δ. Σιανίδης, Αντιδήμαρχος).

12. Λήψη απόφασης για ανάθεση στα ΕΛΤΑ της είσπραξης δημοτικών τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. ( Εισήγηση κ. Γ. Κωστίκος).

13. Αντικατάσταση μελών Δ. Σ. Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πύδνας - Κολινδρού. (Εισήγηση κ. Ξ. Βασιλειάδου, Αντιδήμαρχος).

14. Αντικατάσταση μελών Δ. Σ. Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Πύδνας - Κολινδρού. (Εισήγηση κ. Μ. Βουλκίδου).

15. Έγκριση του απολογισμού Α΄ εξαμήνου 2011 της Σχολικής Επιτροπής Δημοτικού Σχολείου & Νηπ/γείου Μακρυγιάλου (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

16. Πρόσληψη έκτακτου προσωπικού με δίμηνη σύμβαση εργασίας.(Εισήγηση κ. Δήμαρχος).

17. Εξέταση αιτήσεων δημοτών για διαγραφή οφειλών από βεβαιωτικούς καταλόγους ύδρευσης της Δ. Ε. Μεθώνης, λόγω διπλοεγγραφών και λανθασμένων χρεώσεων. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

18. Αίτημα του ραδιοφωνικού σταθμού ΣΚΑΙ για χορήγηση χώρου στο υδραγωγείο Κολινδρού για την εγκατάσταση αναμεταδότη ραδιοφωνικού σήματος.(Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

19. Παράταση εκμίσθωσης του κτιρίου που στεγάζεται το Κ. Ε. Π. Αιγινίου. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

20. Εορτασμός των πολιούχων των Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Πύδνας Κολινδρού . (Εισήγηση κ. Α. Πάππου ).

21. Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών του έργου : «Επέκταση του χώρου και ανακαίνιση εγκαταστάσεων της Εμποροπανήγυρης Δ.Κ. Αιγινίου» και παράταση προθεσμίας εργασιών του. (Εισήγηση κ. Δ. Καραμέλλιος).

Ο Πρόεδρος του Δ. Σ.

Γεώργιος Πολυχρονίδης

ΠΟΣΕΣ ΚΑΡΠΑΖΙΕΣ ΘΑ ΦΑΤΕ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΤΟΜΑ...

http://4.bp.blogspot.com/-i7zEwYuXA5k/Tqg_yh9bE5I/AAAAAAAACLs/aWOOvYGeJOg/s1600/paas.jpg

Η κρίση θα κρατήσει ακόμη 2-3 χρόνια και μετά θα επέλθει ανάκαμψη, δήλωνε ο Μάκης Αμβροσιάδης. Απ το στόμα του και στου Θεού τ αυτί

ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ "ΕΞΟΧΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΑΔΗ"
Ένα χρόνο πίσω είχε δηλώσει ο Μάκης Αμβροσιάδης... 
"Η ελληνική αγορά καταναλώνει 10 εκατ.κοτόπουλα το μήνα και από αυτά το 30% των αναγκών της ελληνικής αγοράς σε νωπά κοτόπουλα είναι εισαγόμενα, λόγω χαμηλής τιμής. Για την οικονομική κρίση πιστεύω ότι αυτή  εντείνει  την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου και της ελληνικής κοινωνίας, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν, λόγω μνημονίου προκάλεσαν αρνητική ψυχολογία στους καταναλωτές. 
Η κρίση θα κρατήσει ακόμη 2-3 χρόνια και μετά θα επέλθει ανάκαμψη."

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ. ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ.



Οι Μεγάλες Ημέρες του Γένους μας. Η εθνική επέτειος του ’40.



Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα, όχι μόνο να κλαις, αλλά, κυρίως, να καμαρώνεις. Λίγο να σηκωθούμε, μας έπνιξαν οι αναθυμιάσεις... το Μνημόνιο, η Τρόικα, ο Βενιζέλος, η Βάσω, η Άννα πτώματα άταφα, χαμένα πράγματα, καντιποτένιοι άνθρωποι.

Στρεφόμαστε, γυρίζουμε προς την ιστορία, όχι σαν φυγάδες από το παρόν, μα για να αντικρίσουμε νηφαλιότερα το επερχόμενο μέλλον και να παρηγορηθούμε λίγο.

Ιδίως τώρα που θόλωσε ο νους μας και μας βρήκε το κακό, το «πισωγύρισμα» στην ιστορία, (η καημένη η γλώσσα μας, τι τράβηξε από τους γλωσσοκόπανους της δήθεν «δημοτικιάς»), η μελέτη, λοιπόν, της ιστορίας φρονηματίζει, «διά το μηδεμίαν ετοιμοτέραν είναι τοις ανθρώποις διόρθωσιν της των προγεγενημένων πράξεων επιστήμης» κατά τον Πολύβιο. Οι πράξεις, τα κατορθώματα των περασμένων, δι-ορθώνουν τους απογόνους και όχι τα «ασκιά γιομάτ’ αγέρα», τα λόγια τα κούφια.

