Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Την ώρα που ήδη οι πολίτες δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με ενσωματωμένο το ειδικό τέλος ακινήτων.

η επιχείρηση ζητεί αυξήσεις- φωτιά 15% στα τιμολόγια του ρεύματος για το 2012.



Η ΔΕΗ επικαλείται ακόμη και τον κίνδυνο μερικής στάσης πληρωμών κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους προκειμένου να εγκριθεί το αίτημά της από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του υπουργείου, πάντως, το αίτημα της ΔΕΗ απορρίπτεται, αν και οι αυξήσεις που τελικά θα εγκριθούν εκτιμάται ότι θα είναι τσουχτερές και θα ανέρχονται στα επίπεδα του 10% - 12%, όπως αναφέρει δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ»

Σημειώνεται ότι αρχικά η επιχείρηση είχε ζητήσει το μέσο έσοδό της για το 2012 να αυξηθεί κατά 19%, εν συνεχεία το υπουργείο απέρριψε το αίτημά της και οι τελευταίες πληροφορίες το φέρουν να εξετάζει διάφορα σενάρια αυξήσεων: από μονοψήφια ποσοστά μέχρι διψήφια ποσοστά μέχρι διψήφια, της τάξεως του 10% ή του 12%.

Στην επιστολή της επιχείρησης προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, υπάρχει αναφορά σε σενάρια αυξήσεων 5% και 10%, για τα οποία σημειώνει ότι εφόσον εφαρμοστούν θα οδηγήσουν σε αύξηση, αντί γα μείωση, του καθαρού χρέους του 2012 (στα 5,35 και στα 5.58 δισ. ευρώ αντίστοιχα), θα τη μετατρέψουν σε ζημιογόνο και θα κάνουν πιθανό το ενδεχόμενο υποβάθμιση της με ορατό τον κίνδυνο της στάσης πληρωμών από το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Στην κατεύθυνση των αυξημένων του μέσου εσόδου της ΔΕΗ σε επίπεδα γύρω στο 12% αναμένεται να κινηθεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, που πρόκειται πιθανότατα να ληφθεί εντός της εβδομάδας.

Από την πλευρά της ΓΕΝΟΠ, σε ανοικτή επιστολή που έστειλε χθες προς τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο με αίτημα να απαλλάξει τη ΔΕΗ από το ρόλο του εισπράκτορα του τέλους ακινήτων, κάνει λόγο για πιστωτική ασφυξία της επιχείρησης, για αβέβαιη χρηματοδότηση της νέας μονάδας που προγραμματίζει στην Πτολεμαΐδα και για επισφαλείς που φουντώνουν με ραγδαίο ρυθμό στη λιανική.