PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

ΘΑ ΤΗΝ ΠΩ ΤΗΝ ΚΑΚΙΑ...

ΝΑ ΦΕΡΑΡΙ, ΝΑ ΚΑΓΙΕΝ, ΝΑ ΜΠΕ ΕΜ ΒΕ, ΝΑ ΜΕΡΣΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΟΥΣ....ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ...
ΑΛΛΑ ΑΜΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ...ΣΤΟΜΑΣ....ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΡΑΚΤΕΡ...!!!
ΑΜ ΔΕ...!!!
ΤΑΕΝ ΛΟΓΩ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΟΔΗΓΟΥΝ...
ΝΙΕ ΣΙ ΛΕΟΥ

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ ΚΑΜΝΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΣ , ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ...
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 4 ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ, Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ...ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ, ΣΥΝΔΙΑΖΕΙ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ...ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΩΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ...
ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΑΝΤΩΣ, Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ, ΤΙΜΑΤΑΙ ΔΕΟΝΤΩΣ..!!!

Ο ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ...
ΤΟ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ 3 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ...
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ....!
Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ, ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ...!

Εκδοση Χριστοφοράκου στην Ελλάδα

Την παράδοση στην Ελλάδα του κατηγορούμενου για την υπόθεση της Siemens αποφάσισε το Εφετείο του Μονάχου, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τουρίστας πλήρωσε 1.300 ευρώ για να... σώσει 30 αστακούς!

Ενας Σλοβένος τουρίστας πλήρωσε πρόσφατα 1.300 ευρώ για να σώσει περίπου 30 ζωντανούς αστακούς σε ένα εστιατόριο στις κροατικές ακτές, γράφει η εφημερίδα Jutarnji List.

Ο Σλοβένος ενήργησε για χάρη της κόρης του που αρχικά έβγαλε το πορτοφόλι της και προσφέρθηκε να αγοράσει με τα χρήματα που είχε μέσα ένα αστακό από το εστιατόριο Νikο στο Ζαντάρ.

"Είχαμε 60 με 70 κιλά αστακούς στο ενυδρείο την ημέρα εκείνη... και τους αφήσαμε ελεύθερους όλους όσους δεν είχαν κρατηθεί για πελάτες",δήλωσε ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ερικ Πάβιν.

Ο Σλοβένος και η παρέα του από τέσσερις ενήλικους και τέσσερα παιδιά με την βοήθεια του προσωπικού του εστιατορίου άφησαν στη συνέχεια ένα-ένα τους αστακτούς στη θάλασσα.

Ο ανδρας αγνόησε ορισμένες αποδοκιμασίες ότι θα μπορούσε να διαθέσει τα χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό και αναχώρησε χωρίς να αναφέρει το όνομά του,προσθέτει η εφημερίδα.

ΤΑ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ ΕΚΤΟΣ ....ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Εκτός λειτουργίας βγήκε την Πέμπτη για πάνω από μία ώρα το δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης Twitter, λόγω επίθεσης από χάκερ. Προβλήματα παρατηρήθηκαν επίσης και από χρήστες του Facebook την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το blog του Twitter ο ιστότοπος επλήγη από κυβερνοεπίθεση, του τύπου denial - of - service. Τέτοιες επιθέσεις συνήθως γίνονται με το να πλημμυρίζουν με πληροφορίες τους server του site με στόχο να τους βγάλουν εκτός λειτουργίας.

"Τέτοιες επιθέσεις αποτελούν κακόβουλες απόπειρες να διακοπεί η λειτουργία διαδικτυακών τόπων e - banking, πληρωμής καρτών κ.α." αναφέρει ο συνιδρυτής του site Μπιζ Στόουν. Σύμφωνα με το BBC, το Twitter επανήλθε αλλά η επίσημη σελίδα της εταιρείας αναφέρει ότι "το site συνεχίζει να αμύνεται εναντίον της επίθεσης".

Σημειώνεται ότι το site χρησιμοποιείται από 45 εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.

Facebook εναντίον Google μετά από εξαγορά εταιρίας αναζήτησης

Το facebook προσθέτει ένα ακόμα επεισόδιο στις κόντρες των μεγάλων εταιριών στο διαδίκτυο. Η εξαγορά του FriendFeed φέρνει την δημοφιλή πλατφόρμα δικτύωσης σε απευθείας αντιπαράθεση με την Google.

To FriendFeed είναι μια πλατφόρμα για διαμερισμό πολυμέσων και ενσωματώνει μια μηχανή αναζήτησης "πραγματικού χρόνου". Αυτή επιτρέπει για αναζήτηση πληροφοριών που δημιουργούνται "ζωντανά" και όχι με τον παραδοσιακό τρόπο της Google που αρχειοθετεί συνεχώς αυτά που εμφανίζονται στις σελίδες.

Όλοι περίμεναν ότι η υπηρεσία θα αγοραστεί από την Google ή την Twitter αφού μια τέτοια μηχανή θα επέτρεπε σε κάποιον να ψάχνει γρήγορρα τα μηνύματα που μόλις έγραψε κάποιος.

To αμερικανικό πεντάγωνο εξετάζει το facebook!

