PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

ΕΘΝΙΚΟΣ -ΠΙΕΡΙΚΟΣ 1-1



Όρθιος στάθηκε ο Πιερικός στο γήπεδο του Ελληνικού , αφού πήρε ισοπαλία 1-1 από τον φιλόδοξο Εθνικό. Το παιχνίδι είχε πολλές συγκινήσεις και ο Πιερικός μπορούσε να πάρει ακόμα και τους τρεις βαθμούς αν ο διαιτητής του έδινε καταφανέστατο πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο. Πάντως για μία ακόμα αγωνιστική η ομάδα δεν έχασε και διατήρησε την επαφή της με την πρώτη οκτάδα.

Στο 14’εγινε το 0-1: Από φάση διαρκείας, ύστερα από απομάκρυνση του Μοσχογιάννη, η μπάλα έφτασε στον Μακρή ο οποίος από το ύψος της μεγάλης περιοχής με αριστερό σουτ άνοιξε το σκορ για τον Πιερικό.

Στο 27’ οι γηπεδουχοι ισοφάρισαν σε 1-1: Απευθείας φάουλ του Σουμπίνιο από 35 μέτρα, η μπάλα στα δίχτυα του Καρακούτση.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Μετά τη ματαίωση της έναρξης λειτουργίας του σταθμού Αιγινίου, στόχος να μην επαναλειτουργήσουν τα διόδια Λεπτοκαρυάς, έως ότου ανοίξει ο δρόμος των Τεμπών

Το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού παίζει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε» με τους Πιεριείς, ενώ η πολιτεία παριστά τον Πόντιο Πιλάτο.


Η εταιρεία, αφού κοινοποίησε την περασμένη Παρασκευή ότι από χθες θα έθετε σε λειτουργία το νέο σταθμό διοδίων του Αιγινίου, το βράδυ της Κυριακής, ενώπιον των εκατοντάδων διαμαρτυρόμενων Πιεριέων που έστησαν μπλόκο στο σταθμό, ανακοίνωσε ότι δεν θα λειτουργήσει τελικά ο σταθμός για τις επόμενες τουλάχιστον μέρες. Οι διαδηλωτές αποχώρησαν μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, προετοιμάζονται ωστόσο για νέες κινητοποιήσεις, εξαγριωμένοι από τη συμπεριφορά της εταιρείας, αλλά και της πολιτείας, που τους αφήνει έρμαιο στα παιχνίδια της «Αιγαίο».
 
 

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δυο μήνες που η εταιρεία εξαγγέλλει την έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο, οδηγώντας τους Πιερείς (που τον χαρακτηρίζουν ταφόπλακα της οικονομίας του νομού), σε κινητοποίηση.

ΑΥΡΙΟ Τρίτη ανακοινώνονται οι φορολογικοί συντελεστές

ΑΥΡΙΟ  Τρίτη ανακοινώνονται οι φορολογικοί συντελεστές στις γονικές παροχές. Στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνεται αφορολόγητο 200.000 ή 300.000 ευρώ, με κλιμακωτό φόρο πάνω από αυτό το όριο. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα ισχύσουν αναδρομικά για τις γονικές παροχές και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν το Μάρτιο.





Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο οι συντελεστές φόρου θα κλιμακώνονται από 5% έως 20%. Με βάση την κλίμακα αυτή θα προκύψουν ελαφρύνσεις για μικρής αξίας ακίνητα, ενώ για τους λεγόμενους μεγαλοιδιοκτήτες η επιβάρυνση μπορεί να ξεπεράσει το 1000%.



Παραδείγματα:



-Για γονική παροχη ακινήτου αντικειμενικής αξίας 150.000 ευρώ, ο φόρος είναι μηδενικός από 550 ευρώ που είναι σήμερα.



-Για γονική παροχή ακινήτου αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 3050 ευρώ. Με τη νέα πρόταση πενταπλασιάζεται φθάνοντας τις 15.000 ευρώ.



-Για γονική παροχή ακινήτου αντικειμενικής αξίας 500.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 4050 ευρώ. Με τη νέα πρόταση διαμορφώνεται στις 27.500 ευρώ, αύξηση 579 ευρώ.



