PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Τι σημαίνει να είσαι «φτωχός»…

Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μια οικογένεια που ζούσε στο βουνό.
Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία. Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:


«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»


«Ωραία» απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.


«Και τι έμαθες;» συνέχισε με επιμονή ο πατέρας.


Ο γιος απάντησε:


- Εμείς έχουμε έναν σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις.


- Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενώ αυτοί ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές…


- Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι…


- Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα…


- Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας• αυτοί πάλι, σπέρνουν και θερίζουν γι αυτό…


- Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη συμφωνία από πουλιά, βατράχια, και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται που και που από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι…


- Εμείς μαγειρεύουμε με ηλεκτρική κουζίνα. Αυτοί ό,τι τρώνε έχει αυτή τη θεσπέσια γεύση, μια και μαγειρεύουν στα ξύλα…


- Εμείς, για να προστατευθούμε, ζούμε περικυκλωμένοι από έναν τοίχο με συναγερμό. Αυτοί ζουν με τις ορθάνοιχτες πόρτες τους, προστατευμένοι από τη φιλία των γειτόνων τους…


- Εμείς ζούμε «καλωδιωμένοι» με το κινητό, τον υπολογιστή, την τηλεόραση. Αυτοί, αντίθετα, «συνδέονται» με τη ζωή, τον ουρανό, τον ήλιο, το νερό, το πράσινο του βουνού, τα ζώα τους, τους καρπούς της γης τους, την οικογένειά τους.


Ο πατέρας έμεινε έκθαμβος από τις απαντήσεις του γιου του…
Και ο γιος ολοκλήρωσε με τη φράση:
«Σ’ευχαριστώ, μπαμπά, που μας δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε…»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ




Προς: Τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΑΕΕ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Μετά την απόφαση της Διοίκησης του ΟΑΕΕ πρώην ΤΕΒΕ να εντάξει πιλοτικά το νομό Πιερίας και τους εδώ ασφαλισμένους του στον κλάδο Υγείας του ΟΑΕΕ δημιουργήθηκε αναστάτωση στα μέλη-συνταξιούχους και μια σειρά σοβαρών προβλημάτων με επακόλουθο τη μεγάλη ταλαιπωρία τους.

1.Η εφαρμογή του πιλοτικού αυτού προγράμματος έγινε μόνο για τους συνταξιούχους των παραπάνω σωματείων της Πιερίας, δημιουργώντας πλείστα προβλήματα τόσο στην έναρξή του όσο και σήμερα.

2.Δεν απολαμβάνουν των ίδιων προνομίων που έχουν οι συνταξιούχοι του ίδιου Ασφαλιστικού Φορέα δηλαδή του Ο.Α.Ε.Ε. στους υπόλοιπους νομούς της χώρας.

3.Η αποδοχή της εφαρμογής του πιλοτικού προγράμματος από τα Σωματεία έτσι όπως εκφράστηκε και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους βασίζονταν σε μια σειρά προαπαιτουμένων που δεν ικανοποιήθηκαν.
Ηδη με επιστολή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λοβέρδο τα Σωματεία Συνταξιούχων ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ Πιερίας στις 2 Νοεμβρίου 2009 αναφέρουν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν από την πρώτη ημέρα εφαρμοιγής του πιλοτικού αυτού προγράμματος.
Ζητούν με την ίδια επιστολή την επαναφορά τους στον προηγούμενο φορέα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, δηλαδή του ΙΚΑ και να εξαλειφθεί η αδικία που υπέστησαν αυτό το διάστημα.

Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Προτίθεται το υπουργείο να προβεί στην άμεση επαναφορά των συνταξιούχων του Νομού μας στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ;

2.Σε τι χρονικό ορίζοντα προβλέπεται αυτό να γίνει;


Ο ερωτών βουλευτών

Κώστας Κουκοδήμος

Βουλευτής Ν.Πιερίας

Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου

ΑΓ. ΛΑΥΡΑΣ 16


ΤΗΛ.2351022495 2351039829

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ


Ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κώστα Κουκοδήμου προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μπατζελή Κατερίνα

Θέμα: Κανονισμός αλιείας στους κόλπους

Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκού»

Στο Π.Δ. 68/2009 «Περί Κανονισμού αλιείας στους κόλπους Θεσσαλονίκης και Θερμαϊκό» (ΦΕΚ Α’ 90/12-06-2009), στο άρθρο 2, παράγραφος 1, όπου αναφέρονται τα επιτρεπόμενα εργαλεία και οι μέθοδοι άσκησης αλιείας δεν συμπεριλαμβάνεται το αλιευτικό εργαλείο «τράτα ή βιντσότρατα».
Στην Πιερία υπάρχει μικρός μεν αλλά ικανός αριθμός πλοιοκτητών με το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο που πλήττονται άμεσα από την εφαρμογή του Π.Δ. 68/2009.
Επιπλέον δεν υπάρχει ή δεν δίνεται η δυνατότητα μετατροπής του εργαλείου από βιντσότρατα σε μηχανότρατα προκειμένου να διασφαλίσουν την επαγγελματική τους συνέχεια.
Για τους παραπάνω λόγους ερωτάται η αρμόδιος υπουργός

1.Υπάρχει πρόβλεψη για τη μετατροπή του αλιευτικού εργαλείου βιντσότρατας σε μηχανότρατα ώστε να μην αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επαγγελματικής επιβίωσης οι αλιείς;
2.Θα υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πλοιοκτήτες αυτούς πριν από τις 31-5-2010 οπότε αποσύρεται το συγκεκριμένο εργαλείο βάσει του Καν. (ΕΚ) 1967/2006.