Ο στρατός στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την έναρξη μελετών για το πως λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα, τα συστήματα ασφάλειας τους και τις επιπτώσεις που έχουν στους χρήστες.
Όλα αυτά στο πλαίσιο ανάπτυξης νέων κανονισμών και νόμων για το internet.

Πολλές είναι οι ανησυχίες ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα επιτρέψει σε κάθε λογής hackers να εισβάλλουν στο δίκτυο του πενταγώνου ή απλά θα δημιουργήσει αλόγιστη χρήση του bandwith.

Οι στρατιωτικοί επιβεβαιώνουν ότι θέλουν απλά να μελετήσουν τον τρόπο λειτουργίας και τα συστήματα ασφάλειας.

Η τουαλέτα είναι πιο απολαυστική από το σεξ

Το σεξ μπορεί να είναι διασκεδαστικό, αλλά οι Ολλανδοί δεν το απολαμβάνουν τόσο πολύ όσο μια επίσκεψη στην τουαλέτα, όπως φαίνεται σε έρευνα που δημοσιοποιήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΡ.

Σύμφωνα με την έρευνα που απευθύνθηκε σε 1.000 ενήλικες, το 88% απάντησε ότι μια επίσκεψη στην τουαλέτα είναι κάτι το "εξαιρετικά απολαυστικό" γεγονός που την καθιστά την υπ' αριθμόν ένα αγαπημένη δραστηριότητα των ερωτηθέντων, μεταδίδει το ΑΝΡ.

Μόλις το 21% απάντησε ότι αισθάνεται την ίδια απόλαυση με το σεξ.

Το ΑΝΡ χαρακτήρισε την έρευνα "αντιπροσωπευτική".
Η έρευνα διεξήχθη από το ινστιτούτο Informart GfK και το δημοφιλές επιστημονικό περιοδικό Quest.

Η δεύτερη πιο απολαυστική δραστηριότητα των Ολλανδών, σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα είναι η κουβεντούλα με ένα φίλο.
Η έξοδος προς διασκέδαση καταλαμβάνει την τρίτη θέση.


ΚΙ ΕΓΩ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΥΛΙΠΕΣ ---ΤΟΥΣ ΟΛΛΑΝΔΟΥΣ!

Γυναίκα ζητά βοήθεια για το στήθος της από την βρετανική πρεσβεία

Μια Βρετανίδα που είχε μεταβεί στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αύξηση του στήθους της, έμεινε δυσαρεστημένη από το αποτέλεσμα και ζήτησε την παρέμβαση του Φόρειν Οφις.

Όπως σε μια άλλη περίπτωση στη Φλόριντα που μια μητέρα ζήτησε από το βρετανικό προξενείο να βοηθήσει τον έφηβο γιο της να συσκευάσει τις αποσκευές του και να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο γιατί είχε αρρωστήσει.

Μια σειρά περίεργων αιτημάτων έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς σε διάφορες διπλωματικές αποστολές της Βρετανίας στο εξωτερικό, που αφήνουν τους υπαλλήλους με το στόμα ανοιχτό. Το υπουργείο Εξωτερικών έχει συντάξει ένα κατάλογο στον οποίο περιλαμβάνονται ερωτήσεις από το πώς να ηρεμήσουν άτακτα παιδιά, τι καιρό θα κάνει, μέχρι πώς φτιάχνεται σπιτική μαρμελάδα.

Τα βρετανικά προξενεία διαθέτουν ένα δίκτυο 261 καταστημάτων σε όλο τον Κόσμο και ένας από τους ρόλους τους είναι να διευκολύνουν τους Βρετανούς ταξιδιώτες να διαμένουν ή να ταξιδεύουν με ασφάλεια στο εξωτερικό και να τους χορηγήσουν την κατάλληλη βοήθεια εάν κάτι δεν πάει καλά.

"Συνήθως δεχόμαστε αιτήματα από ανθρώπους που πιστεύουν ότι είμαστε γραφείο παραπόνων και επίλυσης προβλημάτων παντός είδους, και όχι μόνον αυτών που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο εξωτερικό", δηλώνει η πρόξενος του Αλικάντε στην Ισπανία.

"Είναι σημαντικό οι Βρετανοί πολίτες να κατανοήσουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει το Φόρειν Οφις για αυτούς. Έτσι το προσωπικό μας να μπορεί να εστιαστεί και να ασχοληθεί με πραγματικά προβλήματα και με ανθρώπους που πραγματικά χρειάζονται βοήθεια όταν βρίσκονται στο εξωτερικό", δηλώνει ο υπουργός για προξενικές υποθέσεις Κρις Μπράιντ.
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΑ...ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...
ΚΑΙ ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ,,,!!

1025 ΔΟΛΑΡΙΑ ΕΝΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙ ΤΣΑΙ...

Ένα φακελάκι τσαγιού 109 ετών διατέθηκε προς πώληση στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ τσαγιού του Χονγκ Κονγκ και πουλήθηκε 1.025 δολάρια, σύμφωνα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Μόλις 10 γραμμάρια ήταν το βάρος του τσαγιού pu-ehr, το οποίο παίρνει το όνομα του από την κομητεία Που'ερ της επαρχίας Γιουνάν της νότιο-δυτικής Κίνας και κοστολογήθηκε 8.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ (1.025 δολάρια ΗΠΑ), γράφει η εφημερίδα South China Morning Post.

