Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ... ΓΙΑΤΙ;;;;

"Η Δημοκρατία αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε στους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία" ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ

Γράφει ο Α.Π. ΤΕΡΖΗΣ
Τα λόγια αυτά του Ισοκράτη έχουν ξεχωριστή επικαιρότητα, στη σημερινή χρονική και πολιτική συγκυρία, την οποία βιώνει ο Λαός μας. Ποιοι όμως ευθύνονται για τις οδυνηρές συνέπειες που προκύπτουν ή παράγονται όταν η Δημοκρατία αυτοκαταστρέφεται; Το βέβαιο είναι πως τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα δεν έρχονται από μόνα τους. Κάποιοι συντελούν, άλλοι συνειδητά συνεργούν, αλλά επειδή η συνενοχή παραμένει ο πιο ισχυρός δεσμός μεταξύ των ανθρώπων (κυρίως δε μεταξύ των αρχόντων), ούτε ένοχοι ή υπαίτιοι αναδεικνύονται, ούτε φυσικά ευθύνες καταλογίζονται. Φαίνεται πως η χρεοκοπία της χώρας μάλλον από φυσικά φαινόμενα προέκυψε!
Ο Ισοκράτης (436 - 338 π.Χ.), επιφανής Αθηναίος ρήτορας, γόνος εύπορης οικογένειας, δέχθηκε επιμελημένη αγωγή, ενώ...
η ζωή και η δραστηριότητα του συνέπεσαν με μια κρίσιμη περίοδο του αρχαίου κόσμου. Γεννήθηκε στην ακμή της κλασσικής Αθήνας και πέθανε, σε ηλικία 96 ετών, μετά τη μάχη της Χαιρώνειας. Η περίφημη σχολή του, την οποία είχε ιδρύσει, λειτούργησε για πενήντα ολόκληρα χρόνια, ενώ μαθητές του υπήρξαν ρήτορες, πολιτικοί, ιστορικοί και ποιητές.
Δεν ασχολήθηκε ποτέ ενεργά με την πολιτική αν και διατύπωσε με καθαρότητα την πολιτική του σκέψη, για μια μεγάλη περίοδο σαράντα ολόκληρων χρόνων. Όμως, με τη ρητορική του, έγινε κήρυκας των πανελλήνιων ιδεωδών κι αγωνίστηκε, με επιμονή και συνέπεια για τη συνένωση όλων των ελληνικών πόλεων κατά των Περσών, χωρίς να τον αφήνει αδιάφορο και η μορφή του αθηναϊκού πολιτεύματος.
Όσο ζούσε τον απασχολούσε έντονα η πραγματοποίηση αυτού του ιδεώδους: Της ενότητας  των Ελληνικών πόλεων. Παρόλο όμως που υπήρξε ο πιο ένθερμος θεωρητικός της ενότητας των ελληνικών πόλεων, απογοητεύθηκε από τις μάταιες εκκλήσεις του και ενώ εξέφρασε την πικρία του, παρά ταύτα, διακήρυττε πάλι την πίστη του στη συνένωση των ελληνικών πόλεων.
                                 ------------------------/ /--------------------------
Η αναφορά στον Ισοκράτη και στην πολύ σημαντική προσφορά του, στο κοινωνικό σύνολο της εποχής του και στον αγώνα για συνένωση των ελληνικών πόλεων, δηλαδή των Ελλήνων, δεν έχει απλά συμβολικό χαρακτήρα. Η τόσο κρίσιμη κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελληνική κοινωνία, δεν προέκυψε βέβαια τυχαία, αλλά ήταν συνέπεια μιας εικονικής πραγματικότητας, πλημμυρισμένης με ψεύδη και απαξίωση εννοιών, ιδεολογιών, θεσμών και εκμαυλισμού των πολιτών για τη δημιουργία άλλοθι! Για να υπάρξει συνολική συνενοχή. Το αποτέλεσμα βέβαια -δυστυχώς- η αυτοκαταστροφή της Δημοκρατίας.
Τυχαίο; Δεν νομίζω, εφόσον δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποιος σύγχρονος Ισοκράτης που να λέει μόνο αλήθειες και με πράξεις να δώσει δείγματα γραφής για την προστασία της Ελλάδας και των πολιτών της. Εξ' άλλου "ΑΡΧΗ ΑΝΔΡΑ ΔΕΙΚΝΥΕΙ" όπως μας δίδαξαν οι πρόγονοί μας.