Ο Ερωτών

Κωνσταντίνος Γ. Κουκοδήμος

Βουλευτής Ν.Πιερίας

«Προβλήματα προβατοτρόφων Ν. Πέλλας»

Την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, στις 10.30 το βράδυ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ»

ΤΗΣ ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

με τον Γιάννη Τσιμπονίδη

Θέμα: «Προβλήματα προβατοτρόφων Ν. Πέλλας»

Η εκπομπή «Κοντά στους Αγρότες», με τον Γιάννη Τσιμπονίδη, που μεταδίδεται την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009, στις 10.30 το βράδυ, στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση, θέμα της έχει : «Προβλήματα προβατοτρόφων Ν. Πέλλας»


Ονόματα προσκεκλημένων:

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΙΣΙΟΣ

Κτηνοτρόφος Καλή Ν. Πέλλας

ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Κτηνοτρόφος Κλεισοχώρι Εδέσσης

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Κτηνοτρόφος Σωτήρα Εδέσσης

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Κτηνοτρόφος Άρνισσας Έδεσσας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΜΟΣ

Κτηνοτρόφος Ζέρβη Ν. Πέλλας

Ομιλία της Βουλευτή Πιερίας κας Μαρίας Μίχου

 για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης


"Δίνουμε προτεραιότητα στον πολίτη και στις δικές του βασικές ανάγκες"


Η δίκαιη αναδιανομή του εισοδήματος, η κατοχύρωση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, η τόνωση της αγοράς και η ανάπτυξη, αποτελούν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή η Βουλευτής Πιερίας κα Μαρία Μίχου.

Στην τοποθέτηση της η Βουλευτής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση Κοινωνικής Αλληλεγγύης, έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης, του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε χαρακτηριστικά πως , μέσα στην γενικευμένη οικονομική κρίση σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ως κυβέρνηση θέτει ουσιαστικούς στόχους και τους υλοποιεί με υπευθυνότητα.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΧΑΜΗΛΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και είναι η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Η κυβέρνηση προχωρά στην χορήγηση επιδόματος κοινωνικής Αλληλεγγύης και είναι το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση, για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση κοινωνικής αλληλεγγύης .

Ουσιαστικά η κυβέρνηση υλοποιεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, που ήταν να στηρίξει τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Η κυβέρνηση αναδιανέμει, ένα σημαντικό ποσό ύψους ενός δις ευρώ, από τα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων, και μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων, στους οικονομικά ασθενέστερους και πετυχαίνει παράλληλα και την τόνωση της αγοράς.

Η οικονομική αυτή ενίσχυση δεν έπρεπε σε καμιά περίπτωση να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Γνωρίζουμε όλοι πάρα πολύ καλά την κακή οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε ως ΠΑΣΟΚ ένα τεράστιο εξωτερικό χρέος και ένα δημόσιο έλλειμμα σε διψήφιο αριθμό. Για αυτό λοιπόν επιβάλλει έκτακτη εφάπαξ εισφορά στους έχοντες και στους κατέχοντες. Ποιους αφορά; Τριακόσιες μόνο επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις που δηλώνουν κέρδη πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ και 76 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, μεγάλης ακίνητης περιουσίας από τα 4.600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπάρχουν στην Ελλάδα.

Με την ενίσχυση της Κοινωνικής Αλληλεγγύης στηρίζονται οικογένειες με παιδιά και χαμηλά εισοδήματα και δίνεται μια βοήθεια που κυμαίνεται από 700 έως 1300 ευρώ με εισόδημα οικογενειακό από 15.000 έως 26.500 ευρώ φτάνοντας στα 350 εκατομμύρια ευρώ που θα διανεμηθούν σε 450.000 ελληνικά νοικοκυριά.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Επίσης θα βοηθηθούν και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, άτομα με ειδικές ανάγκες.

