PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Mobbing, η κρυμμένη βία.




Μελέτη -προσέγγιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, ενός κοινωνικού φαινομένου που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.
ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΣ -ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΠΤΗΣ...ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ

Ικανοποίηση στην Κομισιόν

Ικανοποίηση στην Κομισιόν, η οποία την Τετάρτη ενέκρινε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προκάλεσαν τα νέα σκληρά μέτρα για την οικονομία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Στο εσωτερικό της χώρας όμως οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, τόσο από πλευράς πολιτικών κομμάτων, ιδίως της Αριστεράς, όσο και από πλευράς συνδικάτων.




Μετά την ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου, και η ΓΣΕΕ ανακοίνωσε απεργία στις 24 Φεβρουαρίου και αποχώρηση από το διάλογο για το Ασφαλιστικό.





Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δέχθηκε βροχή ερωτήσεων στο press room για τα νέα μέτρα, διαψεύδοντας σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και για τριετές πάγωμα των μισθών. Για τα μεν όρια ηλικίας είπε ότι θα εξειδικευτούν μέσα από το διάλογο, ενώ για το πάγωμα των αυξήσεων χαρακτήρισε το μέτρο προσωρινό.



Έντονη ήταν επίσης η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση εάν οι χθεσινές εξαγγελίες συνιστούν «συνταγή Καραμανλή». Η «συνταγή Καραμανλή», είπε, προέβλεπε μόνο «πάγωμα» και αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς αναπτυξιακή προοπτική. «Στις κυβερνήσεις Καραμανλή μιλούσαμε για ένα 'κουκούλωμα' των πάντων και εδώ μιλάμε για ειλικρινή στάση από την πρώτη στιγμή» είπε ο κ. Πεταλωτής.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διέψευσε ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού ελήφθησαν μετά τις επαφές που είχε στο Νταβός, έσπευσε όμως να τονίσει ότι οι ανακοινώσεις δεν αιφνιδίασαν ακόμα και τους υπουργούς, λέγοντας ότι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαν ενημερωθεί πριν τις ανακοινώσεις του κ. Παπανδρέου.






Σχετικά με το αν υπάρχει «ανησυχία» στην κυβέρνηση για αντιδράσεις στο εσωτερικό της, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «θα υπάρχουν και διαφορετικές προσεγγίσεις, το θέμα είναι ότι έχουμε ένα στόχο και ένα καθήκον αυτή την κρίσιμη στιγμή, να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τη δίνη των κερδοσκόπων».



Εθνικές διαστάσεις



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «εθνικά επιβεβλημένο» να υλοποιηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και τα συμπληρωματικά μέτρα που ανακοινώθηκαν ώστε να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση». Αντίστοιχη εθνική διάσταση είχε δώσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός την προηγούμενη ημέρα, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, προχώρησε σήμερα ένα βήμα παραπέρα.



«Όταν από τις οικονομικές εξελίξεις τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας , όπως έχει ήδη δηλώσει ο Πρωθυπουργός, τότε παύουν να υπάρχουν αρεστές ή μη αρεστές οικονομικές πολιτικές. Όταν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας, τότε υπάρχουν μόνο πολιτικές εθνικά επιβεβλημένες» είπε ο κ. Ραγκούσης.



Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σχολίασε: «Ξεπερνάνε κάθε όριο εμπαιγμού τα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, που στήριξαν και στηρίζουν την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, να απειλούν τώρα το λαό για να υποταχθεί στην αντιλαϊκή θύελλα, προκειμένου να διασωθεί η εθνική κυριαρχία! Ο πατριωτισμός των αστικών κομμάτων ήταν και είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Ο πατριωτισμός της εργατικής τάξης και του λαού συνδέεται μόνο με την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και του δίκιου τους».







Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, είχε απορρίψει τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «πάνε την κοινωνία πολλά χρόνια πίσω» και «εκτός από κοινωνικά άδικα είναι και αναποτελεσματικά». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες το κόμμα θα εργαστεί για να οικοδομηθεί «ένα ευρύ κίνημα αντίστασης» σε όλη την Ελλάδα.



Η στάση ΝΔ και ΛΑΟΣ



Τα δύο κόμματα που πρόσφεραν, έστω και μερική ή υπό όρους στήριξη στην κυβέρνηση, η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, κράτησαν τις επιφυλάξεις τους. Η μεν Ρηγίλλης επανέλαβε ότι θα κρίνει τα μέτρα κατά περίπτωση, ενώ ο ΛΑΟΣ έκανε λόγο για «λύσεις a la cart» και για ανάγκη «να δώσουμε μία ορμή στα πράγματα».



«Όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι καλύπτουν μερικώς την ανάγκη συμπληρωματικών μέτρων. Πιθανότατα θα ζητηθούν κι άλλα. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντώνης Σαμαράς, σε κάθε τέτοιο μέτρο η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετείται κατά περίπτωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος.






Παράλληλα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από «ανάσες» τόνωσης της οικονομίας. «Διότι χωρίς αυτά, η ύφεση θα βαθύνει, τα δημόσια έσοδα θα συμπιεστούν κι άλλο, θα αυξηθούν οι κυκλικές δαπάνες (όπως τα επιδόματα ανεργίας), τα ελλείμματα δεν θα περιοριστούν, ενώ η ανεργία θα εκτιναχθεί απότομα» όπως είπε.



Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σχολίασε: «Ο πρωθυπουργός έχει στο μυαλό του μία πορεία. Είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις, να υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Όμως νομίζω, ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει ο τόπος, δε μπορούμε να αναζητούμε λύσεις 'a la carte'. Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Σαμαράς δε θα υπαναχωρήσει, στο πλαίσιο μιας κριτικής συμμετοχής στα πολιτικά δρώμενα. Τα πράγματα είναι χειρότερα απ΄ ό,τι περιγράφονται. Χρειάζεται αυτή τη στιγμή να δώσουμε μία ορμή στα πράγματα και να δείξουμε στην Ευρώπη, να δείξουμε στους φιλο-κατήγορούς μας δημοσιογράφους ότι στην Ελλάδα υπάρχει σοβαρότητα».



Newsroom ΔΟΛ

ΦΑΤΕ ΜΑΤΙΑ ΨΑΡΙΑ....!!!!!!!!!!!!

ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΚΟΠΟ...ΘΕΛΕΙ ΤΡΟΠΟ..!!!

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΑΓΡΟΤΕΣ -ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ

2η ΘΗΤΕΙΑ Ο Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΜΠΑΤΖΕΛΗ...Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΟ....

ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ.....Η ΦΩΝΗ...ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ!

ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ....

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΘΕΑ...

Κ.Ο.Κ. !!!!

ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο SIEMENS ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου


Με απόφαση του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS στο σύνολό της». Η Εξεταστική Επιτροπή θα έχει τις εξουσίες και τις υποχρεώσεις των άρθρων 144 έως και 148 του Κανονισμού της Βουλής Η Επιτροπή αποτελείται από 10 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, 6 της Ν.Δ. και από έναν βουλευτή από τα ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θανάσης Παπαγεωργίου, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας ορίστηκε ως μέλος της Επιτροπής και μιλώντας στην σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής (27-1-2010) έθεσε τέσσερα καίρια ερωτήματα προς τους βουλευτές της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαγεωργίου είπε:

«Τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία και μας εγκαλεί για το υποστηρικτικό του κειμένου των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ζητούν τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής; Είναι απορίας άξιο. Τι φοβάται η Νέα Δημοκρατία; Μήπως δεν λέγονται αλήθειες σ' αυτό το υποστηρικτικό κείμενο;

Θα ήθελα να θέσω στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας τέσσερα ερωτήματα:

Πρώτο ερώτημα. Απετράπη ναι ή όχι η έρευνα μετά το 2004; Και πώς έγινε αυτό; Δεν υπήρξε η χειραγώγηση για να αποτραπεί η έρευνα;

Δεύτερο ερώτημα. Υπήρξε ή όχι δικαστική προσπάθεια συγκάλυψης; Και τότε, γιατί παραπέμπεται ο αρμόδιος εισαγγελέας, που είχε το φάκελο όλη αυτή την περίοδο και ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο, από τη νέα ηγεσία της δικαιοσύνης;

Τρίτο ερώτημα. Καταργήθηκε, εν τοις πράγμασι, όπως λένε οι νομικοί, η αρχή καταπολέμησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες; Ποιος είχε διορίσει τον περίφημο εισαγγελέα κ. Ζορμπά; Η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Και γιατί απηυδισμένος ο άνθρωπος αποχώρησε από αυτή την περίοπτη και κρίσιμη θέση που του είχε αναθέσει η Νέα Δημοκρατία;

Τέταρτο ερώτημα. Διέφυγαν ναι ή όχι αυτοί οι οποίοι ήταν οι συντελεστές διετέλεσης εγκλήματος στο εξωτερικό χωρίς η κυβέρνηση τότε να λάβει μέριμνα; Και πλείστα όσα μικρότερα ερωτήματα που εμπεριέχονται στο υποστηρικτικό κείμενο. Αυτό το κείμενο περιγράφει την αλήθεια. Δεν θα ήμασταν στη θέση σήμερα να ζητούμε σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αν την προηγούμενη περίοδο είχε συσταθεί επιτροπή και είχε διερευνηθεί το σκάνδαλο. Και προς τι τώρα, τη νέα περίοδο, όλοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μετ’ επιτάσεως, εντάσεως και αγωνίας μας λένε «επιτέλους να αποκαλυφθεί η αλήθεια»; Γιατί δεν το έκαναν εκείνη την περίοδο και γιατί το σημερινό κείμενο είναι ένα κείμενο στο οποίο κάτι υπονοείται, κάτι σχεδιάζεται από τη νέα κυβέρνηση;»



Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως είμαστε η μόνη χώρα που δεν διερεύνησε το σκάνδαλο της εταιρίας SIEMENS όταν δεκάδες χώρες, ακόμη και «υποανάπτυκτες» χώρες χωρίς μηχανισμούς ισχυρής δημοκρατίας, έχουν διερευνήσει το μεγάλο παγκόσμιο αυτό έγκλημα και έχουν αποδοθεί ευθύνες και τόνισε:



«Και φυσικά η εικόνα της χώρας είναι τραγική: Δυσπιστία, αμφισβήτηση για την οντότητα των δημοκρατικών θεσμών να προασπίσουν τον πλούτο και τα δικαιώματα των πολιτών.

