Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός 2012 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Καταψηφίστηκε από το «Μέτωπο Ανάπτυξης»

Με τις ψήφους των περιφερειακών συμβούλων της παράταξης Ψωμιάδη έγινε δεκτός ο προϋπολογισμός 2012 της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το «Μέτωπο Ανάπτυξης» καταψήφισε τον προϋπολογισμό. «Πρόχειρο, χωρίς κανένα προσανατολισμό», τον χαρακτήρισε ο εισηγητής της παράταξης κ. Γιώργος Πασχαλίδης.

Η τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Γρηγόρη Παπαχρήστου

«Αγαπητοί συνάδελφοι.

Περίμενα την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Mαυρίδου να μας ενημερώσει για τον προϋπολογισμό της Π.Ε. Πιερίας. Για δικούς της λόγους αποχώρησε από τη συνεδρίαση, τη στιγμή που επρόκειτο να συζητηθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως ο προϋπολογισμός. Αυτό και μόνο, είναι ένας σοβαρός λόγος να καταψηφίσει κανείς τον προϋπολογισμό.

Θα καταψηφίσω όμως τον προϋπολογισμό, για ένα άλλο σοβαρότερο λόγο. Όχι γιατί είναι φτωχός. Αυτό το αναμέναμε όλοι μας. Ούτε γιατί δεν περιέχει μεγάλες αναπτυξιακές πολιτικές. Απλούστατα, γιατί είναι ένας πρόχειρος κατάλογος εσόδων και εξόδων, με μια κατά προσέγγιση αναδιανομή των αναμενόμενων εσόδων, χωρίς αιτιολογημένη εισηγητική έκθεση ανά Περιφερειακή Ενότητα. Χωρίς κατεύθυνση προτεραιοτήτων για τον άμεσο αλλά και μελλοντικό σχεδιασμό της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, έχουμε κατά καιρούς συμφωνήσει όλοι μας, ότι ο Αγροτικός και ο Τουριστικός Τομέας είναι η αιχμή της οικονομικής ανάκαμψης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Καμία αναφορά, αλλά και καμία δράση δε συμπεριλαμβάνεται στο συγκεκριμένο προϋπολογισμό. Η απάντηση ότι τα κονδύλια είναι ελάχιστα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την παντελή απουσία ενός ελάχιστου προγραμματισμού.

Ιδιαίτερα αυτός ο προϋπολογισμός της οικονομικής κρίσης απαιτεί σοβαρότερη και εκτενέστερη διαβούλευση, για την καλύτερη αξιοποίηση των περιορισμένων κονδυλίων.

Το γεγονός μόνο ότι συζητείται, μεταξύ άλλων δεκαπέντε θεμάτων, κατανοεί κανείς τη σημασία και τη σοβαρότητα με την οποία έγινε η κατάρτιση αυτού του προϋπολογισμού. Υπάρχουν λοιπόν, σοβαροί λόγοι να καταψηφίσω τον προϋπολογισμό».