Η εταιρία Sun Sing Tea διαθέτει επίσης προς πώληση δύο συσκευασίες τσαγιού 300 και 320 γραμμαρίων που κυκλοφόρησαν το 1950 προς 130.000 και 70.000 δολάρια Χονγκ Κονγκ, στη διάρκεια τριήμερης εκδήλωσης.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Συμβουλίου Εμπορικής Ανάπτυξης Τσαγιού του Χονγκ Κονγκ Ρέιμοντ Γιπ Τσακ -Γιαν ανέφερε ότι η περιοχή έχει το προνόμιο να είναι το κομβικό σημείο διάθεσης του τσαγιού επειδή δεν επιβάλλονται δασμοί στις εμπορικές του συναλλαγές με την Κίνα.

Ο Γιπ δήλωσε ότι: "Το εμπόριο τσαγιού προχωρά πολύ καλά παρά την οικονομική κρίση γιατί ο κόσμος καταναλώνει τσάι για να χαλαρώσει από το στρες και το τσάι είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ρόφημα διεθνώς μετά το νερό".

Το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στο Χονγκ Κονγκ και η πόλη αυτή έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση από όλες τις πόλεις της Ασίας.

ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΗΣ ΖΗΤΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΙΛΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Στην επίσημη αίτησή του προς την πολιτική προστασία και το δήμο της Λ' Άκουϊλα, ο σεισμοπαθής Αντόνιο Μπερναρνίνι ζητά να φιλοξενηθεί σε μια από τις βίλες του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Το σπίτι του, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, χαρακτηρίσθηκε από τους ειδικούς "μη κατοικήσιμο".

Ο εν λόγω σεισμόπληκτος συμπληρώνοντας την προβλεπόμενη αίτηση στο σημείο όπου αναφέρεται "επιλογή κατοικίας με ενοίκιο", πρόσθεσε με στυλό:

"Αν είναι δυνατόν θα προτιμούσα την Βίλα Τσερτόζα ή το Παλάτσο Γκρατσιόλι".

Πρόκειται για την γνωστή έπαυλη της Σαρδηνίας όπου ο Μπερλουσκόνι έχει φωτογραφηθεί από τους παπαράτσι και για το μέγαρο της Αιώνιας Πόλης,όπου διαμένει το χειμώνα.

Όταν οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να εξηγήσει καλύτερα την ιδιαίτερη αυτή επιθυμία του, ο Μπερναρντίνι (ο οποίος απολύθηκε πριν έξι χρόνια από την δουλειά του και έχει προσφύγει δικαστικά) απάντησε: "δεν πρόκειται για πρόκληση, αλλά για λογικό αίτημα που βασίζεται στα όσα είχε δηλώσει δημόσια ο Μπερλουσκόνι μετά τον σεισμό, στην υπόσχεση ότι θα φιλοξενούσε στα σπίτια του κάποιους σεισμοπαθείς. Θα μπορούσα να του δώσω πολύτιμες συμβουλές, βάσει της εμπειρίας μου, αφού τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχω ζήσει σε σκηνή, μέσα στο αυτοκίνητό μου και σε δυο ξενοδοχεία".

Έωςτώρα, δεν έχει γίνει κανένα επίσημο σχόλιο από το κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, το Παλάτσο Κίτζι, ούτε και από τον εκπρόσωπο τύπου του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Επί ποδός η Τροχαία ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στη λήψη έκτακτων μέτρων ασφαλείας προχωρά η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ενόψει του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου, καθώς αναμένεται αυξημένη κίνηση οχημάτων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού.

Όπως ανακοινώθηκε, όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις της Τροχαίας θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα, θα συγκροτηθούν συνεργεία ελέγχων για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραβάσεων, όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, το αντικανονικό προσπέρασμα και η παραβίαση σηματοδότη, με σκοπό την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Εξάλλου, αύριο, Παρασκευή, και την Κυριακή, 16 Αυγούστου, θα ισχύσουν τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, σε τμήματα των εθνικών οδών του νομού Θεσσαλονίκης. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν αύριο από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ. αυτής και στο ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

Το παραπάνω μέτρο θα ισχύσει και την Κυριακή από τις 3 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από το 34o χλμ. αυτής μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης, καθώς επίσης στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

Η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας, να οδηγούν με ηρεμία, αποφεύγοντας την επιθετική οδήγηση και επιδεικνύοντας πνεύμα κυκλοφοριακής αλληλεγγύης να παραχωρούν προτεραιότητα και να διευκολύνουν τους άλλους οδηγούς συνεργαζόμενοι με τους τροχονόμους.

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΤΟΥΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ ΟΙ ΠΕΤΟΥΝΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΘΕΜΑ....

-ΑΥΤΟ ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΗΝΥΣΗ ή ΝΑ ΤΟ "ΧΟΝΤΡΙΝΟΥΜΕ" ΛΙΓΟ?