Μήπως δεν καταταχτήκαμε την τελευταία περίοδο από την 35η θέση στην 79η στη Διεθνή Αμνηστία; Δυστυχώς είμαστε από τις χώρες που κατρακύλησαν στη σκάλα της αδιαφάνειας, στη σκάλα της συγκάλυψης και φυσικά οι πολίτες της χώρας μας, σήμερα, απαιτούν διαλεύκανση της υπόθεσης. Λένε «όχι» στη συσκότιση, λένε «όχι» στον συμψηφισμό, γιατί και συσκότιση υπήρχε και προσπάθεια συμψηφισμού υπήρξε για τα όποια λάθη και τις εγκληματικές ενέργειες, αλλά πάνω από όλα υπήρξε μονομέρεια. «Μόνο κάποιοι την περίοδο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενέχονται» μας έλεγαν λαλίστατα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη περίοδο.

Εμείς δεν έχουμε τίποτα. Και φυσικά βγήκε στη δημοσιότητα –δεν θέλω να είμαι προκλητικός- μία επιστολή του κυρίου Καραμανλή. Εγώ δεν λέω ότι σημαίνει κάτι αυτή η επιστολή. Γιατί ένας από τους κυρίους που ομιλούν σήμερα, δεν μας λέει, τι λέει αυτή η επιστολή επιτέλους, γιατί αυτές οι ευχαριστίες»;



Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:



«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω και πιστεύω βαθύτατα, ότι αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να λήξει. Διότι υπάρχει και ο εξής κίνδυνος: Να αδικηθούν πολίτες και πολιτικοί για την εμπλοκή τους. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι διαφεύγουν των ευθυνών και δεν τιμωρούνται πολλοί πολιτικοί και πολίτες! Είναι λοιπόν ευθύνη όλων μας να κλείσουμε αυτήν την κακή παρένθεση!

Η λήθη σε αυτήν τη χώρα δεν μπορεί να είναι μέτρο του πολιτεύεστε, δεν μπορεί να είναι συντεταγμένη του πολιτεύεστε και του πολιτικού συστήματος. Πρέπει να εκκαθαρίσουμε αυτήν την πολύκροτη υπόθεση. Θα είναι προς συμφέρον του πολιτικού συστήματος, προς συμφέρον του ελληνικού λαού».



Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε για την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 16:00΄. Θα υποβάλει το σχετικό πόρισμά της μέχρι την 17η Μαρτίου 2010.



O Βουλευτής Ν.Πιερίας της Ν.Δ. Κώστας Κουκοδήμος σας προσκαλεί στα εγκαίνια του πολιτικού
του γραφείου στο Λιτόχωρο (Αθηνάς 1, 1ος όροφος) που θα πραγματοποιηθούν

το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 19.00 μ.μ.

Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

-Ενημέρωση των βουλευτών από συγκοινωνιολόγους του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του ΤΕΕ






Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, στην οποία μετέχει ο βουλευτής Πιερίας Κ. Κουκοδήμος, συζητήθηκαν οι προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, σχετικά με τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου οδικής ασφάλειας για τη δεκαετία 2010-2020 (Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τ.Ε.Ε.)».

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν ο κ. Αντώνης Καστής, Συγκοινωνιολόγος, Συντονιστής στο Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας του Τ.Ε.Ε., και η κυρία Εύα Κασάπη, Συγκοινωνιολόγος, μέλος του Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας του Τ.Ε.Ε..



Ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του οδικού δικτύου, τόσο της εθνικής οδού όσο και του παράπλευρου οδικού δικτύου που χρησιμοποιείται σήμερα λόγω των κατολισθήσεων στα Τέμπη έθεσε ο κ. Κ. Κουκοδήμος και ζήτησε από τους συγκοινωνιολόγους του ΤΕΕ στοιχεία για τους δείκτες ασφάλειας του δικτύου Ελασσόνας-Κατερίνης.

Επιπλέον, έθεσε εκ νέου το θέμα της ανακατασκευής της 13ης εθνικής οδού που μετά το κλείσιμο των Τεμπών αναδείχθηκε ως ένας από τους βασικούς οδικούς άξονες σύνδεσης της Ελλάδας. Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα της αναζήτησης των ευθυνών ώστε να ακολουθηθεί η διαδικασία αποζημιώσεων υπέρ όλων Φυσικών ή Νομικών Προσώπων επλήγησαν και θα πληγούν οικονομικά από το κλείσιμο της εθνικής οδού.



ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ



ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: Καταρχήν, δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι υπάρχει μια μελέτη, την οποίαν είχε καταθέσει η Νομαρχία της Πιερίας. Αλλά και από την πλευρά της Λάρισας, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι την Καλλιθέα και το Λιβάδι, έχει καταθέσει η Νομαρχία της Λάρισας μελέτη για έγκριση ύψους 21 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή της παλιάς εθνικής οδού. Και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την ευθύνη γι' αυτό το θέμα. Δεν έχει γίνει, απολύτως, τίποτα και μάλιστα είναι ένας δρόμος χωρίς απαλλοτριώσεις. Δεν υπάρχουν, πουθενά, κτήματα μέχρι την Καλλιθέα ή είναι ελάχιστα. Μάλιστα, η πρόταση, προσφάτως, σε μια σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία της Πιερίας, τέθηκε πάλι το θέμα στην καινούργια Περιφερειάρχη και θέλουμε την δική σας συμβολή και βοήθεια, ούτως ώστε να προχωρήσει γρήγορα το έργο αυτό.

