Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Μαύρος Κύκνος

Η Νίνα είναι μια μπαλαρίνα στην Νέα Υόρκη και ο χορός παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή της, όπως γίνεται συνήθως στα επαγγέλματα αυτά. Ζει με την ψυχαναγκαστική πρώην μπαλαρίνα μητέρα της, η οποία της ασκεί ασφυκτική πίεση.
Όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τόμας Λίροϊ αποφασίζει να αντικαταστήσει την πρίμα μπαλαρίνα για την παράσταση "Η Λίμνη των Κύκνων", η Νίνα είναι η πρώτη του επιλογή, αλλά θα πρέπει να κερδίσει τον ρόλο από την ανταγωνίστριά της, την νέα χορεύτρια Λίλι.
Καθώς αναπτύσσεται μια ιδιόμορφη φιλία ανάμεσα στις δύο αντίπαλες χορεύτριες, η Νίνα έρχεται όλο και περισσότερο σε επαφή με την σκοτεινή της πλευρά...

Το 1998 ο Aronofsky μας συστήθηκε με το ασπρόμαυρο θρίλερ μαθηματικής συνομωσιολογίας “Π – Πίστη στο χάος”… Νευρικό μοντάζ, καταπληκτική φωτογραφία, στιλάτες ερμηνείες και ένα εκπληκτικό soundtrack… από το μέλλον.
Το 2000 εμπνευσμένα μετέφερε στην οθόνη το βιβλίο του Hubert Selby Jr. (1928 – 2004) “Ρέκβιεμ για ένα όνειρο - Requiem for a Dream” και το 2006 μας απογείωσε με το υπέροχο μεταφυσικό δράμα επιστημονικής φαντασίας “Η πηγή της ζωής – The Fountain”.
Με τον “Παλαιστή – The Wrestler” του 2008 επιβεβαίωσε την πρωτοπόρα αλλά και βαθιά ανθρώπινη σκηνοθετική του ματιά, ενώ παράλληλα επανεκκίνησε την καταρρακωμένη μέχρι τότε καριέρα του πρωταγωνιστή του Mickey Rourke – που ήταν και υποψήφιος για το Όσκαρ 2009 Α’ Ανδρικού γι αυτήν την όντως χαρισματική του ερμηνεία.
Και… φτάσαμε στο 2010 και στο γοητευτικά σκοτεινό και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό, θρίλερ μυστηρίου του “Μαύρος κύκνος”.
Εδώ ο Aronofsky πραγματικά μεγαλουργεί, πιο ώριμος και έμπειρος από ποτέ, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τη καλλιτεχνική του εμμονή με τους καθρέφτες (παρατηρήστε τη χρήση τους και στις προηγούμενες του ταινίες), παρουσιάζοντας μας το είδωλο, το αρνητικό αν θέλετε, της “Λίμνης των Κύκνων”, την κάθοδο στην άβυσσο της ηρωίδας του που σταδιακά μεταμορφώνεται από λευκό σε μαύρο κύκνο.
Οι συμβολισμοί, όπως και στις προηγούμενες δημιουργίες του, πολλοί, το σενάριο φυσικά και κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές, ενώ η Natalie Portman για άλλη μια φορά δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας σ’ έναν ρόλο πραγματικά δύσκολο και απαιτητικό και πολλά μπράβο της που κέρδισε το Όσκαρ 2011 Α’ Γυναικείου.
Το απίστευτο soundtrack υπογράφει ο μόνιμος συνεργάτης του Clint Mansell, ενώ αξίζει να αναφέρω και τον επίσης μόνιμο διευθυντή φωτογραφίας του Matthew Libatique (υποψήφιου για Όσκαρ 2011 γι αυτήν εδώ την ταινία).
Σκηνοθέτης Darren Aronofsky
Σεναριογράφος John J. McLaughlin, Andres Heinz, Mark Heyman
Ηθοποιοί Sebastian Stan, Janet Montgomery, Kristina Anapau, Ksenia Solo, Benjamin Millepied, Winona Ryder, Barbara Hershey, Vincent Cassel, Mila Kunis, Natalie Portman
 H stroumfita
www.sevenspot.gr