Το βλέπω μες στην τάξη. Ενθουσιάζονται τα παιδιά και αποτυπώνεται στην μνήμη τους ανεξίτηλα η διήγηση μιας ιστορίας, στην οποία δεσπόζει ένα ωραίο και σπουδαίο πρόσωπο.

Συναρπάζονται με αυθόρμητες, ζωντανές, αψιμυθίωτες αφηγήσεις.

Πανηγύρι στην τάξη γίνεται όταν φέρνεις μπροστά τους ιστορίες χαρούμενες, «πεποικιλμένες» με ηρωισμό και θυσία.

Φέτος έχω χαρά μεγάλη, γιατί δεν έφτασαν ακόμη στην μικρή, ακριτική μας πόλη, τα βιβλία που η αβελτηρία (το σωστό αβελτερία εκ του α +βέλτερος) και η ευήθεια του ΥΠΠΔΒΜ (υπουργού «ποδοβολητό») στέρησε από τους Ελληνόπαιδες.

Δύο μήνες τώρα διδάσκω φωτοτυπώνοντας κείμενα έξοχα των κορυφαίων της λογοτεχνίας μας, πάλαι τε και επ’ εσχάτων. Από τον Αίσωπο και τον άγιο Χρυσόστομο έως τον Ελύτη. (Ομιλώ γιά τα γλωσσικά εγχειρίδια).

Και πώς αλλιώς; Να είσαι, τώρα δασκάλα γ’ δημοτικού, να ανοίγεις το βιβλίο γλώσσας της τάξης (α’ τεύχος, σελίδα 79) και να διαβάζεις, ενώπιον των μαθητών σου, το αφιερωματικό κείμενο γιά το έπος του ’40.

Αντί όμως γιά μαρτυρίες Ελλήνων στρατιωτών, των ηρώων που κρατούσαν όρθιοι τα διάσελα της Ιστορίας, «κείται» ένα κακόμοιρο, καταθλιπτικό κείμενο μιάς δεκάχρονης εβραιοπούλας από την Θεσσαλονίκη, της Ροζίνας.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΗΣΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

Παρακλήσεις στην Παναγία κάνουν στις εκκλησίες για να σώσει την χώρα από την κρίση.


Μεταξύ μας, περισσότερες πιθανότητες έχουμε να σωθούμε έπειτα από παρέμβαση της Παναγίας παρά από τους ξεπουλημένους πολιτικούς.

Αν και μια Παναγία μόνη της τι να σου κάνει… Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια θρησκεία που ξεπερνάει όλες τις άλλες, του Χριστιανισμού μη εξαιρούμενου. Την θρησκεία των κερδών και των αγορών.

Η χρεοκοπία είναι καλή ή κακή; Σύμφωνα με την πάντα αξιόπιστη κυβέρνηση όταν το κούρεμα θα ήταν συμφέρουσα για την χώρα ήταν κακή ενώ όταν είναι συμφέρουσα για την Ευρώπη (δες Γερμανία) και τις τράπεζες είναι καλή.

Για να το πούμε πασοκικά… Ο υπάλληλος που παριστάνει τον πρωθυπουργό πίνει το καφεδάκι του σε διπλανή αίθουσα από αυτήν που συνεδριάζουν οι ευρωπαίοι (για να μην τον κατηγορήσει κανείς ότι δεν είναι κοντά στις εξελίξεις) και κάνει σκληρές εικονικές διαπραγματεύσεις ώστε το κακό μέχρι πρότινος σενάριο να παρουσιαστεί ως η απόλυτη σωτηρία της χώρας.

Πρόκειται για ένα κούρεμα που σε τελική ανάλυση θα μας αφήσει όλες τις τρίχες πάνω μας. Σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις η Ελλάδα από το κούρεμα θα ωφεληθεί κατά 20- 25 δις και αφού ανασάνει θα δανειστεί ένα ανάλογο ποσό για να σώσει ταμεία και τράπεζες.

Το οποίο ποσό θα προστεθεί στο χρέος που θα μας έχει απομείνει για να το φτάσει εκ νέου στα σημερινά επίπεδα.

Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε, αν δεν κάνω λάθος, περίπου 220 δις χρέος το οποίο ήταν αδύνατον να εξυπηρετηθεί και έτσι μπήκαμε στο δοκιμαστικό σωλήνα της τρόικας.

Αυτό το χρέος το πήγε στα 360 δις και μετά το κούρεμα θα το πάει στα 340 δις. Να πούμε ότι θα το πάει στα 300 δις; Να το πούμε.