Δεύτερον, στο θέμα των κατολισθήσεων: Γνωρίζω ότι από το 1962 μέχρι σήμερα, έχουν έρθει αρκετές φορές αλπινιστές - και μάλιστα υπάρχει αρχείο στη Νομαρχία Πιερίας και πιστεύω ότι υπάρχει και στη Νομαρχία Λάρισας - οι οποίοι έχουν δει τα εδάφη. Δεν υπήρχε καμία σαθρότητα. Είναι συμπαγής βράχος. Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα είχαμε βροχές για να δημιουργηθεί σαθρότητα. Είχαμε και χειρότερες πλημμύρες και ποτέ δεν έγιναν κατολισθήσεις. Θέλω μία απάντηση σε αυτό.



Ο κ.ΚΑΣΤΗΣ

Αξιοσημείωτα είναι όσα τόνισε στην τοποθέτησή του ο κ.Αντώνης Κάστης, σχετικά με το θέμα της ασφάλειας του οδικού δικτύου που σήμερα χρησιμοποιείται ως παρακαμπτήρια οδός.

Αναφέρουμε απόσπασμα της τοποθέτησής του: «Τα τούνελ θα τελειώσουν το 2013, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Προχωρούν οι εκσκαφές και το Τεχνικό Επιμελητήριο, σε ό,τι αφορά τα εδαφοτεχνικά, έστειλε μια επιτροπή μαζί με τους καθηγητές του Πολυτεχνείου σε συνεργασία, οι οποίοι απέδωσαν τα αίτια στο υφιστάμενο έδαφος που είναι πολύ κακό σε συνδυασμό με τις πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές ήταν ο πυροκροτητής για να ενεργοποιηθούν αυτά τα πράγματα.

Εκείνο που τονίσαμε είναι ότι αυτή την ώρα έχουν δοθεί στην κυκλοφορία κάποιες παρακαμπτήριες. Αυτές οι παρακαμπτήριες θα έπρεπε να είχαν εντοπιστεί, προσδιοριστεί και βελτιωθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Δηλαδή, ανά πάσα στιγμή που έπεφταν πέτρες και υπήρχαν καταπτώσεις, έκλειναν οι δρόμοι για λίγες ώρες, άρα παρακάμπταμε το πρόβλημα. Ενώ βλέπαμε ότι αν κλείσει ο δρόμος, όπως αντιμετωπίζονταν τα μπλόκα, η περιπορεία που εκτελείται είναι τεράστια. Αυτή την ώρα, η πρώτη που προκρίνεται μόνο για Ι.Χ., είναι η παραλιακή χάραξη μέσω Αγιάς, Αγιοκάμπου κ.λπ.. Όμως, αυτή σε ό,τι αφορά τη διατομή της στο πλάτος της δεν επιτρέπει εύκολα την κίνηση λεωφορείων. Αυτή την ώρα η πίεση των ΚΤΕΛ είναι τεράστια για να περάσουν και αυτοί, αλλά το θέμα πρέπει να ειδωθεί με μεγάλη προσοχή, διότι το να αφήσουμε τα λεωφορεία σε τέτοιο βαθμό που θέλουν τα ΚΤΕΛ πανελλαδικώς, χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, για να ελαττώσουμε τη διακινδύνευση που ούτως ή άλλως υπάρχει. Παράλληλα αυτός ο δρόμος έχει δύο σημεία, ολόκληρες περιοχές, όπου εμφανίζει κατολισθήσεις και, συνεπώς, θα πρέπει να επιτηρείται συνεχώς. Ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του προς το τέλος είναι το Αμόλιο, κοντά στην γέφυρα Ραψάνης, στο οποίο παρουσιάζονται πλημμύρες και όταν κατέβουν τα νερά απότομα από τον Κίσσαβο, πλημμυρίζει, ανεβάζει φερτά υλικά πάνω στο δρόμο, αγκαλιάζει το δρόμο και φεύγει κάτω στην πεδιάδα.

Επομένως παρόλο που είναι ο καλύτερος, είναι 86 χιλιόμετρα, δεν ξέρω πώς θα ρυθμιστεί το θέμα, να περάσει τουλάχιστον ένας μικρός αριθμός λεωφορείων και μάλιστα υπό ειδικές συνθήκες.

Οι άλλες δύο ή τρεις στην πληρότητα τους παρακαμπτήριες είναι από Τύρναβο - Ελασσόνα – ΄Αγιο Δημήτριο – Κατερίνη, ο οποίος δρόμος είναι πολύ δύσκολος, στενός, ανεβαίνει σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και όταν θα γίνουν χιονοπτώσεις, παγετοί κ.λπ., θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Επομένως, για εκεί δεν συζητάμε καθόλου και ούτε τα Ι.Χ. δεν τον προτιμούν αυτό τον δρόμο.