Επιπλέον 200 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομεία

Στην υπογραφή της έγκρισης πρόσληψης 200 ατόμων με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για την αντιμετώπιση επειγουσών και επιτακτικών αναγκών των νοσοκομείων, προέβη ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Λέγκας.

Οι συμβάσεις θα έχουν διάρκεια οκτώ μηνών και το προσωπικό θα καλύψει τις ανάγκες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) και των Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Μ.Ε.Ν.Ν.) των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΟ, η δαπάνη θα καλυφθεί από σχετικές πιστώσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Σημειώνεται επίσης πως οι εν λόγω προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού, γίνονται πέραν του προβλεπομένου αριθμού προσλήψεων που έχουν προγραμματιστεί.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΟ ΕΜΕΙΣ...ΑΛΛΑ Πότε?

1 νομαρχης
13 δήμαρχοι
4 βουλευτες...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΠΕΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ...

ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΡΙΤΟΥ -ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΟΝΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΡΓΑΤΤΙΚΟΙ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ
ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ..."ΣΑΚΑΚΙΑ"
ΑΛΛΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ "ΧΡΕΩΘΕΙ" ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ..
ΤΟ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΤΑ "ΛΙΒΑΔΙΑ" ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ, Ε, ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΑ, ΕΓΩΙΣΤΙΚΗ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙΔΕΑΤΙΣΜΟΣ....ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ ΓΕΛΟΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΛΙΟ...

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ, ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΣΤΟΝ ..."ΚΟΣΜΟ" ΤΟΥ..!
Η ΠΙΕΡΙΑ ΔΕ ΣΩΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙΝΑ ΚΑΝΕΤΕ...

ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ, ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΟΥΜΕ....

ΗΜΟΥΝ ΝΕΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΑΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΛΙΑ ΒΛΕΠΩ...

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ

Η ...ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ -ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΙΕΙΡΕΙΣ- ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ -ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ -ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ...

ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΣ ΤΟ ΚΑΤΑΚΑΛΟΚΑΙΡΟ -ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΣΥΧΝΩΝ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ, ΠΡΙΝ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΘΥΜΑΤΑ...

ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΤΑΛΙΚΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, "ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΟΥΝ" ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΤΑ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ...

ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΜΦΑΝΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ..

ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑ ΕΝΘΕΝ ΚΑΙ ΕΝΘΕΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΟΡΤΗΓΑ -ΝΤΑΛΙΚΕΣ.
ΑΣ ΜΠΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΠΛΗ ΚΙΝΗΣΗ...ΜΕ 4 ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΔΙΕΛΕΥΣΗΣ...
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Η ΤΡΟΧΑΙΑ , ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΣΑ ΟΡΙΖΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ...

ΕΕ: Ανώφελο το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων

Ανώφελο εκτιμούν ότι είναι το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού της νέας γρίπης εμπειρογνώμονες της ΕΕ, διατυπώντας μια σειρά συστάσεων.

Όπως σημείωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζοντας γνωμοδότηση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από τους αντιπροσώπους των κρατών στη διάρκεια συνόδου της επιτροπής της ΕΕ για την υγειονομική ασφάλεια, κάθε χώρα παραμένει ελεύθερη να αποφασίσει τα μέτρα που θα λάβει.

«Τα κράτη μέλη δεν βλέπουν την ανάγκη, προς το παρόν, να διατάξουν προληπτικά το μαζικό κλείσιμο των σχολείων», εξηγεί η επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

«Συνιστούν πάντως το κλείσιμο σχολείων τοπικά, εφόσον διαγνωστούν κρούσματα μεταξύ των μαθητών, με στόχο να καθυστερήσει η μετάδοση του ιού», προσθέτει.

«Η χρησιμότητα αυτής της προσέγγισης εξαρτάται σαφώς από την ταχύτητα των ενεργειών», επιμένει η επιτροπή.

Παράλληλα, οι ειδικοί συνιστούν «να αποφεύγονται άλλες μορφές παιδικών συγκεντρώσεων».

«Ο στόχος είναι να αποφύγουν οι γονείς να δημιουργήσουν παράλληλες δομές στις οποίες να συγκεντρώνονται τα παιδιά σε περίπτωση που κλείσουν τα σχολεία, επειδή κάτι τέτοιο απλώς θα μετέθετε το πρόβλημα», εξήγησε ειδικός.

Η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια συνεχίζει τις συνεδριάσεις της ώστε να διατυπώσει συστάσεις για τον εμβολιασμό. «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προβούμε σε ανακοίνωση μέσα στις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Ντένις Άμποτ, ένας από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Όσο όμως η επιτροπή για την υγειονομική ασφάλεια δεν έχει συμφωνήσει σε μια διατύπωση, είναι δύσκολο να υπεισέλθουμε σε λεπτομέρειες», υπογράμμισε.

Που θα βρίσκονται οι πολιτικοί αρχηγοί το Δεκαπενταύγουστο

Στην Ιθάκη θα μεταβεί για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα παραστεί στη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Γαρδελάκι [Βλέπε άρθρο] .

Την Κομοτηνή
θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής όπου θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία για την Κοίμηση της Παναγίας στον ιερό ναό Θεοτόκου της θρακικής πόλης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών [Βλέπε άρθρο] .