Θα ήμασταν ευτυχείς όλοι εδώ μέσα πραγματικά αν δεν υπήρχε αυτή η ανάγκη για αυτά τα επιδόματα. Δυστυχώς όμως υπάρχει και είναι άμεση. Θα δοθούν και θα φτάσουν άμεσα στην πραγματική μας οικονομία που έχει τεράστιες ανάγκες και τεράστια προβλήματα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΦΤΩΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η φτώχια και η ανεργία σίγουρα είναι από τα βασικά ακανθώδη προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες . Και είναι πράγματι πολύ δύσκολα και στην αντιμετώπιση τους. Αυτό το νομοσχέδιο για την κυβέρνηση είναι και πρέπει να είναι μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση έχει θέσει αναπτυξιακούς στόχους και έτσι πιστεύουμε ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν τόσο σημαντικά προβλήματα όπως είναι η φτώχια και η ανεργία. Ήδη με τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί πολύ σύντομα οι στόχοι είναι να στηριχθεί η ανάπτυξη και οι επενδύσεις, να ενισχυθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι, να βοηθηθούν οι άνεργοι για να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, και να στηριχθούν οι τομείς όπως είναι η Παιδεία και η Υγεία. Πρέπει λοιπόν μέσα από την ανάπτυξη και κυρίως μέσα από την πράσινη ανάπτυξη, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός από αυτό εδώ το βήμα, να δοθεί η λύση στους ανθρώπους που σήμερα βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά θέση. Πρέπει να βοηθήσουμε ουσιαστικά τους ασθενέστερους. Όμως μέχρι τότε, αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα στην αναδιανομή του πλούτου και είναι μονο η αρχή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ήδη υπάρχουν στη διαβούλευση σημαντικά νομοσχέδια όπως είναι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών για νοικοκυριά αλλά και για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και θα ανακουφίσουν την δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Προχωράμε σταδιακά στην αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους . Ξεκινάμε με ουσιαστικά βήματα για την καταπολέμηση της φτώχιας και της οικονομικής ανισότητας που βιώνουμε στη χώρα.

Αυτό είναι το στίγμα της οικονομικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα είναι η αρχή μιας νέας κοινωνικής πολιτικής που προτεραιότητα έχει τον πολίτη. Δίνει προτεραιότητα στις δικές του βασικές ανάγκες σε μια δύσκολη εποχή που διανύουμε.

Σε αυτό το δρόμο θα βαδίσουμε χωρίς να γίνουμε όμηροι συμφερόντων, ενισχυμένοι από τη στήριξη του ελληνικού λαού. Θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα οικονομικά δεδομένα της χώρας, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία αρχών και αξιών, ασφάλειας και ευνομίας. Μια κοινωνία που θα προσφέρει στις επόμενες γενιές αυτά που στερήθηκαν οι προηγούμενες.

Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά έχουμε και τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δύσκολες, διεθνείς οικονομικές συγκυρίες. Αρκεί να προχωρήσουμε με υπευθυνότητα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.


Διακόπτεται προληπτικά η λειτουργία των παρακάτω σχολικών μονάδων




Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης Πιερίας ανακοινώνεται ότι με αποφάσεις του Νομάρχη Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου, διακόπτεται προληπτικά η λειτουργία των παρακάτω σχολικών μονάδων και τμημάτων του Νομού Πιερίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά στα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της νέας γρίπης Α(Η1Ν1).



Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

• Η διακοπή της λειτουργίας του ΓΕΛ Κονταριώτισσας, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του Γυμνασίου Κονταριώτισσας, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του 23ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Δίου, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του 2/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Μ. Μηλιάς, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του Α2 Τμήματος του 10ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

• Η διακοπή της λειτουργίας του Α2 Τμήματος του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, για επτά ημέρες, από 8-12-2009.

Πόσο «δεξιός» είναι άραγε ο Σαμαράς; www.konstandaras.gr

Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντάρα  http://www.konstandaras.gr/


Όλοι εμείς , μια πολύ μεγάλη ομάδα επαγγελματιών και ακαδημαικών, που συμπλεύσαμε και συνεργαστήκαμε ενεργά με τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή από το 1997 και μετά, που γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και πιστέψαμε ότι «τα καλύτερα έρχονται» για το κόμμα, για την πολιτική μας ιδεολογία και για την Ελλάδα, πρέπει να είμαστε πολύ ανόητοι.

Όλοι εμείς που μπήκαμε μπροστά σ΄ ένα δύσκολο αγώνα απέναντι σ΄ ένα γιγαντωμένο και πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ, φρέσκο και πάλι μετά τη νίκη του Κ. Σημίτη, που κερδίσαμε εκλογικές νίκες, που υποστήκαμε ήττες ,χάσαμε αναμετρήσεις και ξανασηκωθήκαμε , που εκλεγήκαμε και μετά δεν εκλεγήκαμε , που παλέψαμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Κοινοβούλιο, στους αγώνες για τη συσπείρωση και για τη νίκη, πρέπει να είμαστε πολύ βλάκες. Όντως.