-Για γονική παροχή ακινήτου αντικειμενικής αξίας 1.000.000 ευρώ ο φόρος σήμερα είναι 9050 ευρώ. Με τη νέα πρόταση διαμορφώνεται στις 125.000 ευρώ, αύξηση 1281% ευρώ.



Πρώτη κατοικία



Για την αγορά πρώτης κατοικίας προτείνεται να τεθεί αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Σήμερα, από τον φόρο (11%) απαλλάσσονται όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία μέχρι 200 τμ, ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Η αλλαγή αυτή αναμένεται να επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις σε ακριβές περιοχές.



Νέα Δημοκρατία



Έχουμε πει ότι θα στηρίξουμε την κυβέρνηση για δίκαια μέτρα – είμαστε όμως απέναντι σε ερασιτεχνισμούς και αυτοσχεδιασμούς τόνισε ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ Κώστας Γκιουλέκας. Πρόσθεσε πως οι πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξέπνευσαν και ακόμα σκέπτεται τι μέτρα να πάρει.

X.A.

Γενικός Δείκτης ΧΑ: 2,315.31

ΠΤΩΣΗ  :  -0.53%

ΑΝΟΔΙΚΕΣ 93


ΚΑΘΟΔΙΚΕΣ 111

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΕΣ 42


Πρεμιέρα οι χειμερινές εκπτώσεις

Πρεμιέρα την Παρασκευή κάνουν οι χειμερινές εκπτώσεις στα καταστήματα, οι οποίες και θα κρατήσουν μέχρι το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου.



Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

-Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»).

-Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

-Εάν διαπιστωθεί παράβαση του νόμου ή παραπλάνηση των καταναλωτών, οι ποινές και τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Όσοι παραβαίνουν τις διατάξεις του νόμου διώκονται ποινικά και τιμωρούνται με φυλάκιση, ενώ, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου εργασιών που πραγματοποιούν, το οποίο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. Το πρόστιμο επιβάλλεται με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται, με απόφαση του οικείου Νομάρχη, διοικητικό πρόστιμο 1.000μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Επίσης, μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3769/2009 και παρότι η ΕΣΕΕ έχει εκφράσει την αντίθεσή της, επιτρέπονται οι προσφορές και οι προωθητικές ενέργειες μέχρι την παραμονή της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων.

Newsroom ΔΟΛ

Το πρόγραμμα και oi πολιτικές προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας


Το πρόγραμμα και τις πολιτικές προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παρουσιάσει ο Πρέσβης της Ισπανίας, Miguel Fuertes, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα λάβει χώρα στα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στην Αθήνα.

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Ελλάδα.


Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Διευθυντής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Γιώργος Κασιμάτης και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ιερόθεος Παπαδόπουλος. Μαζί με τον Ισπανό Πρέσβη, του οποίου η χώρα ανέλαβε την Προεδρία στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης Ιανουαρίου για το Α' εξάμηνο του 2010, θα συμμετέχουν επίσης οι Πρέσβεις του Βελγίου και της Ουγγαρίας, των οποίων οι χώρες θα διαδεχθούν κατά σειρά την Ισπανική Προεδρία και συμμετέχουν στον 18μηνο συντονισμό της Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την Συνθήκη της Λισαβόνας, σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Συμμετοχή του πολίτη"

"Προτάσεις που δεν παρέχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαφείς αρμοδιότητες, επαρκείς πόρους, συμμετοχικές και διαφανείς διαδικασίες και ένα δημοκρατικό και δίκαιο εκλογικό σύστημα, που είναι η απλή αναλογική, δεν συμβάλλουν θετικά στην αλλαγή που έχει ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση", εκτιμά ο ΣΥΝ και τονίζει:
"Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με διοικητικές ή χωροταξικές προτάσεις. Απαιτείται η δημιουργία προϋποθέσεων, ώστε ο πολίτης και τα κινήματα να συμμετέχουν στη χάραξη και υλοποίηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πολιτικών".