Ας πούμε ακόμα ότι κουρεύεται το 50% από τα 200 δις. Άρα 100 δις λιγότερα. Στα λιγότερα ας προσθέσουμε τις επανακεφαλοποιήσεις των τραπεζών και την σωτηρία της ψυχής των ασφαλιστικών ταμείων με αποτέλεσμα το όφελος να είναι στα 50 – 60 δις.

Οπότε θα μας μείνουν πάνω από 260 δις ενυπόθηκο και διακρατικό χρέος το οποίο δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.

Αλλά αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το αντιμετωπίσουμε σε 3-4 μήνες. Ας χαρούμε λοιπόν τώρα για την ένατη σωτηρία της χώρας και ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα για τα επόμενα μέτρα.

Το ωραίο είναι ότι η διαδικασία του κουρέματος που μας σχεδιάζουν θα κρατήσει 7-8 μήνες. Δηλαδή ούτε στην μέση δεν θα έχει φτάσει όταν ο Σαρκοζί θα παρατήσει το μωρό του για να συναντήσει μες στην νύχτα την Άγκελα για να δουν τι άλλο θα μας κάνουν για να μας σώσουν.

Τότε δεν θα υπάρχει Γιωργάκης. Θα υπάρχει Αντωνάκης ή κάποιος αχυράνθρωπος του. Λίγη σημασία έχει. Εξάλλου πάλι θα είναι στην διπλανή αίθουσα από αυτήν που θα αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι.

Ο Σαρκοζί είπε ότι δεν είναι εκλεγμένος στην Ελλάδα για να αποφασίζει αυτός. Οπότε θα στείλει αντιπροσώπους για να αποφασίζουν. Εξάλλου και ο άλλος που είναι εκλεγμένος μήπως αποφασίζει;

Λένε ότι ο Γιωργάκης ο αντιεξουσιαστής είπε στην Μέρκελ και τον Σαρκοζί ότι πιέζεται και ίσως οδηγηθεί σε εκλογές. Και οι ισότιμοι του απάντησαν «στα τέτοια μας, κάνε ότι θέλεις». Πλέον ούτε καν για υπάλληλος δεν τους κάνει. Ότι και να πει, ότι και να κάνει είναι αδιάφορο.

Οπότε το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει το «στρίβειν δια των εκλογών». Πέρα από το δύσκολο να δώσουν από μόνοι τους την χαριστική βολή στην χώρα (όχι αγαπητέ μου λόγω συναίσθησης της ευθύνης ή λόγω συνειδήσεως, αλλά μπας και γλιτώσουν πρώτον το λιντσάρισμα και δεύτερον το όποιο κόμμα τους έχει απομείνει) έχουν να σώσουν και το τομάρι τους (το έγραψα και στην προηγούμενη παρένθεση αλλά να δίνουμε λίγο έμφαση σε κάποιες λεπτομέρειες).

Και γίνονται εκλογές. Ποιος θα αναλάβει να σώσει την χώρα; Ο Σφουγγαράκης που θα τιμήσει τις υπογραφές αλλά θα επαναδιαπραγματευτεί το όπλο της δολοφονίας; Η Ντόρα; (χαχαχαχα). Κάποιος αχυράνθρωπος που θα μπερδεύεται από τις πολλές εντολές; (τρόικας, Σαμαρά, Μπένι, Ντόρας, Καρατζαφέρη κλπ).

Η αριστερά; Ποια αριστερά; Της δεξιάς ή του κέντρου; Ή μήπως καμιά αριστερή αριστερά που θα δεξιοφέρνει;

Τέλος πάντων. Θα τα πούμε και αυτά. Ας δούμε πως θα καταλήξουν στην σύνοδο για να μάθουμε πως θα καταλήξουμε και εμείς και τα λέμε.

Σε κατάσταση πλήρους διάλυσης βρίσκεται η ΠΑΣΚΕ

thumb

Σε
κατάσταση πλήρους διάλυσης βρίσκεται η ΠΑΣΚΕ, η πάλαι πο­τέ κραταιά συνδικαλιστική οργά­νωση του ΠΑΣΟΚ, καθώς οργανωμένα μέλη ή στελέχη έως και ολόκληρες ορ­γανώσεις βρίσκονται σε αποδρομή από τη «μεγάλη δημοκρατική παράταξη», αποκαλύπτοντας εκτεταμένες διεργα­σίες ρήξης με το κυβερνών κόμμα.

ΠΑΟΚ...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ..

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Εκφραζω τις θερμες μου ευχαριστιες στο Δημο Πυδνας Κολινδρου για την παραχωρηση του γηπεδου της Μεθωνης για εδρα των Παλαιμαχων Επιλεκτων Πιεριας και ιδιαιτερα στο Δημαρχο κ. Ευαγγελο Πολυζο και στον Δημοτικο Συμβουλο κ.Γιωργο Καλυβα για το ενδιαφερον που εδειξαν στην
παραχωρηση του, οπως επισης και για την συντηρηση του γηπεδου με μηχανηματα του Δημου.
Με τιμη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΛΙΟΣ

ΟΛΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ.