Όσον αφορά στα φορτηγά, μετά την Ελασσόνα, όπου είναι κοινός ο δρόμος κατευθύνονται στον παλιό εθνικό δρόμο Σέρβια - Κοζάνη και μπαίνουν κοντά στη Κοζάνη στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας για Θεσσαλονίκη. Αυτή είναι μια εναλλακτική για τα φορτηγά. Υπάρχει και δεύτερη εναλλακτική από Λάρισα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Γέφυρα Μουργκάνι όπου βγαίνει στην Εγνατία προς τη μεριά της Ηγουμενίτσας. ΄Ολοι αυτοί οι δρόμοι, όμως, έχουν προβλήματα. Ακόμα και τα Σέρβια έχουν πρόβλημα αν έχουν χιόνι ή παγετό. Η χειμερινή συντήρηση και ο αποχιονισμός πρέπει να είναι σε μεγάλο επίπεδο ετοιμότητας, αυτή την ώρα, για να επέμβει. Καθώς, επίσης, και η διαδρομή μέσω Παναγιάς στα τελευταία χιλιόμετρα παρουσιάζει αρκετά προβλήματα σε γεωμετρία, δηλαδή, πέφτει η γεωμετρία του δρόμου.

Επομένως, καταλαβαίνετε ότι και στις παρακαμπτήριες υπάρχουν προβλήματα. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κάνει αυτή την ώρα τέσσερις μελέτες βελτίωσης της οδικής ασφάλειας, οι οποίες θα δούμε τι μπορούν να βελτιώσουν. Δεν μπορείς να κάνεις, όμως, θαύματα, γιατί οι δρόμοι είναι παλιοί».

Έναρξη με τους1ους ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Β.ΕΛΛΑΔΟΣ 2010

Με επιτυχίες ξεκίνησε η αγωνιστική χρονιά του 2010 για τον Ιππικό Όμιλο Πιερίας.

Στους 1ους Περιφερειακούς αγώνες Υπερπήδησης Εμποδίων Βορείου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 30 και την Κυριακή 31 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις του Ιππικού Ομίλου Θέρμης, ο νεότερος αθλητής-ιππέας , ο 10χρονος Λεωνίδας Παλέγδας του Ιππικού Ομίλου Πιερίας, με τον ίππο AFRODITI έδειξε ότι το 2010 θα είναι η αφετηρία για επιτυχίες, τόσο στην Βόρειο Ελλάδα, όσο και πανελληνίως.

Ειδικότερα, οι αδελφοί Παλέγδα κατέκτησαν συνολικά 1 Χρυσό και 3 Αργυρά μετάλλια:

Στην Κατηγορία Ζ΄ Ύψος 1,05μ.(Νέων Ιππέων)

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI κατέκτησε την 2η θέση και το Αργυρό μετάλλιο.

Στην Κατηγορία Η΄ Ύψος 1,00 μ. (Νέων Ιππέων)

Ο Λεωνίδας Παλέγδας με τον ίππο AFRODITI κατέκτησε την 4η θέση.



Στην Κατηγορία Ζ ΄ Ύψος 1,05 μ.(Παλαιών Ιππέων)

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο SYGAR N SPICE κατέκτησε την 2η θέση και το Αργυρό μετάλλιο.

Στην Κατηγορία Δ΄ Ύψος 1,15 μ.

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο LOUISAN 3 κατέκτησε την 2η θέση και το Αργυρό μετάλλιο.

Στην Κατηγορία Β΄ Ύψος 1,25 μ.

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο CORNELIA κατέκτησε την 1η θέση και το Χρυσό μετάλλιο.

Ο Διογένης Παλέγδας με τον ίππο C MON GIRL κατέκτησε την 5η θέση.

Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΚΕΜ





ΑΟΚ Βεροίας – ΣΦΚ Κατερίνη 2008 ΒΙΟΡΟΛ 62 – 58



Στο εφηβικό πρωτάθλημα



●Με ήττα επέστρεψε από τη Βέροια η θυγατρική εφηβική ομάδα ΣΦΚ Κατερίνη 2008 ΒΙΟΡΟΛ όπου, μετά από ένα δυνατό παιγνίδι έχασε από τον ΑΟΚ με 62-58. Ήταν το πρώτο παιγνίδι της τελικής φάσης του πρωταθλήματος και γι΄ αυτό και οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν με σθένος για τη νίκη.



Στα 10λεπτα: 14-20, 30-32, 44-33, 62-58.



Κατά γενική ομολογία, η διαιτησία των κ.κ. Καπουρτίδη και Αρβανίτη ήταν λίγη. Και όσο για τα φάουλ που σημειώθηκαν, 10 των γηπεδούχων και 29 των φιλοξενούμενων…



Οι συνθέσεις:



ΑΟΚ ΒΕΡΟΙΑΣ(Δαβόρας): Τρομπούκης 14, Διάκου 8, Φιρτινίδης 4, Χατζηχαρίσης 23, Φεργόπουλος,

Πιπερτζής 9, Γκλαβος, Χατζηχαρίσης 4.



ΚΑΤΕΡΙΝΗ 2008 ΒΙΟΡΟΛ.(Κασσομενάκης): Ταμουρίδης 22, Σφήκας 22, Τσολογιάννης Στ., Αθανασιάδης Γ.3, Κολαξίδης 4, Μπίλλας, Παπαβραμίδης, Σαπίδης, Μωυσίδης 3, Αναγνώστου 2, Νούρης 2, Πουρτσίδης Στ.



