Κυριακή 10 Μαΐου 2009

ΛΙΜΑΝΙ ΜΕΘΩΝΗΣ



























Έργο πνοής για τη Βόρεια Πιερία


Το έργο με προϋπολογισμό 2.470.000 ευρώ διαθέτει 132 θέσεις ελλιμενισμού για αλιευτικά σκάφη και κότερα

Ένα έργο ζωτικής σημασίας και πνοής για τους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας, το αλιευτικό καταφύγιο Μεθώνης που κατασκεύασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, εγκαινιάστηκε το πρωί της Κυριακής 10 Μαΐου 2009, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κωνσταντίνο Κιλτίδη και τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, με προϋπολογισμό 2.470.000 ευρώ και διαθέτει 132 θέσεις ελλιμενισμού για αλιευτικά σκάφη και κότερα, ενώ τη μελέτη εκπόνησε ο Δήμος Μεθώνης. Το λιμάνι διαθέτει έναν εγκάρσιο μώλο σε μήκος 215 μέτρων, από φυσικούς ογκόλιθους με εσωτερική κρηπίδωση και τεχνητούς ογκόλιθους, καθώς και έναν προσήνεμο μώλο μήκους 130 μέτρων από φυσικούς ογκόλιθους. Παράλληλα, στο έργο περιλαμβάνεται και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης και πυρόσβεσης καθώς και σύστημα παραλαβής των ελαιωδών αποβλήτων.

Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Κιλτίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι παραδίδεται ένα μεγάλο έργο στη Βόρεια Πιερία, στην καρδιά της Μακεδονικής γης, προσθέτοντας ότι το αλιευτικό καταφύγιο της Μεθώνης θα υποστηρίξει την παράκτια αλιεία και την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Ο υφυπουργός σημείωσε ότι συμπληρωματικές δράσεις όπως η εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος για το Θερμαϊκό κόλπο και η χωροταξία στην παράκτια ζώνη μεγεθύνουν τα οφέλη του μεγάλου αυτού έργου που έχει συντελεστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και στον Όλυμπο και θα αποδώσει αυτό που γενιές περίμεναν να υλοποιηθεί.

Αναφερόμενος στα έργα της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013 ο κ. Κιλτίδης τόνισε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων θα έχει στενή συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την ΤΕΔΚ Ν. Πιερίας για την υλοποίηση του προγράμματος Leader Αλιείας προκειμένου να ενδυναμωθεί περαιτέρω ο τομέας της αλιείας στο Ν. Πιερίας.

Ο υφυπουργός συνεχάρη τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας και τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου για την κατασκευή του έργου, λέγοντας ότι το λιμάνι εκτός από τα σκάφη της παράκτιας αλιείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα πλοιάρια αναψυχής και να προσδώσει αθροιστικά ακόμη μεγαλύτερη αξία στην ευρύτερη περιοχή.

«Παραδίδουμε σήμερα στους κατοίκους της Βόρειας Πιερίας αυτό το σημαντικό λιμάνι, που αναδεικνύει όλη την περιοχή», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Νομάρχης Πιερίας, υπογραμμίζοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας υλοποίησε πολλά αναπτυξιακά έργα στον Δήμο Μεθώνης, ενώ έδωσε έμφαση στην γενικότερη ανάπτυξη της Βόρειας Πιερίας. Αναφερόμενος στο λιμάνι είπε ότι σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο συμβάλει και στη μείωση του περιβαλλοντικού φαινομένου των προσχώσεων που παρατηρούνται στην ακτή της Μεθώνης και ήδη άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της εικόνας της παραλίας.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αξιοποίησε κάθε δυνατότητα που δόθηκε από το Γ΄ ΚΠΣ., σημειώνοντας ότι διεκδίκησε και πέτυχε τη χρηματοδότηση και ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, χάρη στην ετοιμότητα και ωριμότητα των μελετών, με τη συνεργασία της Νομαρχίας και του Δήμου Μεθώνης. Τέλος, ο Νομάρχης ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Κιλτίδη για την επιπλέον χρηματοδότηση των 435.000 ευρώ που διασφάλισε για την αποπεράτωση του Μουσείου του Ολύμπου.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νικόλαος Τσοτσόλης, στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην άμεση ένταξη του έργου στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του έργου και πρόσθεσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας όπως έπραξε και στο Γ΄ ΚΠΣ έτσι και στο ΕΣΠΑ θα εντάξει έργα ανάλογης σημασίας για τον τόπο και το νομό Πιερίας.

Από τον Δήμο Μεθώνης χαιρετισμό απεύθυνε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Βουλκίδου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό της μελέτης που εκπόνησε ο Δήμος Μεθώνης με στόχο την αναβάθμιση και τη μελλοντική εξέλιξη του τόπου, ενώ τόνισε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υλοποίησε ένα μεγάλο δημόσιο έργο που θα εκτινάξει στα ύψη την ανάπτυξη του τόπου και ευρύτερα της Βόρειας Πιερίας. Ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Μεθώνης Αλέξανδρος Καλπακίδης ευχαρίστησε με τη σειρά του όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου και όσους τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια ενός μεγάλου έργου για την περιοχή.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές του Νομού Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Αντώνης Καρπούζας, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Πιερίας και δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, οι δήμαρχοι Αιγινίου Βασίλης Κοντος και Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι αλιευτικών συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την τελετή των εγκαινίων ο Νομάρχης ξενάγησε τον Υφυπουργό στα έργα ανάπλασης της ακτής της Μεθώνης που κατασκεύασε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, όπως είναι ο πεζόδρομος και ο ποδηλατόδρομος που οδηγεί στον υγροβιότοπο, αλλά και στα έργα της ανάπλασης της εισόδου του λιμανιού.