Κανένας μας δεν είχε καταλάβει ότι υπηρετούσαμε ένα διχασμένο κόμμα. Ένα κόμμα σε συσκευασία δυο. Και μας το αποκάλυψαν τα Μ.Μ.Ε. μετά το 2008, τότε που τα σύννεφα πάνω απ΄το κεφάλι της Νέας Δημοκρατίας του Καραμανλή πύκνωσαν. Από τότε, όλοι εμείς, άλλοι μέσα στο Κοινοβούλιο και άλλοι – οι περισσότεροι- απέξω, άλλοι μέσα στον «μηχανισμό» και άλλοι – οι περισσότεροι- απέξω, συνειδητοποιήσαμε παρακολουθώντας την αρθρογραφία, την ειδησεογραφία, τις δηλώσεις και τις συμπεριφορές ότι ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Και λίγο πριν από τις εκλογές του 2009, μας έδωσαν με το χειρότερο τρόπο να καταλάβουμε ότι η Νέα Δημοκρατία απλώς δεν υπήρχε, τουλάχιστον έτσι όπως την είχαμε πιστέψει και την είχαμε υπηρετήσει.

Οι περισσότεροι κάναμε τις επιλογές μας. Μεταναστεύσαμε, φύγαμε, αποσυρθήκαμε, μονάσαμε, όλοι απογητευμένοι από την κατάσταση.

Τώρα, μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά – και Καλή του Επιτυχία γιατί είναι καλός άνθρωπος και φίλος κατά βάση- καταλάβαμε ΚΑΛΑ : Όσοι έμειναν για να «υπηρετήσουν» ό,τι είχε απομείνει από τη Νέα Δημοκρατία ΜΑΣ, είχαν από καιρό «ενταχθεί». Είχαν από καιρό προγράψει τον Καραμανλή και «έπιαναν θέση» για την επόμενη μέρα.

Έχω ακούσει και έχω διαβάσει τόσα πολλά για τόσους υπουργούς, βουλευτές και στελέχη, για τόσες μεθοδεύσεις, συναντήσεις, συμπεριφορές εντός και εκτός κυβέρνησης, κοινοβουλευτικής ομάδας, Ρηγίλλης και κομματικών οργανώσεων που έχω φρίξει. Φρίττω κάθε μέρα μ αυτά που μαθαίνω.

Αν κέρδισε η κ. Μπακογιάννη το κόμμα θα πήγαινε πιο πολύ προς το Κέντρο. Τώρα που κέρδισε ο κ. Σαμαράς, πάει προς τα δεξιά.

Συνεργάζομαι με άλλο κόμμα πλέον. Τον ΛΑ.Ο.Σ. Το οποίο – λένε- τώρα που ο Σαμαράς θα υιοθετήσει «δεξιά» πολιτική, «συρρικνώνεται» γιατί είναι «δεξιό».

Ξαναγυρίζω στο 1996-1997, βλέπω τους φίλους και συντρόφους μου που όλοι μαζί βάλαμε το κεφάλι κάτω και αγωνιστήκαμε, κοιτάζω δίπλα μου και βλέπω πόσοι απ΄ αυτούς απομείναμε ανένταχτοι , μακριά από συστήματα και αναρωτιέμαι: Ποια ακριβώς θα είναι η «δεξιά» συμπεριφορά του κ. Σαμαρά ( και Καλή του Επιτυχία εύχομαι) απέναντι στην ονομασία των Σκοπίων; Ποια «δεξιά» πολιτική θα ακολουθήσει απέναντι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. ; Τι «δεξιό» θα κάνει άραγε για τη λαθρομετανάστευση και για το Κυπριακό και για την κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία; Και ποια «κεντρώα» ή «αριστερή» πολιτική μας οδήγησε εδώ που βρισκόμαστε;

Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι όλη αυτή η μεγάλη ομάδα ανθρώπων που στήριξε ενεργά τη Νέα Δημοκρατία από το 1997 και σήμερα έχει αποχωρήσει , διακριτικά ή όχι, αισθάνεται ότι η ελληνική πολιτική σκηνή έχει ένα τεράστιο πρόβλημα: Δεν γνωρίζει η «δεξιά» της τι ποιεί η «αριστερά» της.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 2ης ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ




Η Επιστήμη της Βιολογίας καθημερινώς αναδεικνύεται σε τομέα σημαντικού επιστημονικού ενδιαφέροντος καθώς καλείται να προσφέρει λύσεις σε ποικιλία προβλημάτων που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες, όπως η διάγνωση ασθενειών, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, η αντιμετώπιση λοιμωδών νοσημάτων, κτλ. Το σχολείο σε αυτή την απαίτηση καλείται να δώσει το δικό του στίγμα, να προσφέρει ενήμερους και επιστημονικά εγγράμματους πολίτες και την ίδια στιγμή να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την κοινωνία.
Το 2009 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου (1809-1882), και 150 χρόνια από την δημοσίευση του βιβλίου του «Η καταγωγή των ειδών». Με αφορμή την διπλή αυτή επέτειο αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ότι την φετινή σχολική χρονιά προστέθηκε - επιτέλους! - η διδασκαλία της Εξελικτικής Θεωρίας στην διδακτέα και εξεταστέα ύλη της Βιολογίας Γενικής Παιδείας Γ’ Λυκείου, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε για 2η συνεχή σχολική χρονιά την :



2η ΗΜΕΡΙΔΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2009

και ώρα 19:00

στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης

με θέμα :

2009 ΕΤΟΣ ΔΑΡΒΙΝΟΥ

«Ας μιλήσουμε για Εξέλιξη...»

