PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΤΟ "ΣΠΟΥΡΓΗΤΑΚΙ" ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ

Δεκάδες ερωτικές επιστολές της Εντίθ Πιάφ στον γάλλο ποδηλάτη Λουί Ζεραρντέν που είχε ερωτευτεί παράφορα πουλήθηκαν έναντι 55.000 ευρώ σε δημοπρασία του Οίκου Κρίστις στο Παρίσι.

Η Πιάφ, που ήταν γνωστή εκτός από τα τραγούδια της και για τους αμέτρητους εραστές της, περιγράφει στις επιστολές τις ερωτικές της φαντασιώσεις και υπόσχεται ότι για χάρη του θα κόψει το ποτό. Επίσης όπως αποκαλύπτει το τραγούδι "Plus bleu que tes yeux" ήταν αφιερωμένο σε κείνον.

Στη συλλογή, που κατέληξε στα χέρια γάλλου συλλέκτη, περιλαμβάνονται επίσης τηλεγραφήματα, ένα σύντομο σημείωμα, ακόμα και ένα γράμμα της συζύγου του Ζεραντέν, στην οποία αποκαλεί την Πιάφ "μικρό τέρας".

"Αγαπημένε μου θέλω να σου πω ότι κανένας άλλος άντρας δεν με έχει συνεπάρει τόσο και πραγματικά νοιώθω ότι κάνω έρωτα για πρώτη φορά", γράφει η Πιάφ σε μια από τις επιστολές της, στην οποία τονίζει πως θα αλλάξει τρόπο ζωή και θα μεταμορφωθεί για κείνον σε μια "υπάκουη γυναίκα".

Οι 54 επιστολές γράφτηκαν την περίοδο από τις 15 Νοεμβρίου 1951 ως τις 18 Σεπτεμβρίου 1952.

Ο ίδιος ο Ζεραρντέν φαίνεται να είχε εξομολογηθεί πως "48 ώρες με την Πιάφ είναι πιο κουραστικές από τον Γύρο της Γαλλίας".

Το κάπνισμα θα απαγορεύεται στα αυτοκίνητα

, αν σ' αυτά επιβαίνουν άτομα κάτω των 18 ετών, με νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της Βικτόριας.

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να υπερψηφιστεί, προβλέπει αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

Το κάπνισμα στα αυτοκίνητα απαγορεύεται και σε άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, αν και το όριο ηλικίας είναι για άτομα κάτω των 16 ετών.

Στην κυβέρνηση έχει υποβληθεί πρόταση να απαγορευτεί το κάπνισμα και στα σπίτια αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά.

ΧΩΡΙΣΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΑΜΟ

Ζευγάρι Πολωνών που ζει στη Γερμανία παντρεύτηκε και αποφάσισε να χωρίσει μέσα σε μια μέρα.

"Δεν θέλει να την ξαναδεί στα μάτια του και επιμένει να ακυρωθεί ο γάμος, το ίδιο ζητάει και εκείνη", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ανόβερο, που αναγκάστηκε να επέμβει για να χωρίσει τους νεόνυμφους πριν...σκοτωθούν.

Αμέσως μετά τον πολιτικό γάμο ο 50χρονος γαμπρός άρχισε να τσακώνεται με τη νύφη και μάλιστα προσπάθησε να της κόψει τα μαλλιά με ένα μαχαίρι της κουζίνας, διευκρίνισε η αστυνομία.

Η 34χρονη γυναίκα κάλεσε πανικόβλητη την αστυνομία, που επέβαλε στον έξαλλο σύζυγο περιοριστικά μέτρα.

Οι αστυνομικοί με τη βοήθεια των συγγενών του ζευγαριού προσπάθησαν να τους συμβιβάσουν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Μάλιστα δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν κατέληξαν σε τρομακτικούς καυγάδες.

Ο σύζυγος, μην έχοντας άλλη λύση, πέρασε την πρώτη νύχτα του γάμου σε καταφύγιο αστέγων.

ΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙ ΓΑΛΑ ΤΟ ΠΡΩΙ...

Όσοι πίνουν ένα ποτήρι άπαχο γάλα το πρωί έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα περιττά κιλά τους, σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών επιστημόνων.

Οι ερευνητές μελέτησαν παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα άτομα που έπιναν γάλα το πρωί, το μεσημέρι κατανάλωναν 50% λιγότερες θερμίδες. Δηλαδή, μείωναν το μεσημεριανό φαγητό τους κατά 9%, γιατί το γάλα τα έκανε να αισθάνονται "χορτασμένα".

Αυτό δεν ίσχυε για τα άτομα που έλαβαν μέρος στην ίδια έρευνα και αντί για γάλα έπιναν ένα ποτήρι με χυμό φρούτου το πρωί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πρωτεΐνη και η λακτόζη του γάλατος είναι τα βασικά στοιχεία που δημιουργούν την αίσθηση κορεσμού (χόρτασης), οδηγώντας στην κατανάλωση λιγότερης τροφής το μεσημέρι.

Σημαντική αύξηση

παρουσιάζει στην Ολλανδία ο αριθμός των ηλικιωμένων με πρόβλημα αλκοολισμού, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για μία έρευνα που διενήργησαν από κοινού το εθνικό ίδρυμα κατά του εθισμού Dutch Stichting Informatie Verslavingszorg και το Ολλανδικό Ίδρυμα Trimbos για τη ψυχική υγεία και τον εθισμό, το οποίο εδρεύει στην Ουτρέχτη.

Ο συντονιστής του Trimbos Ρομπ Μπόβενς είπε ότι τα ευρήματα αποκαλύπτουν απλώς την «κορυφή του παγόβουνου», καθώς όπως σημείωσε, εκτιμά ότι μόνο το 5% όσων έχουν πρόβλημα αλκοολισμού, το αναφέρουν.

Σύμφωνα με τον Μπόβενς, το σύνολο των Ολλανδών ηλικιωμένων με πρόβλημα αλκοολισμού ανέρχεται στις 150.000.

Τα στοιχεία του ιδρύματος, το οποίο συλλέγει δεδομένα για τον εθισμό στο ποτό και τα ναρκωτικά στην Ολλανδία, δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ στη χώρα αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Όμως, η αύξηση είναι μεγαλύτερη στα άτομα άνω των 55, ομάδα στην οποία ανήκει το 22% των εθισμένων, ενώ πριν από δέκα χρόνια ήταν μόνο το 14%. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η αύξηση στον εθισμό των ηλικιωμένων γυναικών σε σχέση με τους συνομήλικούς τους άνδρες.

ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ?

ΑΡΧΙΣΕ η επιστροφή των χρημάτων των εισιτηρίων από τις πενήντα συναυλίες, στις οποίες είχε προγραμματιστεί να τραγουδήσει ο Μάικλ Τζάκσον, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοργανώτριας εταιρείας AEG Live.

«Οι θαυμαστές να κρατήσουν τα εισιτήρια τους και τα αποδεικτικά της αγοράς τους», ανέφερε σε ανακοίνωση της η εταιρεία.

Περίπου 900.000 εισιτήρια είχαν πωληθεί τις πρώτες ώρες που έγιναν γνωστές οι πέντε συναυλίες του Μάικλ Τζάκσον, οι οποίες είχαν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τις 13 Ιουλίου μέχρι και τον Μάρτιο του 2010 στην αρένα Ο2 του Λονδίνου.

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ

Ο ξαφνικός του θάνατος τα ξημερώματα της Παρασκευής προκάλεσε σοκ στους θαυμαστές του ανά την υφήλιο. Παράλληλα όμως εκτόξευσε και τις πωλήσεις των album του, με αποτέλεσμα το όνομά του να κατακτήσει μετά από χρόνια ξανά την κορυφή των charts.

Με την αναγγελία του θανάτου του, οι απανταχού fun του Μάικλ Τζάκσον έσπευσαν στα δισκοπωλεία αναζητώντας κάποιον δίσκο του. Ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση, που σε πολλά καταστήματα τα cd του Τζάκσον εξαφανίστηκαν εν ριπή οφθαλμού.

Τις μεγαλύτερες πωλήσεις φαίνεται να έχουν κάνει οι συλλογές «Number One» και «The essential Michael Jackson», που περιλαμβάνουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όπως επίσης και η επανέκδοση του «Thriller».

Στο διαδίκτυο και στα επίσημα sites πωλήσεων τα τραγούδια και τα album του Τζάκσον κατέκτησαν την κορυφή στη λίστα με τα πιο δημοφιλή. Μόνο την Παρασκευή στο itunes, οι 9 από τις 10 θέσεις του top 10 με τα album με τις μεγαλύτερες πωλήσεις είχαν την υπογραφή του Μάικλ Τζάκσον.

Οι πωλήσεις που έκανε η συλλογή «Number One» μόνο την Πέμπτη είναι αρκετές για να χαρίσουν στο album την κορυφή του Billboard's Top Pop Catalog Albums chart, που θα ανακοινωθεί επίσημα την Τετάρτη. Στον ίδιο κατάλογο είναι βέβαιο ότι θα δώσουν το «παρών» και παλιότερα albums του Τζάκσον, όπως το «Bad», «Dangerous» και «Off the Wall».

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ...




























Έφυγε από τη ζωή, στα 87 του, ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου, το απόγευμα του Σαββάτου. Νοσηλευόταν από τις αρχές Μαϊου εξαιτίας εγκεφαλικής λοίμωξης.

Η ταφή έγινε στο νεκροταφείο Ωρωπού.



Ο Σπύρος Καλογήρου έγινε ευρέως γνωστός υποδυόμενος τον ''κακό'' σε μία σειρά από ελληνικές ταινίες, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Στην πραγματικότητα ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, εξαιρετικά αγαπητός σε όλους τους συναδέλφους του.

Ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο το 1955 παίζοντας στον ''Αγαπητικό της Βοσκοπούλας''. Από τότε πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 60 ταινίες, με τελευταία την ταινία του Νίκου Περάκη ''Η Λίζα και οι Άλλοι''. Ανάμεσα στην μακροσκελή φιλμογραφία του ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του στη ''Λόλα''΄(1964), απ' όπου και η θρυλική ατάκα ''Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη!'', στη ''Μανταλένα'', στη ''Στεφανία'', στο ''Κοντσέρτο για πολυβόλα'', στη ''Νεράιδα και το παλικάρι'', στον ''Αστραπόγιαννο'' και στη ''Μαρία της Σιωπής''.

Στο θέατρο έπαιξε ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από κλασικό μέχρι σύγχρονους συγγραφείς, θέατρο του παραλόγου και επιθεώρηση. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή το 1955 με το έργο "Ερωτόκριτος" και μετά συνεργάστηκε με τους Θιάσους των Ροντήρη, Μινωτή, Σολωμού, Κουν, Κατράκη, Μυράτ, Λαμπέτη, Κατερίνας, κ.ά.

Το 1966, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για την ερμηνεία του στη μικρού μήκους ταινία "Τζίμης ο Τίγρης".

Από το 1952 ήταν παντρεμένος με την Ευαγγελία Σαμιωτάκη, με την οποία απέκτησε έναν γιο.

HIP HOP STHN KATERINH

























Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία η ανοιχτή για το κοινό συναυλία, στην οποία οι Family the Label ερμήνευσαν αγαπημένες τους επιτυχίες ξεσηκώνοντας όλους όσοι κατέκλυσαν το χώρο, για να απολαύσουν μια συναρπαστική hip-hop μουσική συνάντηση.
Με αυτό το «μελωδικό» τρόπο, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών ο Πολιτιστικός Οργανισμός και ο Οργανισμός Αθλητικών Κέντρων και Άθλησης του Δήμου Κατερίνης έστειλαν το μήνυμα «Αγαπώ τη ζωή. Δεν παραμυθιάζομαι». Μηνύματα άλλωστε αυτού του περιεχομένου μεταδίδονταν συνεχώς από τις γιγαντοοθόνες που είχαν τοποθετηθεί δίπλα στη σκηνή.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Χαράλαμπος Καρατζόγλου εστίασε τα λεγόμενά του «στο δυναμικό μήνυμα ενάντια στα ναρκωτικά που έστειλαν διοργανωτές, καλλιτέχνες και προπάντων νέοι και νέες που παρακολούθησαν την εκδήλωση».

Ορισμένα από τα πιο γνωστά και πετυχημένα hip hop ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής, ιδιαίτερα δημοφιλή στο νεανικό κοινό όπως οι: NEBMA, KOMHS X,ΘΗΡΙΟ, PROFESSIONAL SINNERS, ξεσήκωσαν τους hip hoppers με τους στίχους και το γνώριμο μουσικό τους ύφος.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ψυχοδραστικών Ουσιών Ν. Πιερίας «ΑΤΡΑΚΤΟΣ», η ΣΥ.Ν.Α. Σύναξη ψυχολογικής υποστήριξης ναρκομανών και εθισμένων ατόμων) της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα και το «Ηλιοτρόπιο».

Ο ισπανός Χερνάντες, τερμάτισε πρώτος 1ος στην πλατεία του Λιτόχωρου
























Για δεύτερη συνεχή χρονιά ο 26χρονος Ισπανός Τζίσπερ Χερνάντες τερμάτισε πρώτος στην πλατεία του Λιτόχωρου, στο πλαίσιο του διεθνούς αγώνα ορεινού τρεξίματος ΣΚΑΪ Olympus Marathon. Δεύτερος επίσης για δεύτερη συνεχή χρονιά ήρθε ο Έλληνας αθλητής Νίκος Καλοφύρης.
585 αθλητές από 24 χώρες, ξεκίνησαν χθες στις 6.05 το πρωί από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, για να διανύσουν συνολικά 44 χιλιόμετρα στην ανατολική πλαγιά του Ολύμπου, σκαρφαλώνοντας μέχρι τα 2.780 μέτρα υψόμετρο.

Πέρα από την αθλητική του διάσταση, ο αγώνας, που διεξάγεται κάθε Ιούνιο από το 2004, στέλνει το μήνυμα για την ανάγκη διαφύλαξης του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας του Ολύμπου.
EPTANEWS.GR

TO ARXONTIKO ΤΣΑΛΟΠΟΥΛΟΥ






























Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την αναπαλαίωση-αποκατάσταση του αρχοντικού του Τσαλόπουλου. Μέχρι τώρα έχει γίνει το 70% των εργασιών και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη καλοκαιριού.
Τόσο ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, όσο και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Λιακόπουλος έκαναν λόγο για ένα «ιδιαίτερο και δύσκολο έργο», όπου καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από όλους προκειμένου να αναδειχθούν τα στοιχεία του κτιρίου.

«Η αποκατάσταση του κτιρίου, που αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας της Κατερίνης, είναι ένα πολύ εξειδικευμένο έργο», επεσήμανε ο δήμαρχος, ενώ ευχαρίστησε την Τεχνική Υπηρεσία και τους επιβλέποντες για την εξαιρετική παρακολούθηση στη δουλειά που γίνεται.

Παράλληλα ανέφερε πως η διοίκηση εξασφάλισε από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για να συνεχιστούν οι εργασίες και οι επεμβάσεις που τυχόν δεν προβλέφθηκαν.

Μιλώντας για το κτίριο, ο αντιδήμαρχος κ. Λιακόπουλος τόνισε ότι είναι ένα από τα ελάχιστα διατηρητέα κτίρια της πόλης και στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο όσο πιο γρήγορα γίνεται προκειμένου να δοθεί στους πολίτες.

Ο αρχικός προϋπολογισμός των εργασιών αποκατάστασης-αναπαλαίωσης του Τσαλοπούλειου (που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Θησέας») ήταν 1.430.000 ευρώ, ενώ το συνολικό τους κόστος, μαζί με τα 200.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το ΥΜΑ-Θ, φθάνει το 1.630.000 ευρώ.

ΤΑ ...ΧΑΠΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΑΞΙ ΝΑ ΦΥΓΩ...!!

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΙΜΑΣΤΕ....
ΑΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ...
ΡΕ, ΠΩΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...!!!!!!!!
ΤΙ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ...!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤΙΑΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ....
ΣΕΝΑΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΣΑΣ...

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ...ΑΝΤΡΕΣ

ύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της διεθνώς, οι άνδρες συμφωνούν πολύ περισσότερο μεταξύ τους στην απάντηση αυτού του ερωτήματος από ό,τι οι γυναίκες.

Η έρευνα, που μελέτησε τις αντιδράσεις 4.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 70 ετών, έγινε από τον ψυχολόγο Ντάστιν Γουντ του αμερικανικού πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ και την Κλόντια Μπρέμποου του Κολλεγίου Κουίνς και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Personality and Social Psychology" (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες συναινούν πολύ περισσότερο για το ποια γυναίκα βρίσκουν πολύ ή καθόλου ελκυστική, σε σχέση με τις γυναίκες που εμφανίζουν πολύ περισσότερες διαφωνίες μεταξύ τους για το ποιος άνδρας είναι ελκυστικός.

Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες εθελοντές φωτογραφίες ανδρών και γυναικών και τους ζήτησαν να τις βαθμολογήσουν, από άποψη ελκυστικότητας, με βάση μια κλίμακα από το μηδέν ("καθόλου") ως το δέκα ("πολύ").

Προηγουμένως οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα πρόσωπα των φωτογραφιών με βάση ορισμένα επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως η αυτοπεποίθηση, η ευαισθησία, το στιλ, οι σωματικές καμπύλες και οι μυς, τα αρρενωπά/θηλυκά στοιχεία, η περιποιημένη εμφάνιση, η κομψότητα κ.α., ώστε οι ερευνητές να μπορούν να καταλάβουν ποια κοινά χαρακτηριστικά είναι αυτά που αρέσουν περισσότερο στους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, όσον αφορά στο άλλο φύλο,.

Οι κρίσεις των ανδρών για τις γυναίκες - που ήσαν πιο ομόφωνες- βασίστηκαν πρωτίστως στα φυσικά/σωματικά χαρακτηριστικά τους, με ιδιαίτερη προτίμηση σε γυναίκες λεπτές που αποπνέουν γοητεία και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, οι γυναίκες ως ομάδα έδειξαν σχετική προτίμηση σε λεπτούς και μυώδεις άνδρες, αλλά εμφάνισαν σημαντικές διαφωνίες για το πόσο ελκυστικοί ήσαν οι άνδρες στις φωτογραφίες που τους έδειξαν. Αρκετές γυναίκες βαθμολόγησαν πολύ ψηλά άνδρες, τους οποίους άλλες γυναίκες βαθμολόγησαν πολύ χαμηλά, ένα φαινόμενο έλλειψης συναίνεσης που στους άνδρες γενικά δεν εμφανίστηκε,όσον αφορά στις κρίσεις τους για το άλλο φύλο.

Η διαπίστωση αυτή, κατά τους ερευνητές, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι οι άνδρες "κυνηγούν" λίγο-πολύ τις ίδιες γυναίκες, άρα έχουν αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ τους, ενώ αντίθετα οι γυναίκες έχουν λιγότερο ανταγωνισμό να αντιμετωπίσουν, αφού οι προτιμήσεις τους για τους άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Ερμηνεύει επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες παραδοσιακά αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με τους άνδρες, προκειμένου να διαμορφώσουν έτσι την σωματική εικόνα τους, ώστε να είναι αρεστές στους άνδρες.

ΤΟ ΦΕΙΣ ΜΠΟΥΚ

Το publisher του Facebook, το κουτί που συμπληρώνουμε την ερώτηση What’s on your mind? απέκτησε νέα privacy settings.

Στο νέο κουτί θα βρείτε 5 επίπεδα ασφάλειας για την γνωστοποιήση πληροφορίας με μηνύματα, links, φωτογραφίες ή βίντεο. Αυτά είναι Everyone, Friends and Networks, Friends of Friends, Friends, Custom. Υπάρχει επίσης επιλογή για διαφορετικό επίπεδο ασφάλειας ξεχωριστά για κάθε μήνυμα.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΛΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις και συνεργασία με την Ελλάδα, διεμήνυσε μέσω του Flash 96 ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι. «Στόχος μας είναι οι δύο λαοί να ζουν με ειρήνη και φιλία», επισήμανε, μιλώντας ελληνικά.

Ο Μιλόσοσκι αναχώρησε από την Κέρκυρα με αεροπλάνο των αερογραμμών της χώρας του, που έφερε τα διακριτικά «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δεν είδε τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Οταν ρωτήθηκε απάντησε ότι «είχε πολύ πιεστικό πρόγραμμα». Παράλληλα, πρόσθεσε πως είναι στο πρόγραμμά της ως προεδρεύουσα του ΟΑΣΕ να επισκεφθεί τη χώρα.

«Η πολιτική Καραμανλή και οι μεθοδεύσεις Μπακογιάννη έχουν κάνει την χώρα ρεντίκολο διεθνώς. Αυτό που συνέβη με το σκοπιανό αεροσκάφος, δεν θα συνέβαινε ποτέ σε χώρες όπως π.χ. η Τουρκία ή το Ισραήλ καθώς και σε οποιοδήποτε άλλο κράτος σέβεται την ιστορία του. Ντροπή!», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΑΥΡΙΟ Η ΚΗΔΕΙΑ ΤΗΣ ΦΑΡΑ ΦΟΣΕΤ

Σε στενό οικογενειακό κύκλο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στο Λος Αντζελες η κηδεία της γνωστής ηθοποιού Φάρα Φόσετ, που πέθανε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 62 ετών, έπειτα από τριετή μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το BBC, η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί στις 4 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στον Καθεδρικό Ναό «Η Κυρά των Αγγέλων» και θα απαγορευτεί η είσοδος σε φωτογράφους και μέσα ενημέρωσης.

Η μάχη που έδινε η Φάρα Φόσετ τα τελευταία τρία χρόνια με τον καρκίνο είχε συγκλονήσει την κοινή γνώμη. Ιδιαίτερη αίσθηση, δε, είχε προκαλέσει η απόφασή της να κινηματογραφήσει τους τελευταίους μήνες της ζωής της και να προβληθεί το ντοκιμαντέρ από την τηλεόραση.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 είχε ανακοινώσει ότι απαλλάχθηκε από τον καρκίνο του εντέρου, όμως λίγους μήνες μετά, τον Μάιο του 2007, έγινε γνωστό ότι είχε υποτροπιάσει.

Η Αμερικανίδα ηθοποιός έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από τη θρυλική τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '70 Οι Αγγελοι του Τσάρλι. Έκτοτε πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες και σε σίριαλ και έχει αποσπάσει τρία βραβεία ΕΜΜΥ.

Επί χρόνια υπήρξε σύντροφος του, επίσης, γνωστού ηθοποιού Ράιαν Ο'Νιλ και είχαν αποκτήσει έναν γιο.

Λίγες ημέρες πριν πεθάνει, ο Ο'Νιλ είχε δηλώσει ότι επρόκειτο να παντρευτούν, όμως τελικά δεν πρόλαβαν να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας πίστης.

ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΠΟΠ

Φόρο τιμής στον Μάικλ Τζάκσον απέτισαν δεκάδες καλλιτέχνες στη διάρκεια της απονομής των βραβείων ΒΕΤ. Παρών και ο πατέρας του εκλιπόντος, που εξέφρασε αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του γιου του, ενώ ο γιατρός που είναι στο επίκεντρο των ερευνών δηλώνει ότι όταν τον βρήκε δεν ανέπνεε και ο σφυγμός του ήταν χαμηλός.

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο έρχεται και το ζήτημα της επιμέλειας των τριών παιδιών τού Μάικλ Τζάκσον, ενώ λεπτομέρειες για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε, αλλά και για το πρόβλημά του με τα ναρκωτικά δημοσίευσαν οι Κυριακάτικοι Times του Λονδίνου.

Το βράδυ της Κυριακής απονεμήθηκαν στο Λος Αντζελες τα βραβεία ΒΕΤ (Black Entertainment Television) και η τελετή, όπως ήταν φυσικό, εξελίχθηκε σε εκδήλωση μνήμης.

Το «παρών» έδωσαν τόσο ο πατέρας του Μάικλ Τζάκσον, Τζόι Τζάκσον, όσο και η αδελφή του, Τζάνετ Τζάκσον.

Μάλιστα ο πατέρας του, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους δήλωσε πως έχει πολλές αμφιβολίες για τις συνθήκες θανάτου του γιου του.

Από την πλευρά της, η Τζάνετ Τζάκσον ευχαρίστησε τους θαυμαστές του αδελφού της σε όλο τον κόσμο για τη συμπαράστασή τους. «Όλα τα μέλη της οικογένειάς μου θα ήθελαν να βρίσκονται σήμερα εδώ. Όμως, αυτό είναι εξαιρετικά επώδυνο και γι' αυτό επέλεξαν εμένα να τους εκπροσωπήσω» είπε, σύμφωνα με το BBC.

«Δεν πρέπει να είμαστε θλιμμένοι. Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτόν τον μαύρο άνδρα» είπε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τζέιμι Φοξ.

Στη διάρκεια της τελετής γνωστά ονόματα της αμερικανικής μουσικής σκηνής απέτισαν φόρο τιμής στον Τζάκσον, ερμηνεύοντας μεγάλες επιτυχίες του.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Την ίδια ώρα, οι έρευνες για τα αίτια του θανάτου του συνεχίζονται και στο επίκεντρο των ανακρίσεων βρίσκεται ο καρδιολόγος Κόνραντ Μάρεϊ, ο άνθρωπος που βρισκόταν μαζί με τον Τζάκσον τις τελευταίες του στιγμές.

Ο Μάρεϊ έχει ανακριθεί δύο φορές, αλλά σύμφωνα με την εκπρόσωπό του δεν θεωρείται ύποπτος. Αντιθέτως, συνεργάζεται με τις αρχές προκειμένου να διαφωτίσει τις συνθήκες θανάτου του Μάικλ Τζάκσον.

Το CNN, επικαλούμενο δηλώσεις των δικηγόρων του Μάρεϊ, μετέδωσε τη Δευτέρα ότι όταν ο γιατρός βρήκε τον Μάικλ Τζάκσον στο δωμάτιό του, ο διάσημος καλλιτέχνης δεν ανέπνεε και ο σφυγμός του ήταν πολύ χαμηλός. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Μάρεϊ προσπάθησε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον Τζάκσον, μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, και απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι του χορηγήθηκε ένεση με ισχυρό παυσίπονο.

Η πρώτη επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο «βασιλιάς της ποπ» πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Όμως τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από το τι προκάλεσε την κατάρρευσή του, ανάγκασαν την οικογένεια Τζάκσον να ζητήσει και δεύτερη νεκροψία. Όσον αφορά στην τοξικολογική εξέταση, τα αποτελέσματά της θα γίνουν γνωστά τις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Επίσκεψη στα κέντρα υποδοχής παράνομων μεταναστών στη Σάμο και τον Έβρο πραγματοποιούν τη Δευτέρα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Ζακ Μπαρό.

Στόχος της Αθήνας είναι να καταδείξει την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της μαζικής εισόδου παράνομων μεταναστών, προερχομένων από την Τουρκία, μετά και την αρνητική στάση της Αγκυρας στο πρόβλημα.

Όπως προέκυψε από τη συνάντηση που είχε την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της, Αχμέτ Νταβούτογλου, καθώς και από δηλώσεις του επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Αγκυρας, Εγκεμέν Μπαγίς, η Αγκυρα τηρεί σκληρή στάση στο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία δεν σκοπεύει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για επανεισδοχή μεταναστών, τουλάχιστον όσο δεν υπογράφουν αντίστοιχες συμφωνίες οι χώρες καταγωγής των μεταναστών.

Στο πρόγραμμα του υπουργού Εσωτερικών και του Επιτρόπου Μπαρό στη Σάμο περιλαμβάνεται περιήγηση στο γαλλικό πλοίο του Οργανισμού FRONTEX που βρίσκεται αγκυροβολημένο στο Βαθύ και συμμετέχει στις περιπολίες. Στη συνέχεια θα επισκεφθούν το χώρο παραμονής μεταναστών στη Σάμο.

Το απόγευμα ο Πρ.Παυλόπουλος και ο Ζακ Μπαρό θα επισκεφθούν το κέντρο υποδοχής μεταναστών στον Κυπρίνο Έβρου.

Το πρωί οι δύο άνδρες είχαν μια πρώτη εικόνα για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, εν πτήσει πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

Στον Απόστολο Παύλο πιθανότατα ανήκουν τα λείψανα μέσα στη μαρμάρινη λευκή σαρκοφάγο, που βρισκόταν σε κατακόμβη της περίφημης και μεγαλοπρεπούς Βασιλικής, έξω από τα τείχη της Ρώμης.

Τη σημαντικότατη αυτή είδηση ανακοίνωσε την Κυριακή ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ', βασιζόμενος στα στοιχεία της πρώτης επιστημονικής έρευνας που έγινε στα λείψανα.

Σύμφωνα με τον ποντίφικα, πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανέσυραν και άνοιξαν τη σαρκοφάγο, η οποία βρισκόταν κάτω από τη Βασιλική του Αγ.Παύλου και που εδώ και 2.000 χρόνια θεωρείτο από τους πιστός ως ο τάφος του Αποστόλου των Εθνών.

Όπως προκύπτει από τη ραδιοχρονολόγηση άνθρακα, τα λείψανα ανάγονται στον 1ο ή στον 2ο αιώνα.

«Το στοιχείο αυτό πιθανότατα επιβεβαιώνει την ομόφωνη και αδιαμφισβήτητη παράδοση που θέλει τα λείψανα του Αποστόλου Παύλου να βρίσκονται εδώ» δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στη διάρκεια της τελετής λήξης του Έτους Αποστόλου Παύλου.

Μέσα στη σαρκοφάγο οι αρχαιολόγοι βρήκαν κόκκους από λιβάνι, αλλά και υπολείμματα από δύο λινά υφάσματα.

Μία δεύτερη είδηση αποτελεί η ανακάλυψη και της αρχαιότερης προσωπογραφίας του Αποστόλου Παύλου στην κατακόμβη της Αγίας Θέκλας στη Ρώμη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Βατικανού «L'Osservatore Romano», το φρέσκο -που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα μ.Χ.- αποκαλύφθηκε στις 19 Ιουνίου.

Οι ανασκαφές στον τάφο του Αποστόλου Παύλου άρχισαν το 2002, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των πιστών ότι δεν μπορούν να τον επισκεφθούν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ

Αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου του έτους 2009 μπορούν να υποβάλλουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) από τις 6 Ιουλίου έως τις 15 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ).

Δικαιούχοι της επιδότησης ενοικίου είναι Έλληνες και οι αλλοδαποί που έχουν καταβάλει εισφορές υπέρ του ΟΕΚ και έχουν ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματος μέχρι 12.000 ευρώ ο άγαμος και ο έγγαμος χωρίς παιδιά, μέχρι 14.000 ευρώ ο έγγαμος με ένα παιδί, μέχρι 16.000 ευρώ με 2 παιδιά, μέχρι 18.000 ευρώ με 3 παιδιά και μέχρι 20.000 ευρώ με 4 παιδιά.

ΣΤΑ ΥΨΗ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ

Ο μεγάλος αριθμός των αριστούχων στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις φαίνεται πως θα εκτινάξει στα ύψη τις βάσεις εισαγωγής τόσο στις υψηλόβαθμες σχολές όσο και στις μεσαίες σχολές. Αυξομειώσεις αναμένονται στις χαμηλόβαθμες σχολές.

Υπενθυμίζεται πως οι υποψήφιοι θα πρέπει να καταθέσουν τα μηχανογραφικά δελτία από την 1η έως τις 20 Ιουλίου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΘ-ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ



Τηλ. (2310) 997158, 996778 Fax (2310) 996730 e-mail: louizou@ad.auth.gr

Κτίριο Διοίκησης "Κ. Καραθεοδωρή" Α.Π.Θ., Τ.Κ. 541 24, Θεσσαλονίκη



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ

ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Θεσσαλονίκη, 29/6/2009



Σημαντικά ευρήματα προέκυψαν από έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στη συμπεριφορά του σύγχρονου Έλληνα καταναλωτή απέναντι στο κρασί, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος της Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ.



Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (91%) καταναλώνει κρασί, στοιχείο που το αναδεικνύει ως ένα από τα δημοφιλέστερα οινοπνευματώδη. Το 50% των συμμετεχόντων το καταναλώνει σε υψηλή συχνότητα.



Παράλληλα, οι καταναλωτές δείχνουν εμπιστοσύνη στα ελληνικά κρασιά αφού τα προτιμούν σε ποσοστό 64,8%, ενώ αυτοί που προτιμούν αποκλειστικά τα εισαγόμενα είναι ελάχιστοι (0,6%). Ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι η ελληνική αγορά δεν έχει αλωθεί από τα εισαγόμενα στο βαθμό που ισχύει για άλλες ευρωπαϊκές αγορές.



Αυτό δε σημαίνει ότι οι ερωτώμενοι δεν έχουν κατά το πλείστον σχηματίσει γνώμη για τα εισαγόμενα κρασιά, αφού τα έχουν δοκιμάσει σε ποσοστό 74,2%. Όσον αφορά στις προτιμήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα σε σχέση με τα εισαγόμενα κρασιά, τη μερίδα του λέοντος αποσπούν οι υπόλοιπες μεσογειακές χώρες, με τη Γαλλία να κυριαρχεί, ενώ ο "νέος" κόσμος δε φαίνεται, προς το παρόν, να αποτελεί κίνδυνο για τις κατεστημένες, παραδοσιακές δυνάμεις.



Το ποσοστό του δείγματος που καταναλώνει κρασί, πίνει έως και τρία ποτήρια ανά περίσταση (84,1%), με τους περισσότερους να σταματάνε στα δύο ποτήρια (67,6%). Μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 15,9% καταναλώνει τέσσερα ποτήρια και άνω.



Όσον αφορά στην προτίμηση των ερωτηθέντων σε σχέση με το είδος του κρασιού φαίνεται να κατέχει ένα προβάδισμα το ερυθρό (48%) σε σχέση με το λευκό (36%). Σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ρετσίνα κατέχει προβάδισμα με βραχεία κεφαλή (8%) σε σχέση με το ροζέ (7%). Τα αφρώδη κρασιά έρχονται τελευταία στις προτιμήσεις των καταναλωτών.



Στην ερώτηση "Για ποιους λόγους προτιμάτε να καταναλώνετε κάποιο είδος κρασιού;", η αίσθηση της γεύσης επικράτησε με ποσοστό 44%. Επίσης, το άρωμα και η γλυκύτητα εμφανίζονται ως σημαντικοί παράγοντες επιλογής συγκεκριμένου είδους κρασιού.



Η προσπάθεια δημιουργίας αγοράς για τους οίνους που προέρχονται από βιολογικούς αμπελώνες έχει καλύψει κατά το ήμισυ το στοχευμένο τμήμα των καταναλωτών. Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη αφού το 44.5% των ερωτηθέντων δεν έχει δοκιμάσει κρασί που προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες.



Παρά τις προσπάθειες ενημέρωσης από τα οργανωμένα οινοπαραγωγεία, το κοινό προτιμά μονό σε ποσοστό 44% τον εμφιαλωμένο οίνο. Ένα ποσοστό της τάξης του 48,4% δεν έχει πρόβλημα να καταναλώσει και εμφιαλωμένο και "χύμα" κρασί, ενώ ένα ποσοστό 7,7% προτιμά αποκλειστικά το "χύμα".



Όσον αφορά στους παράγοντες επηρεασμού των καταναλωτών κατά τη διαδικασία επιλογής κρασιού, η περίσταση για την οποία αγοράζεται και η περιοχή καταγωγής έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα. Αντίθετα, η τιμή δε φαίνεται να είναι το πρωταρχικό κριτήριο επιλογής κρασιού. Επίσης, το 73,1% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι οι τιμές του κρασιού είναι κανονικές.



Όσον αφορά στο τι ακριβώς προσέχουν οι καταναλωτές από το πλήθος των πληροφοριών που αναγράφονται πάνω σε μια ετικέτα, η χώρα προέλευσης (16,6%), η ποικιλία των σταφυλιών (14,6%) και η περιοχή παραγωγής (14%) κατέχουν τις τρεις πρώτες θέσεις ενδιαφέροντος.



Σχεδόν ο ένας στου δύο συμμετέχοντες θεωρούν ότι το σπιτικό κρασί είναι πιο αγνό από το εμφιαλωμένο, το παλιό κρασί είναι πάντα πιο καλό, όπως, επίσης, ότι η χρέωση του στις επιχειρήσεις υγειονομικού χαρακτήρα είναι υπερβολική.



Η ενημέρωση των ερωτηθέντων γύρω από οινικά θέματα γίνεται κυρίως από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και κατά δεύτερον από τα περιοδικά και τα ενημερωτικά φυλλάδια των οινοπαραγωγών.



Οι καταναλωτές κρασιού προτιμούν τη μπύρα ως δεύτερη επιλογή οινοπνευματώδους ποτού σε ποσοστό 26,8%, το ούζο σε ποσοστό 24,1%, ενώ το ουίσκι έρχεται τρίτο στη σειρά των προτιμήσεων με ποσοστό 16,5%.



Όσον αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών σε σχέση με τα σημεία πώλησης, ξεχωρίζουν δυο πόλοι έλξης οι οποίοι διαθέτουν τα δικά τους ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Από τη μια οι πολυεθνικές αλυσίδες των σουπερμάρκετ κερδίζουν τους καταναλωτές παρέχοντας μια πλειάδα καταναλωτικών προϊόντων και αγοραστικών επιλογών, άνετους χώρους στάθμευσης, συνεχές ωράριο και συγκριτικά φιλικές τιμές. Στον αντίποδα των σουπερμάρκετ εμφανίζονται οι κάβες οι οποίες παρέχουν ποικιλία στις ετικέτες των κρασιών, φιλική εξυπηρέτηση, ενώ έχουν χτίσει πολύ καλή φήμη σε σχέση με την παρεχόμενη τεχνογνωσία.



Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρασί για τους Έλληνες καταναλωτές συνεχίζει να κατέχει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες του εορτασμού. Με εξαίρεση τις εθνικές εορτές, σε όλες τις υπόλοιπες εορταστικές περιστάσεις αυξάνεται η κατανάλωση του.



Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις και συμπληρώθηκαν 400 έγκυρα ερωτηματολόγια από άνδρες, γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους, ανθρώπους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον μεταπτυχιακό φοιτητή Νίκο Σαπουντζή και την Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Ειρήνη Τζίμητρα - Καλογιάννη.



Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώνονται με την ευκαιρία συμπλήρωσης 15 χρόνων από τη λειτουργία του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ειδίκευσης Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ. Ειδική Ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιουνίου 2009 και ώρα 18.30, στο Αγρόκτημα του Α.Π.Θ. όπου αξιολογήθηκε η 15χρονη πορεία του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ειδίκευσης Αγροτικής Οικονομίας, μέσα από παρεμβάσεις των αποφοίτων της Ειδίκευσης.





Επικοινωνία με δημοσιογράφους:

Μεταπτυχιακός Φοιτητής Νίκος Σαπουντζής, τηλ. 6974269887.

Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Αγροτικής Οικονομίας, της Γεωπονικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Ειρήνη Τζίμητρα - Καλογιάννη, τηλ. 6978988336.

Πρόεδρος Επιτροπής Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης (ΕΜΕ) του προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ειδίκευσης Αγροτικής Οικονομίας της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγήτρια Όλγα Ιακωβίδου, τηλ. 6976699031 και 2310 998827.

Θέμα: Χωρίς προληπτικό έλεγχο μαστού οι γυναίκες στην Κατερίνη.

Προς τον κ Υπουργό

Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης



ΤΑΣΟΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Θέμα: Χωρίς προληπτικό έλεγχο μαστού οι γυναίκες στην Κατερίνη.



Μετά από πρωτοβουλία γυναικών της Κατερίνης και την ενεργή συμπαράσταση 25 φορέων του Νομού Πιερίας συγκεντρώθηκαν μέχρι στιγμής 6.000 υπογραφές με σκοπό τόσο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των γυναικών για την αναγκαιότητα της μαστογραφίας και του προληπτικού ελέγχου, αλλά κυρίως για τη δημιουργία Κέντρου Μαστού στο νοσοκομείο του Νομού. Διεκδικούν ένα Κέντρο με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, υψηλής ευκρίνειας και χαμηλής δόσης ακτινοβολίας.

Σήμερα η απουσία του Κέντρου εξαναγκάζει τις γυναίκες της Κατερίνης να παραπέμπονται στις λίστες των δημοσίων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, όπου περιμένουν έως και τρεις μήνες για την εξέταση, ή να καταφεύγουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα πληρώνοντας ένα υψηλό αντίτιμο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες αντιλήψεις, η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού απαιτεί την ύπαρξη πιστοποιημένων και διεπιστημονικά στελεχωμένων κέντρων μαστού, ώστε να παρέχουν τακτικό προληπτικό έλεγχο. Επίσης σε περίπτωση διάγνωσης της νόσου να παρέχουν θεραπεία εφαρμόζοντας τις πλέον εξελιγμένες επιστημονικά μεθόδους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από τη συντονισμένη προσπάθεια πολλών ομάδων πολιτών και οργανώσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, όρισε κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις οποίες καλεί τα κράτη-μέλη να εντατικοποιήσουν την έρευνα και να συστηματοποιήσουν τις πολιτικές πρόληψης.

Επειδή

1. στην Ελλάδα κάθε χρόνο υπολογίζονται 4500 νέα κρούσματα καρκίνου του ?αστού, ενώ κάθε έξη λεπτά μια γυναίκα στην Ε.Ε πεθαίνει από τη νόσο

2. ο καρκίνος του ?αστού είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στο γυναικείο πληθυσμό.

3. η έγκαιρη διάγνωση και ο προληπτικός έλεγχος σώζουν ζωές.

