Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Ο πυρετός του Δυτικού Νείλου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες "πυρετού του Δυτικού Νείλου" σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο
Επισημαίνεται ότι «στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς με λοίμωξη του Δυτικού Νείλου εμφανίζουν ήπιες εκδηλώσεις. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%), και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα, εμφανίζονται επιπλοκές όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία».



Ενημέρωση για τις ενέργειες
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχώρησε σε ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προέβη στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, το κόστος του φετινού προγράμματος ανήλθε σε 4,2 εκατομμύρια ευρώ τα οποία κατανεμήθηκαν στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Σερρών.

Οι ψεκασμοί ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου. Παράλληλα η Περιφέρεια είχε συνεργασία με τους νομάρχες Σερρών, Πέλλας και Ημαθίας αλλά και επιστημονικούς φορείς αμέσως μετά την εκδήλωση των κρουσμάτων εγκεφαλίτιδας. Επίσης εξασφαλίστηκαν τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για τυχόν νέους ψεκασμούς.