Mε βασική επιδίωξη να φέρουμε πιο κοντά την κοινωνία με την επιστήμη της σύγχρονη Βιολογίας και τα θέματα που αυτή πραγματεύεται, να ανταλλάξουμε απόψεις και να προβληματιστούμε.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας Βιολογίας περιλαμβάνει τις ακόλουθες ομιλίες :

ΔΑΡΒΙΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞΕΛΙΚΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Θεόδωρος Ι. Αμπατζόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Βιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ – Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ζήσης Μαμούρης, Καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
"ΧΘΕΣ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ". ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΛΟΓΗΤΟΙ ΜΕΣΣΙΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Χρυσόστομος Σταμούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Διοργανωτές της ημερίδας είναι, τα Γενικά Λύκειά Κατερίνης και η τοπική επιτροπή της Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) αποτελούμενη από τους εκπαιδευτικούς - βιολόγους, Πολύζο Αθανάσιο (2ο ΓΕΛ), Λιναρά Δημήτριο (1ο ΓΕΛ), Δημουλιό Νικόλαο (4ο ΓΕΛ) και συνδιοργανωτές η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Πιερίας, η Σχολική Σύμβουλος Κλάδου ΠΕ04, το Ε.Κ.Φ.Ε. Πιερίας και η Ε.Λ.Μ.Ε. Πιερίας.



Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Πολύζος Αθανάσιος, Λιναράς Δημήτριος, Δημουλιός Νικόλαος

ΟΙΚΟ-λογική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να σώσοουμε στον πλανήτη, και αν αυτό ακούγεται ως ...μακρινό και μεταφυσικό, μπορούμε να κάνουμε πολύ καλό στην τσέπη μας. Σύμφωνα με μελέτη του  ΟΟΣΑ, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την κατάσταση αναμονής των ηλεκτρικών συσκευών (stand-by) ανέρχεται στο 13% της οικιακής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αναμένοντας  τους μεγάλους ρυπαντές να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, ας κάνουμε εμείς κάποια βήματα στην καθημερινή μας ζωή.

Στο σπίτι

 Όταν ξυριζόμαστε, πλένουμε το πρόσωπο ή τα δόντια, δεν αφήνουμε τη βρύση να τρέχει.  Ενα δισεκατομμύριο κάτοικοι του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, αλλά αν αυτό δεν σας ενδιαφέρει ριξτε μια ματιά στο λογαριασμό της εταιρίας ύδρευσης. Η θυμηθείτε, δεν είναι πολύ μακρινό, τα πρόστιμα την περίοδο της λειψυδρίας στις αρχές της δεκαετίας του 90.

Ο θερμοσιφωνας είναι καλό είναι ρυθμισμένος σε μια καλή θερμοκρασία, δεν είναι ανάγκη να φθάνει τους 70 βαθμους και μετά επειδή θα τσουρουφλιστείτε και θα μαδήσετε σαν κότα να καταναλώνετε και παγωμένο νερό για να πετύχετε την ιδανική θερμοκρασια.

Όταν φεύγετε από το σπίτι, μην ξεχνάτε να σβήνετε τα φώτα και τις ηλεκτρικές συσκευές και βγάζετε τους φορτιστές από την πρίζα.  Τις συσκευές δεν τις κλείνουνε απο το contol, διοτι τότε είναι σε θέση αναμονής και καταναλώνουν ρεύμα. Οταν μάλιστα απουσιάζετε για μεγάλο χρονικό διάστημα καλό είναι να βγάζετε τις συσκευές από την πρίζα. Μπορεί να πέσει και κανά κεραυνός και μετά άντε να βγάλεις άκρη με τη ΔΕΗ για την καμμένη συσκευή.


Μην  τοποθετείετε λάμπες, τηλεοπτικούς δέκτες και άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα κοντά στο θερμοστάτη του κλιματιστικού σας. Το κάνουν να λειτουργεί περισσότερο απ' όσο χρειάζεται. Εξοικονομήστε ενέργεια, χρησιμοποιώντας μικρά σκεύη για το μαγείρεμα μικρών ποσοτήτων. Χρησιμοποιείτε φιλικά για το περιβάλλον απορρυπαντικά και σαπούνια στο σπίτι.

Φράξτε τις χαραμάδες των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα. Τα ρεύματα αέρα κάνουν το σπίτι σας να χάνει ενέργεια.


Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο ρούχων ή το πλυντήριο πιάτων μόνο όταν είναι γεμάτο. Προτιμάτε τα οικονομικά προγράμματα.