----



ΑΟΚ Έδεσσας - Πιερικός Αρχέλαος 46 - 58



Στο πρωτάθλημα νεανίδων



● Και από την Έδεσσα επέστρεψαν νικήτριες οι νεανίδες του Πιερικού Αρχελάου. Νίκησαν τον ΑΟΚ με 58-46.



Στα 10λεπτα: 13-11, 22-24, 32-49, 46-58.



Διαιτητές ήταν οι κ.κ. Εξίζογλου και Αρβανίτης.



Οι συνθέσεις:



Α.Ο.Κ. Έδεσσας (Μιλτσής): Τρυψιάνη 3, Παπαδοπούλου 7, Κέκη 6(1), Μπούσκου 9(1), Σάλα 9, Κιουλτσοπούλου 3(1), Ελευθεριάδου 9, Τατσουλή, Πετλή, Σημάδη.



Σ.Φ.Κ. Πιερικός Αρχέλαος (Μυρωτή): Τουμπουλίδου 12, Μουστακίδου 7, Λάππα 7, Καρασαββίδου 8, Μπάναλη 13(1), Λαμπριανίδου, Σιώκου 9(1), Καραβέργου 2, Ηρακλείδου, Γρηγοροπούλου, Χελιδώνη.

Το ΔΣ της ΕΠΣ δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Ελευθεριάδη.


Την ευκαιρία να εξηγήσει του λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση του να υποβάλλει την παραίτησή του από μέλος του ΔΣ της ΕΠΣ Πιερίας είχε ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΙΕΡΙΚΟΣ Δημήτρης Ελευθεριάδης στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΣ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (01.02.2010) το απόγευμα.


Ο πρόεδρος του Πιερικού αναφέρθηκε στα διαιτητικά σφάλματα που αντιμετωπίζει η ομάδα σχεδόν σε κάθε αγώνα και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη βαθμολογική καθήλωση της. Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια και τη στήριξη που θα πρέπει να έχει ο Πιερικός από τους φορείς της Πιερίας και φυσικά από την ΕΠΣ Πιερίας προκειμένου να αντιμετωπίσει φαινόμενα, όπως αυτά της διαιτησίας, που υπονομεύουν το μέλλον και την πορεία της ομάδας στο πρωτάθλημα.

Σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο συντάχθηκε με τις θέσεις του προέδρου του Πιερικού και κατανόησε την μεγάλη ανάγκη στήριξης που έχει η ομάδα. Αποφάσισαν μάλιστα από κοινού να θωρακίσουν την ομάδατου Πιερικού σε όλα τα μέτωπα. Για το λόγο αυτό το ΔΣ της ΕΠΣ δεν έκανε δεκτή την παραίτηση του κ. Ελευθεριάδη.



ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

αποζημιώσεις πληγεισών επιχειρήσεων από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2008

Στάλθηκε στη Νομαρχία η ΚΥΑ που αφορά στις αποζημιώσεις πληγεισών επιχειρήσεων από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου 2008

Υπεγράφη και στάλθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην πληρωμή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις που είχαν υποστεί ζημιές στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, από τις πλημμύρες που έπληξαν τον Νομό Πιερίας στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2008.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που υπογράφουν οι Υπουργοί Οικονομικών - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παρέχεται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών στις επιχειρήσεις των περιοχών του Νομού Πιερίας, που έχουν οριοθετηθεί ως πλημμυρόπληκτες.
Η επιχορήγηση, η οποία ανέρχεται σε 540.000 ευρώ, συνίσταται σε δωρεάν χρηματική ενίσχυση του δημοσίου και είναι ίση με το 30% του συνόλου της εκτιμηθείσας ζημιάς από τις Νομαρχιακές Επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό, με απόφαση του Νομάρχη Πιερίας.
Πλέον αναμένονται οι ονομαστικές καταστάσεις από τον ΕΟΜΜΕΧ στις οποίες θα αναγράφεται το δικαιούμενο ποσό ανά δικαιούχο. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι θα κληθούν να προσέλθουν στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
Να σημειωθεί ότι έφθασε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας από το Υπουργείο Εσωτερικών η επιχορήγηση ύψους 522.962 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 2009. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας είχαν ζητηθεί 6.610.000 ευρώ για τις δαπάνες των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που απαιτούνταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Δήμων και των Υπηρεσιών της Νομαρχίας.



ΟΙ ΚΑΛΑΣ...του ΠΑΚΙΣΤΑΝ και ο ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Στο βορειοδυτικό άκρο του Πακιστάν, στα οροπέδια του Ινδικού Καυκάσου κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, βρίσκονται τα 20 μικρά χωριά των Καλάς. Οι Καλάς του Πακιστάν είναι τμήμα μιας ευρύτερης εθνοτικής ομάδας που οι γείτονές τους αποκαλούν Καφίρ (άπιστοι), η πλειονότητα της οποίας εντοπίζεται στο Αφγανιστάν. Στα τέλη του 19ου αιώνα και μετά τον βίαιο εξισλαμισμό των Καφίρ, μια μικρή ομάδα κατέφυγε στην περιοχή Hindu kush και απετέλεσε τους προγόνους των σημερινών Καφίρ Καλάς.