Ένα απίστευτο ΤΕΣΤ που ίσως αλλάξει την ζωή σας! Δοκιμασέ το για να βρείς το προτυπό σου.

Καθένας από εμάς είναι αποτέλεσμα πολλών επιρροών. Ωστόσο κάποια άτομα έχουν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωσή μας. Είναι τα πρότυπά μας, τα οποία συνειδητά ή ασυνείδητα μιμούμαστε.

Ίσως ήδη ξέρεις ποιο είναι το πρότυπό σου σε αυτή τη ζωή.
Ή μήπως όχι;


Ο παγκοσμίου φήμης καθηγητής Sir Trevoir Rigelsworth, Ph.D, μας έχει δείξει έναν απλό τρόπο για να βρίσκουμε ποιο είναι το πρότυπό μας.

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ......

Δεν πληρώνω χαράτσι

H Αmerican Apparel βρήκε τα καλύτερα οπίσθια του κόσμου!

Η American Apparel, γνωστή για τις προκλητικές τις διαφημίσεις, ζήτησε από τις πελάτισσές της-και όχι μόνο-να ποζάρουν φορώντας το αγαπημένο τους Αmerican Apparel εσώρουχο ή σορτσάκι δείχνοντας τα οπίσθιά τους.
Στόχος τους, να βραβεύσουν τα καλύτερα. Τα βρήκαν και μας τα παρουσιάζουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ..

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

ΑΠΟ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 16ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.

ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1824


Η Ελλάδα είναι ένα κράτος «δανειογενές» πριν από τη σύστασή του (1824-1825). Από τότε, οι Αλ. Μαυροκορδάτος και Ι. Ζαΐμης σύναψαν δύο δάνεια με αγγλικές τράπεζες. Για το ένα, καταβλήθηκε στην τότε κυβέρνηση το 59% της ονομαστικής του αξίας και για το άλλο το 43,6%! Τα υπόλοιπα ποσά κρατήθηκαν για τοκοχρεολύσια, προμήθειες, μεσιτείες, έξοδα σύμβασης και αγορές άχρηστων πολεμικών υλικών (!). Ωστόσο, η Ελλάδα πλήρωσε τόκους και χρεολύσια για το κεφάλαιο που ουδέποτε πήρε!
Ανδρέας Παπανδρέου και Κωνσταντίνος Καραμανλής. Το Δημόσιο Χρέος έφτασε στα ύψη την περίοδο διακυβέρνησής τους
Ενδεικτικό του μεγάλου πάρτι της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος ήταν τα «πανωγραψίματα» (1824. Τότε, ο στρατηγός Γκούρας «όριζε» 3.000 άνδρες. Δήλωνε ότι είχε 12.000. Τους μισθούς των υπόλοιπων 9.000 ανδρών τα μοιράζονταν οι ημέτεροι!). Ετσι «θεσμοθετήθηκε» η εξυπηρέτηση...
των πελατειακών σχέσεων κομματικών μηχανισμών με ουρά... μέχρι σήμερα.

Ολα τα ανωτέρω και πολλά άλλα, έρχεται να αναδείξει ανάγλυφα ο μαθηματικός, δρ Κοινωνιολογίας, πολιτειολόγος-καθηγητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Τάσος Ηλιαδάκης με το βιβλίο των 600 σελίδων, που πρόκειται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες από τον Εκδοτικό Οίκο «Ν. & Σ. Μπατσιούλα». Φέρει τον τίτλο «Ο εξωτερικός δανεισμός στη γένεση και εξέλιξη του Νέου Ελληνικού Κράτους 1824-2009».

Οι μαύρες τρύπες

Ο μαθηματικός-ερευνητής (προδημοσίευση του βιβλίου του κάνει σήμερα η «Ε») αντλεί στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την Τράπεζα Ελλάδος (ΤτΕ), την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τα υπουργεία, εκατοντάδες βιβλία, τον καθημερινό, περιοδικό και ξένο Τύπο. Παραθέτει πίνακες και ντοκουμέντα.

Αναδεικνύει την κακοδιαχείριση του δημόσιου κρατικού κορβανά, δηλαδή της Κεντρικής Διοίκησης (περιλαμβάνει: την προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, τις περιφέρειες, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τα ΝΠΔΔ) καθώς και των ΝΠΙΔ που ελέγχονται από την κεντρική κυβέρνηση.

Ξεκαθαρίζει ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης(ΟΚΑ/Ασφαλιστικά Ταμεία) δεν ανήκουν στην Κεντρική Διοίκηση του Κράτους (σ.σ. Αρα κακώς κάνει η κυβέρνηση, που τα εντάσσει σ' αυτήν, εφαρμόζει εφεδρείες, βάζει χέρι στα αποθεματικά τους για να «κλείσει» τρύπες του χρέους).