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Α. Παπανδρέου θα παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής στην Πάρο.

Στη Νέα Μάκρη θα βρίσκεται το Δεκαπενταύγουστο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στα Χανιά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και στην Αθαμανία Άρτας, τόπο καταγωγής του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θα μεταβεί το πρωί του Σαββάτου στον Ι. Ναό Παναγίας στην Αρκίτσα του Ν. Φθιώτιδας, όπου θα παρακολουθήσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στις εορταστικές εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο όρος, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

Αίτηση χρεοκοπίας κατέθεσε ο οίκος Escada

Αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές κατέθεσε ο οίκος πολυτελών ειδών Escada, καθώς δεν κατάφερε να πετύχει συμφωνία με τους κατόχους ομολογιών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του. Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν νωρίτερα κατά 14%.

ΑΝΝΑ ΦΡΑΝΚ

Τη ζωή της Αννα Φρανκ θα μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη η Γουόλτ Ντίσνεϊ. Το σενάριο της ταινίας θα υπογράφει ο Ντέιβιντ Μάμετ και θα βασίζεται τόσο στο διάσημο ημερολόγιό του νεαρού κοριτσιού, όσο και στο θεατρικό έργο των Φράνσις Γκούντριτς και Αλμπερτ Χάκετ.

Σύμφωνα με το BBC, η Γουόλτ Ντίσνεϊ προχωρά στην παραγωγή της ταινίας με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από τότε που οι Ναζί εντόπισαν το κρησφύγετο της Αννα Φρανκ στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας και τη μετέφεραν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, όπου πέθανε σε ηλικία μόλις 15 ετών.

Ο Ντέιβιντ Μάμετ, ο οποίος το 1984 απέσπασε το βραβείο Πούλιντζερ για το έργο Glengarry Glen Ross, αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σεναριογράφους της εποχής μας.

Το Glengarry Glen Ross μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στο σινεμά (στα ελληνικά μεταφράστηκε ως Οικόπεδα με Θέα), το 1992, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο, Τζακ Λέμον, Εντ Χάρις, Κέβιν Σπέισι, Αλεκ Μπόλντγουιν και Αλαν Αρκιν.

Την υπογραφή του Μάμετ φέρουν, επίσης, οι ταινίες Χάνιμπαλ, Οι Αδιάφθοροι και Wag The Dog («Ο πρόεδρος, ένα ροζ σκάνδαλο και ένας πόλεμος»), καθώς και η επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά The Unit, που προβάλλεται από το CBS.

Να σημειωθεί πως το θεατρικό έργο των Γκούντριτς και Χάκετ μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά το 1959 με πρωταγωνίστρια την Μίλι Πέρκινς.

Εκτός από οικογένεια, η όρκα χρειάζεται και φίλους

Μπορεί το όνομά της να προϊδεάζει για το αντίθετο, αλλά η Όρκα, η δολοφόνος φάλαινα, αρέσκεται στην κοινωνική δικτύωση και συχνά επισκέπτεται «λέσχες» (social clubs) για να αναπτύξει τους κοινωνικούς δεσμούς με τα ομοειδή της θηλαστικά.

Η Όρκα ζει σε μικρές ομάδες των δέκα έως είκοσι, το πολύ, ατόμων. Κάποιες φορές το χρόνο, όμως, πολλές τέτοιες ομάδες συγκεντρώνονται σε απομονωμένα μέρη στη Ρωσία, την Αλάσκα, την Ισλανδία ή την Ανταρκτική.

Πολλές εξηγήσεις αυτής της συμπεριφοράς είχαν δοθεί μέχρι σήμερα, όλες όμως παρέμεναν στο επίπεδο της εικασίας.

Κάποιοι ερευνητές υποστήριζαν ότι η συγκέντρωση αυτή γίνεται για να αυξηθούν οι πιθανότητες εύρεσης τροφής, άλλοι ότι σκοπός είναι η αναπαραγωγή.

Απίθανο εξάλλου είναι ότι φάλαινες δολοφόνοι συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες για να προστατευτούν, καθώς δεν υπάρχουν αρπακτικά που να τις απειλούν.

Ρώσοι ερευνητές πρότειναν μία άλλη προσέγγιση στο Journal of Ethology.

Παρατηρώντας μία παρόμοια συνάθροιση στον Κόλπο Αβάτσα της Ρωσίας διαπίστωσαν ότι οι όρκες σπάνια κυνηγούσαν ή τρέφονταν κατά τη διάρκεια της συνεύρεσης, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και μισή μέρα.

Αυτό που πράγματι συνέβαινε, είναι ότι τα κήτη αυτά «επικοινωνούσαν» περισσότερο από το συνηθισμένο στη διάρκεια της συνάθροισης, ανταλλάσσοντας ήχους, κολυμπώντας συγχρονισμένα και τρίβοντας τα πτερύγιά τους.

Αυξημένη ήταν και η σεξουαλική τους δραστηριότητα, γεγονός που υποδεικνύει ότι αυτές οι μεγάλες συγκεντρώσεις μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εύρεσης συντρόφου.