Αριθμούνται περίπου σε 2.500 άτομα και διατηρούν ζωντανή μέχρι τις μέρες μας την προϊσλαμική τους φυσιογνωμία, με κύρια χαρακτηριστικά τη πολυθεϊστική τους θρησκεία, τη γλώσσα Kalasha (ινδική-δαρδική διάλεκτος) και την παραδοσιακή τους κοινωνική οργάνωση. Ένας από τους μύθους καταγωγής τους θέλει να είναι απόγονοι των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου που παντρεύτηκαν στην περιοχή. Φυσικά απομονωμένοι, έχουν αναπτύξει μια οικονομία αυτάρκειας που συνδυάζει τη γεωργία μικρής κλίμακας και την κτηνοτροφία.
Ο καταμερισμός εργασίας ανάμεσα στα φύλα είναι αυστηρός (οι άντρες ασχολούνται με την κτηνοτροφία και οι γυναίκες με την γεωργία). Αυστηρά ενδογαμικοί οι Καλάς, δείχνουν ανοχή στις προγαμιαίες σχέσεις, όμως η απαγωγή γυναικών είναι σύνηθες φαινόμενο, ο θεσμός του γάμου εύθραυστος και η διεκδίκηση συζύγου γίνεται αφορμή για την εκδήλωση ενδοφυλετικών συγκρούσεων.
Το λατρευτικό πάνθεον των Καλάς περιλαμβάνει αρκετές θεότητες. Οι ιερείς τους είναι κληρονομικοί. Ναοί αφιερωμένοι στην θεά της οικογένειας βρίσκονται σε κάθε χωριό και είναι οι μοναδικοί λατρευτικοί χώροι που έχουν πρόσβαση οι γυναίκες. Οι άνδρες θυσιάζουν τράγους στις ανδρικές θεότητες έξω από το χωριό και κατά κανόνα σε μεγάλο υψόμετρο.
Η μουσική των Καλάς είναι συνδεδεμένη με τον κύκλο ζωής. Μια ειδική κατηγορία τραγουδιών αφορά τους νεκρούς και τελούνται χοροί προς τιμή τους γύρω από βωμό που δεσπόζει κάποιο ξόανο. Το τραγούδι είναι ατομικό πάνω σε απλές μελωδίες ή ομαδικό σε πιο γρήγορους ρυθμούς. Στα ομαδικά τραγούδια γίνεται χρήση της πολυφωνίας, ένα στοιχείο που διαφοροποιεί τη φωνητική μουσική των Καλάς από τις μουσικές παραδόσεις του Πακιστάν και Αφγανιστάν.
Στις θρησκευτικές εορτές που παρευρίσκονται και γυναίκες εκτελούνται γυναικείοι κυκλικοί χοροί. Οι γυναίκες είναι πιασμένες σε κύκλο με τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη και συνοδεύουν το χορό με τραγούδι. Η οργανική συνοδεία που βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου είναι ένα μεγάλο νταούλι, ξύλινες φλογέρες και τοξοειδής άρπα με τέσσερις χορδές που θυμίζει την αρχαιοελληνική λύρα.

Κούτσιανου Στεργιανή


Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ




Η φυλή αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για μας, γιατί δεν έχει εξισλαμισθεί και μια μοναδική στον κόσμο παράδοση με στοιχεία από την αρχαία ελληνική στη θρησκεία, έθιμα, μουσική, γλώσσα κ.λπ.



Η θρησκεία τους είναι πολυθεϊστική. Πατέρας των θεών και των ανθρώπων είναι ο DI ZAU (Δίας-Ζευς). Το όνομά του σημαίνει «αυτός που δίνει ζωή» μιας και οι λέξεις «DI» και «ZAU» σημαίνουν «Δίδω» και «Ζωή» αντίστοιχα. Τον πατέρα των θεών τον αποκαλούν και "Raintagarau" (Παντοκράτωρ) που σημαίνει αυτόν που «τα πάντα ελέγχει και κυβερνά». Η θεότητα του σπιτιού, της οικογένειας και της κοινότητας είναι η «Tsestak» (Εστία). Κάθε σπίτι έχει μια γωνιά αφιερωμένη σ' αυτήν και κάθε οικισμός ένα ναό, όπου συγκεντρώνονται για τις τελετές τους. Στα δάση, στα ποτάμια, στις κορυφές των βουνών κατοικούν διάφορα Πνεύματα (Νύμφες), που πολλές φορές βοηθούν τους Καλάς μέσω «διαμέσων» ανθρώπων οι οποίοι μπορούν και επικοινωνούν μαζί τους. Προστάτης των ποιμένων είναι ο "Sagikor" με ιδιαίτερο ιερό, που δέχεται προσφορές όταν οι ποιμένες κατεβαίνουν από τα υψώματα στα χωριά τους. Το τελετουργικό της θυσίας ακολουθεί την αρχαία ελληνική παράδοση, αφού και εδώ ο κέδρος και η βελανιδιά είναι τα ιερά δένδρα του DI ZAU. Ο καπνός των κλαδιών που καίγονται ευχαριστεί τους θεούς. Αυτοί που συμμετέχουν στη θυσία πρέπει να κάνουν καθαρτήριο λουτρό με νερό πηγής ή με μούστο από σταφύλια που έκοψαν πρόσφατα. Με το αίμα του ζώου ραντίζουν το βωμό και τη φωτιά που έχουν ανάψει. Κατά τη διάρκεια της τελετής όλοι οι άνδρες προσεύχονται μεγαλόφωνα στους θεούς. Οι γυναίκες δεν συμμετέχουν. Τα κέρατα του θυσιαζόμενου ζώου κοσμούν τις προσόψεις των σπιτιών, αφού το δικέρατο σύμβολο παραμένει ακόμα ιερό στον τόπο τους από τότε που ο μεγάλος στρατηλάτης το υιοθέτησε, όταν επισκέφθηκε το Ιερό του 'Αμμωνα Δία στην όαση Σίβα.