Από το δεκαετές ερευνητικό πόνημα του Τάσου Ηλιαδάκη αναφέρουμε τηλεγραφικά ότι η Ελλάδα έχει πτωχεύσει τέσσερις φορές [1827, 1843, 1893 (επί πρωθυπουργίας Χ.Τρικούπη), 1932].

Το προπολεμικό προ του 1940 Δημόσιο Χρέος (Δ.Χ.) εξοφλείται το 1998, ενώ την περίοδο (1981-92) επιστρέφουμε τα δωρεάν (κοινοτικά πακέτα) για να ζητήσουμε τα δανεικά! Οι δείκτες του ΑΕΠ από το 1974 είναι σταθερά πτωτικοί. Δηλαδή, δεν παράγουμε και τρώμε από δανεικά και επιδοτήσεις.

Την ύλη του βιβλίου τη χωρίσαμε σε δύο μεγάλες περιόδους:

* Α'Περίοδος 1824 (σύσταση του κράτους) - 1974 (πτώση της χούντας)

Το 1824 και το 1825 ο επαναστατημένος Ελληνισμός συνάπτει με αγγλικές τράπεζες, δύο δάνεια, ύψους 2,8 εκατ. στερλινών.

Το 1827 δηλώθηκε η πρώτη πτώχευση. Τη λεηλάτηση μέσω δανείων από τις δανειοδότριες αγγλικές τράπεζες στηλίτευσαν ακόμα και οι «Times». Η τότε κυβέρνηση Μαυροκορδάτου μετάλλαξε τον εξωτερικό δανεισμό σε μέσο πελατειακής στελέχωσης. Οι προαγωγές γίνονταν μόνο με το μικρό όνομα, δίχως το επίθετο.

Ακολουθεί το δάνειο του Οθωνα το 1833 (Τράπεζα Ρότσιλντ, των Παρισίων), ύψους 60 εκατ. γαλ. φράγκων. Εξ αυτού, 20 εκατ. φράγκα κρατήθηκαν για την εξυπηρέτηση του δανείου. Τα υπόλοιπα, κατασπατάλησαν οι Βαυαροί. Ο Αμπού έγραψε ότι «η Ελλάδα ουδέν όφελος απεκόμισε εξ αυτού! Αντίθετα έγινε φτωχότερη από την ημέρα που προσέφυγε στο δάνειο». Η τότε καθαρή δανειακή πρόσοδος για την Ελλάδα έφτασε στο 14,2% του ονομαστικού (8.520.000 γαλλικά φράγκα).

Το 1843 ήρθε η δεύτερη πτώχευση. Το 1859 η Ελλάδα διακανόνισε την αυτοεξυπηρέτηση του δανείου, που επικύρωσε το 1864.

Μέχρι το 1878 η Ελλάδα δεν είχε συναινέσει στο διακανονισμό των δανείων ανεξαρτησίας και έτσι παρέμενε σε δανειακό αποκλεισμό. Τον Σεπτέμβριο του 1878 έρχεται σε συμβιβασμό με τους ομολογιούχους. Ετσι τερματίζεται ο δανειακός αποκλεισμός της και αρχίζει ξέφρενος εξωτερικός δανεισμός.

Την τρικουπική 11ετία, 1882-1892, το Δ.Χ. (ΔΧ) διπλασιάζεται. Δανειζόμαστε περισσότερα απ' ό,τι την περίοδο 1824-1882. Η αύξηση του Δ.Χ. αποδίδεται κατά 78,75% στον Τρικούπη, κατά 16,65% στον Δηλιγιάννη και κατά 4,6% στον Κωνσταντόπουλο. Οι δανειστές κερδοσκόπησαν, από υπέρογκες προμήθειες, μεσιτείες και παγιώσεις των δανείων.

Την περίοδο 1824-1893 ο απολογισμός των εξωτερικών δανείων σε φράγκα ήταν: ονομαστικός 769.739.000, με καθαρή πρόσοδο 388.706.680 (50% του ονομαστικού). Το Ελληνικό Δημόσιο είχε αποδώσει με την εξυπηρέτηση των δανείων 472.575.469 φράγκα, δηλαδή 83.868.789 περισσότερα απ' όσα είχε ως καθαρή πρόσοδο και το 1893 χρωστούσε 630 εκατ. φράγκα, με ετήσια έσοδα το 1893 περίπου 64 εκατ. φράγκα.

Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, ο Τρικούπης λέει: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν»! Ηταν η τρίτη πτώχευση. Ο οικονομολόγος της τότε τρόικας, Λόου (σ.σ. ο αντίστοιχος Τόμσεν σήμερα) επεσήμαινε στην έκθεσή του ότι «η Ελλάς είναι πλούσια χώρα, το κράτος ήταν ανεπαρκές»!

Πέντε χρόνια μετά, η Ελλάδα βρίσκεται υπό τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ). Του τότε δανειακού αποκλεισμού πρωτοστάτησαν οι Γερμανοί.