Οι ερευνητές, θεωρούν ότι η μεγάλη αυτή ομήγυρη λειτουργεί πρωταρχικώς ως «λέσχη», η οποία βοηθά στην εγκαθίδρυση και τη σύσφιξη κοινωνικών δεσμών.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να διευκολύνει στο ζευγάρωμα, έχει όμως και άλλες λειτουργίες τις οποίες μόλις τώρα αρχίζουμε να κατανοούμε.

Για παράδειγμα, η διατήρηση ευρύτερων κοινωνικών σχέσεων μπορεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για τις όρκες, οι οποίες ζουν πολλά χρόνια, σε μικρές ομάδες και με χαμηλούς δείκτες γεννητικότητας.

Χιλιάδες ζώα βιζόν πλημμύρισαν τον δήμο Ασκίου Κοζάνης,

κάνοντας επιδρομές σε φάρμες και αυλές σπιτιών, όπου μάλιστα ένα κορίτσι δέχθηκε δάγκωμα στο πόδι. Τα κλουβιά τους άνοιξαν πριν από λίγες μέρες άγνωστοι, παραβιάζοντας τις φάρμες εκτροφής.

Όπως αναφέρεται στο Έθνος της Πέμπτης, από τα περίπου 6.000 ζώα που απελευθερώθηκαν οι κάτοικοι κατάφεραν να μαζέψουν περίπου 5.500 ζώα. Πολλά όμως τραυματίστηκαν θανάσιμα.

«Τα βιζόν δεν μπορούν να ζήσουν ελεύθερα στη φύση, γιατί δεν βρίσκουν τροφή. Δεν τρώνε τίποτε άλλο εκτός από ειδική τροφή που προμηθευόμαστε από εργοστάσιο στη Νεάπολη Κοζάνης.

» Το πιο σοβαρό όμως είναι η μεταξύ τους συμπεριφορά. Τα ζώα μπαίνουν ανάκατα μέσα στα κλουβιά. Δεν μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε σε οικογένειες όπως τα είχαμε πριν, με αποτέλεσμα να αλληλοσκοτώνονται. Τα βιζόν αναπτύσσουν κανιβαλιστική συμπεριφορά, δεν αντέχουν το ένα το άλλο» δήλωσε στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης της μίας φάρμας.

Οι υποψίες για το περιστατικό της απελευθέρωσης στρέφονται σε μια οργάνωση ακτιβιστών με την επωνυμία «Μαύρα Κοράκια».

Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ παρόμοιες ενέργειες γίνονται από οικολογικές και άλλες οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στην προκήρυξή της τότε, η οργάνωση είχε κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες αιχμαλωσίας των ζώων, προειδοποιώντας για ανάλογες ενέργειες.

Πάντως, η πρόεδρος του σωματείου «Αργός» Ε.Δόδουρα δήλωσε στην Καθημερινή ότι η απελευθέρωση δεν αποτελεί λύση για τα βιζόν, αφού δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα επικίνδυνο και ανοίκειο για αυτά περιβάλλον, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την εγχώρια πανίδα.

Η ίδια αναγνωρίζει τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου της γούνας και τονίζει ότι η πρόταση του σωματείου είναι να αντικατασταθεί αυτή η δραστηριότητα με άλλες φιλικότερες στο περιβάλλον που επιδοντούνται από την ΕΕ.

Στην Κοζάνη και στη Σιάτιστα υπάρχουν 35 εκτροφεία βιζόν που παράγουν πάνω από 45.000 δέρματα τον χρόνο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις γουνοποιίας, με το 95% της παραγωγής να απορροφάται από τη ρωσική αγορά.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΑΝΑΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ -ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ

Περισσότεροι από δύο χιλιάδες πιστοί από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα, αναμένεται να συμμετάσχουν φέτος στο Προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στις παρυφές του Πόντου, κοντά στην Τραπεζούντα. Το Προσκύνημα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και Βουλευτή της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδη.

Το σύνολο των προσκυνητών θα μεταβεί οδικώς, ανήμερα της εορτής, στους πρόποδες του όρους Μελά, όπου θα σχηματισθεί πομπή και με επικεφαλής την εικόνα της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στα Άγια των Αγίων του Ποντιακού Ελληνισμού.

πιστωτικές κάρτες από το Σεπτέμβριο

Η δικαιολογία πως οι πιστοί δεν έχουν πάνω τους μετρητά όταν περνά ο δίσκος για τις δωρεές τους στις εκκλησίες δε θα είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιείται προσεχώς στην Κόστα Ρίκα.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία στο Σαν Χοσέ ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβριο, σε αρκετούς ναούς θα γίνονται δεκτές πιστωτικές κάρτες.

Δυο τράπεζες προμήθευσαν τους ναούς με μηχανήματα ανάγνωσης και χρέωσης πιστωτικών καρτών, για εκτεταμένη δοκιμή της αποδοχής δωρεών μέσω αυτών, σε 13 από τις 110 ενορίες της αρχιεπισκοπής της πρωτεύουσας.

ΕΦΗΒΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

Το ποσοστό των γεννήσεων παιδιών από ανήλικες αμερικανίδες είναι διπλάσιο από το μέσο όρο σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες και έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής ερευνητικής οργάνωσης "Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού".