Παρέμβαση Τσίπρα στη διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Στο Βερολίνο βρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας για τις εργασίες της Διάσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) και σε παρέμβασή του αφού τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση, επεσήμανε πως «η κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς, η προβολή των εναλλακτικών της προτάσεων σε εθνικό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο αναγκαία όσο σήμερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι κρίση δεν διέρχεται μόνο η οικονομία αλλά και το μοντέλο της ΕΕ ζει μια βαθιά κρίση, καθώς «είναι ανήμπορη να διαχειριστεί την κρίση και χρησιμοποιεί χώρες με υψηλό έλλειμμα, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία, ως πειραματόζωα στα σχέδιά τους να αντιμετωπίσουν τη κρίση, ως ευκαιρία να βαθύνουν την ηγεμονία των αγορών και το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο».

«Η περίπτωση της Ελλάδας δεν αφορά αποκλειστικά τον Ελληνικό λαό, αλλά ως πιλοτικό σχέδιο, αποτελεί ένα κακό προμήνυμα για όλους τους λαούς της Ευρώπης. Για τους λαούς που η δικτατορία των αγορών προσπαθεί να τρομοκρατήσει, προβάλλοντας το Ελληνικό αντιπαράδειγμα της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της διάλυσης του ασφαλιστικού συστήματος, της δραματικής μείωσης της ανεργίας», υπογράμμισε.

"Απογοητευτικά δείγματα"


ana-mpa.gr
Επίκαιρη ερώτηση, προς τον πρωθυπουργό, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του στη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον κρατούμενο από τις ελληνικές αρχές, Χιλιανό υπήκοο, Ναβάρδο Πέτρο, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Είναι δυνατόν, πολίτες προερχόμενοι από χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα να θεωρηθούν διωκόμενοι για πολιτικούς λόγους και να τύχουν πολιτικού ασύλου; Πολλώ δε μάλλον, οι πολίτες της Δημοκρατίας της Χιλής, η οποία μετέχει και στην Οικονομική Ένωση Δημοκρατικών Κρατών της Νοτίου Αφρικής, που καλύπτονται από κανόνες της Διεθνούς Νομοθεσίας;», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.
Ερωτά, τέλος, αν έχει εξεταστεί το μητρώο του προηγούμενου βίου του Χιλιανού υπηκόου στη χώρα του, ή αλλού, με δεδομένο ότι «σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι λόγοι της σύλληψής του αφορούσαν απόπειρα ανθρωποκτονίας με μαχαίρι».



"Απογοητευτικά δείγματα"

«Αν ο κ. πρωθυπουργός ζήλεψε τηλεοπτική δόξα τύπου Αννίτας Πάνια και οι υπουργοί του τη δόξα των προσκεκλημένων της, αυτή πράγματι είναι: «πολιτική μεταρρύθμιση». Τώρα, τι τους έφταιξε ο Καλλικράτης και από τις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας τον παραδίδουν στη χλεύη νομαρχών, δημάρχων και δημοτών, αυτοί το ξέρουν. Ίσως να φταίει τελικά η «αρχιτεκτονική» του μυαλού τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ.
«Τα δείγματα της κυβέρνησης Παπανδρέου, με τη συμπλήρωση 100 ημερών, είναι απογοητευτικά. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν κατέβαλαν ιδιαίτερη προσπάθεια για να ξεπεράσουν σε ανικανότητα την κυβέρνηση Καραμανλή των δύο τελευταίων ετών…», ανέφερε

Ο κ. Αϊβαλιώτης, μιλώντας για τον εκλογικό νόμο, τόνισε ότι "ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, να δει κατ' ιδίαν όλους τους Πολιτικούς Αρχηγούς πριν παρουσιάσει τον εκλογικό νόμο. Πιστεύουμε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν έχει κάποιο λόγο να μην τηρήσει τη δέσμευσή του".

Τέλος, σχετικά για τις προτάσεις Ταλάτ, ανέφερε: «Ο κ. Ταλάτ παρουσίασε μια συρραφή του Σχεδίου Αννάν η οποία αποκλείει κάθε ιδέα διαπραγματεύσεως. Η Τουρκία επιθυμεί, τελικώς, το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος να έχει την τύχη της ίδιας στα πλαίσια της Ε.Ε…».



-

"Συνδυασμένη πάλη"


ape-mpa.gr

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο σχέδιο "Καλλικράτης" επειδή «διαμορφώνονται συγκεντρωτικοί, κρατικοί, τοπικοί μηχανισμοί οι οποίοι απαλλάσσουν το κράτος από όποια ευθύνη έχει για την Παιδεία, για την Υγεία, για τις υποδομές για τις κοινωνικές υπηρεσίες» εξέφρασε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.