Την περίοδο 1902-1914 συνάψαμε 4 δάνεια συνολικά 521.324 εκατ. φράγκων. Μέχρι το 1909 τα χρήματα διατέθηκαν για την κατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου, τις εξοπλιστικές ανάγκες και την εγκατάσταση στη Μακεδονία των προσφύγων από Αν. Ρωμυλία και Βουλγαρία.

Το 1911, δάνειο 110 εκατ. φράγκων χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή των Βαλκανικών Πολέμων.

Το 1914, δάνειο των 500 εκατ. φράγκων ήταν υποθηκευμένο για την οικονομική εκκαθάριση δανείων της τρικουπικής περιόδου.

Την περίοδο 1914-1923 έχουμε μόνο τρία εξωτερικά δάνεια. Δύο από τη Γερμανία, 100 και 40 εκατ.μάρκων, που δεν αναγράφτηκαν στους ισολογισμούς του ελληνικού κράτους και ένα καναδικό, 40 εκατ. καναδικών δολαρίων. Επίσης συνάπτεται δάνειο εξαγοράς του σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης.

Η πτώχευση Βενιζέλου

Την περίοδο 1924-1932 συνάψαμε 9 δάνεια. Ο εξωτερικός δανεισμός έφτασε στα 991.994.228 εκατ. φράγκα.

Τα δανεικά χρησιμοποιήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων κατά 36,73%, την κάλυψη ελλειμμάτων, τα έξοδα έκδοσης των δανείων, την εξυπηρέτηση παλαιών και νέων δανείων (87,58%). Η Ελλάδα τότε εμφανιζόταν «ως μια εκ των πλέον βεβαρημένων διά χρεών χωρών». Ετσι την 1.5.1932 η κυβέρνηση Βενιζέλου κήρυξε την τέταρτη ελληνική πτώχευση.

Ακολουθεί η δικτατορία του Μεταξά και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Το συγκεκριμένο διάστημα δεν έχουμε εξωτερικό δανεισμό. Αντιθέτως, η Ελλάδα δανείζει τις Κατοχικές Δυνάμεις με χρυσό.

Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η ξένη βοήθεια στη χώρα κάλυψε το μέγιστο μέρος του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών. Οταν έληξε η αποστολή της UNRRA (αμερικανική βοήθεια), μετά τον Ιούνιο 1947 ακολουθεί το «Σχέδιο Μάρσαλ». Συνολικά, μεταξύ 1944-1962 η ξένη βοήθεια προς την Ελλάδα έφτασε στα 4,1 δισ. δολάρια. Το 95% προήλθε από τις ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας διοχετεύτηκε σε στρατιωτικές δαπάνες και το 5,8% σε δάνεια και πιστώσεις.

Το μεταπολεμικό Δ.Χ. περίπου δεκαπλασιάστηκε σε συνάλλαγμα, ενώ σε δραχμές το Δ.Χ., 67πλασιάστηκε! Ο συνολικός μεταπολεμικός εξωτερικός δανεισμός της Ελλάδας, μέχρι το 1966, ανήλθε τα 435.174.053 δολάρια. Προήλθε κατά 58,4% από τις ΗΠΑ, 19% από τη Δ. Γερμανία και 14,36% από την Αγγλία.

Τότε, η Ελλάδα με δύο δάνεια (1962 και 1965) διακανόνισε το 97% του προπολεμικού εξωτερικού Δ.Χ. [από το 1833 (δάνειο Οθωνα) - 1940], τα οποία αποπληρώθηκαν το 1998.

Τo 1967 επιβάλλεται η δικτατορία, που χαλάρωσε τους δανειακούς περιορισμούς μόνον μετά το 1972. Το Δ.Χ. αυξήθηκε κατά 3,5 φορές. Το εσωτερικό Δ.Χ. πενταπλασιάστηκε, σε αντίθεση με το εξωτερικό, που παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Ο νέος δανεισμός σε ξένο νόμισμα ήταν μόνο το 6,56% του νέου Δημόσιου Χρέους.

** Β' Περίοδος της Μεταπολίτευσης: 1975-2009

Μετά το 1974, η εξάρτηση από τις ΗΠΑ ξεθωριάζει. Η αμερικανική βοήθεια υποκαθίσταται από την Κοινοτική. Κυριαρχούν δύο πολυσυλλεκτικοί ηγέτες: ο «διαπραγματευτής-εθνάρχης» Κων. Καραμανλής και ο «υποκινητής-χαρισματικός» Ανδ. Παπανδρέου.

Το πελατειακό σύστημα μεσουρανεί. Η βουλευτοκρατία καπελώνεται από «πολιτικά-οικογενειακά τζάκια». Ο λαός ζητά αλλαγή. Την ταυτίζει με ΠΑΣΟΚ και Ανδρέα.