Συγκεκριμένα στην έκθεση επισημαίνεται ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες σε κάθε 1000 έφηβες -ηλικίας 15 έως 19 ετών- αναφέρονται 42 γεννήσεις , ενώ ο μέσος όρος στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών είναι 21 γεννήσεις ανά 1000 κορίτσια.

Επισημαίνοντας ιδιαιτέρως τον υψηλό αριθμό γεννήσεων στον πληθυσμό των ισπανόφωνων εφήβων στις ΗΠΑ, η ερευνήτρια Λίντα Τζέικομπσεν τόνισε την ανάγκη να προσεχθεί το φαινόμενο, αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ως προς την εκπαίδευση και τη μόρφωση των νέων στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα 1000 νεαρά κορίτσια στον ισπανόφωνο πληθυσμό στις ΗΠΑ αναλογούν 81,7 γεννήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

"Μέχρι το 2050 περίπου το 40% του πληθυσμού θα είναι ισπανόφωνοι. Η δυνατότητα αυτού του αυξανόμενα νεαρού πληθυσμού να έχει πρόσβαση στην εκπαίδευση και να εξασφαλίσει εργασία θα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τη δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις ενός πληθυσμού που γερνάει", δήλωσε η Λιντα Τζέικομπσεν.

Ενδεικτικά στην έκθεση επισημαίνεται οτι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανά 1000 έφηβες καταγράφονται 24 γεννήσεις παιδιών, ενώ στην Ιταλία και στην Ιαπωνία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 5 γεννήσεις στις 1000 έφηβες.

Αν και στο διάστημα από το 1991 έως το 2005 παρατηρήθηκε μείωση κατά ένα τρίτο του ποσοστού των γεννήσεων από έφηβες μητέρες στις ΗΠΑ, μετά το 2007 παρατηρείται αντιστροφή αυτής της τάσης. Στις 1000 αφροαμερικανίδες έφηβες το ποσοστό των γεννήσεων είναι 64,3%, ενώ στις μη ισπανόφωνες λευκές το ποσοστό πέφτει στο 27,2%, σύμφωνα με τα Κέντρα για τον Έλεγχο και τη Αποτροπή των Ασθενειών.

Οι εφηβικές κυήσεις στις ΗΠΑ οδηγούν συχνά σε εγκυμοσύνες με πολλούς κινδύνους, χαμηλότερες επιδόσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, στην ανεργία και στην φτώχεια, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ "ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ"

Μία ακόμη νησίδα ελληνισμού στο χώρο της ομογένειας αποτελεί το χωρίο «Νίκος Μπελογιάννης», ένας από τους νεότερους οικισμούς της Ουγγαρίας. Είναι ο τόπος που δημιουργήθηκε το 1950 για να φιλοξενήσει, στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς, Ελληνες του εμφυλίου πολέμου. Εκεί έμελε να ριζώσουν, εκεί γεννήθηκαν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους. Εκεί έφυγαν από τη ζωή πολλοί Ελληνες, χωρίς να δούνε ξανά την πολυπόθητη πατρίδα. Άλλοι, πιο τυχεροί, επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη, όταν το επέτρεψαν οι συνθήκες. Αρκετοί όμως έμειναν στη φιλόξενη αυτή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης και συνεχίζουν στις μέρες μας να κρατούν ζωντανή την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις, χωρίς να γκετοποιηθούν.

«Οι δύο λαοί είχαν αναπτύξει αδελφικούς δεσμούς, είχαν μάθει να εκτιμούν τον πολιτισμό του άλλου και καλλιεργούσαν μαζί τις αντίστοιχες παραδώσεις, φαινόμενο που συνεχίζεται και στις μέρες μας», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Κώστας Ριζογιάννης, δήμαρχος του Μπελογιάννη από το 1997. Και συνεχίζει: «Μαζί γιόρταζαν και γιορτάζουν τις Ουγγρικές και Ελληνικές εορτές. Έτσι και φέτος, στις 20 Αυγούστου, θα βρεθούμε όλοι μαζί, Έλληνες και Ούγγροι, στη γιορτή του χωριού μας, που συμπίπτει με την ημέρα του Ουγγρικού Συντάγματος. Μαζί με τους επισήμους, περιμένουμε να έρθουν Ελληνες απ΄ όλη την Ουγγαρία, από την Ελλάδα φίλοι παλιοί, που έχουν επαναπατριστεί, αλλά και νέοι που έχουμε αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Μεταξύ αυτών από το Δήμο Αγ. Δημητρίου, της Αθήνας, με τον οποίο έχουμε αδελφοποιηθεί».

Ημέρα γεμάτη Ελλάδα, θα είναι και πάλι η γιορτή, με το παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα «Πύργος», του Μπελογιάννη να δίνει τον παλμό στην κεντρική πλατεία του χωριού, μαζί με δύο χορευτικά από την Υπάτη, Φθιώτιδας και την Κερατέα, Αττικής. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα «Ταβέρνα», του Μπελογιάννη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Gomor Kata.

