PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Σάββατο 4 Απριλίου 2009

ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ


Ξεκινούν την Κυριακή, 5 Απριλίου, οι εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής στους Λαζαίους, με αφορμή τη μάχη (2 Απριλίου 1822), και τη καταστροφή της Μηλιάς, που οργανώνει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι».
Οι εκδηλώσεις, που θα διαρκέσουν έως τις 2 Μαΐου, ξεκινούν το πρωί της Κυριακής με Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Κάτω Μηλιάς, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στις 10.30, στο Ηρώο του χωριού. Θα ακολουθήσουν μηλιώτικοι χοροί κα τραγούδια, ενώ στις 11.00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Συλλόγου θα ανοίξει για το κοινό η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Ι. Ντούρου με θέμα «Όλυμπος και Πιέρια, τα λημέρια των Λαζαίων».

Οι φετινές εκδηλώσεις που συμπίπτουν με τα 45 χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου και είναι αφιερωμένες στα ιδρυτικά μέλη του, θα συνεχιστούν την τρίτη μέρα του Πάσχα, με Πασχαλινό Απογευματινό στο Παλιοκκλήσι τ’ Άϊ Νικόλα της Μπάρας με παραδοσιακό γλέντι, συνοδεία γκάιντας.

Την Παρασκευή, 24 Απριλίου, τα Χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και η Χορωδία του θα παρουσιάσουν ένα μουσικοχορευτικό βραδινό στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου της Κάτω Μηλιάς.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν και θα ολοκληρωθούν το Σάββατο 2 Μαΐου, με τη 2η Συνάντηση απογόνων των Λαζαίων, που θα πραγματοποιηθεί στα ερείπια του Πύργου της ξακουστής οικογένειας των αγωνιστών.

Για τις 30 Απριλίου

Αναβλήθηκε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τα διόδια


Αναβολή για τις 30 Απριλίου πήρε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την κατασκευή διοδίων στο Αιγίνιο, ύστερα από αίτημα του δημοσίου αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας.


Από την πλευρά της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ζήτησε την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ οι δικηγόροι της κ.κ. Σιανίδης και Ελευθεριάδης τόνισαν πως η μόνη περίπτωση για να συμφωνήσει η πλευρά στο αίτημα για αναβολή ήταν να εκδοθεί προσωρινή απόφαση για παύση των εργασιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή συνεχίζονται.

Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο και τελικά δόθηκε η αναβολή για τις 30 Απριλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως έξω από το δικαστικό μέγαρο είχε συγκεντρωθεί πλήθος πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν με πανό και διανομή φειγ – βολάν για την κατασκευή των διοδίων. Στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ήταν και σύσσωμοι οι Δήμαρχοι του Νομού, αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων οι οποίοι έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην εκδίκαση της απόφασης.

Ο κ. Αμοιρίδης

Την εκτίμησή του ότι κακώς δόθηκε η αναβολή εξέφρασε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος τόνισε πως παράλληλα με την αναβολή θα έπρεπε να δοθεί και προσωρινή διαταγή για να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής διοδίων στο Αιγίνιο.

Ο ίδιος σημείωσε επίσης την μεγάλη ανησυχία του κόσμου για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την κατασκευή διοδίων και την επιπλέον επιβάρυνση της διαδρομής της Πιερίας.

Θα πρέπει να υπάρξει μια επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης, να αναλυθεί, να κατανοήσουν όλοι οι πολίτες ποια θα είναι η επιβάρυνση. Σήμερα χρηματοδοτεί η Πιερία τον κρατικό κορβανά με 70% από αυτά που καταθέτει καθημερινά στα διόδια, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε με τα προηγούμενα έργα όπως είναι η Αττική οδός, ή η γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου" κατέληξε ο κ. Βουλευτής.