Στο αυτοκίνητο

Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ποδαράκια σας. Αλλά αν πρέπει σώνει και καλα να χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να κάνετε ορισμένα απλά πράγματα:  Ρυθμίστε σωστά τον αέρα στα ελαστικά.Το σωστό φούσκωμα θα σας εξοικονομήσει κατά μέσο όρο 25 λίτρα καυσίμου το χρόνο!

Μην γκαζώνετε στο κόκκινο φανάρι και μην ...αφήνετε, όπως οι Dukes, τα λάστιχα κάτω στην άσφαλτο όταν ξεκινάτε. Ξεκινήστε ήρεμα, ούτως ή άλλως θα σταματήσετε στο επόμενο φανάρι.

Κάντε γρήγορες αλλαγές ταχυτήτων προς τις υψηλές σχέσεις και καθυστερήστε τις αλλαγές προς τις μικρές σχέσεις (με άλλα λόγια οδηγείτε όσο είναι δυνατό με τετάρτη ή πέμπτη).


Βγάζετε τη σχάρα του αυτοκινήτου και παίρνετε τα βαριά αντικείμενα από το πόρτ μπαγκάζ όταν δεν τα χρησιμοποιείτε.

Στη δουλειά

Χρησιμοποιείτε γυάλινο φλιτζάνι και ποτήρι για τον καφέ, το τσάι ή το αναψυκτικό σας αντί για τα πλαστικά της μιας χρήσης.

Όταν χρειάζεστε πρόχειρο χαρτί ξαναχρησιμοποιήστε από την ανάποδη παλιά ή άχρηστα έγγραφα.

Στον εκτυπωτή και το φωτοτυπικό χρησιμοποιείτε και τις δύο πλευρές του χαρτιού. Είναι ένας εύκολος τρόπος να σώσετε ένα δέντρο!

Σβήνετε τα φώτα όπου δεν χρειάζονται: στα γραφεία που δεν υπάρχει κόσμος, στις τουαλέτες, στις αίθουσες συμβουλίων.

Αν θέλετε να διακοσμήσετε με κάτι προσωπικό το χώρο της δουλειάς, φυτέψτε μερικά απλά και ταπεινά φυτά και λουλούδια, από αυτά που χρησιμοποιούμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Τα φυτά κάνουν καλό ακόμη και στο περιβάλλον του γραφείου, καθώς καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από ουσίες που μολύνουν.

Στον Κ. Παπούλια ο Αντώνης Σαμαράς




Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια θα γίνει στις 12:30 ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της ΝΔ  Αντώνης Σαμαράς.
Το βράδυ στις 20.00 έχει προγραμματισθεί συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος πήρε χθες εξητήριο από το νοσοκομείο.
Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, καθήκοντα Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας ανατίθενται στον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα συνοδέψει τελικώς τον Πρόεδρο της ΝΔ στη Γερμανία, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καθώς η πρώην υπουργός Εξωτερικών αντιμετωπίζει μια ωτίτιδα.  Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Κ. Σαμαράς είχε ζητήσει από την Κ. Μπακογιάννη να συνταξιδέψουν  στη Γερμανία.

ΑΠΙΘΑΝΟ..ΕΞΥΠΝΟ..!!


ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

loberdos_prosopo.jpg
Επί τάπητος θα τεθεί από την Τρίτη το ασφαλιστικό, αφού αρχίζει το έργο της, υπό τον Υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο, η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του συστήματος, στην οποία συμμετέχουν οι φορείς εργοδοτών κι εργαζομένων. Στο επίκεντρο του διαλόγου βρίσκονται οι αλλαγές που θα εξασφαλίσουν άμεσα πόρους και μακρόχρονη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών φορέων.

ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ...ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤ-1

Τίτλοι τέλους για δελτίο με Ευαγγελάτο στον ΑΝΤ1
Τίτλοι τέλους για δελτίο με Ευαγγελάτο στον ΑΝΤ1
Εληξε η συνεργασία μεταξύ ΑΝΤ1 και Νίκου Ευαγγελάτου με τον οποίο το κανάλι κατέληξε σε κοινά αποδεκτή φόρμουλα για την καταβολή της αποζημίωσής του. Δεν προκύπτει πάντως μέχρι στιγμής ότι ο anchorman του ΑΝΤ1 οδεύει προς τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο ΧΡΗΣΓΤΟΣ ΖΩΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΝΔ?

O Χρήστος Ζώης για γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ.
zois.jpg
Έχουν αρχίσει τις τελευταίες ώρες να πέφτουν στο τραπέζι τα ονόματα σχετικά με το πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Γιάννη Τραγάκη στην θέση του γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ο Μεϊμαράκης έχει προτείνει τον Κώστα Τασούλα για την συγκεκριμένη θέση. Ο συγκεκριμένος βουλευτής συγκεντρώνει πολλές συμπάθειες. Ωστόσο, ο Σαμαράς σκέφτεται σοβαρά να προτείνει πρόσωπο από την νέα γενιά των πολιτικών. Αν τελικά προτιμήσει 40άρη, τότε πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η περίπτωση του βουλευτή Λάρισας Χρήστου Ζώη. Το μόνο πρόβλημα που θα συναντήσει ο νέος αρχηγός από τη στιγμή που θα επιλέξει τον Ζώη, έχει να κάνει με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, ο οποίος έχει κάθε λόγο να θέλει να μονοπωλήσει την συμπάθεια του προέδρου στον κάμπο.

