Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΝΑΣ ΠΙΝΙΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ.....




Γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούσαν για τον ίδιο ασθενή περισσότερες από 10 συνταγές ανά μήνα με 20 διαφορετικά φάρμακα εντοπίστηκαν από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη χτεσινή ημερίδα για την ηλεκτρονική....




συνταγογράφηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα:
- Εχει παρατηρηθεί ότι το 35% των ασφαλισμένων πάσχει από κάποια χρόνια πάθηση.


- Αρκετοί ασθενείς με χρόνιες παθήσεις καταναλώνουν πάνω από 15 διαφορετικά φάρμακα τον μήνα (η πολυφαρμακία σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις είναι αιτία θανάτου). Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι συνταγογραφούν για τον ίδιο ασθενή, με χρόνια πάθηση, πάνω από 10 συνταγές ανά μήνα, με 20 διαφορετικά φάρμακα.


- Χορηγούνται σε ασθενείς περισσότερα του ενός διαφορετικά φάρμακα, στην ίδια συνταγή, τα οποία ενδείκνυται για την ίδια πάθηση και ο ασθενής θα έπρεπε να λαμβάνει ένα από τα δύο.


- Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στις οποίες δεν δικαιολογείται το ύψος της συνολικής δαπάνης (στο φάρμακο ή στις ιατρικές πράξεις) σε σχέση με τον πληθυσμό τους (σε σύγκριση με το ύψος της δαπάνης περιοχών με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό).


- Το 50% της συνολικής δαπάνης για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση το συγκεντρώνουν περίπου 150 σκευάσματα (87 εμπορικά φάρμακα), ενώ το 80% της συνολικής δαπάνης το συγκεντρώνουν 555 σκευάσματα (319 εμπορικά φάρμακα).

Ηδη οι δαπάνες στο Ταμείο του Δημοσίου για παρακλινικές εξετάσεις έχουν μειωθεί κατά 40% με τον ηλεκτρονικό έλεγχό τους ενώ η κατά κεφαλήν δαπάνη έχει μειωθεί από 140 ευρώ σε 80. Το 2010 η φαρμακευτική δαπάνη για τα ασφαλιστικά ταμεία έφτασε τα 4,5 δισ. ενώ φέτος δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3,334 δισ. ευρώ...