Αν και οι Ελληνες του Μπελογιάννη σήμερα είναι το ένα τρίτο των 1.250 κατοίκων, όλοι αναγνωρίζουν το διαχρονικό τους ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου και κοντά τους έμαθαν να αγαπούν την Ελλάδα. Το χωριό διαθέτει νηπιαγωγείο, όπου και τα παιδιά των Ούγγρων μαθαίνουν ελληνικά, όπως και στο οκτατάξιο δημοτικό σχολείο, ένα Πολιτιστικό Κέντρο, Αθλητικό Όμιλο, δύο χορευτικά συγκροτήματα και την ορχήστρα ελληνικής μουσικής, που όπως αναφέρει με καμάρι ο κ. Ριζογιάννης, έχουν σημειώσει λαμπρές επιτυχίες τόσο στην Ουγγαρία, όσο και στο εξωτερικό. Η κοινότητα διαθέτει και τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, που πρωτοσυστάθηκε το 1959.

Στο κέντρο του Μπελογιάννη δεσπόζει, από το 1996, ο ναός του Μεγαλομάρτυρα Δημητρίου και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, κτισμένος σε βυζαντινό ρυθμό.

Η ανέγερσή του, για την οποία είχε πρωτοστατήσει ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουγγαρία και Μεσευρώπη, Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των Ελλήνων, είχε στοιχίσει, τότε, γύρω στα 150 εκατομμύρια δραχμές και ήταν εξ ολοκλήρου δωρεά του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Δαφέρμου. Η αρχιτεκτονική μελέτη ήταν του αρχιτέκτονα Αχιλλέα Δημητρίου, πολιτικού πρόσφυγα στην Ουγγαρία, και του γιου του.


Η ιστορία του χωριού

Παιδί ελλήνων πολιτικών προσφύγων, γεννημένος στην Ουγγαρία, ο Κώστας Ριζογιάννης μιλάει με υπερηφάνεια για το χωριό του, επισημαίνοντας την καθοριστική βοήθεια του ουγγρικού κράτους προς τους Ελληνες που βρέθηκαν εκεί. Η καρδιά, όμως, πάντα χτυπάει ελληνικά, στους παλμούς της πατρίδας που είχαν στερηθεί για πολλές δεκαετίες.

Η ανοικοδόμηση του Ελληνοχωρίου (Gοrοgfalva), όπως ονομάστηκε αρχικά, ξεκίνησε στις 6 Μάιου του 1950, για να στεγάσει πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου. Ίσως τότε πολλοί να μην ήξεραν ότι το χωριό, που βρίσκεται κοντά στο Δούναβη και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από τη Βουδαπέστη, ανεγείρεται στα πρώην αγροκτήματα του μεγάλου Έλληνα ευεργέτη και βαρόνου της Αυστρο-Ουγγαρίας, Γεωργίου Σίνα.

«Στη θέση του σημερινού χωριού υπήρχαν τότε χωράφια και λιβάδια», αφηγείται ο Κώστας Ριζογιάννης. «Η ανοικοδόμηση του χωριού έγινε με ραγδαίους ρυθμούς. Χάρη στην εθελοντική προσφορά χιλιάδων Ελλήνων και Ούγγρων, μέσα σε οκτώ μόλις μήνες, κατασκευάστηκαν 418 κατοικίες, ενώ παράλληλα είχε αρχίσει και η ανέγερση κοινωφελών εγκαταστάσεων, όπως ήταν το μαγειρείο, το νηπιαγωγείο, το σχολείο, η κοινοτική βιβλιοθήκη, το κοινοτικό κατάστημα, το πνευματικό κέντρο και το ιατρείο. Φυσικά στους περισσότερους δρόμους δόθηκαν ελληνικά ονόματα που παραμένουν μέχρι σήμερα».

Το όνομα του Νίκου Μπελογιάννη δόθηκε στο χωριό στις 3 Απριλίου του 1952, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία του έλληνα αγωνιστή, με ομόφωνη απόφασή των 1.850 Ελλήνων που ζούσαν τότε εκεί.

Όπως είναι φυσικό οι νέοι άποικοι είχαν ανάγκη από επαγγελματική αποκατάσταση. Έτσι, το 1951 ιδρύθηκε ο οικοτεχνικός συνεταιρισμός, το επόμενο έτος ο αγροτικός συνεταιρισμός «Ειρήνη», ενώ το 1954 λειτούργησε ο συνεταιρισμός κατασκευής ετοίμων ενδυμάτων, όπου εργαζόταν 150 γυναίκες. Μετά την αποφοίτησή τους από τις τεχνικές-επαγγελματικές σχολές οι νέοι έπιαναν δουλειά στα αστικά κέντρα της γύρω περιοχής.

Οι κάτοικοι του νέου χωριού προέρχονταν από 263 δήμους και κοινότητες της Ελλάδας. Ο αριθμός τους έφτασε το ανώτατο όριο το 1952, όταν ο οικισμός αριθμούσε 1.850 ψυχές, για να πέσει αισθητά το 1954, με το πρώτο κύμα επαναπατρισμού στην Ελλάδα. Μεγάλες διαστάσεις πήρε η παλιννόστηση στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, η οποία είχε αντίκτυπο στη δημογραφική σύνθεση του χωριού.