Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Τα παγωτά 0% είναι 100% υγιεινή επιλογή;

Την πρώτη φορά που είδατε τη μαγική φράση «0% ζάχαρη» στο περιτύλιγμα ενός… αμαρτωλού παγωτού, είμαι σίγουρη πως θα ήταν σαν να εισακούστηκαν όλες οι καλοκαιρινές προσευχές σας. Επιτέλους!
Μπορούσατε να φάτε ένα (ή και παραπάνω) παγωτό, χωρίς ενοχές… Σωστά; Εν μέρει, ναι. Σύμφωνα με την Μελίνα Τζαμπόλις, ειδική διατροφολόγο, ίσως και να μην είναι η ιδανικότερη λύση για την υγεία και τη σιλουέτα μας, ειδικά όταν τα υπερκαταναλώνουμε.
Πριν αναλύσουμε όμως το περίφημο «0%», ας ξεκινήσουμε από τα light γλυκά και τις σχετικά άγνωστες αλκοόλες ζάχαρης (σορβιτόλη, μαννιτόλη, κ.α.). Στην ουσία πρόκειται για τροποποιημένους υδατάνθρακες, που όμως δεν απορροφώνται πλήρως από το έντερο, με αποτέλεσμα να δίνουν λιγότερες θερμίδες και να μην ανεβάζουν ψηλά το σάκχαρο στο αίμα. Μπορείτε να τις αναγνωρίσετε, διαβάζοντας τα συστατικά στη συσκευασία. Είναι όλα όσα τελειώνουν σε «-ολη», όπως ξυλιτ-όλη, σορβιτ-όλη και λακτιτ-όλη. Από την άλλη, ακριβώς επειδή δεν απορροφώνται καλά, η υπερκατανάλωση αυτών των αλκοολών ζάχαρης μπορούν να δημιουργήσουν εντερικά προβλήματα, όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια.
Βέβαια είναι λιγότερο γλυκές από την λευκή (κατεργασμένη) ζάχαρη, οπότε και αναμειγνύονται με άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, η σουκραζόλη και η ακετασουλφάμη, για να δημιουργήσουν ένα εύγευστο υποκατάστατο με λίγες θερμίδες και λιγότερους υδατάνθρακες για διαιτητικά προϊόντα.
Καιρός λοιπόν να επιστρέψουμε στην αρχική ερώτηση. Είναι πιο υγιεινό το παγωτό χωρίς ζάχαρη; Μάλλον… όχι σε αρκετές περιπτώσεις. Γιατί ακόμα και αυτά τα παγωτά περιέχουν αρκετά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να ανεβάσουν τη χοληστερίνη, καθώς και τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα. Αν σε αυτό προσθέσετε και το γεγονός πως, όταν καταναλώνουμε τέτοιου είδους «απενοχοποιημένα» προϊόντα, τείνουμε να τα θεωρούμε πιο υγιεινά και έτσι τρώμε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, το αποτέλεσμα είναι σίγουρα περισσότερες θερμίδες άρα και περισσότερα κιλά.
Για να μην σταθούμε στο γεγονός πως…. υπάρχουν ενδείξεις πως η ανάμειξη αλκοολών ζάχαρης με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία…
Αν λοιπόν ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς, η καλύτερη επιλογή είναι ή μια μικρή μερίδα κανονικού παγωτού ή μια κανονική μερίδα παγωτού με χαμηλά λιπαρά ή παγωτό-γιαούρτι. Ιδανικά, επιλέξτε ένα μεγάλο μπολ με φρέσκα φρούτα και 2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος (χτυπημένη σε σαντιγύ)!
H stroumfita
Πηγή: www.myself.gr