Το Δημόσιο Χρέος (Δ.Χ.) εκτινάζεται από τα 142,8 δισ. δρχ. το 1975, στα 589,4 δισ. δρχ. το 1981. Δηλαδή, αύξηση 312,7%. Το προπολεμικό Δ.Χ. κατέρχεται στο 0,7% και εκμηδενίζεται. Το μεταπολεμικό Δ.Χ. κυμαίνεται από 102,8%-140,3% των τακτικών εσόδων.

Το μεταπολεμικό Δ.Χ. πενταπλασιάστηκε. Το εξωτερικό Δ.Χ. αυξήθηκε κατά 34%. Το Δ.Χ. ως ποσοστό επί του ΑΕΠ μεταβάλλεται από το 22,5% του ΑΕΠ το 1974 στο 31,68% το 1981. Δηλαδή, η κυβέρνηση Καραμανλή αύξησε το Δ.Χ. κατά 40,8%.

Πελατειακές σχέσεις

Το 1981, οι βουλευτο-προσωπικές πελατειακές σχέσεις μετασχηματίζονται σε κομματικές πελατειακές σχέσεις. Με στοιχεία του ΟΟΣΑ, μεταξύ 1981 και 1988 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε 6 φορές περισσότερο απ' ό,τι ο ενεργός πληθυσμός της χώρας!

Μεταξύ 1978 και 1987 οι απασχολούμενοι στην κεντρική διοίκηση και τις ΔΕΚΟ από 300.000 αυξάνονται σε 460.000. Μαζί με τις δημόσιες τράπεζες, τις προβληματικές και τις ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις συνολικά οι δημόσιοι υπάλληλοι φτάνουν σε 640.000!

Το 1986, το 96% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εντάχθηκαν στη Δημόσια Διοίκηση. Ακολούθως, η Ν.Δ. μιμήθηκε το ΠΑΣΟΚ.

Ολοι (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) διεύρυναν έναν κακό δημόσιο τομέα. Την ίδια περίοδο η Ν.Δ. -με τους Αβέρωφ και Μητσοτάκη αρχηγούς- αντέγραψε οργανολειτουργικά το ΠΑΣΟΚ.

Από το 1981, τα καθαρά κέρδη (σ.σ.: επιδοτήσεις, κοινοτικά πακέτα κ.λπ.) από την ΕΟΚ ανέρχονταν περίπου στο 1 τρισ. δρχ. για την Ελλάδα. Την δε περίοδο 1981-86, η χώρα πήρε από κοινοτικούς φορείς (EUTE) δάνεια ύψους 1,9 δισ. δολ. Παρ' όλα αυτά, η εναρμόνιση της ελληνικής οικονομίας με την κοινοτική αρχίζει να αποκλίνει.

Το 1992, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι η ελληνική οικονομία έχει μεταβληθεί σε ένα είδος «οικονομίας εξαρτημένης » από τα κοινοτικά ταμεία. Μάλιστα, επιστρέφαμε δωρεάν πακέτα-επιδοτήσεις για να ζητήσουμε τα δανεικά! Το 1974 το ΑΕΠ ακολουθεί ανησυχητικά πτωτική πορεία. Τα εφιαλτικά δημόσια ελλείμματα αντιμετωπίζονται με δοκιμασμένη συνταγή: τον δανεισμό!

Μεταξύ 1980-1990 το Δ.Χ. 17πλασιάστηκε. Το 1982 διπλασιάζεται ο μεταπολεμικός εξωτερικός δανεισμός, ως προς τα έτη 1979-81 και τετραπλασιάζεται το διάστημα 1986-89.

Στα δεκατρία χρόνια 1975-1987, πραγματοποιήθηκαν δάνεια 18,4 δισ. δολ. Απ' αυτά, τα 14,8 δισ. δολ. (δηλαδή 80,6%) διατέθηκαν για την εξυπηρέτηση του υφιστάμενου δανεισμού.

Το 1990, πρώτη έρχεται η Ν.Δ. με 150 βουλευτές υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Τελικά, με την προσχώρηση του βουλευτή της ΔΗΑΝΑ, Θεοδ. Κατσίκη, κυβέρνηση θα σχηματίσει ο Κ. Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαγγέλλει απολύσεις. Αλλά οι δημόσιοι υπάλληλοι αντί για μείωση θα έχουν αύξηση(!).

Το Μάρτιο του 1990, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ντελόρ και Κριστόφερσεν) προειδοποιούσαν την Αθήνα ότι η ελληνική οικονομία επιδεινώθηκε «σοβαρά για όλους μας». Επί Μητσοτάκη, η αποβιομηχανοποίηση ήταν παρούσα.

Την περίοδο 1989-93 οι καθαρές εισπράξεις της Ελλάδας από την ΕΟΚ ανήλθαν στα 3,3 τρισ. δρχ. Ταυτόχρονα, στον κοινοτικό χώρο είχαμε τα μεγαλύτερα ελλείμματα.

