Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Aνάμεσα στην ζωγραφική της Kάλο και τον συναισθηματικό της κόσμο υπάρχει όχι απλά σχέση, αλλά ένας ομφάλιος λώρος που τα συνδέει μόνιμα।

ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ, η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας
Συγγραφέας
Εκδοτικός Οίκος
ΜΕΛΑΝΙ
Μετάφραση
Σίσσυ Παπαδάκη
Κατηγορία
Διάφορα
Σελίδες
168
ISBN
978-960-9530-01-9

Viva la vida!
''Με τη σύγκρουση σκίστηκαν τα ρούχα της. Κάποιος στο λεωφορείο, πιθανότατα ένας μπογιατζής, κουβαλούσε ένα πακέτο χρυσόσκονη, το οποίο του πετάχτηκε από τα χέρια, άνοιξε και όλη η χρυσόσκονη απλώθηκε στο ματωμένο κορμί της Φρίντα''.
Αυτή ήταν η οριακή στιγμή στη ζωή της Μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο, το ατύχημα εκείνο με το οποίο, σε ηλικία δεκαέξι χρονών, ξεκίνησε το ταξίδι της, που κράτησε έως το τέλος της ζωής της, στη χώρα του σωματικού πόνου - ήταν πια σπασμένη, όπως έλεγε η ίδια για τον εαυτό της. Αλλά το χρυσάφι και το αίμα που σκέπαζαν το κορμί της εκείνη τη μέρα, ήταν οιωνοί για το μέλλον της και την τέχνη της: ένα σακατεμένο κορμί και μαζί μια άγρια λαχτάρα για ζωή και δημιουργία, συνεχές φλερτ με το θάνατο και ταυτόχρονα δίψα για έρωτα σαρκικό μέσα από τους πολλούς εραστές και ερωμένες της - αλλά και πάθος απόλυτο για το μοναδικό άντρα στον οποίο αφοσιώθηκε απολύτως, τον επίσης ζωγράφο Ντιέγο Ριμπέρα.
Η Λίντε Ζάλμπερ, διδάκτωρ Ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια, με ειδίκευση στη σχέση ανάμεσα στη ζωή και το έργο ενός καλλιτέχνη, επιχειρεί μια κατάβαση στην ψυχή αυτής της ''αγίας της γυναικείας τέχνης'', όπως την έχουν χαρακτηρίσει: όχι μόνο γιατί υπήρξε μία από τις σημαντικότερες ζωγράφους του εικοστού αιώνα αλλά και γιατί κατόρθωσε να ζήσει με ένταση, ξεπερνώντας τον πόνο και την ασθένεια - ή πιο σωστά χρησιμοποιώντας τα ως καύσιμα για την τέχνη της.
Το κείμενο, συμπυκνωμένο και μεστό, αποδίδει όχι μόνο το βίο της Κάλο αλλά ''διαβάζει'' και τους πίνακές της σε συνδυασμό με την φάση ζωής που διένυε όταν τους ζωγράφιζε και κυρίως με την ψυχολογική της κατάσταση - γιατί ανάμεσα στην ζωγραφική της και τον συναισθηματικό της κόσμο υπάρχει όχι απλά σχέση, αλλά ένας ομφάλιος λώρος που τα συνδέει μόνιμα। Γιατί κανένας καλλιτέχνης δεν μπορεί να δημιουργήσει και μάλιστα να γίνει αληθινά μεγάλος (όχι μόνο διάσημος, αν και η Κάλο ήταν στην εποχή της μία σταρ), αν δεν ποτίσει την τέχνη του με το ίδιο του το αίμα - και αυτόν το φόρο η Φρίντα Κάλο, τον πλήρωσε και με το παραπάνω. Διαβάστε το βιβλίο και βυθιστείτε για πρώτη φορά ή εκ νέου στο μαγικό κόσμο μιας γυναίκας που έζησε άγρια και επικίνδυνα.
Η stroumfita
diavasame.gr