Η ΠΙΕΡΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ

Νέα στοιχεία για την πιερική βυζαντινή και νεότερη ιστορία έφεραν στο φως οι σαράντα πέντε εισηγήσεις (περισσότερες από κάθε προηγούμενο) του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου που οργάνωσε η Εστία Πιερίδων Μουσών, το τετραήμερο 25-28 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του δήμου Κατερίνης.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γραμματέας της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ν. Γραίκος, η επανάληψη για τέταρτη φορά του συνεδρίου με την ίδια θεματολογία, δε στέρησε τη διοργάνωση από την παρουσίαση νέων πτυχών τόσο για τη βυζαντινή ιστορική περίοδο του τόπου, όσο και για τη νεότερη.


Τα θέματα των εισηγήσεων του 4ου Επιστημονικού Συνεδρίου αναπτύχθηκαν σε πέντε ενότητες: της ιστορίας (βυζαντινής, νεότερης και εκκλησιαστικής), της Παιδείας-Φιλολογίας, της Αρχαιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και της Λαογραφίας, της Πιερικής Προσωπογραφίας και της Πολεοδομίας και της Διαχείρισης του δομημένου τοπίου.

Μερικά από τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα από επιστημονικής και όχι μόνο άποψης, που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο
Για το μεσαιωνικό οικισμό της Πέτρας παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία για τη ζωή του, κατά την πρωτοβυζαντινή περίοδο, με βάση τη γνωστή επιγραφή της Ελασσόνας (για την οποία προτείνεται η χρονολόγηση στον 6ο αι.). Περιγράφηκε η διαδικασία οικονομικής υποστήριξης του Κάστρου, με κτήματα και γεωργικές ασχολίες στην είσοδο των Στενών της Πέτρας από την πλευρά της Θεσσαλίας.
Μέσω της αξιοποίησης οικονομικών αρχείων εξετάστηκε η ίδρυση και οι διάφορες φάσεις εξέλιξης του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στην Κατερίνη κατά την εποχή του μεσοπολέμου. Επίσης η συμβολή της Τράπεζας στην τοπική οικονομία, η ερμηνεία των τρόπων δράσης της και του δανεισμού των φτωχών επαγγελματιών και των «φιλανθρωπικών» δράσεών της με τη διανομή καλαμποκιού σε ενδεείς πολίτες.                                                              
Περιγράφηκε περιστατικό αντιδικίας ανάμεσα σε καθηγητή και μαθητή στο Γυμνάσιο Κατερίνης στις 12 Μαρτίου του 1936, η οποία οδήγησε σε απεργία των μαθητών. Επιχειρήθηκε η διασύνδεση του συμβάντος με το γενικότερο κλίμα κοινωνικής αναταραχής, που επικρατούσε το ίδιο διάστημα στη Θεσσαλονίκη.
Με την αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων επιχειρήθηκε η αφηγηματική αναπαράσταση της καθημερινής ζωής μιας φανταστικής ημέρας του 531 στον πρωτοβυζαντινό οικισμό των Λουλουδιών Κίτρους. Περιγράφηκαν οι αγροτικές ασχολίες, όπως η παραγωγή κρασιού και ελαιολάδου και οι πολυεπίπεδες σχέσεις ανταλλαγών ανάμεσα στους εμπόρους και στον τοπικό επίσκοπο. Με παρόμοιο τρόπο και με βάση τις αρχαιολογικές και τις ιστορικές μαρτυρίες περιγράφηκε η καθημερινή ζωή στο βυζαντινό Κίτρος.
Τρία εργοστάσια ξυλείας στην Πιερία κατά τον 20ο αι., το εργοστάσιο στρωτήρων στη Μόρνα Πιερίων, εμποτισμού στο σιδηροδρομικό Σταθμό Κατερίνης και ξυλείας στο Λιτόχωρο, ήταν αφορμή για την πρώτη ανακοίνωση σχετικά με τη βιομηχανική αρχαιολογία της Πιερίας. Παρουσιάστηκαν ιστορικά στοιχεία, αρχειακό υλικό, περιγράφηκαν τα κτίρια και ο μηχανολογικός εξοπλισμός και τονίστηκε η πολιτισμική, οικονομική και κοινωνική σημασία των εργοστασίων στην Πιερία.     

Σεμινάριο τοπικής ιστορίας για εκπαιδευτικούς

Όπως και στο προηγούμενο συνέδριο οργανώθηκε σεμινάριο τοπικής ιστορίας για εκπαιδευτικούς. Στόχος του να παρουσιαστεί ένα περίγραμμα της πιερικής ιστορίας και ένας σύντομος βιβλιογραφικός οδηγός και να τεθούν προς συζήτηση ερωτήματα σχετικά με τη μεθοδολογία του μαθήματος της τοπικής ιστορίας.
Απώτερος στόχος είναι τα αποτελέσματα του σεμιναρίου να τυπωθούν σε ειδική έκδοση, η οποία θα διανεμηθεί στους εκπαιδευτικούς, με την προσθήκη περισσότερων μεθοδολογικών πληροφοριών, καθώς η μεθοδολογία της τοπικής ιστορίας είναι το κρισιμότερο ζήτημα, το οποίο απασχολεί τους εκπαιδευτικούς, που επιχειρούν όχι απλώς να «διδάξουν», αλλά να πραγματοποιήσουν δράσεις τοπικής ιστορίας.

Και Ψηφίσματα
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έγιναν ενδιαφέρουσες και ζωηρές συζητήσεις και διατυπώθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, για την προστασία μνημείων της Πιερίας, ενώ εγκρίθηκαν και δύο ψηφίσματα.
Το πρώτο προς την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους για τη μεταφορά στην Πιερία προς προσκύνηση της κάρας του αγίου μάρτυρα Αλεξάνδρου.
Το δεύτερο προς την 4η Εφορία Νεότερων Μνημείων Θεσσαλονίκης για την κήρυξη των δύο εγκαταλειμμένων εργοστασίων ξυλείας της Μόρνας Πιερίων και του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης, ως μνημείων μεγάλης επιστημονικής, βιομηχανικής και πολιτιστικής σημασίας για την περιοχή.

ΨΝΠΟ -ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ

Συνάντηση με την Επιτροπή Αγώνα για την επιστροφή της Ι.Μ. Πέτρας Ολύμπου στη Μητρόπολη, είχε το πρωί της Δευτέρας ο δήμαρχος Πέτρας, Θ. Παπαδημητρίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν επιθυμίας του δημάρχου και μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε στους δημότες της περιοχής του, για το (αμφιλεγόμενο) εύρος των διεκδικήσεων της Επιτροπής. Πάντως από όσα έγιναν γνωστά, ο δήμαρχος δεν πήρε πειστικές απαντήσεις, ενώ δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Την έντονη διαφωνία του, με τον τρόπο που επέλεξε η συγκεκριμένη επιτροπή να κινηθεί, εξέφρασε ο δήμαρχος Πέτρας, ο οποίος (όπως και οι περισσότεροι) ενημερώθηκαν για τη συγκρότηση της επιτροπής αγώνα μέσω ανακοίνωσης στον τύπο και χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή προσπάθεια, για τη διερεύνηση των προθέσεων του Δήμου, όσον αφορά το εύρος των διεκδικήσεων.
Από την άτυπη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, δεν προέκυψε κάτι επίσημο, αφού οι προτάσεις της Επιτροπής Αγώνα (της οποίας ηγείται ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα) κατατέθηκαν μόνο προφορικά.
OI_EKTASEIS_DEN_PARAXOROYNTAI_2Αντίθετα, ο δήμαρχος Πέτρας, ήταν σαφής τουλάχιστον ως προς εκείνα τα σημεία με τα οποία συμφωνεί με την Επιτροπή Αγώνα. Ο κ. Παπαδημητρίου, τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά δεν έχει αντίρρηση να περιέλθει η Εκκλησία και τα κτίρια της πρώην Μονής στην κυριότητα της Μητρόπολης, εφόσον αυτό δώσει μια προοπτική στην περιοχή για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Ο δήμαρχος, ζήτησε από την Επιτροπή, ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις και τις θέσεις της, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει επί συγκεκριμένων αιτημάτων και να διαλυθεί κάθε σύγχυση, η οποία προσφάτως και φυσιολογικά προκλήθηκε στην πλειοψηφία των δημοτών της Πέτρας.
Όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου, τα τέσσερα μέλη της Επιτροπής, δεν ήταν απόλυτα σαφείς μέχρι ποιου σημείου φτάνουν οι διεκδικήσεις τους και αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η διεκδίκηση εκτάσεων εκτός του χώρου που μέχρι πρόσφατα φιλοξενούσε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου. Από την πλευρά του δήμαρχος, ζήτησε να ενημερωθεί για «τυχόν άλλες δραστηριότητες» που θέλει η Επιτροπή να υλοποιήσει στην περιοχή, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με δραστηριότητες επιχειρηματικού τύπου. Αντίθετα, αν τελικά επαναλειτουργήσει το Μοναστήρι, ο Δήμος Πέτρας έχει τη διάθεση να προστατέψει την περιοχή από δραστηριότητες που δεν συνάδουν με το πνεύμα του Μοναχισμού. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν πρόκειται να μην αποδεχθεί μια ουσιαστική πρόταση, αν υπάρξει, για τη δημιουργία εγκαταστάσεων που σχετίζονται με την εκπαίδευση ή με επιστημονικά προγράμματα.