«Είναι το μέσο εκείνο που θα προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση πολύ πιο βαθιά στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας» ανέφερε η γγ του ΚΚΕ και τόνισε ότι η αντίδραση στο σχέδιο πρέπει να συνδυαστεί «με την πάλη για το μεροκάματο, για τις συντάξεις, για να μην ανέβουν τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, για την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια».



«Φυσικά θα έχει και ειδικές δραστηριότητες, αλλά θα είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη κατά του ΦΠΑ, που είναι δραματική κατάσταση, διότι τα τρόφιμα, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, το νερό, τα φάρμακα θα ανέβουν στο 15% και θα πέσουν από το 19 στο 15% κάποια τα οποία δεν τα καταναλώνει πλατιά ο λαός», επισήμανε.



Αναφερόμενη στις πρώτες εκατό ημέρες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ο πρωθυπουργός «είναι συνεπής» καθώς «αυτό ήταν το πρόγραμμά του» και χαρακτήρισε τις προεκλογικές δεσμέυσεις «μπαγιάτικα ψίχουλα». «Εμείς δεν τον κατηγορούμε ότι παρεκκλίνει. Τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε ότι παρεκκλίνει από τις υποσχέσεις τους, ή ότι πρέπει να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις λόγω της κρίσης. Τα είχε στο πρόγραμμά του, γι’ αυτό εμείς είπαμε: Έρχεται θύελλα» δήλωσε η κα Παπαρήγα.

"Ανανέωση και άνοιγμα στην κοινωνία"





Στα μείζονα πολιτικά θέματα, της διοικητικής μεταρρύθμισης, του μεταναστευτικού, και του εκλογικού νόμου, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Συντονιστικού Οργάνου του κόμματός του.



Ειδική αναφορά έκανε στο θέμα του εκλογικού νόμου, ζητώντας,τα στελέχη του κόμματος να μεταφέρουν προς κάθε κατεύθυνση την ξεκάθαρη θέση της ΝΔ, η οποία είναι αντίθετη προς την πρόταση της κυβέρνησης που εισηγείται την υιοθέτηση του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου.



Απευθυνόμενος προς τα στελέχη του, ο κ. Σαμαράς πρόβαλε το τρίπτυχο δράσης που συνίσταται σε σοβαρή, υπεύθυνη αλλά αυστηρή αντιπολίτευση, διαμόρφωση εναλλακτικής πρότασης, επένδυση στον άνθρωπο.



Η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.



Δεσμεύτηκε δε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ενισχύσει τον εθνικό χαρακτήρα της παιδείας,σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματος.



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι στην ομιλία του για τον προϋπολογισμό στη Βουλή, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην προχωρήσει βιαστικά σε μαζικές νομιμοποιήσεις μεταναστών, χωρίς τις προϋποθέσεις που βάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη.



"Η κυβέρνηση δεν άκουσε αυτή την έκκληση", συνέχισε και ανέφερε ότι έστειλε υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών με τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.



"Στο ίδιο υπόμνημα γίνονται συγκρίσεις με τις ρυθμίσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών, για να φανεί καθαρά ότι η ΝΔ βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής λογικής,ενώ το κυβερνητικό νομοσχέδιο βρίσκεται έξω από κάθε λογική, για να εξυπηρετεί μόνο προφανείς μικροκομματικές σκοπιμότητες",τόνισε.



Ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν αντιμετωπίζουν τα κύματα παράνομης μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αλλά παρ' όλα αυτά υιοθετούν αυστηρές προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση και την απόδοση ιθαγένειας.



"Αντί να είμαστε πιο προσεκτικοί,κατεβαίνουμε, με το νομοσχέδιο αυτό, στο πιο χαλαρό κατώφλι απ' όλους",επεσήμανε και σημείωσε ότι "πηγαίνουμε αντίθετα προς τη λογική, τους εταίρους και το συμφέρον μας".



Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ακόμη ότι είναι ένα νομοσχέδιο που διευκολύνει την είσοδο μεταναστών παράνομα, ώστε να κάνουν παιδιά στην Ελλάδα και στη συνέχεια να παίρνουν τα παιδιά αυτόματα την ιθαγένεια κι έτσι να νομιμοποιούνται και οι γονείς τους.



"Οι Έλληνες είναι λαός, δεν είναι "πληθυσμός". Και εκείνο που μετατρέπει το "γεωγραφικό χώρο" σε ενιαία χώρα και τον "τοπικό πληθυσμό" σε λαό, είναι η ταυτότητά του",συνέχισε, ενώ ανέφερε πως τα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα θα παίρνουν, με αίτησή τους, ιθαγένεια,όταν ενηλικιώνονται και εφ'όσον έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον την 9χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση.



Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγοντας είπε ότι η Ελλάδα είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία και "δεν θέλουμε να την κάνουμε 'περίκλειστο φρούριο',αλλά και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει 'ξέφραγο αμπέλι'".







Στην εισηγησή του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι "το μήνυμα που έδωσαν σε όλους οι 800.000 νεοδημοκράτες που προσήλθαν για την εκλογή προέδρου είναι ξεκάθαρο: ανέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον για το μέλλον της παράταξης και απέδειξε ότι επιζητούν ρόλο στο κόμμα, καθώς επίσης ότι αξιώνουν δράσεις και πρωτοβουλίες, απαιτούν τολμηρά βήματα, είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν".



Κανένας δεν μπορεί να αγνοήσει το μήνυμα των πολιτών, είπε.



Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε οργανωτικά ζητήματα και στην συγκρότηση των γραμματειών.



Επισήμανε ότι κάθε γραμματεία οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην ανασυγκρότησή της, να οργανώσει τα επιμέρους τμήματα και τους τομείς δουλειάς, να ορίσει τακτικές συνεδριάσεις, να βάλει στόχους και χρονοδιαγράμματα.



"Θα παρακολουθήσω προσωπικά, γιατί οφείλω να το κάνω, τη δουλειά των γραμματειών", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι πρωτίστως κάθε γραμματεία οφείλει να αναζητεί και να αξιοποιεί νέες και φρέσκες ιδέες, μέσα και έξω από το κόμμα, καθώς επίσης να αναζητεί και να αξιοποιεί νέους ανθρώπους.



Ο κ. Σαμαράς εξειδίκευσε λέγοντας ότι κάθε γραμματεία οφείλει να καταρτίσει πρόγραμμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων δράσεων.



Εθεσε επίσης τους τομείς δραστηριότητας των γραμματειών για το επόμενο διάστημα, που είναι η προετοιμασία των εσωκομματικών εκλογών, οι συνεδριάσεις των οργάνων και των οργανώσεων του κόμματος και οι πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.



Πρώτο μας μέλημα είναι ένα σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό κόμμα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε ότι κοινός στόχος είναι η ανανέωση, το άνοιγμα στην κοινωνία και η συμμετοχή.



Τέλος ο κ.Σαμαράς έκανε ειδική αναφορά στη δημιουργία των νέων γραμματειών και περισσότερο στην γραμματεία σχέσεων κοινωνίας - κόμματος, η οποία αναφέρεται σε εκείνον προσωπικά προκειμένου , όπως είπε, "να κάνουμε πράξη το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία".



Ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε τις αρμοδιότητες των στελεχών και έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές της αντιπολιτευτικής τακτικής, που θα κρατήσει το κόμμα στα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η οικονομία, το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης, κλπ.

Oi 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας

"Κρίσιμη εθνική απειλή η οικονομική κρίση"





Κρίσιμη εθνική απειλή χαρακτήρισε την οικονομική και δημοσιονομική κρίση ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε η νέα αρχιτεκτονική δομή της αυτοδιοίκησης.



Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αίσια έκβαση της μάχης που δίνει η κυβέρνηση, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Έλληνες και ιδιαιτέρως τα μέσα ενημέρωσης "να πούμε όχι στον πανικό". Έθεσε πάντως ως προϋπόθεση να γίνουν πράξη οι μεγάλες αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί για το 2010, το οποίο χαρακτήρισε έτος μεγάλων αλλαγών και ανατροπών.

Ο κ. Παπανδρέου αξιολόγησε θετικά τις 100 πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας, την οποία -όπως τόνισε- "αναλάβαμε σε μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση με μεγάλο μέγεθος χρέους και ελλειμμάτων τα οποία μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση".
Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Παπανδρέου, στη ρίζα των προβλημάτων δεν βρίσκονταν μόνο η οικονομία, αλλά και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.
Παραλάβαμε, πρόσθεσε μια εξουθενωμένη δημόσια διοίκηση με το ηθικό στο ναδίρ, χωρίς κέφι και η οποία προστάτευε ιδιοτελή συμφέροντα αφήνοντας απροστάτευτα τα δικαιώματα του πολίτη.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στις 100 πρώτες μέρες η κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος της ιστορικής της ευθύνης που είναι να θέσει ως πρώτο μέλημά της τον πολίτη και τόνισε ότι πέρα από τις αλλαγές στην περιφερειακή διοίκηση χρειάζονται μεγάλες τομές και αλλαγές και στην κεντρική διοίκηση.
Τόνισε ότι οι αλλαγές θα βρουν μεγάλες αντιστάσεις αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχουν τη σύμφωνη γνώμα του ελληνικού λαού.
Προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, καθώς και οι προτάσεις για το κυβερνητικό και νομοθετικό έργο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.
Ο ίδιος θα δώσει στα μέσα της εβδομάδας συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, όπου θα ανακοινώσει τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι τώρα διακυβέρνησης και τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο για τον τομέα ευθύνης τους.
Ανακοίνωσε επίσης ότι θα συσταθεί υψηλού κύρους γνωμοδοτική επιτροπή για το εκσυγχρονισμό της λειτουργία της κυβέρνησης και των θεσμικών οργάνων με στόχο πάντα την αρχή "πρώτα ο πολίτης".
Αναφερόμενος ειδικότερα στην νέα αρχιτεκτονική της περιφερειακής διοίκησης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ξεκινάει η χρονιά με μία ριζοσπαστική αλλαγή και βάζουμε τα θεμέλια για τη δημοκρατική λειτουργία που αποτελεί εθνικό στόχο και κορυφαία προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ.



Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες.
Ξεκινά, όπως τόνισε, η υλοποίηση του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό για το οποίο, υπογράμμισε, απαιτείται η συναίνεση όλων, την οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τόνισε επίσης ότι θα διασφαλιστούν οι πόροι για την αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι με τον εκλογικό νόμο που θα έρθει στη Βουλή θα δοθεί αποφασιστικό κτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου των 100 πρώτων ημερών, διάστημα στο οποίο, όπως τόνισε, δρομολογήθηκαν ριζικές αλλαγές. Όπως η αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης, η δημιουργία χωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος, οι ουσιαστικές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και η συλλογική λειτουργία της κυβέρνησης, η ηλεκτρονική διαβούλευση κλπ.


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο αγώνα που κάνει η κυβέρνηση για την διαφάνεια και εξέφρασε την ικανοποίησή τού για την θετική ανταπόκριση που βρήκε η πρωτοβουλία του να ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατία τη σύγκληση των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη βομβιστική ενέργεια στο προαύλιο της Βουλής τονίζοντας ότι κανένας με καμία ενέργεια δεν μπορεί να φοβίσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας και υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει έτσι μία τέτοια ενέργεια.



Στο σχέδιο «Καλλικράτης» αναφέρθηκε και σήμερα ο κ. Παπανδρέου, σε δηλώσεις του μετά την ορκωμοσία του νέου φυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργου Ντόλιου, που πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το συνεχίσει και τόνισε πως «ο ελληνικός λαός μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές και όχι μερεμέτια».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπάρχει «ευρύτερη συναίνεση», πρόσθεσε δε ότι το σχέδιο αυτό το είχε εξαγγείλει και η ΝΔ, αλλά δεν το έκανε ποτέ και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο «έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, ότι είναι μια απαραίτητη αλλαγή που όλοι λένε ότι πρέπει να γίνει».
Απευθυνόμενος στο νέο υφυπουργό Εσωτερικών, ο πρωθυπουργός του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα σε ένα Υπουργείο, το οποίο βρίσκεται στην «πρωτοπορία των αλλαγών για το Κράτος».