Το προπολεμικό (1940) Δ.Χ. εξοφλείται το 1998. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέλαβε το Δ.Χ. στο 79,73% του ΑΕΠ και το παρέδωσε στο 109,34%. Η συνολική εξυπηρέτηση του Δ.Χ. απορροφούσε το 151,2 % των τακτικών εσόδων.

Τη διετία 1995-1996 παρά τους κυβερνητικούς διακηρυσσόμενους στόχους περί μείωσης των δημόσιων υπαλλήλων, συνταξιοδοτήθηκαν 49.000 δημόσιοι υπάλληλοι και αυξήθηκαν συνολικά κατά 22.000. Την ίδια διετία καταγράφεται το μεγαλύτερο δημόσιο έλλειμμα από όλα τα υπόλοιπα κράτη της Κοινότητας.

Το 1993, το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το Δ.Χ. στα 20,5 τρισ. δρχ. και το παρέδωσε τον Ιανουάριο του 1996, αυξημένο κατά 35,8%, φτάνοντάς το στο 415% των τακτικών εσόδων. Στο εσωτερικό Δ.Χ. το 84% ήταν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. Τον Αύγουστο του 1996, η Ελλάδα ήταν δεύτερη στον κόσμο στο κατά κεφαλήν εξωτερικό χρέος.

Τον Μάρτιο του 1997 το υπουργείο Οικονομικών θυμήθηκε την αναξιοποίητη δημόσια περιουσία, ώστε να καλύψει τη μεγάλη υστέρηση των φορολογικών εσόδων.

Τον Αύγουστο του 1997, με διακηρυγμένη την πολιτική λιτότητας και των λαϊκών θυσιών, ο βουλευτικός μισθός διπλασιάζεται - μαζί με τα επιδόματα προσέγγιζε τα 2 εκατ. δρχ. Ταυτόχρονα ήρθαν οι χαριστικές πράξεις ρύθμισης των βεβαιωμένων χρεών, η αποποινικοποίηση των νοθευμένων φορολογικών στοιχείων κ.λπ.

Από την 1/1/2001 η Ελλάδα εντάσσεται στην ευρωζώνη, με νέο ισχυρό πόλο της οικονομικής εξουσίας, που θα καθορίζει τη νομισματική πολιτική ολόκληρης της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Μέχρι τώρα, αυτή την εξουσία την ασκούσαν οι εθνικές εκδοτικές τράπεζες.

Η οκταετία Σημίτη

Την οκταετία Σημίτη οι καθαρές απολήψεις από την Ε.Ε. έφτασαν το 13,5% των τακτικών εσόδων. Η διοίκηση, σε αποσύνθεση. Ενδεικτικά, στην Ολυμπιακή Αεροπορία υπήρχαν 2.500 προϊστάμενοι σε 4.700 υφισταμένους! Η κρατική διοίκηση ήταν βραχυκυκλωμένη από διαφθορά και διαπλοκή.

Η Ελλάδα ανήκει στις τρεις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Σε έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμαινε ότι «μετά τους Ολυμπιακούς, είναι αβέβαιο το μέλλον της ελληνικής οικονομίας». Κάποιοι παροικούντες τη Βουλή κώφευαν, λόγω... πολιτικού κόστους.

Το 2004, οι απογραφές του Αλογοσκούφη πληροφορούν την Ε.Ε. ότι η κυβέρνηση Σημίτη (δηλαδή η Ελλάδα) είχε καταθέσει ψευδή στοιχεία, προκειμένου να πετύχει την ένταξή της στην ευρωζώνη.

Η κυβέρνηση Καραμανλή παρουσιάζει τραγική και μόνιμη υστέρηση εσόδων με ταυτόχρονη αύξηση δαπανών. Το Δημόσιο χρωστά 227 δισ. ευρώ . Τα νοικοκυριά 74 δισ. ευρώ και οι επιχειρήσεις 90 δισ. ευρώ . Μια χώρα σε τροχιά απόκλισης από την Ε.Ε.

Ο Κώστας Καραμανλής παρέλαβε τη διακυβέρνηση τέλη Μαρτίου του 2004. Το έλλειμμα αντιστοιχούσε στο 3,2% ΑΕΠ. Σεπτέμβριο του 2009 το παραδίδει στο 7,5% ΑΕΠ. Επίσης, παρέλαβε το Δ.Χ. στα 184,5 δισ. ευρώ και το παρέδωσε στα 292 δισ. ευρώ , δηλαδή το αύξησε κατά 107,5 δισ. ευρώ ή 58,26% ΑΕΠ.

Το βιβλίο του Τάσου Ηλιαδάκη θυμίζει, αποκαλύπτει, θυμώνει για τα διαχρονικά... χάλια μας.

ΠΟΙΟΣ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑ?

ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΔΕΛΦΙΑ...