Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ..

Γράφει ο Κωστής Γκορτζής
Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α.

Κύριε Ολοκτσίδη,

διάβασα το κείμενο που αναρτήσατε στην ιστοσελίδα ΛΕΥΤΕΡΙΑ και αφορά στη δραστηριότητα του Συλλόγου Γονέων στα πλαίσια του Ανοικτού Πανεπιστημίου.
Ελπίζω να μη συμπεριλαμβάνομαι από εσάς σε αυτούς που χαρακτηρίζετε διαφωτιστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες που έρχονται για τις λεγόμενες "αρπαχτές".

Θεωρώ δε μεγάλη μου τιμή το ότι προσκλήθηκα κι εγώ να μιλήσω σε εκδήλωση του Συλλόγου.


"Μέχρι πότε θα αισθανόμαστε ανεπαρκείς περιθωριακοί, φτωχοί πνευματικά συγγενείς των πρωτευουσιάνων, ώστε να χρειαζόμαστε διαφωτιστές, διανοούμενους και καλλιτέχνες, που έρχονται, ναι είναι αλήθεια, πολλοί απ’ αυτούς έρχονται μόνο και μόνο για να κάνουν τις λεγόμενες «αρπαχτές» από τους «βλάχους της επαρχίας»! Και οι «αρπαχτές» δεν είναι μόνο χρήματα. Είναι και αρπαγές βουλήσεων, διαθέσεων, ψήφων κλπ."
Η εντύπωση που αποκόμισα από το ακροατήριο στη δική μου ομιλία δεν αφορούσε σε ανεπαρκείς, περιθωριακούς, φτωχούς πνευματικά συγγενείς των πρωτευουσιάνων αλλά σε ώριμους ακροατές που διψούν για αντικειμενική ενημέρωση επί σοβαρών θεμάτων, ενημέρωση που δεν έχουν, όπως και οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας όπου κι αν κατοικούν, από τα ελεγχόμενα και διαπλεκόμενα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

"Εμείς εδώ, στην περιφρονημένη από το αθηναϊκό κράτος επαρχία, τι κάνουμε; Δεν είμαστε σε θέση να ενεργήσουμε δημιουργικά, να γίνουμε πολιτισμικά αυτάρκεις, ή τουλάχιστον, να μην τα δίνουμε όλα στους δοξασμένους, διάσημους «επώνυμους» της Πρωτεύουσας;"
Δεν κατάλαβα τι σημαίνει το "να μην τα δίνουμε όλα", δεδομένου ότι έχω την εντύπωση ότι οι καλεσμένοι σας δίνουν την εξειδικευμένη γνώμη/γνώση τους. Ούτε βεβαίως κατανοώ τη λογική του απομονωτισμού υπό τον μανδύα της "πολιτισμικής αυτάρκειας" που λογικά οδηγεί στην περαιτέρω περιφρόνηση της επαρχίας από το Αθηναϊκό κράτος.

"Οι μηχανισμοί ευνουχισμού των ελεύθερων πνευμάτων, που έχουν στηθεί σε όλο το εύρος των κρατικών εξουσιών και έχουν υιοθετηθεί και αυτοματοποιηθεί, ως ασυνείδητες συμπεριφορές, από πολλούς πολίτες, πρέπει να γκρεμιστούν συνθέμελα."
Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Δεν βλέπω όμως τη σχέση της πολύ σωστής αυτής επισήμανσής σας με τη δραστηριότητα του Συλλόγου που προσωπικά εκτιμώ ότι
είναι ταυτισμένη με αυτή στον ίδιο σκοπό.
Σίγουρα, δε, θα γινόταν αποτελεσματικότερη αν θέτατε το επαναστατικό σας πνεύμα αλληλέγγυο και όχι αντίπαλο στο ευρύτερα αναγνωρισμένο ως επιτυχημένο έργο του Συλλόγου.

Με εκτίμηση
Κωστής Γκορτζής
Αντιναύαρχος Π.Ν.ε.α.

6944 449884
e-mail: Kwngko@yahoo.gr