4. η μαστογραφία επιτυγχάνει τη μείωση της θνησιμότητας από τον καρκίνο του μαστού σε ποσοστά 30-35%.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Προτίθεστε να δημιουργήσετε Κέντρο Μαστού στο ήδη υπάρχον νοσοκομείο Κατερίνης;

2. Υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία κέντρου μαστού στο νέο νοσοκομείο, του οποίου η λειτουργία καθυστερεί;

Ο ερωτών βουλευτής



Τάσος Κουράκης

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

"Ο λόγος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ"

Την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές είναι αναστρέψιμο, εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χαλκιδικής στον Πολύγυρο.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να δοθεί ο λόγος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, να ακουστεί η φωνή τους, να λειτουργεί με δημοκρατία και να μην είναι ένα «κλειστό κλαμπ» στο οποίο θα αποφασίζουν οι ηγεσίες, αλλά θα έχουν φωνή τα μέλη. «Να γίνει ισχυρό κύμα η απαίτηση της βάσης για περισσότερη δημοκρατία, για λόγο στα μέλη. Να είναι αυτή η πιο σοβαρή μετασεισμική δόνηση και όχι η άλλη που πήγε να γκρεμίσει την πολυκατοικία μας», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη δική του στάση μετά τις ευρωεκλογές, παρατήρησε: «Δεν είμαι θυμωμένος, όπως με παρουσιάζουν. Είμαι ψύχραιμος και νηφάλιος και όλο αυτό το διάστημα δεν αντέδρασα με το θυμικό. Είμαι, όμως, και αποφασισμένος να κινηθώ στο πλαίσιο της θεσμικής μου ευθύνης, ώστε να λειτουργήσει συντεταγμένα και συλλογικά ο ΣΥΝ και να ακούσουμε τη βάση, με απαράβατο όρο τη δημοκρατία και στόχο τη σύνθεση και την ενότητα. Το μεγάλο ζήτημα είναι πως θα ξεπεραστούν οι δομικές δυσλειτουργίες του ΣΥΝ και ο τρόπος λειτουργίας των τάσεων».

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. Στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης) και στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση των Πολιτικών Επιτροπών Α΄και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης.

Ομιλία πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΕΛΚ

Ο πρωθυπουργός συναντηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με την εκλεγμένη επικεφαλής της ΚΟ της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μαριέττα Γιαννάκου.
Το απόγευμα ο κ.Κ.Καραμανλής μίλησε στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που διεξαγεται στην Αθήνα.

Εξάλλου : "Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Ο διάλογος είναι το πλέον αποτελεσματικό και ουσιαστικό εργαλείο για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών", τόνισε ο κ. Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στη σύνοδο του ΟΑΣΕ.

Το όραμα ενωμένης ηπείρου δεν έχει καταστεί ακόμα πραγματικότητα για όλη την Ευρώπη. Είμαστε στην Κέρκυρα του Οδυσσέα αλλά χρειάζονται μερικά μίλια ακόμη για να φτάσουμε στην "Ιθάκη", σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι "οι υπουργοί του ΟΑΣΕ είναι εδώ για να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για μια νέα αρχη για μια ευρώπη ενωμένη ελεύθερη και δημιουργική".

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για πολύπλοκες και ταραχωδεις εποχές, λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνουν την ασφάλεια και που αναζητούν βαθύτερες συνεργασίες.

Εκ μέρους της ελληνικής προεδρείας, σημείωσε ότι στα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο κόσμος αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις, «γεγονός που μας δείχνει και τον όγκο της δουλειάς, που δεν έχει γίνει, ενώ μνημόνευσε ιδιαίτερα τα προβλήματα των κλιματικών αλλαγών και της ασφάλειας που έχουν διαχύσει αισθήματα αγωνίας στον κόσμο.

0 ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πόλη Μπούντβα του Μαυροβουνίου, οι εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπό την προεδρία του Γ.Παπανδρέου. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι η οικονομική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές, η παράνομη μετανάστευση και το Ιράν.


Ο κ. Παπανδρέου επέλεξε το Μαυροβούνιο για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Συμβουλίου προκειμένου να στείλει μήνυμα στήριξης των Βαλκανίων και ιδιαίτερα των δυτικών Βαλκανίων.


Είναι η πρώτη φορά κατά την οποία τα δύο αυτά θέματα «οικονομική κρίση» και «κλιματικές αλλαγές» συζητούνται σε συνδυασμό, σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα γίνεται συγκερασμός των θεμάτων της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών.


Ένα ακόμη θέμα που συζητήθηκε ήταν αυτό της παράνομης μετανάστευσης, θέμα το οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέτει σε όλα τα διεθνή φόρα. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ζήτημα αυτό τόσο στην Ευρώπη, αλλά κυρίως στην Ελλάδα που αποτελεί μια σημαντική πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών.

88 Κρούσματα στην Ελλάδα

Σε 88 ανήλθαν τα κρούσματα της νέας γρίπης (Η1Ν1) στη χώρα μας, καθώς το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε το πρωί της Δευτέρας άλλα δύο περιστατικά.

Πρόκειται για δύο άνδρες 27 και 18 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από τους ασθενείς που έχουν νοσήσει, οι 31 έχουν ιαθεί πλήρως και οι υπόλοιποι ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας.

Το υπουργείο τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.
Μετά τη δήλωση του ΚΚΕ ότι δεν θα συνταχθεί με τη ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τα σενάρια για πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο επανέρχονται δριμύτερα.


Η κίνηση του Περισσού προκάλεσε σύγχυση σε Μαξίμου και Ρηγίλλης, καθώς το αργότερο έως την άνοιξη του 2010 θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη -και σήμερα το πρωί με δηλώσεις του στο Mega- ότι θα στηρίξει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η άρνηση του ΚΚΕ είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η ΝΔ δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει 180 ψήφους για να αποφύγει τίσ πρόωρες εκλογές, το Μάρτιο του 2010.

Σε προεκλογική διάταξη τίθεται από τις 17 Αυγούστου το ΠΑΣΟΚ καθώς, μετά το τέλος στα σενάρια που αφορούσαν την Προεδρική εκλογή, το κόμμα εκτιμά ότι άρχισε ήδη η αντίστροφη μέτρηση για τις πρόωρες εκλογές, ακόμη και μέσα στο Σεπτέμβριο.