Ο κ. Τσιτλακίδης

Το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα κ. Ηλίας Τσιτλακίδης τόνισε πως η προσπάθεια συνεχίζεται ενώ επιφυλάχτηκε για περαιτέρω ενέργειες που θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Παπαθανασίου

Από τη μεριά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κ. Γιώργος Παπαθανασίου ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κόσμου στις 30 Απριλίου σημειώνοντας πως ο νομός Πιερίας αδικείται, όχι τόσο από την επιβολή των διοδίων όσο από την συμπεριφορά των ιθυνόντων.

OMPAMA- KARAMANLHS



Παρουσιάστηκε η Αρχαιοθήκη του Δίου



Aπό τον καθηγητή Δ.Παντερμαλή



Την Αρχαιοθήκη του Δίου, έναν πρωτοποριακό χώρο συντήρησης και επιστημονικής μελέτης των αρχαίων ευρημάτων, επισκέψιμο για το ευρύ κοινό, παρουσίασε ο καθηγητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτριος Παντερμαλής, κατά τη διάρκεια των εργασιών της 22ης Επιστημονικής Συνάντησης για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Παντερμαλής χαρακτήρισε την Αρχαιοθήκη «καινοτομία των ανασκαφών του Δίου που στόχο έχει την προσωρινή έκθεση των ευρημάτων πριν από την τελική αποθήκευσή τους, ή μεταφορά τους στο μουσείο».

Μέσω της Αρχαιοθήκης, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αυτά ήρθαν στο φως και να αποκτήσει προσωπική εμπειρία για τη διαδικασία μελέτης και συντήρησης αρχαίων αντικειμένων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μάλιστα, παρουσιάζει η αίθουσα, όπου γίνεται η συντήρηση του ψηφιδωτού του Διονύσου. Τη διαδικασία της συντήρησης μπορεί να παρακολουθήσει ο επισκέπτης.

Όπως τόνισε ο διευθυντής των ανασκαφών του Δίου «σήμερα το κοινό εγκαταλείπει τον αφελή θαυμασμό για τις αρχαιότητες και αναζητά την ουσιαστική πληροφόρηση».

Ο κ.Παντερμαλής πρόσθεσε ότι «η αισθητική εργαστηρίου, που αναπτύσσεται στην Αρχαιοθήκη, αποδεσμεύει την παρουσία των αρχαίων από τις στερεότυπες λύσεις του παραδοσιακού μουσείου».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ (ΣΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ)...

ΑΠΟ ΤΟ PRESSMME.BLOGSPOT.COM


Πως µπορείς να κάνεις έναν άντρα να πάρει τα χέρια του από πάνω σου;
Παντρέψου τον!

Τι κάνει ο άντρας όταν η γυναίκα του φθάνει σε οργασµό;
Φυλάει τα παιδιά στο σπίτι!·

Γυναίκες και άντρες γεννήθηκαν ίσοι.
Οι γυναίκες όµως εξακολουθούν να εξελίσσονται!

Οι άντρες είναι υπέρ των προγαµιαίων σχέσεων.
Μέχρι να αποκτήσουν κόρη!

Οι άντρες είναι σαν τα κοµπιούτερ.
Για αυτό οι γυναίκες κρατάνε πάντα backup!

Τι κάνεις όταν η καλύτερή σου φίλη το σκάει µε τον άντρα σου;
Στέλνεις ευχαριστήρια κάρτα!

Τι είναι ένας εργένης;
Ένας άντρας που έχασε την ευκαιρία να κάνει δυστυχισµένη µια γυναίκα!

Αν σε ρωτήσει αν είναι αυτός ο πρώτος σου έρωτας.
Πες : πολύ πιθανόν,µου φαίνεσαι πολύ γνωστός!

Πως ένας άντρας µπορεί να κάνει ευτυχισµένη µια γυναίκα;
Με το να µείνει ανύπαντρος!

Γιατί οι άντρες προτιµούν τις ξανθιές;
Πάντα τους άρεσε η κουλτουριάρικη παρέα!

ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΩΡΑΡΙΟ

Την Πέμπτη 9 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων, σύμφωνα με ανακοινώσεις των Εμπορικών Συλλόγων.

Θερμά λόγια από τον Μπαράκ Ομπάμα



ass.press


Με θερμά λόγια για την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις μίλησε ο Ομπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησής του με τον Κώστα Καραμανλή, η οποία πραγματοποιήθηκε παρόντων των υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών, Ντ.Μπακογιάννη και Χίλαρι Κλίντον, του υπουργού Αμυνας Β.Μεϊμαράκη και συμβούλου άμυνας του Αμερικανού προέδρου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που συναντώ τον Έλληνα πρωθυπουργό» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα και συνέχισε λέγοντας ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μία αφορμή για την επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Συνεχίζοντας, ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική επανάσταση.

Μοιραζόμαστε κοινές δημοκρατικές αρχές και θα συνεχίσουμε χέρι-χέρι και στον 21ο αιώνα, ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος στη συνέχεια υπενθύμισε τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική κοινότητα στις ΗΠΑ.

Τέλος, ο Μπαράκ Ομπάμα σημείωσε ότι η συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας είναι πολύ κρίσιμη σε θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την οικονομική κρίση και την ενεργειακή ασφάλεια και κατέληξε λέγοντας ότι αισθάνεται υπερήφανος για τη φιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ιστορικά ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι τόσο ιστορικές, όσο και σύγχρονες. Ο πρωθυπουργός, σημείωσε, επίσης, την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες των δύο χωρών.

Newsroom ΔΟΛ

Αντήλλαξαν προσκλήσεις


«Επίσημη πρώτη» Καραμανλή - Ομπάμα σε θερμό κλίμα στο Στρασβούργο

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Πού είσαι αγαπημένε...

ποια είναι τα κύματα
που στο κορμί σου επάνω αλητεύουν...

Το κόκκινο γεράνι σου στη γλάστρα
άραγε υπάρχει...;
ή μήπως κι εκείνο πέθανε πάνω στα
δάχτυλα σου...

Ποιος ξέρει πού είσαι αγαπημένε...
Όμορφε πρίγκιπά μου...

Αέναε εραστή
του δόλιου μου μυαλού...

Πότιζα σήμερα μια γλάστρα με λουλούδια.
Της μοναξιάς τα ρόδα,
κόκκινο και λευκό...
που σου 'χα πει, θυμάσαι...;

Κόκκινο βάπτιζα το πάθος σου
Λευκό το βάθος της ψυχής σου.

Πότιζα σήμερα μια γλάστρα με λουλούδια...

Κι ήρθε και τρύπησε το χέρι μου ένα αγκάθι
κι είδα το αίμα σου να στάζει.
Κόκκινο και πικρό...

Το δηλητήριο του σκορπιού
σε κάθε κύτταρό μου...

Πού να ΄σαι αγαπημένε...

Πού να θαλασσοπνίγονται οι σκέψεις σου...
Κι ούτε τα χείλη νιώθω πια...

Και το γεράνι... πάει...


Μαρία Νικολάου
από τη συλλογή της Σκοτεινές Πορείες Βροχής

Η ΣΟΝΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΛΗΝΟΦΩΤΟΣ

..........
Το ξέρω πως καθένας μοναχός πορεύεται στον έρωτα,
μοναχός στη δόξα και στο θάνατο.
Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν ωφελεί.
Άφησε με να ‘ρθω μαζί σου.

Γιάννης Ρίτσος

Χρέος Γιάννης Ρίτσος

Ένα άστρο φέγγει μες στο απόβραδο σα φωτισμένη κλειδαρότρυπα
κολλάς το μάτι σου κει πάνω-βλέπεις μέσα-όλα τα βλέπεις.
Ο κόσμος είναι ολόφωτος πίσω απ' την κλειδωμένη πόρτα.

Πρέπει να την ανοίξεις.

Ντίνος Χριστιανόπουλος

ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗ

Εσείς που βρήκατε τον άνθρωπό σας
κι έχετε ένα χέρι να σας σφίγγει τρυφερά,
έναν ώμο ν' ακουμπάτε την πίκρα σας,
ένα κορμί να υπερασπίζει την έξαψή σας,
κοκκινίσατε άραγε για την τόση ευτυχία σας,
έστω και μια φορά;
είπατε να κρατήσετε ενός λεπτού σιγή
για τους απεγνωσμένους;

Τάσος Λειβαδίτης

Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας

( Απόσπασμα )


Ναι αγαπημένη μου. Πολύ πριν σε συναντήσω
εγώ σε περίμενα.
Σαν ήμουνα παιδί και μ' έβλεπε λυπημένο η μητέρα μου
έσκυβε και με ρωτούσε. Τι έχεις αγόρι;
Δεν μίλαγα. Μονάχα κοίταζα πίσω απ' τον ώμο της
ένα κόσμο άδειο από σένα.
Και καθώς πηγαινόφερνα το παιδικό κοντύλι
είτανε για να μάθω να σου γράφω τραγούδια.
Όταν ακούμπαγα στο τζάμι της βροχής είτανε που αργούσες ακόμα
όταν τη νύχτα κοίταζα τ' αστέρια είτανε γιατί μου λείπανε
τα μάτια σου
κι όταν κτύπαγε η πόρτα μου και άνοιγα
δεν είτανε κανείς. Κάπου όμως μες στον κόσμο είτανε
η καρδιά σου που χτυπούσε.
Έτσι έζησα. Πάντοτε.
Και όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά-θυμάσαι;- μου
άπλωσες τα χέρια τόσο τρυφερά
σα να με γνώριζες από χρόνια. Μα και βέβαια
με γνώριζες. Γιατί πριν μπεις ακόμα στη ζωή μου
είχες πολύ ζήσει μέσα στα όνειρα μου
αγαπημένη μου.

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ, Εν χορδαίς 1997

Γεννήθηκα την εποχή του χαλκού
τώρα
δεν με θυμάται πια κανένας
σκεπάσαν τους βωμούς μου δάφνες και φρύγανα.
Πικραμύγδαλο, συ έρωτά μου,
ήπια τρία βαρέλια ρετσίνα στην Δόμνα
χτες, για να ξεχάσω
ρούφηξα τον Aλιάκμονα, τον σφοδρό Bαρδάρη
- οι λιμναίοι οικισμοί της Θεσσαλίας
μείναν ξεροί για χάρη σου.
Περιμένω τρεις χιλιάδες χρόνια να πεθάνω,
αδύναμος να αποσυντεθώ τόσο που σ' αγαπώ.

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ Για τον Έρωτα και την Επανάσταση

(Περίμενες...)

[Από την ενότητα 1]

«Περίμενες
τους φανοστάτες
να ανάψουν».
Και κάποιον, τέλος,
«τοις κείνων ρήμασι πειθόμενον»∙
«με ένα πουκάμισο καλοπλυμένο»
να περάσει
οδεύοντας
για το ικρίωμα...
«Όμως κανείς δεν πέρασε»
-- οι φανοστάτες δεν ανάψαν
η πόλη δεν είχε κτιστεί
και Εσύ
δεν είχες ποτέ αγαπήσει...

ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ(Τα δελφίνια πήραν από πίσω το φεγγάρι...)

[Από την ενότητα: Β' Τα καινούρια - α' Σχόλια στον Ezra]

Τα δελφίνια πήραν από πίσω το φεγγάρι
τραγουδούν πάνω στις κορφές των καταρτιών
-- αύριο
θα πάω να βρω τη ματιά σου
εκεί που την άφησα στο ακρογιάλι...

«Σέλινα τα μαλλιά σου μυρωμένα»,
η όψη σου σαν της Εκάτης χλομή,
να γυρεύω ολονυκτίς τα χείλη σου
και συ τον γιασεμί Ερμή...

Έρχεται, έρχεται η Διώνη
με το τσιτάκι της ν' ανεμίζει στον Βαρδάρη
έρχεται, έρχεται ο Άδωνις
με φουσκωμένο το μπλουτζίν
με ανοικτό το μπλε πουκαμισάκι...
Πηδά χαρούμενη, σκοινάκι, η ψυχή τής Τσιμισκή...

Από τη συλλογή Ποιήματα (1987)

Κωστής Μοσκώφ,

Ποιήματα («Ο έρωτας», είπες...)

[Από την ενότητα: Α' Τα παλαιότερα - α']

«Ο έρωτας», είπες,
«αυτός μόνο καρφώνει έξω απ' τον Καιρό
την Μνήμη»
-- φτάνει στην Πάργα των τσιγγάνων,
φτάνει στην Παραμυθιά των ατίθασων
Τσάμηδων,
-- φτάνει στους τσόγλανους του Σαββατόβραδου
στα Γιάννενα, στην λίμνη...
«Τα μάτια σου είναι δυο σύννεφα»
-- δύο σύννεφα που δεν ξέρουν
πώς να γίνουνε βροχή...


Δηλώσεις Αλμούνια και Γιούνκερ




Ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομίας των τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Ιρλανδία, Γαλλία και Ισπανία) συμφώνησαν να εφαρμόσουν τις συστάσεις που είχε υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την επισήμανση ότι για την Ελλάδα και την Ιρλανδία οι προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης θα πρέπει να ξεκινήσουν από φέτος και για την Γαλλία και την Ισπανία από το 2010.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλόντ Γιούνκερ αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας είπε ότι είναι σε γνώση του Ελληνα υπουργού οικονομίας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει αποφασιστικά μέτρα για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος και συμφωνήθηκε να γίνει αξιολόγηση της κατάστασης τον Ιούνιο στο πλαίσιο της μεσοπρόθεσμης επαναξιολόγησης του προϋπολογισμού.

Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε ότι όταν εξετάζουμε τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας δεν περιοριζόμαστε μόνο σε αυτές τις χώρες, αλλά αναφερόμαστε και στις υπόλοιπες χώρες καθώς, όπως υποστήριξε, η διαχείριση του ενιαίου νομίσματος απαιτεί ενιαία και συλλογική προσέγγιση.

Μακελειό στη Ν. Υόρκη

Μακελειό στη Νέα Υόρκη όπου ένας ένοπλος εισέβαλε σε κτίριο εξυπηρέτησης μεταναστών στο Μπιγκχάμπντον και σκότωσε 14 άτομα. Ο ένοπλος είχε συλλάβει και κρατούσε ως ομήρους δεκάδες άτομα.

Ο δράστης, ηλικίας περίπου 40 ετών, βρέθηκε νεκρός μέσα στο κτίριο σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μία πληροφορία που ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζόζεφ Ζικούσκι δεν θέλησε να επιβεβαιώσει επίσημα.

"Είναι πιθανόν ο δράστης να περιλαμβάνεται μεταξύ των νεκρών", είπε μόνο.

"Τριάντα επτά άνθρωποι εξήλθαν του κτιρίου σώοι και αβλαβείς και τέσσερις τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση", είπε ο Τζόζεφ Ζικούσκι.

Ο ηγέτης των ταλιμπάν Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την επίθεση στο κέντρο μεταναστών στη Νέα Υόρκη. "Αποδέχομαι την ευθύνη. Ηταν οι άνθρωποί μου. Τους έδωσα εντολές σε απάντηση για τις επιθέσεις των αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών", δήλωσε στο Ρόιτερ ο Μεχσούντ τηλεφωνικά από άγνωστη τοποθεσία.

Ο Μορίς Χίντσεϊ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους New York Times ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ο ένοπλος ήταν μετανάστης από το Βιετνάμ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κυριακή 5 Απριλίου (19:00)
==========================
Λεβαδειακός-Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός-Ξάνθη
Πανθρακικός-ΑΕΚ
Λάρισα-Πανιώνιος
Θρασύβουλος-Ηρακλής
Εργοτέλης-Πανσερραϊκός
Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ
Αρης-ΟΦΗ

Σύνοδος της Ομάδας των 20





Τη δέσμευση πως θα πράξουν ό,τι είναι αναγκαίο για να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, να τονώσουν την ανάπτυξη, να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς κανονισμούς και να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στη διεθνή οικονομία μέσω οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσαν την Πέμπτη οι ηγέτες της Ομάδας των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου. "Η παγκόσμια κρίση απαιτεί παγκόσμια λύση", επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο τελικό ανακοινωθέν.

Όπως υπογράμμισε στην συνέντευξή Τύπου ο οικοδεσπότης της συνόδου και πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, θα επιδιωχθεί η αναζωογόνηση των χρηματοπιστωτικών αγορών και του παγκοσμίου εμπορίου με προγράμματα ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

"Είναι μιά ημέρα που όλος ο κόσμος συμφωνησε από κοινού για την καταπολέμηση κατά της παγκόσμιας ύφεσης, όχι με λόγια, αλλά με ένα σχέδιο για την παγκόσμια ανάκαμψη" τόνισε ο Μπράουν. Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος των αμοιβαίων κεφαλαίων υψηλού κινδύνου και των πιστωτικών οργανισμών, όπως επίσης και μια κοινή προσέγγιση στον καθαρισμό των τοξικών ομολόγων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι η σύνοδος κορυφής μπορεί να αποτελέσει ένα "σημείο καμπής" για την επίτευξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε ότι τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής ήταν "σημαντικότερα από ό, τι ελπίζαμε". Ο Σαρκοζί είχε απειλήσει να αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξήρε επίσης την εκβαση της συνόδου και έκανε λόγο για έναν " ιστορικό συμβιβασμό", καθως δεν υποχρεώνονται οι χώρες να προωθήσουν νέα πακέτα στήριξης.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 20 οικονομικά ισχυρότερων κρατών του κόσμου περιλαμβάνει:

- τον τριπλασιασμό των πόρων του ΔΝΤ (σε 750 δισεκατομμύρια δολάρια) που θα διατεθούν για την ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα.

- την επιβολή κυρωσεων στις χώρες που αποτελούν "φορολογικούς παραδείσους" και δεν θα συνεργάζονται με τις Αρχές των άλλων χωρών

- τη διάθεση 250 δισεκατομμυρίων δολαριων για την ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου.

- τη διάθεση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από διεθνείς αναπτυξιακές τράπεζες στις φτωχότερες χώρες.

- νέους κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα

- τη ρύθμιση για τη λειτουργία των hedge funds

- την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου

Η συμφωνία του Λονδίνου έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα διεθνή χρηματιστήρια που έκλεισαν χθες με μεγάλη άνοδο. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε μέ άνοδο 4,3%,στο Παρίσι, ο CAC 40 αυξήθηκε κατά 5,4% και στη Φρανκφούρτη, ο Dax κατά 6%.

Με άνοδο 0,34% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο και ο δείκτης Nikkei κέρδισε 30,06 μονάδες, φτάνοντας τις 8.749,84 το υψηλότερο επίπεδό του από τις 9 Ιανουαρίου.

Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 216,48 μονάδες, ή 2,79%, κλείνοντας στις 7.978,08. Ο δείκτης Standard & Poor's 500 αυξήθηκε κατά 23,30 μονάδες, ή 2,87%, για να κλείσει στις 834,38. Ο δείκτης Nasdaq, των εταιριών υψηλής τεχνολογίας κατέγραψε κέρδη 51,03 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,29% και έκλεισε στις 1.602,63.

Ο Τύπος για τα αποτελέσματα της G20

H συμφωνία των 20 ηγετών στο Λονδίνο και η δέσμευση για τη διάθεση πρόσθετων πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα επιλύσει από μόνη της την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά σηματοδοτεί ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα στο δρόμο της ανάκαμψης, εκτιμούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας", τονίζουν οι Φαινάσιαλ Τάιμς, συνοψίζοντας την εκτίμηση των περισσοτέρων εφημερίδων, που χαρακτηρίζουν επιτυχημένη τη σύνοδο κορυφής του Λονδίνου, αν και αρκετοί αναλυτές σημειώνουν ότι πρέπει να περιμένουμε για να δούμε τα αποτελέσματα. "Ο κόσμος θα πάει καλύτερα, μετά τη σύνοδο κορυφής. Το ενδεχόμενο μιάς επικίνδυνης επέκτασης της κρίσης είναι μικρότερο καθώς επετεύχθη αξιοσήμειωτη πρόοδος σε μιά σειρά θεμάτων" σημειώνει η βρετανική εφημερίδα τονίζοντας ότι είναι "ακρως ενθαρρυντική" η υπόσχεση για αύξηση των πόρων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. "Οι ηγέτες δεν πρέπει να λησμονούν ότι η κρίση δεν θα επιλυθεί μέχρι να προωθηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα".

Η βρετανική Guardian υποστηρίζει ότι "στο άμεσο μέλλον η παγκόσμια οικονομία πρέπει να αντιμετωπισει δύο κοινά προβλήματα: την παγκόσμια ύφεση και την άνευ προηγουμένου κρίση στο τραπεζικό σύστημα. Το μήνυμα της G20 ήταν ότι οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά στο σύνολό τους".

"Η σύνοδος της G20 δεν οδήγησε σε σχέδιο ανάκαμψης " γράφει από την πλευρά της η συντηρητική Ντέιλι Τέλεγκραφ, ωστόσο εκτιμά ότι ο αισιόδοξος τόνος των συνομιλιών μεταξύ των ηγετών μπορεί να "συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

"Επιτεύχθηκε συμφωνία " γράφει η ιταλική Ρεπούμπλικα, καθώς "είχαν εκφραστεί φόβοι ότι δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν".

Η γαλλική Μόντ τονιζει επίσης ότι "ένας νέος κόσμος αναδύθηκε στο Λονδίνο" ενώ η Λιμπερασιόν κάνει λόγο για "αδιαμφισβήτη πρόοδο".



ΕΚΤ: Μείωση των επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αιφνιδίασε τις αγορές προχωρώντας την Πέμπτη σε μικρότερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης και έτσι το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο νέο ιστορικό χαμηλό του 1,25%.

Η συντριπτική πλειονότητα των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Ρόιτερς απάντησαν ότι ανέμεναν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο 1,0%.

Υστερα από την ανακοίνωση της απόφασης, το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη του έναντι του δολαρίου, ενώ τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης και τα futures επιτοκίων διεύρυναν τις απώλειές τους, με την απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων να σημειώνει άνοδο σχεδόν σε υψηλό μιας εβδομάδας.

Δεν θα επιτρέψουμε την μπαχαλοποίηση της χώρας, δηλώνει ο Χρ.Μαρκογιαννάκης


ΑΠΕ

Έτοιμος να λάβει νέα μέτρα για την πάταξη της εγκληματικότητας, μετά και την τελευταία δολοφονική επίθεση εναντίον δύο αστυνομικών στην Κυψέλη τα ξημερώματα της Παρασκευής, εμφανίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης.


Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα», στα σχέδιά του είναι η πρόσληψη περίπου 2.500 πρώην βατραχανθρώπων, λοκατζήδων, αλεξιπτωτιστών για να στελεχωθούν οι ειδικοί φρουροί.


Ετοιμάζεται μάλιστα να ρίξει στη μάχη κατά της εγκληματικότητας, όπως λέει, 700 αστυνομικούς, εποχούμενους σε εντούρο μηχανές.


Ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει πως η κοινωνία θέλει τάξη, καθώς υπάρχει μια έκτακτη κατάσταση αυξημένης εγκληματικότητας, επαναδραστηριόποιηση της τρομοκρατίας και δράση αναρχικών.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ -ΟΜΠΑΜΑ

Η οικονομική κρίση, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, το μεσημέρι (1:30 ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Το ραντεβού Καραμανλή - Ομπάμα, που σύμφωνα με πληροφορίες καθορίστηκε πριν από περίπου 10 ημέρες, επιβεβαιώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.