Οι Καλάς ακολουθούν σήμερα τα ίδια αρχαία έθιμα, δηλαδή καθαρτήρια λουτρά, ψήσιμο ειδικών άρτων, πυρσοφορίες, σεξουαλικά πειράγματα, προσφορά τροφών στους προγόνους τους κ.α. Στις θρησκευτικές εορτές που παρευρίσκονται και γυναίκες εκτελούνται γυναικείοι κυκλικοί χοροί. Οι γυναίκες είναι πιασμένες σε κύκλο με τα χέρια πλεγμένα πίσω από την πλάτη και συνοδεύουν το χορό με τραγούδι. Η οργανική συνοδεία που βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου είναι ένα μεγάλο νταούλι, ξύλινες φλογέρες και τοξοειδής άρπα με τέσσερις χορδές που θυμίζει την αρχαιοελληνική λύρα. Μέσα στη θάλασσα των μουσουλμάνων της Ασίας, οι Καλάς είναι οι μόνοι που παράγουν κρασί και το χαίρονται στις γιορτές και στις συνάξεις τους. Η γλώσσα τους έχει στοιχεία από τα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά, αφού βρίσκουμε λέξεις που έχουν κοινές ρίζες με τη δική μας γλώσσα.





ΝΟΜ όνομα

ΠΑΡΕΙΜ πορεύομαι, διαβαίνω εκ του πάρειμι

ΧΕΜΑΝ χειμώνας

ΙΛΑ έλα

ΔΟΝΤΟΥΓΙΑ δόντια

DI δίδω

ΙΣΠΑΤΑ χαιρετισμός, εκ του ασπάζομαι. Γι' αυτό φιλιούνται

όταν συναντιούνται μετά από καιρό



Αλλά και στη γύρω περιοχή, που μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα ανήκε στην αυτόνομη επικράτεια του Καφιριστάν (χώρα των απίστων κατά τους Μουσουλμάνους, που κατάφεραν να εξισλαμίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό των Καφίρς), συναντά κανείς στους χαιρετισμούς τους λέξεις όπως «χάιρε, χαϊρέτα, γιάμασις». Η γλώσσα των Καλάς δεν γράφεται. Οι Δανοί ερευνητές που ασχολούνται από το 1948 μαζί τους έχουν κατασκευάσει έναν τύπο αλφαβήτου που στηρίζεται στο φωνητικό.



Η ενδυμασία των γυναικών μοιάζει πολύ με τον αρχαίο χιτώνα. Το φόρεμά τους είναι μαύρο και είναι κεντημένο στα μανίκια, γύρω από το λαιμό και στον ποδόγυρο. Το χτένισμά τους είναι χαρακτηριστικό με τις πέντε πλεξούδες που το αποτελούν. Το γιορτινό καπέλο τους φέρει φούντα και κατά τη διάρκεια των γιορτών τους κοσμείται με φτερά και αρωματικά κλαδιά. Μοιάζει με το λοφίο περικεφαλαίας της Μακεδονίτικης στολής. τα θαλασσινά κοχύλια είναι απαραίτητο κόσμημα των καπέλων τους, πιθανό κατάλοιπο της θαλασσινής καταγωγής τους. Οι άνδρες μέχρι τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα φορούσαν χιτώνιο-σάκο που το ονόμαζαν "Σακάτσι". Το καπέλο τους θυμίζει την αρχαία μακεδονική Καυσία. Ο τρόπος κατασκευής των σπιτιών τους έχει πολλά κοινά στοιχεία με το μακεδονίτικο σπίτι. Είναι κτισμένα με πέτρες και ξύλα και με εξώστη στο πάνω πάτωμα. Στις προσόψεις των σπιτιών τους υπάρχουν ξυλόγλυπτα μοτίβα που παραπέμπουν σε ανάλογα ελληνικά (μαίανδροι, ρόδακες, γεωμετρικά σχήματα και ακτινωτά αστέρια). Από παράδοση κάθονται σε καρέκλες και σκαμνιά, σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο των Ασιατών που κάθονται οκλαδόν. Ο Πακιστανικός οργανισμός Τουρισμού τους προβάλλει ως απογόνους των στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου. 'Ετσι πολλοί επισκέπτονται τις κοιλάδες τους για να γνωρίσουν τη μοναδική αυτή φυλή.

Mobbing, η κρυμμένη βία ΣΥΝΤΟΜΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ από την ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΣ

Mobbing, η κρυμμένη βία.


Μελέτη -προσέγγιση του φαινομένου της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, ενός κοινωνικού φαινομένου που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης.