PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Οδυσσέας Ελύτης

Ο Αύγουστος



Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά

Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά

Αύγουστε μήνα και Θεέ σε σέναν ορκιζόμαστε

Πάλι του χρόνου να μας βρεις στο βράχο να φιλιόμαστε

Απ΄την Παρθένο στον Σκορπιό χρυσή κλωστή να ράψουμε

Κι έναν θαλασσινό σταυρό στη χάρη σου ν΄ανάψουμε

Ο Αύγουστος ελούζονταν μες στην αστροφεγγιά

Κι από τα γένια του έσταζαν άστρα και γιασεμιά.

(Τα Ρω του Έρωτα, Ο. Ελύτης, εκδ. Ίκαρος)

Ποικίλες περιοδικές εκθέσεις

και εκδηλώσεις οργανώνει το φετινό καλοκαίρι το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς-Δίκτυο Μουσείων, παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις του.

Ειδικότερα, ανά μουσείο οι εκθέσεις και οι εκδηλώσεις είναι οι ακόλουθες:

Μουσείο της ελιάς και του ελληνικού λαδιού (Σπάρτη)
* Μόνιμη έκθεση: Οι χρήσεις της ελιάς και του λαδιού και η διαχρονική εξέλιξη της τεχνολογίας ελαιοπαραγωγής στον ελλαδικό χώρο, από την προϊστορία μέχρι τον 20ό αιώνα.
* Περιοδική έκθεση: Διάλογοι με την αρχαιότητα: Υδατογραφίες της Όλγας Αναστασιάδου (μέχρι τις 31 Αυγούστου).

Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου (Αγία Παρασκευή)
* Μόνιμη έκθεση: Η βιομηχανική (ατμοκίνητη/ντιζελοκίνητη) φάση της ελαιουργίας στον τόπο μας.
* Περιοδική έκθεση: Joseph Beuys: Olivestone (μέχρι τις 24 Αυγούστου).
* Συναυλία: Vuslat (Αντάμωση), σκοποί και τραγούδια από τη Λέσβο, τη Μικρά Ασία και την ευρύτερη γειτονιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου (20/8, ώρα 9 μ.μ.).

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Τήνος)
* Μόνιμη έκθεση: Η τεχνολογία του μαρμάρου, το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών, καθώς και το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο ανάπτυξης των τοπικών εργαστηρίων.
* Περιοδική έκθεση: Μαρία Ηλιού - Το Ταξίδι: Το ελληνικό όνειρο στην Αμερική (μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου)

Μουσείο Μετάξης (Σουφλί)
* Μόνιμη έκθεση: Η πρόσφατα ολοκληρωμένη επανέκθεση της μόνιμης συλλογής παρουσιάζει την ιστορία του μεταξιού, τη σηροτροφία, τη βιοτεχνική επεξεργασία του μεταξιού και το κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο της μεταξουργίας.
* Περιοδική έκθεση: Αρχιτεκτονικές αντιστίξεις· από τον Ζάχο στο σήμερα (μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου)

Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν & Σ Τσαλαπάτα (Βόλος)
Μόνιμη έκθεση: Η αλυσίδα της διαδικασίας παραγωγής τούβλων και κεραμιδιών διαφόρων τύπων, καθώς και η καθημερινή ζωή των εργατών του πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα.

Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης (Δημητσάνα)
* Μόνιμη έκθεση: H δύναμη του νερού στις παραδοσιακές κοινωνίες μέσα από ένα αναστηλωμένο συγκρότημα υδροκίνητων βιοτεχνικών εγκαταστάσεων: αλευρόμυλος, νεροτριβή, βυρσοδεψείο, μπαρουτόμυλος.

Newsroom ΔΟΛ

Χάλασε το κατά συρροή … «πίτσι πίτσι»


Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
www.konstandaras.gr


Τους το χάλασε ανεπανόρθωτα το κατά συρροή… «πίτσι πίτσι» της κυρίας Μπακογιάνη και των συνομιλητών της η αποκάλυψη-σοκ περί του ομαδικού τάφου με λείψανα Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, οι οποίοι – δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία- εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις τουρκικές δυνάμεις εισβολής και κατοχής στην Κύπρο.
Βεβαίως ο νεαρός και άπειρος εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας αφέθηκε μόνος του να «βγάλει τα κάστανα απ΄ τη φωτιά» και δήλωσε – τι να δηλώσει δηλαδή το παιδί- ότι « οι αποκαλύψεις, καθώς και οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.» και συμπλήρωσε, με το γνωστό διπλωματικά ξύλινο λόγο ότι « πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… μπλάμπλαμπλα… μπλαμπλαμπλα…».
Οι οποίες τέλος πάντων, καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή.
Φυσικά δεν είναι δυνατόν να κατηγορεί κανείς τον κ. Δελαβέκουρα ο οποίος, όταν οι Τούρκοι εκτελούσαν εν ψυχρώ την οικογένεια των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο και άλλες οικογένειες, σε άλλα σημεία, είχε μόλις γεννηθεί ή ενδεχομένως να μην είχε καν γεννηθεί ακόμα.

Αρκεί κανείς να διαβάσει τη σύντομη δήλωση του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου για να καταλάβει ότι πράγματι πρόκειται για μια «ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων φοβόμασταν και βασίμως υποθέταμε πως έχουν γίνει.» Ο κ. Λοβέρδος, αν και ανήκει στην «ένοχη πλευρά», αυτή που από το 1996 γνώριζε τα πάντα για το τι έγινε και πως έγινε στην Κύπρο το 1974, ποιούσε την …νήσσα, δεν φοβάται να μιλήσει για την όψη του «τούρκου εισβολέα», μιαν όψη που η Τουρκία « όχι μόνο δεν αφήνει πίσω στο παρελθόν να ξεχαστεί, αλλά πάνω στην οποία θεμελιώνει και το μέλλον της.» .
Και ενώ επί 24ωρα η Ελλάδα τηρούσε επισήμως «αξιοπρεπή στάση Αυγουστιάτικης ραστώνης», ούτε καν ο ΛΑΟΣ που – και ορθώς- δεν αφήνει ευκαιρία να αναδεικνύει τη διαφορετικότητά του, μιλούσε με υπερβολική ευγένεια απλώς για « ελληνικές κυβερνήσεις , πλήρως ενήμερες από το ΄95 για τις εκτελέσεις των αγνοουμένων», οι οποίες , « προσπερνούσαν το τραγικό συμβάν προκειμένου να μη διαταραχθούν οι (υποτιθέμενες…) 'καλές' σχέσεις με την Τουρκία.»
Ειλικρινώς, δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Κύπριος εκπρόσωπος - κι αυτός με ιδιαίτερα …ευγενικό τρόπο- ήταν σαφής ότι στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου « υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν» ενώ « η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν».
Μα όταν συμβαίνουν αυτά, δικαιολογημένα θα κυκλοφορούν σχολικά βιβλία Ιστορίας που θα διδάσκουν τα ελληνόπουλα ότι το 1922, στη Σμύρνη, οι Έλληνες ταλαιπωρήθηκαν από…συνωστισμό.

ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΟ Χ.Α.

Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν τις ρευστοποιήσεις στους περισσότερους κλάδους της αγοράς.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,70% στις 2.276,47 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 164,5 εκατ. ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν 37 μετοχές, απώλειες 179, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν 102 μετοχές.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας προκειμένου να τον ενημερώσει για τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης.

Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στη χώρα μας τα κρούσματα είναι 1.002 εκ των οποίων το 95% έχει ιαθεί πλήρως, ενώ τα σοβαρά περιστατικά είναι πλέον δύο. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι.

O υπουργός είπε ακόμα ότι το απόθεμα αντι-ιικών φαρμάκων παραμένει σταθερό και ικανό να καλύψει το 20,5% του πληθυσμού.

Σχετικά με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, είπε ότι οι ιδιωτικοί και δημόσιοι ανοίγουν κανονικά στις 17 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.

Μετά τον 15αύγουστο θα υπάρξουν αποφάσεις και ανακοινώσεις για τα σχολεία.

Για το πρόγραμμα εμβολιασμού επανέλαβε ότι προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και όσοι υπηρετούν σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους (επαγγελματίες υγείας, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, προσωπικό ΟΤΑ, ΔΕΚΟ, μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κλπ).

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξέταση για τη νέα γρίπη να γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια ενώ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ολοκληρώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό. Στην Αθήνα για παράδειγμα προβλέπονται 27 κέντρα εμβολιασμού και 7 ιατρεία γρίπης.


Στό σχεδιασμό του υπουργείου για το επόμενο διάστημα είναι οι εξής δράσεις:

* κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού

* έλεγχος εμβολιασμού με χρήση της τεχνολογίας και του λογισμικού ενώ θα καταγραφούν τα στοιχεία των εμβολιαζόμενων

* υποστήριξη νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης

* μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξει τον εμβολιασμό και την πρωτοβάθμια φροντίδα όσων νοσούν. Επισήμανε ότι θέμα κλινών σε ΜΕΘ δεν θα τεθεί και αυτά θα αυξηθούν κατά 50-60 άμεσα, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα, είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθούν και κλίνες από ιδιωτικά νοσοκομεία.

* διπλασιάζονται οι γραμμές στο κέντρο πληροφόρησης 1135

Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150.

Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργήσουν είτε Παρασκευή απόγευμα είτε Σαββατοκύριακο.

Σχετικά με τον εντοπισμό των αλλοδαπών που παράνομα βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ για τις αμοιβές των γιατρών είπε ότι θα καλυφθούν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει μέθοδος αντίστοιχη αυτής των δικαστικών αντιπροσώπων για τους γιατρούς στα κέντρα εμβολιασμού.

Νέο κρουαζιερόπλοιο στον Πειραιά

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει την Τετάρτη κρουαζιερόπλοιο προερχόμενο από τη Μεσίνα της Ιταλίας, στο οποίο έχουν αναφερθεί έξι πιθανά κρούσματα της νέας γρίπης. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές για τη διαχείριση του περιστατικού.

Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο «Navigator of seas» σημαίας Μπαχάμες.

Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει τις απογευματινές ώρες της ίδιας μέρας για το Κουσάντασι της Τουρκίας.

Τα κόμματα για τα μέτρα

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργείου Υγείας Δ.Αβραμόπουλου για την υπόθεση της νέας γρίπης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη τόνισε ότι το υπουργείο λειτουργεί με διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κι έθεσε τρία ερωτήματα: Πρώτο ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται από τα κέντρα επιτήρησης, δεύτερο με βάση ποιες διατάξεις θα γίνεται ο έλεγχος στα φάρμακα και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και τρίτο ποιος θα καταβάλει το κόστος για τα φάρμακα, δηλαδή αν θα τα καταβάλει το υπουργείο Υγείας ή οι ασθενείς.

Σχετικά με τη συνέντευξη του υπουργού Υγείας και τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης, το ΚΚΕ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «εκχωρεί την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε ιδιώτες, μεταφέρει αρμοδιότητες του συστήματος Υγείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να ανησυχήσει. Η πολιτική που αποδέχεται και στηρίζει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, η έλλειψη ενός ενιαίου καθολικού αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας όχι μόνο κοστίζουν στο λαό πανάκριβα αλλά τον αφήνουν και απροστάτευτο» τονίζει το ΚΚΕ σε σχετική ανακοίνωση.

Ο ΣΥΝ από πλευράς του σημειώνει ότι δεν πρέπει η αντιμετώπιση της γρίπης να αποτελέσει ένα άλλο πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, όμως υπογραμμίζει τις «διαχρονικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, για τη μη διαμόρφωση ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας της υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στην αντιμετώπιση της γρίπης».

«Βεβαίως, είχαν άλλες προτεραιότητες όπως την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας» λέει ο Συνασπισμός.


Newsroom ΔΟΛ

Πλουσιότερος ο Mosley μετά το ροζ σκάνδαλο!

Ο Max Mosley, όταν βγήκε στη δημοσιότητα το ροζ σκάνδαλο με σοκαριστικές για πολλούς ερωτικές σκηνές, δεν πτοήθηκε. Ο Πρόεδρος της FIA όχι μόνο δεν παραιτήθηκε, αλλά σαν δικηγόρος που είναι, ξεκίνησε δικαστικό αγώνα κάνοντας μηνύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δημοσίευσαν τις «ερωτικές του περιπέτειες».

Έτσι πριν από καιρό η σκανδαλοθηρική βρετανική εφημερίδα «News of the World» που πρώτη που δημοσίευσε την ιστορία πλήρωσε στον Mosley 100,000 δολάρια ως ηθική αποζημίωση. Βέβαια, πλήρωσαν και τα δικαστικά έξοδα που ήταν περίπου 760,000 δολάρια. Επόμενος στόχος του Προέδρου ήταν η γερμανική εφημερίδα Bild που είχε μάλιστα πληρώσει τους Βρετανούς για τις φωτογραφίες και τα βίντεο που πρωταγωνιστούσε ο Mosley.

Στην αγωγή ο Mosley ζητούσε από τον εκδότη Axel Springer 2.35εκατομμύρια δολάρια! Τελικά, ήρθαν πρόσφατα σε συμβιβασμό και ο γερμανός εκδότης θα πληρώσει μόνο 290,000 δολάρια και αυτό διοργανώνοντας φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τη δημόσια εικόνα του Mosley δημοσιεύοντας συνέντευξή του.

Δεν ξέρουμε βέβαια τα κέρδη από τις πωλήσεις των φύλλων που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες εκείνες τις μέρες- τόσο της βρετανικής, όσο και της γερμανικής εφημερίδας- αν ήταν περισσότερα ή λιγότερα από τα πρόστιμα που καλούνται να πληρώσουν.


zougla.gr

ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟΝ "ΣΚΟΡΠΙΟ"..?

Το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι η Αθηνά Ωνάση προσπαθεί να… ξεφορτωθεί ένα κομμάτι της ιστορίας της οικογένειάς της.

Σήμα κατατεθέν του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Σκορπιός, μία άγονη και άνυδρη κουκίδα στον γαλάζιο καμβά του Ιουνίου, πέρασε στην κατοχή του το 1963 έναντι τριών εκατομμυρίων δραχμών.

Δεδομένου ότι στα χέρια του κάθε τι γινόταν «χρυσός», έτσι κι ο Σκορπιός δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Σύντομα το μικρό νησί μετατράπηκε σε έναν επίγειο παράδεισο, ο οποίος συνδέθηκε με τις πιο λαμπρές, αλλά και τις πιο δυσάρεστες, σελίδες του βίου της δυναστείας.

Ήταν στις 20 Οκτωβρίου του 1968, όταν ο Σκορπιός φόρεσε τα γιορτινά του, προκειμένου να φιλοξενήσει το γάμο του 68χρονου, τότε, μεγιστάνα, με την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών και χήρα του JFK, Jackie Kennedy, γεγονός που έστρεψε τα φώτα του παγκοσμίου ενδιαφέροντος στο μικρό νησί του Ιονίου.

Ήταν στις 22 Ιανουαρίου του 1973, όταν ο ουρανός πάνω από το Σκορπιό σκοτείνιασε, στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του 25χρονου Αλέξανδρου Ωνάση.

Αδιαφορώντας για το γεγονός ότι το νησί αποτελεί την τελευταία κατοικία των προγόνων της, η Αθηνά ετοιμάζεται να πουλήσει το Σκορπιό, καθώς φέρεται ότι επιθυμεί να «κόψει» κάθε δεσμό που τη συνδέει με την Ελλάδα, εκφράζοντας έτσι την πικρία της για την άρνηση της πολιτείας να χορηγήσει την ελληνική υπηκοότητα στον σύζυγό της, Alvaro Alfonso de Miranda Neto, προκειμένου να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, στο αγώνισμα της ιππασίας.

Κυριακάτικο δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της βρετανικής εφημερίδας «Daily Express» επαναφέρει στην επικαιρότητα τα σενάρια περί πώλησης του καταπράσινου νησιού.

αναρτηθηκε απο zougla.gr

O KAIROS

Θεσσαλονίκη

Αυξημένες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με πρόσκαιρη βροχή και πιθανό καταιγίδα. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με σποραδικές βροχές και καταιγίδες στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το Βορειοδυτικοί Αιγαίο, προβλέπει για αύριο Σάββατο η ΕΜΥ. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα δυτικά ασθενείς, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στο Αιγαίο 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στην ανατολική χώρα.

ΠΗΓΗ: Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ)

Για την Πολωνία

και την πόλη Μπίντγκοζ, αναχώρησε το πρωί της Τρίτης η Εθνική Ελλάδος, όπου την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ότο Ρεχάγκελ, θα προχωρήσει σε πολλές δοκιμές στην ενδεκάδα, για να δει σχήματα και πρόσωπα, κόντρα σε μία δύσκολη ομάδα, με έμπειρους ποδοσφαιριστές.

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Γερμανός εκλέκτορας όπως σημείωσε, αναμένεται να παρατάξει στο κέντρο της άμυνας, τους Μόρα και Παπασταθόπουλο και στο δεύτερο θα δοκιμάσει το δίδυμο των Σωτήρη Κυργιάκου και Αβραάμ Παπαδόπουλου.

Οι 19 παίκτες που ταξίδεψαν στην Πολωνία, είναι οι:

Μόρας, Παπασταθόπουλος, Σαμαράς, Πατσατζόγλου, Χαριστέας, Γκέκας, Αμανατίδης, Λυμπερόπουλος, Τζόρβας, Χαλκιάς, Κυργιάκος, Παπαδόπουλος, Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μάκος, Σαλπιγγίδης, Βύντρα.

Οι διεθνείς θα προπονηθούν το απόγευμα (20:00), στο γήπεδο όπου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση.

Εγχείρημα Μέρντοχ για επί πληρωμή πληροφορίες στο διαδίκτυο

Ο αμερικανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης News Corp. σκοπεύει να μετατρέψει σε συνδρομητικές τις ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων του στο διαδίκτυο, μία απόφαση που σύμφωνα με τον πρόεδρό του Ρούπερτ Μέρντοκ μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για αλλαγή της νοοτροπίας για δωρεάν διάθεση της πληροφορίας στο διαδίκτυο.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε και πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, όπως τη δωρεάν ιντερνετική τηλεόραση και τις ψηφιακές εφημερίδες», δήλωσε ο Μέρντοκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ζημίες ύψους 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομική χρήση 2008-2009.

«Είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανακάμψουμε σημαντικά με τα έσοδα από τις συνδρομές των ηλεκτρονικών εφημερίδων», συνέχισε ο Μέρντοκ ο οποίος εκτιμά ότι «πρέπει απλώς να διασφαλίσουμε ότι το περιεχόμενό τους θα είναι διαφορετικό και καλύτερο από των υπολοίπων».

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ εκτιμά ότι εάν επιτύχει, το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν και άλλα μέσα, καθώς κρίνει πως οι χρήστες του διαδικτύου είναι διατεθειμένοι να πληρώνουν για πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν και οι οποίες μέχρι στιγμής διατίθενται δωρεάν.

Ο όμιλος News Corp. έφερε ως παράδειγμα την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal (που του ανήκει) η οποία είναι συνδρομητική και διαθέτει τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από όλες τις συνδρομητικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση κατάφερε καίριο πλήγμα στα διαφημιστικά έσοδα του ομίλου, ο οποίος διαθέτει περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης MySpace, εφημερίδες όπως η New York Post και η Times του Λονδίνου, αλλά και την κινηματογραφική εταιρεία Twentieth Century Fox.

Μυστικά τα αποτελέσματα της νεκροψίας του Μάικλ Τζάκσον

Η νεκροψία του Μάικλ Τζάκσον έχει ολοκληρωθεί αλλά τα αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν μέχρι να τελειώσει η αστυνομική έρευνα για τα αίτια του θανάτου του.

Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων είναι έτοιμα, ωστόσο ο ιατροδικαστής Εντ Ουίντερ αρνήθηκε να ανακοινώσει πότε θα δημοσιοποιηθούν. Αναμένεται πάντως να καταδείξουν ότι ο «βασιλιάς της ποπ» είχε λάβει μεγάλη ποσότητα φαρμάκων πριν πεθάνει.

Εν τω μεταξύ, δικαστήριο στο Λος Άντζελες ενέκρινε τα σχέδια για την προβολή ταινίας με τις τελευταίες πρόβες του σταρ για τις συναυλίες που θα πραγματοποιούνταν στο Λονδίνο. Η ταινία, που αναμένεται να προβληθεί σε 3D τον Οκτώβριο, θα περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις φίλων και συνεργατών του Μάικλ Τζάκσον.

Πηγή: BBC

'Εντονες αντιδράσεις

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις αποκαλύψεις σχετικά με την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας είπε:

«Οι αποκαλύψεις αυτές, καθώς και οι πληροφορίες για την δολοφονία της οικογένειας των Ελληνοκυπρίων στη Λάπηθο, επιβεβαιώνουν τα εγκλήματα και την κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς και Ανθρωπιστικού Δικαίου κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

»Επιτέλους, πρέπει να εφαρμοσθούν πλήρως οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που καλούν την Τουρκία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πλήρη διαλεύκανση όλων των περιπτώσεων αγνοουμένων κατά την τουρκική εισβολή. Πρέπει να μπει τέλος στην αγωνία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων εδώ και 35 χρόνια.

Όπως απέδειξε και η συγκεκριμένη περίπτωση το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους είναι ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Πρέπει να διασφαλίσουμε την επίτευξη της ανθρωπιστικής αποστολής της Επιτροπής και τη συνέχιση της ομαλής και αποτελεσματικής λειτουργίας της».

"Να ανοίξει τα αρχεία η Τουρκία"

Η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και να ανοίξει τα αρχεία του τουρκικού στρατού για το θέμα των αγνοουμένων δήλωσε από την πλευρά του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Στεφάνου σχολίασε τις περιπτώσεις της εν ψυχρώ εκτέλεσης των πέντε στρατιωτών, αδηλώτων αιχμαλώτων της τουρκικής εισβολής, στο Τζιάος, αλλά και της δολοφονίας των τεσσάρων μελών της οικογένειας Μέτσιου στη Λάπηθο, των οποίων τα λείψανα βρέθηκαν κατά τις έρευνες της Διερευνητικής Επιτροπής για του Αγνοουμένους και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Ειδικά στην περίπτωση των αιχμαλώτων πολέμου, είπε ο Κύπριος εκπρόσωπος, υπάρχει το φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, που αποδεικνύει ότι συνελήφθησαν. Η ανεύρεση των λειψάνων τους μέσα σε πηγάδι μαρτυρεί ότι δολοφονήθηκαν, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του ζεύγους Μελή και Μαρίας Μέτσιου και των δύο παιδιών τους Παναγιώτας και Κύπρου στη Λάπηθο, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτό δείχνει την αγριότητα που πηγάζει από την εισβολή και κατοχή.

Κληθείς να σχολιάσει πρόταση πολιτικών κομμάτων για προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία για όλες τις πολιτικές ή νομικές κινήσεις που είναι δυνατό να γίνουν.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τον εντοπισμό και άλλων ομαδικών τάφων και την ταυτοποίηση λειψάνων, η προσοχή τώρα στρέφεται και στην εφαρμογή του δεύτερου μέρους της απόφασης του ΕΔΑΔ στην τέταρτη διακρατική προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ανοίξουν τα αρχεία του τουρκικού στρατού.

Δηλώσεις:

« Η ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο - πηγάδι καθώς και οι μαρτυρίες για την εν ψυχρώ δολοφονία τετραμελούς οικογενείας συγκλονίζουν τον ελληνικό λαό, τον ελληνισμό αλλά και κάθε δημοκράτη σε όλον τον κόσμο, όπως συγκλονίζουν και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επιβεβαιώνουν, ατράνταχτα κατά τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τα στυγερά, τα φρικιαστικά εγκλήματα πολέμου και ομαδικές δολοφονίες που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω την ανάγκη για πλήρη και άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ό, τι αφορά το μείζον ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας.

Η Βουλή των Ελλήνων θα απευθυνθεί προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και σε όλα τα κοινοβούλια της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ένωσης με στόχο να κινητοποιηθούν και οι Διεθνείς Οργανισμοί ώστε να ριχθεί άπλετο φως έστω και μετά από 35 χρόνια σε ό,τι αφορά την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Είναι το ελάχιστο χρέος του πολιτισμένου κόσμου προς τις οικογένειες που βιώνουν ακόμη το απερίγραπτο αυτό δράμα».

«Ανατριχιαστική επιβεβαίωση όσων υποψιαζόμασταν ότι είχαν συμβεί», χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, την ταυτοποίηση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων, που βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο.

Όπως ανέφερε η κ. Καρακλιούμη, πρόκειται για την «επιβεβαίωση της όψης του Τούρκου εισβολέα και της θηριωδίας που είχε συντελεστεί». Πρόσθεσε δε, ότι αυτή την όψη «η Τουρκία, όχι μόνο δεν θέλει να αφήσει στο παρελθόν, αλλά τη θεμελιώνει και για το μέλλον της».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζει την ανάγκη «να ανοίξει τώρα ο φάκελος της Κύπρου και να επανατοποθετηθεί σε νέες βάσεις το Κυπριακό».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης ερωτά την κυβέρνηση εάν σκοπεύει, πρώτον, να συμβάλλει ώστε το κυπριακό να επανατοποθετηθεί ως θέμα εισβολής και κατοχής και όχι απλώς ως δικοινοτικό πρόβλημα και επομένως να τεθούν σε αυτή τη νέα βάση οι αρχές για την επίλυσή του και, δεύτερον, να ανοίξει εδώ και τώρα το φάκελο της Κύπρου ώστε πρώτη η Ελλάδα να συμβάλλει για να χυθεί πλήρες φως στην κυπριακή τραγωδία.

"Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να ξεχνά ότι η εισβολή στην Κύπρο έγινε με την καθοδήγηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ότι η κατοχή συνεχίζεται με την ανοχή της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που αδιαφορήσαν προκλητικά και για την τύχη των αγνοουμένων και για τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός στρατός κατοχής. Η δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού και η δίκαιη λύση δεν θα έρθουν με την πολιτική των ΗΠΑ και της ΕΕ, αλλά από την αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών", τονίζει το ΚΚΕ.

"Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ήταν πλήρως ενήμερες από το 1995 για τις εκτελέσεις των αγνοουμένων οι οποίες αποκαλύφθηκαν πρόσφατα. Όλες όμως προσπερνούσαν το τραγικό συμβάν προκειμένου να μη διαταραχθούν οι (υποτιθέμενες…) «καλές» σχέσεις με την Τουρκία. Η πολιτική "Chamberlain" δεν μπορεί να αποτελεί οδηγό μας για τις σχέσεις με τον κακό γείτονα", αναφέρει ο ΛΑ.Ο.Σ.

Η «Μόνα Λίζα»

εξακολουθεί να χαμογελά στο μουσείο του Λούβρου, παρότι πριν από λίγες ημέρες έγινε στόχος επίθεσης από μία Ρωσίδα τουρίστρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Parisien, η γυναίκα εκσφενδόνισε ένα άδειο φλιτζάνι τσαγιού στο διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Ο πίνακας, ο οποίος φυλάσσεται σε βιτρίνα με αλεξίσφαιρο τζάμι και σε χώρο που φρουρείται, δεν υπέστη κάποια ζημιά.

Η δράστης συνελήφθη και παραπέμφθηκε για ψυχολογική γνωμάτευση, ενώ το μουσείο κατέθεσε μήνυση.

Η γυναίκα φέρεται ότι υποφέρει από το «σύνδρομο Stendhal», όπου ο πάσχων συμπεριφέρεται παράλογα όταν συγκινείται από κάποιο έργο τέχνης.

Τον περασμένο χρόνο, στη διάρκεια έκθεσης στο Παρίσι, ένας πίνακας του Αμερικανού καλλιτέχνη Σάι Τούμπλι, δέχτηκε «επίθεση» από μία γυναίκα που τον φίλησε, αφήνοντάς του το αποτύπωμα από το κόκκινο κραγιόν της.

Οι φίλοι του Μάικλ Τζάκσον

θα μπορούν από τις 30 Οκτωβρίου να παρακολουθήσουν στους κινηματογράφους την ταινία This Is It, με υλικό από τις πολύωρες πρόβες για την προγραμματισμένες τελευταίες συναυλίες του βασιλιά της ποπ στο Λονδίνο.

Το This Is It βασίζεται σε εκατοντάδες ώρες πρόβας και υλικού από τα παρασκήνια, ενώ θα περιλαμβάνει και κάποια στιγμιότυπα σε 3-D, καθώς και συνεντεύξεις με μερικούς από τους στενότερους φίλους και συνεργάτες του.

Στην ανακοίνωσηγια την ταινία συμμετείχε και το Ίδρυμα Μάικλ Τζάκσον, την προεδρία του οποίου έχουν αναλάβει ο δικηγόρος του τραγουδιστή, Τζον Μπράνκα και ο μουσικός παραγωγός Τζον Μακλέιν, οικογενειακός φίλος για περισσότερο από 40 χρόνια. Όλα τα έσοδα που θα έχει το Ίδρυμα από την ταινία θα κατατεθούν στο Michael Jackson Family Trust, το οποίο σύμφωνα με την διαθήκη του βασιλιά της ποπ θα εισπράττει και διαχειρίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία.


Οι περισσότερες σκηνές της ταινίας μαγνητοσκοπήθηκαν τον Ιούνιο 2009 στο Staples Center του Λος Αντζελες και στο The Forum στο Ίνγκλεγουντ της Καλιφόρνια, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Μάικλ Τζάκσον για μία σειρά 50 συναυλιών που επρόκειτο να δώσει στην Ο2 Arena του Λονδίνου, με τίτλο «This Is It».

Η πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα θα είναι ταυτόχρονη με αυτή την στην Αμερική.

Μετά από απουσία δέκα ετών,

ο σημαντικός θεατράνθρωπος και σκηνοθέτης, Ανδρέας Βουτσινάς, σκηνοθετεί και πάλι στην Αθήνα, παρουσιάζοντας το προκλητικό αριστούργημα του Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, «Το επάγγελμα της κυρίας Γουόρρεν», στο ανακαινισμένο θέατρο Ορφέας.

«ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΓΟΥΟΡΡΕΝ» γράφτηκε το 1893 και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Σω. Αφορά τη σχέση ανάμεσα στην κα Γουόρρεν και την κόρη της, Βίβη.

Δυο γυναίκες - δυο από τις πιο δυνατές προσωπικότητες του παγκόσμιου ρεπερτορίου, που ερμηνεύουν η Αλεξάνδρα Λαδικού και η Βάσια Παναγοπούλου.

nooz.gr

Από Αύγουστο... Χριστούγεννα

για τον Bob Dylan, ο οποίος θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο νέο album με χριστουγεννιάτικα τραγούδια! Ο διάσημος τραγουδοποιός έχει ήδη ηχογραφήσει από τον Μάιο τραγούδια, όπως ''Here Comes Santa Claus'' και ''Must Be Santa''. Αλήθεια, προς τι αυτή η χριστουγεννιάτικη νοσταλγία εν μέσω θέρους;

Πρόκειται περισσότερο για ένα προσωπικό project του Dylan, παρά για μία κίνηση σε συνεννοήση με την δισκογραφική του εταιρεία.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dylan ηχογραφεί albums θρησκευτικού περιεχομένου. Αν και Εβραίος, ο Dylan βαφτίστηκε Χριστιανός και κυκλοφόρησε από το 1979 μέχρι το 1982 τρία albums με θρησκευτικά τραγούδια.

Αυτό το διάστημα ο 68χρονος τραγουδοποιός συνεχίζει τις συναυλίες του στο πλαίσιο της περιοδείας του με τίτλο ''Never ending tour''.

ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ...ΜΩΡΑ





















Τα σκυλιά μπορούν να μετρήσουν ως το πέντε, να καταλάβουν πάνω από 160 λέξεις και σκόπιμα να εξαπατήσουν άλλα σκυλιά, καθώς και τους ανθρώπους, προκειμένου να αποκτήσουν το φαγητό τους. Όλα αυτά και διάφορες άλλες ενδείξεις δείχνουν ότι η νοημοσύνη του μέσου σκυλιού βρίσκεται στο ίδιο περίπου επίπεδο με αυτήν ενός παιδιού ηλικίας δύο έως δυόμιση ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ενός αναγνωρισμένου ειδικού στη…σκυλίσια ζωή, τις οποίες παρουσίασε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης.

Ο ψυχολόγος Στάνλεϊ Κόρεν, καθηγητής του καναδικού πανεπιστημίου της British Columbia στο Βανκούβερ, συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων για τα σκυλιά και τη συμπεριφορά τους, σε ομιλία του με τίτλο "Πώς σκέφτονται τα σκυλιά", ανέφερε ότι μπορούν να λύνουν πολύπλοκα προβλήματα και είναι πιο κοντά στους ανθρώπους και τους πιθήκους από ό,τι θεωρείτο μέχρι τώρα. "Οι εντυπωσιακές αναλαμπές εξυπνάδας και δημιουργικότητας που έχουν, μας θυμίζουν ότι μπορεί να μην είναι Αϊνστάιν, όμως είναι σίγουρα κοντύτερα στους ανθρώπους από ό,τι νομίζαμε", τόνισε.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Κόρεν και άλλων ερευνητών, η εξυπνάδα των σκυλιών διαφέρει ανάλογα με τη ράτσα τους, αλλά και την ανατροφή τους. Η νοημοσύνη τους μπορεί να διακριθεί σε τρεις μορφές: ενστικτώδης (αυτό που το σκυλί είναι γεννημένο για να κάνει), προσαρμοστική (πόσο καλά μαθαίνει μόνο του από το περιβάλλον του να λύνει προβλήματα) και επίκτητη (το ισοδύναμο της σχολικής μάθησης, που αφορά κυρίως τη σχέση του με το αφεντικό του).

Τα πειράματα δείχνουν ότι η ράτσα των κόλεϊ είναι η πιο έξυπνη από όλες και ακολουθούν, κατά σειρά, τα κανίς, οι γερμανικοί ποιμενικοί, τα ρητρήβερ, τα ντόπερμαν κ.α. Στον…πάτο της σκυλίσιας νοημοσύνης βρίσκονται τα κυνηγόσκυλα, μαζί με τα μπουλντόγκ και τα μπιγκλ.

Γενικά οι εξελικτικά παλαιότερες ράτσες τα πάνε χειρότερα στην εξυπνάδα σε σχέση με τις νεότερες. Οι παλαιότερες ράτσες συνήθως υπερτερούν στην ενστικτώδη νοημοσύνη, αλλά οι νεότερες είναι πολύ καλύτερες στην -ακόμα πιο σημαντική- επίκτητη νοημοσύνη. Τα εξελικτικά νεότερα σκυλιά είναι γενικά πιο φιλικά και συνεργάσιμα, γι' αυτό συνήθως είναι και πιο δημοφιλή. Από την άλλη, όχι και τόσο έξυπνα σκυλιά, όπως το μπιγκλ, βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των ανθρώπων, επειδή είναι πολύ κοινωνικό και γλυκό, με τον ίδιο τρόπο, σχολίασε ο Κόρεν, που "μερικές φορές οι άνθρωποι προτιμούν μια χαζή ξανθιά"!

Το μέσο σκυλί (αν συμπεριληφθούν όλες οι ράτσες) μπορεί να μάθει 165 λέξεις, σήματα και χειρονομίες (όσο ένα παιδί δύο ετών), ενώ οι "σούπερ-σκύλοι", που έχουν την κορυφαία νοημοσύνη, μαθαίνουν μέχρι και 250 λέξεις (όσο ένα παιδί δυόμιση ετών).

Συγκριτικά με τις "γλωσσικές" ικανότητές τους, τα σκυλιά είναι ακόμα καλύτερα στα… μαθηματικά. Μπορούν να μετρήσουν μέχρι το τέσσερα ή το πέντε και έχουν μια βασική κατανόηση της αριθμητικής (στο ίδιο επίπεδο με ένα παιδί τριών - τεσσάρων ετών), καθώς είναι ικανά να αντιληφθούν λάθη σε απλούς υπολογισμούς, όπως π.χ. ότι ένα κι ένα κάνει τρία.

Ακόμα τα σκυλιά μπορούν να λύσουν προβλήματα στον χώρο, όπως, για παράδειγμα, να μάθουν πού βρίσκονται πράγματα αξίας (π.χ. το φαγητό τους), να ανακαλύψουν καλύτερες και ταχύτερες διαδρομές, να χειριστούν απλούς μηχανισμούς (όπως μάνταλα πόρτας και απλές μηχανές) ή να καταλάβουν απλές συμβολικές έννοιες (συνήθως ακούγοντας τους ανθρώπους να μιλάνε και παρακολουθώντας τις κινήσεις τους).

Στην κοινωνική συμπεριφορά, τα σκυλιά τα πάνε ακόμα καλύτερα, ευρισκόμενα κατ' αναλογία σχεδόν στο επίπεδο ενός εφήβου ανθρώπου. Για παράδειγμα, όταν παίζουν, είναι ικανά να εξαπατήσουν σκόπιμα άλλα σκυλιά ή τους ανθρώπους, ιδίως όταν πρόκειται να πάρουν ως ανταμοιβή κάποια τροφή. Κατά τον Κόρεν, είναι σχεδόν τόσο καλά στο να εξαπατούν τους ανθρώπους, όσο και οι άνθρωποι στο να εξαπατούν τα σκυλιά!

Ακόμα τα σκυλιά δείχνουν ορισμένα βασικά συναισθήματα, όπως η χαρά, ο θυμός και η αηδία, όχι όμως πιο πολύπλοκα συναισθήματα, όπως η ενοχή (αυτό που κάποτε οι άνθρωποι θεωρούσαν ως σκυλίσια ενοχή, βρέθηκε τελικά ότι είναι φόβος).

ΤΟ ΧΡΩΜΑ, ΤΟ ΑΡΩΜΑ , Η ΑΦΗ ...ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ



























Ακόμα και το άγγιγμα του χρήματος είναι αρκετό για να απαλύνει τον φυσικό πόνο, σύμφωνα με μια νέα κινεζο-αμερικανική επιστημονική έρευνα. Όπως διαπιστώθηκε, το απλό άγγιγμα χαρτονομισμάτων ή, αντίστροφα, η σκέψη και μόνο των εξόδων που κάποιος έχει κάνει, είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη σωματική και συναισθηματική ανθεκτικότητα των ανθρώπων.

Η έρευνα έγινε από κινέζους ψυχολόγους του πανεπιστημίου Σουν Γιατ-Σεν της Κίνας (με επικεφαλής τον Xinyue Zhou) και οικονομολόγους του πανεπιστημίου της Μινεσότα (υπό την Kathleen Vohs) και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Psychological Science" (Ψυχολογική Επιστήμη). Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πορίσματά της μελέτης μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα γιατί μερικοί άνθρωποι εθίζονται στη ζωή τους να κάνουν όλο και περισσότερα χρήματα.

Σε ένα πείραμα, προκειμένου να ελεγχθεί η ανθεκτικότητα των ανθρώπων στον φυσικό πόνο, 96 εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, εκ των οποίων στους μεν δόθηκαν χαρτονομίσματα για να μετρήσουν, στους δε απλά χαρτιά. Όταν στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βουτήξουν τα δάχτυλά τους σε πολύ ζεστό νερό (με θερμοκρασία 50 βαθμών Κελσίου), διαπιστώθηκε ότι όσοι προηγουμένως είχαν μετρήσει χρήματα, δήλωσαν κατά μέσο όρο ότι αισθάνθηκαν σαφώς λιγότερο πόνο σε σχέση με όσους είχαν πριν μετρήσει απλά χαρτιά.

Για να ελέγξουν αν τα χαρτονομίσματα απλώς αποτέλεσαν μια πηγή διάσπασης της προσοχής των εθελοντών, η οποία έτσι απομακρύνθηκε από το αίσθημα του πόνου, οι ερευνητές έκαναν και άλλα πειράματα στη συνέχεια, στα οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες (πάλι χωρισμένους σε δύο ομάδες) να γράψουν οι μεν τα έξοδα που έκαναν τον προηγούμενο μήνα, οι δε απλώς για τον καιρό. Όταν στη συνέχεια πάλι βούτηξαν το χέρι τους στο καυτό νερό, όσοι είχαν αναγκαστεί να θυμηθούν τα χρήματα που χάλασαν σε διάφορες δαπάνες, είχαν μειωμένη αντοχή στον πόνο σε σχέση με όσους είχαν γράψει για κάτι άσχετο όπως ο καιρός.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, "τα πειράματα επιβεβαίωσαν τη δύναμη του χρήματος, ακόμα και ως συμβόλου, να αλλάζει τις αντιλήψεις πολύ πραγματικών αισθημάτων όπως ο πόνος".

Η νέα έρευνα ενισχύει τα πορίσματα προηγούμενων ερευνών ότι η επίδραση του χρήματος στα συναισθήματά μας πηγάζει από την πανάρχαια δύναμή του ως συμβόλου κοινωνικής αποδοχής και στάτους σε μια κοινωνία και σχετίζεται με τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχτηκε για να επεξεργάζεται τις κοινωνικές σχέσεις.

Μια προηγούμενη έρευνα από τον καναδό ψυχολόγο Τζέοφ ΜακΝτόναλντ του πανεπιστημίου του Τορόντο και τον αμερικανό ψυχολόγο Μαρκ Λίρι του πανεπιστημίου Ντιουκ έχει δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο συναισθηματικό και το σωματικό πόνο. Άρα αν κάποιος έχει "δυναμώσει" ψυχικά μέσα ακόμα και από το απλό άγγιγμα των χρημάτων, νιώθει λιγότερο τον φυσικό πόνο, ενώ αντίστροφα αν κάποιος έχει χαλάσει πολλά χρήματα, τείνει να πονά περισσότερο και στο σώμα του.

Μια άλλη έρευνα από τον ψυχολόγο Έντουαρντ Ντέκι του αμερικανικού πανεπιστημίου του Ρότσεστερ έχει δείξει ότι όσοι αισθάνονται την κοινωνική απόρριψη (ψυχικό τραύμα) ή έχουν κάποιο φυσικό τραύμα, νιώθουν μεγαλύτερη επιθυμία για χρήματα, αν και η ικανοποίηση που προσφέρει το χρήμα σε αυτούς τους ανθρώπους είναι τελικά επιφανειακή και δεν διαρκεί.

Αν είστε γυναίκα




























και γευματίζετε ή δειπνείτε με έναν άνδρα, οι πιθανότητες είναι αυξημένες ότι θα επιλέξετε φαγητό με λιγότερες θερμίδες. Αν όμως τρώτε παρέα με άλλη γυναίκα -ή ακόμα χειρότερα με μεγάλη παρέα γυναικών!- το πιο πιθανό είναι ότι θα βάλετε περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές με επικεφαλής την Μέρεντιθ Γιανγκ του Τμήματος Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης και Συμπεριφοράς του καναδικού πανεπιστημίου ΜακΜάστερ και δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό "Appetite" (Όρεξη).

Η έρευνα παρατήρησε σε πραγματικές συνθήκες (εστιατόρια, καφετέριες κλπ) τι παραγγέλνουν οι άνθρωποι ανάλογα με την παρέα που κάθονται μαζί. Διαπιστώθηκε έτσι ότι το τι θα διαλέξει να παραγγείλει κάποιος ή κάποια, επηρεάζεται σημαντικά από την παρέα που έχει και από το αν οι συνδαιτημόνες είναι άνδρες ή γυναίκες.

Οι γυναίκες που τρώνε με ανδρική παρέα, έχουν μάλλον αυξημένες πιθανότητες να αδυνατήσουν, αφού γενικά παραγγέλλνουν φαγητά με σημαντικά χαμηλότερες θερμίδες κατά μέσο όρο, σε σχέση με τις γυναίκες που τρώνε παρέα με άλλη γυναίκα.

Όπως διαπιστώθηκε, η κατανάλωση θερμίδων εξαρτάται στενά από το πόσοι άνδρες υπάρχουν στην παρέα. Όταν οι γυναίκες τρώνε σε μια μικτή παρέα (με άνδρες και άλλες γυναίκες μαζί), τότε όσοι πιο πολλοί άνδρες υπάρχουν στην παρέα, τόσο περισσότερο οι γυναίκες παραγγέλλουν φαγητά με λιγότερες θερμίδες. Όταν οι γυναίκες τρώνε παρέα μόνο με άλλες γυναίκες, τότε το φαγητό που διαλέγουν, είναι σημαντικά πιο περιεκτικό σε υψηλές θερμίδες (άρα οι γυναικοπαρέες είναι σκέτη καταστροφή από θερμιδική σκοπιά!).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ανωτέρω διαπιστώσεις δεν προκαλούν έκπληξη και πρέπει να εξηγηθούν με βάση την επιθυμία των γυναικών, όταν τρώνε μαζί με άνδρες, να μεταφέρουν στο άλλο φύλο το συνειδητό ή υποσυνείδητο μήνυμα ότι τρώνε λιγότερο και νοιάζονται για τη σιλουέτα τους, ώστε έτσι να φανούν πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών. Από την άλλη, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το αν τρώνε παρέα με άνδρες ή γυναίκες. Αυτό που θέλουν να φάνε, θα το φάνε και στις δύο περιπτώσεις!

Ο ΜΠΡΑΝΤ ΠΙΤ ΓΙΑ ΤΟ ...ΣΕΞ


























Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό Parade ο Brad Pitt μίλησε για όλα... Για τη σχέση του με την Αντζελίνα Τζολί, για την αντίδρασή του αν κάποιο από τα παιδιά του γινόταν στο μέλλον ομοφυλόφιλος, για τη χρήση μαριχουάνας, αλλά και για το ''μυστικό'' μέρος στο σπίτι του που του αρέσει να κάνει σεξ!

Είναι προφανές ότι ήταν αποφασισμένος να μιλήσει και το έκανε χωρίς φόβο και πάθος. Η πρεμιέρα της νέας του ταινίας ''Inglourious Basterds'' με την υπογραφή του Κουέντιν Ταραντίνο ήταν απλά η αφορμή... Ο Brad Pitt προχώρησε σε μία πραγματική εξομολόγηση στον δημοσιογράφο του Parade περί γάμου, πατρότητας και σεξ!

Στην Αντζελίνα έχει βρει την ''αδελφή ψυχή'' του, αλλά επιμένει να μην την παντρεύεται. «Όταν με ρωτάνε για ποιόν λόγο δεν παντρεύομαι με την Αντζελίνα, απαντώ πως γάμος θα γίνει εάν θα είναι νόμιμος για όλους. Εμμένω στην άποψή μου και δεν κάνω πίσω παρόλο που έλαβα αρνητικά mails από πολλές θρησκευτικές οργανώσεις» δήλωσε ο Pitt σε σχετική ερώτηση.

Η ζωή του έχει αλλάξει δραστικά από τότε που έγινε μπαμπάς. ''Όταν παίρνω έναν δρόμο στη ζωή μου τον πηγαίνω μέχρι το τέλος. Ύστερα διαλέγω έναν άλλον. Στο παρελθόν διάλεξα να μην έχω παιδιά. Τώρα είναι καιρός για οικογένεια. Τα παιδιά έχουν δεσπόζουσα θέση στη ζωή μου τώρα, ενώ παλιότερα δεν ήταν έτσι τα πράγματα.''

Κι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι τα παιδιά του να είναι ευτυχισμένα. ''Θα με πείραζε αν κάποιο παιδί μου γινόταν gay; Καθόλου. Θέλω τα παιδιά μου να ζουν τη ζωή που θέλουν. Να νιώθουν πλήρη. Ελπίζω να μπορέσω να διδάξω στα παιδιά μου να είναι αυτοί που πραγματικά θέλουν να είναι.''

Ο Pitt δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι στην αρχή της καριέρας του έκανε χρήση μαριχουάνας. ''Ύστερα το έκοψα. Βαρέθηκα. Είχα τελείως αποβλακωθεί.''

Για το τέλος, σας αφήσαμε την πιο... πικάντικη λεπτομέρεια. Πού λατρεύει να κάνει σεξ, φυσικά με την Αντζελίνα; Κρατηθείτε... Σε μια μυστική σπηλιά πίσω από έναν καταρράκτη στην πισίνα μίας από τις πολυτελείς επαύλεις του!

αναρτηθηκε απο nooz.gr

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΜΕ "ΠΕΡΣΙΔΕΣ"

Εντυπωσιακές θα είναι οι καλοκαιρινές νύχτες λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς ο αστερισμός του Περσέα θα ομορφύνει τον ουρανό με τα χιλιάδες φωτεινά του αστέρια, τα οποία μετατρέπονται σε αστρόσκονη και είναι ορατά στη Γη.

Κάθε καλοκαίρι η "ουρά" του κομήτη Σουίφτ-Τατλ φωτίζει τον ουρανό, αφού η Γη περνά μέσα από το νέφος σωματιδίων που έχει αφήσει κατά την περιστροφή του γύρω από τον ήλιο. Με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες το φαινόμενο μπορεί να είναι ορατό- και εντυπωσιακό- στο νυχτερινό ουρανό.

Τα πεφταστέρια των "Περσείδων" είναι ιδιαίτερα φωτεινά και καθώς συγκρούονται με τη γήινη ατμόσφαιρα θερμαίνονται, με αποτέλεσμα να αφήνουν έτσι το "στίγμα" τους και η εντυπωσιακή λάμψη τους να γίνεται ορατή στον σκοτεινό ουρανό.

Όσοι επιθυμούν να παρατηρήσουν το εντυπωσιακό θέαμα, θα πρέπει να βρίσκονται σε χώρους όπου η φωτορύπανση κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα και περιοχές όπου δεν επικρατεί συννεφιά. Οι καλύτερες ώρες για την παρατήρηση του φαινομένου είναι οι πρωινές ώρες λίγο πριν ξημερώσει, σύμφωνα με τους αστρονόμους.

Πιστοί στο ραντεβού τους, όπως κάθε χρόνο, θα είναι εκατομμύρια παρατηρητές, οι οποίοι θα απολαύσουν αυτή την ασυνήθιστη βροχή που λογίζεται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα.


- Το φαινόμενο είναι ορατό από τις 11-13 Αυγούστου, ενώ "Περσείδες" παρατηρούνται περίπου από τις 23 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, με μέσο ωριαίο ρυθμό περίπου 60 - 80 μετεώρων ανά ώρα.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...!!!